Laʻau

Passionflower

O tagata mataʻutia o le a tupu i vaʻaia o Amerika i Saute ma Ausetalia. O nisi ituaiga o ituaiga o loʻo maua i Madagascar. O le laau e ola e oo atu i le 10 mita le umi, o fua o loo i le ituaiga o vine matagofie o loo taamilo i laulaau lanu meamata. O fugalaau Passiflora e lafoina se manogi manaia ma e pei o se fetu. Passiflora ua faaliliuina o se fugalaau o mafatiaga, o lea ua taua ai foi alofa.

O ituaiga lauiloa o le fiafia

Passiflora (lat. Passiflora) o fugalaau fiafia ma e tusa ma le 500 ituaiga o meaola ua lauiloa. E le mafai ona fuafua le fuainumera saʻo, talu ai o le tele o laau totō e le mafai ona faʻaaogaina o le Amazon. O vailaʻau masani e masani ona masani ai:

Giant passionflower - na taʻua ona o laʻau tele e oʻo ile 20 cm le lautele.

Pasiflo Faʻatasi - E iloagofie e ala i le tetee atu i le kiona. Fugalaau o lanu eseese - paʻepaʻe, lanu violē, lauulu.

Passiflora Banana - e ese mai i lanu mumu e oʻo atu i le lapoa o le 12 cm. E fua mai fua. E mafai ona e faʻaaogaina e le gata naʻo, ae ua faia foi le siamu. O le laau e fua lelei ma o le seleselega e maua i tausaga taʻitasi.

Uili fiafia - E taʻua foi o le fua o Pasia. E taʻutaʻua mo ona fugalaau lanumoli ma faʻamaufaʻailoga uumi. O fua o le laau e tele ma manogi.

Blue passionflower - e ese mai i fuga lalac nofofua, o latou laʻau e oʻo i le 10 cm. O fua o fua moli.

Lavivorous Passiflora - tu i fafo ma laʻau e pei o le laurel, ae sili atu le lautele.

Passiflora - tuputupu ae ma tausia se laau i le fale

I le natura, o le a vave ona faatupuina le fatu, ae i le fale e tupu lemu lona tuputupu ae. Ae o le tausiga lelei i le fale, o fugalaau o le a fuga mai i luga o fatu, ma e oo lava i fua o le a faia. O le teuteuga autu o le laau o fugalaau matagofie tele ia, e mafua mai ia i latou e talisapaia tele le fiafia. Ae o fugalaau e ola na o le tasi aso, o lea e tatau ai ona e tausia se numera tele o mata i luga o le laau.

Malamalama ma le vevela

O le laau o se mea faʻapitoa ma e sili atu le mafanafana i le vevela o le25. Ae e le o lona uiga i le maualalo o le vevela o le a le tupu ma fuga. I le taumalulu, o le a sili ona lelei le vevela +15. O le mea autu lava e le tatau ona i ai ni suiga o le vevela, a faʻapea o le a amata ona liu lauulu ma lauʻeleʻele, ma o le numera o le a faʻavaivaia.

Aua nei misia le avanoa e teu ai le laau i le taumafanafana i le ea fou ina ia mafai ona maua le tele o le passiflora i le tele e mafai ai. O le laau e lagona tele i lalo o le faatosinaga o ave susulu o le la ma e lagona ai foi le manaomia mo i latou.

Afai e te le maua le avanoa e ave ai le laau i se faletalimalo po o se togalaau, ona faatulaga lea i luga o se windowsill ma faamalama i se itu i saute. O le Passiflora o le a le totogo i le paolo, e ui o le a le afaina ai le tele o lau lanu meamata.

Soʻo ma luga o laʻei

O le tuputupu ae lelei o laau e manaomia ai le eleele lelei ma le malu. O le paluga o le eleele e tatau ona aofia ai peʻa, turf land ma oneone. E mafai ona e faʻaaogā le paluga ua saunia mo le begonias. O le pito i lalo o le fagu e ufiufi i se alavai faʻavaivai o moa ma le faʻaopoopoga o le perlite. E sili atu ona lelei le faʻaleleia o alavai i se faleoloa fugalaau.

