O le togalaau

E tatau ona e iloa pe aisea e paʻu ai e le apu apu ia mafai ai ona malamalama i le mea e fai

O le tele o fua o le apu i le tautotogo, o foliga maloloina o le laau na folafolaina ai se seleselega lelei o fualaau manogi peleina e tagata uma. Ae paʻu le apu, ma ufiufi le eleele i se veli, ma mulimuli ane amata ona paʻu lemu ma le tauagafau ovaries. Aisea e lafo ai e le apu apu ia mea e fai nai lo le fesoasoani e fua mai?

Faailoga o le matelaina po o tulafono faatonutonu o meaola

O se tagata tausi togalaau e masani ona iloa e le setete o le apu mea e manaʻomia. Afai o faʻatulagaga uma o faʻatoʻaga e faʻatino i le taimi, ona i ai lea o le tele o mafuaʻaga mo le pau o ovaries, faʻapea foi ma a latou taimi.

  1. Faiga o fua o fua. O se laau e fua mai i le tele o fualaau aina pe a lava mea e maua ai meaai.
  2. Paʻu leaga i le taimi o le fuga, e leai ni ovaries na faia.
  3. Paʻu o se taunuuga o le atinaʻeina o anufe o meaola faalafua o togalaau.
  4. Eseese uiga e ala i le matua.

O tulafono o le fuaina o fua o lona uiga e manaomia e le apu le tausiga faifaipea i le vaitau. Aisea e pau ai apples i Iuni? O se laau maloloina e manaomia ai le fafagaina pea. E le gata i lea, o laʻasaga taʻitasi o le atinaʻe e manaʻomia lona lava taumafa. O le mea lea, i le tautotogo ma seia oo ia Iulai, e manaomia le lalaga maualuga o le vevela. E faia soo i vaiaso taʻitasi. E tatau ona manatuaina o aʻa laiti e sili ona aoga e leʻo latalata i le ogalaau, ae i le maualuga o le pale o le laau.

E taua le fafagaina o le lio atoa. E tatau ona e faia ni tamai togalaau ma faʻatumu le faʻafefe e faʻafefe. E mafai ona e puʻeina ni nai pu ma se paʻu mo le fagotaga i le taumalulu ma sasaa atu le vaifofo paleni i totonu o tafaoga.

E faʻafefea ona fafagaina le apu i le taimi e fua ai fua, ma pe o le a le aofaʻi, e mafai ona faitau i luga o le afifiina o mea faʻafefiloi poʻo i totonu o tusitusiga. Aokuso, ua taofia le faʻamaʻiina o faʻamaʻi faʻamaʻi. O le taimi lenei o le malosi o le gasegase o le potassium ma le phosphorus. O nei elemene o le a fesoasoani e maua ai se fua tele o apu ma saunia le laau mo le taumalulu. O le potassium o le puipuiga tele o se laau i le taumalulu. I le faʻaopoopoga, i le tautotogo, e ono le osofaia e le aphids se togalaau; e le fiafia i le sua o le vai, lea e siitia ai le maualuga o le potassium. Afai o le laei pito i luga e faia i luga o le taimi ma fafaga le apu o le masani, o le fesili pe aisea e sasaʻa ai apu mai le apu i Iuni e le tulai mai. Aphid i luga o le apu ma le auala e taulima ai, faitau i lenei tusiga.

Ina ia tausia se seleselega lelei i luga o se laau ola maloloina, e tatau ona faatulaga lelei le faʻamaina o le togalaau. Ae o le suavai, o le a manaʻomia ai le faʻaleleia o le eleele. I le tele o le susu, e mafai ona gaosia fualaau.

Lafoaina o apu ao le i oʻo i le vaitau e mafai ona faauigaina. O le mea lea, pe a totoina se apu, e tatau ona amanaia pe a tupu le ola o le fua ma le taimi e aveese ai.

Faʻatauga ma togafitiga o togalaau

O le tele o le faaleagaina o le togalaau e mafua mai i meaola faalafua. Faatasi ai ma i latou, iniseti e faaleagaina ai fua mai totonu, faaleagaina le potu fatu ma mafua ai ona pau le fua, e tatau ona matauina. I le pau o Aokuso, e masani lava o apu vao. O le mafuaaga o le meaola o le moli apu. O fua e tau ai le taua e lauiloa. Ae o le aoga o togafitiga e faalagolago i foliga o le atinaʻeina o iniseti.