O luga o laei e faia mai Mati ia Setema. E faʻatolu ona faʻasaina le laau i le masina. E mafai ona faʻaaogaina e le gata i luga o laʻei, ae faʻamaeʻaina foi fale faʻalavelave. I le ala, ao le i faia ni lavalava, e tatau ona e mautinoa le suʻeina o le laau. E taua tele lenei mea, e pei o aʻago mai le folasaga o faʻamalositisi e aʻafia.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Passiflora o se fale vevela ma o lea e manaʻomia ai le tele o faʻamafa. Ma o le ea e tatau ona maualuga le maualuga.

  1. I le taumafanafana, faʻafeinu i le tele o taimi i le vaiaso.
  2. E tatau ona susu le eleele.
  3. I le tau malulu, e faʻaitiitia ai le susu.

I le afiafi, o le laau ua liliuina i vai i le vevela o le potu. I le taumafanafana e mafai ona e faia se taʻele, ae e tatau ona faia ma le faʻaeteete, a leai o le a mafai ona e faaleagaina le gaʻo.

Teuteu

I le tausaga muamua, e le vavaeeseina le passiflora, e tatau ona faia. Ona faʻamalosia lea o le taualumaga ma faia i le tautotogo. O le teuteuina e taua tele mo le i ai o le laau. I le taimi o le peritomeina, e tatau ona tausisia nisi o tulafono:

  • O aʻa malolosi e tatau ona tuu i tua.
  • Pipi vine.
  • E tatau ona teuteuina le lala o le paʻu ma le olaola i le pito i lalo o le ogalaau.
  • O lālā a Rotten ma faʻagogo e masani ona aveeseina.
  • O fasi keke e tatau ona togafitia i le paluga masani.

Suiga

E fautuaina le pasilora young transplant i tausaga taʻitasi. O togafitiga matutua e faia lenei faiga pe a uma le tolu tausaga. Malosiaga e filifilia le lapoa.

I le taimi o le totoina, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoa le aʻa o le sola. Afai oi ai ni vaega pala, ia mautinoa ia aveese i latou i se naifi malo. Ina ia puipuia le faʻamaʻi mai le salalau, e tatau ona e tipi ese ma le puʻeina o se vailaʻau maloloina, lua senitimita. O fasi keke e gaosia i le paluga o le potassium.

O le gaioiga e faia i le masima muamua, ae tatau ona faafou le alavai.

Faʻasalaga Passiflora

E lua auala e faʻalauteleina ai: mea e seleseleina ma fatu. E tofu i latou ma ona lava uiga.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

E fautuaina e tagata faapitoa le faʻatinoga o lenei tautotogo pe a aliaʻe mai ni pine fou. E tatau ona tipiina le seleseleina lima senitimita mai le fatugaʻo, ma filifilia mai laulaʻau.

E manaʻomia le iai o ni fasi laʻau lua peʻa, ma o le mea moni, o se mea tuputupu aʻe. Ua aveeseina laulaau pito i lalo, ma e tatau ona togafitia le fasi pepa i se sui. O nisi taimi e le manaʻo le vaʻaia e maua aʻa, o lea e tatau ai ona e faʻaaogaina se stimulator e faʻateleina le faʻavaeina o aʻa.

I totonu o se atigipusa o loʻo i ai se tuʻugavai faʻasaina muamua, saunia le palapala soddy ma humus. O loʻo faia i totonu o le faʻafefiloi palapala lea e faʻapipiʻi ai siaki. O nai laulaʻau i luga o le au e tatau ona i luga o le eleele. Ua sasaaina le eleele ma ua faia se fale kesi i le foliga o se faitotoa faaofuofu ua ufiufi i se ata palasitika. E tatau ona aveese i aso uma mo ni nai minute e faʻamaʻalo ai le vaʻaiga. E tatau ona mautinoa o le eleele e masani ona susu. Ina ia maua lelei, e tatau ona tausia le vevela ile 20 tikeri. A maeʻa le masina, ona aveeseina lea o le vevela mai le tipi, ma a oʻo ina malosi atili, e mafai ona gaosia i le eleele autu o le laau.

E faʻatagaina le taʻavale i le vai. Ua faaopoopo se fasi koala i le tane vai ma ua tuu i totonu le afifi. E le manaomia le suia o vai. Tau lava o faʻatali mo aʻa e aliali mai. O le faagasologa e tusa ma le lua masina.

Fanauina o fatu

O le lulu e masani lava ona faia ia Mati. Afai e te filifili e faʻaaoga fatu mai lau lava laau, ona tatau lea ona e mafaufau o le fua o le germination o fatu fou e tusa ma le 30%, ma le tausaga ua mavae-na o le 1%. O le mea lea, e sili atu le lelei o le faʻatau mai o fatu mai se tagata faʻatau.

A o le lūlūina fatu e tatau ona saunia:

  • Faʻaauau suʻesuʻega. O le nusipepa e solia ai le amio saʻo o le pusa o le pusa mo vave vave.
  • Ua susunuina fatu mo ni nai aso i le susu po o le vai moli. O fua o loʻo totoe i luga o le eleele ua lafo ese ona e le mafai ona faʻaogaina.

Laʻau faʻaputu ua tuʻuina i luga o le eleele ma faʻamaʻi faigofie. Mo le manuia o germination, e manaomia le selau pasene o le susu. O le mea lea, o le koneteina, ufiufi i se ata tifaga po o se tioata, tuʻu i lalo o le malamalama malamalama ma tausia le vevela o le 25 tikeri. A maeʻa ona tupu mai, ona aveese lea o le ufiufi. A o faagasolo lenei vaitau, e talafeagai le tuʻuina atu o pine ma le malamalama o le la. Pe a aliali mai laulaʻau, e suamalie, o lona uiga, e faʻapipiʻi i totonu o se isi atigi pusa fou. E fesoasoani lea i le faʻamalosia o le laau ma le atinaʻe aʻa.

O le tuputupu ae o le passiflora ma fatu o se faagasologa uumi. Togi tatali seia oo i le tausaga.

Gasegase Passiflora ma meaola faalafua

E fiafia le laau i le vai, ae o le tele o le inu e mafua ai maʻi fungal. Lea amata ona mou atu, e foliga mai i luga ia i latou. Mo le faasaoina o le passiflora, togafitiga o le fungicide ma se mea vevela e manaʻomia.

Talu ai ona o le le faʻavaveina o vai, o le a amata ona pala le aʻa. O le mea lea, e tatau ona tipi ma toe maua aʻa. Afai o le ogalaau ua uma ona pala, ona e tipi ese lea o vaega maloloina ma faʻaaoga mo ni mea e 'oti.

O meaola eseese e tosina mai ai laʻau lau. O le i ai o parasite e mafai ona vaaia mai le tulaga faʻaleagaina o le fugalaau: e avea ma pale, e pau lau lau. Insecticides poʻo se fofo solution e faʻaaoga e pulea ai iniseti.

I mataupu o faʻamaʻi pipisi e pei o le passiflora e pei o le aʻa ma le pala, e le mafai ona togafitia le laau. O le laau faʻatasi ai ma le ulo e tatau ona faʻaumatia ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o faʻamaʻi o isi fugalaau i totonu.

O foliga mataga o le laau e le o taimi uma e taʻu ai faʻamaʻi. O nisi taimi e te manaʻomia le fetuunaiga o tuutuuga o le taofia ma o le fugalaau o le a toe faʻafeiloaʻi mata. Ma o lālā e leʻi tatalaina e faʻaalia ai le leai o ni meaʻai i le palapala.

Mea aoga ma togafitiga o meaola

Ona o ona tulaga uigaese, o lenei laau toto ua faʻaaogaina i vailaau faʻasaina:

  • O le kulūʻai o loʻo faʻaalia mo gasegase maualuga.
  • E le faʻaaogaina e le tincture mea vaivai faʻaleagaina.
  • Faʻaitiitia le le mautonu.
  • Faʻaitiitia le neurasthenia.

E faʻaaogaina e fomaʻi vailaau le passiflora i le togafitiga o le ava malosi.

Ua leva ona iloa Passiflora e uiga i mana faamalolo. O lea mai lenei mea totino ei ai lona aʻafiaga. O le tele o fualaau o le passiflora e faʻamaonia ai le moe, ma pe a toe fafaguina e leai ni taunuuga le lelei. I le faʻaopoopoga, o le fiafia e faʻaleleia ai le mafai ma le faʻatinoga. E i ai mea e puipuia ai le faʻaleagaina ma le faʻamalosi. E faʻaaoga lelei i le togafitiga o vailaau faʻasaina.

Ma o le mea pito sili ona taua, i sauniuniga mai le solasolo e leai ni aʻafiaga o le itu ma e leai se vaisu. Mo togafitiga faafomaʻi, na o vaega pito i luga ole pasiflora e talafeagai. Faʻapotopoto i le taimi o fugālaʻau ma malogo i le ea.