E tatau i fomaʻi o faifaatoʻaga ona iloa o le pepe na faʻaalia i le ata e mafai ona afaina ai le laau, faʻatasi ma ona aʻa i le 700 fua i le taimi i le lua taumafanafana. O laumei taitasi e tuʻuina atu i le 120 fuamoa. E faaleagaina e le anufe 3 fua i le taimi o le atinaʻe. I le taimi o le taumafanafana, e oʻo atu i le 3 tagata e atiaʻe i le itu i saute, tasi i le itu i matu. O le biology o le folasia e pei o le anufe o loʻo lafi i le paʻu o laau, meaʻai ma meaʻai.

I le tautotogo, e togiina e ia, ma o le lele a le pepe e faʻatasi ma le pito o le fuga o le togalaau. O tausaga e faʻalauteleina, i totonu o le 39 aso talu ona tupu le malosi, mulimuli ane faʻamoemoe i le tau, ae oʻo atu i le 90 aso e mafai. O le mea lea, a aunoa ma togafitiga faʻamaʻi o le apu mai le meaola i le taumafanafana, e mafai e le togalaau ona faʻateleina le tele o fua.

Puleaina e faasaga i le codling moth:

  • faamamaina ma le faʻapalapalaina o ogalaau, pusa ma faʻasologa;
  • pulupuluina ma iniseti i le amataga o se osofaʻiga malosi o butterflies o augatupulaga taʻitasi;
  • faʻapipiʻi mailei pheromone;
  • faʻaaogaina o fualaau o fualaau faʻamaonia;
  • faʻatoʻaga o ituaiga faʻatasi ma le leai o se faʻaaliga i le meaʻai.

O le faamamaina e tatau ona le gata mo laʻau o laau, ae faʻapea foi mo le exfoliated bark, talu mai le natia e anufe i soʻo se avanoa avanoa. Faʻaleagaina i latou i le taumalulu e mafai ona malulu le 30 tikeri mo aso e lima. O le mea lea, o mafanafana mafanafana e mafua ai le pesi tele o le pest i le tautotogo. I le taimi lava e tasi, o togafitiga togalaau o le tautotogo o le a faaitiitia ai le numera.

E liliu le anufe i se maʻa ma faʻamaeʻa le taamilosaga o le ulu o le pepe i le faaiuga o le fuga o le togalaau, pe a oʻo mai ovaries, ma o loʻo i ai se avanoa e tuʻu ai se fuamoa. O loʻo faʻatusalia ai se paʻu palauʻu palaualalo e tusa ma le milimita. E tolopo le tasi i le taimi i luga o se laulaʻau poʻo se fua o fua. Ma sili atu i le selau. O le mea lea, o pata, pe a aliali mai, e tatau ona faʻaumatia i le vaiaso muamua, seia oʻo i le taimi e amata ai ona fai.

Insecticides e faʻaumatia na lototetele ua uma ona faʻaalia. Ae o le vaitaimi o latou foliga o loʻo faʻaloaloa atu. O le mea lea, e lua togafitiga e tatau ona faia faʻatasi ma se va o le 10 aso. E faʻaaogaina faʻamalositino ma meaola. E aoga le faʻapitoa sauniuni mo se togafitiga faʻapitoa i le taimi o se vaalele tele pe a uma ona fuga. O fualaau faasaina ua tuuina mai e saienitisi, iniseti (25% sp, 0.6 kilokalama / ha) ma le tagata manaia (10% ke, 0.6 l / ha) o le a fesoasoani e faaitiitia le fuainumera i le uluai augatupulaga e le taua.

O paʻu o le Pheromone, o vaʻa e iai le suamalie ma le manogi o le manogi, o le tosina atu i le malamalama, e faʻaaogaina e le fai togalaau mea uma i le tauiviga mo le seleselega. O fafine e malelemo i nei mailei e manaʻomia le susu ma meaʻai.

E alu atu anufe ile pupuga mai apu mama. O le mea lea, e tatau ona aoina ma tanu loloto le tagata e tatau ona faʻaaogaina i le eleele ina ia le mafai ona alu ese ia ala. I le taimi lava lea e tasi, ua faʻapipiʻi ai fusi paʻu, lea e masani ona filifilia ai caterpillars.

Mulimuli ane o ituaiga o apu e itiiti ifo le faaleagaina e ala i mea faalavela. O ituaiga eseese e pei o Antonovka, peffron peptin, Tellisaare ua manatu o se fale.

Ina ia maua se seleselega atoa o apu mai se laau, e tatau ona faia ni tuutuuga mo ia e faatumulia ai le aano o le aisa. Le faia o lenei, fafaga, inu ma puipuia mai meaola faalafua.