Laʻau

Adiantum

Adiantum e taua tele o se fulu umi. O le igoa o le aiga Adiant na sau mai le gagana Eleni ma, o le uiga moni, o lona uiga "e le susu." O le laau na maua lenei igoa ona o uiga faapitoa o laʻau e toe faʻaleleia ai le vai. O le mea lea, pe a oʻo mai le susu i le laulaʻau, ona faʻafefe ifo lea o matūa aunoa ma le susu o le palapala.

O lenei fern e tupu tele lava i luga o le tafu vai, i luga o auvai o vaitafe po o vaitafe e tafe i papa ma mauga. O le mafuaʻaga lea e sili ona taatele i le Crimea, le Caucasus, Amerika, Asia ma Aferika.

O le mea faʻapitoa, o se laʻau faʻamaina o loʻo i ai fanua e maua ai rhizomes saʻo ma fuga fuga. O le palapala lalo ifo o le adiantum e ufiufi i lanu enaena, ma o le pito i luga (fetolofi) o loʻo i ai lau launiu. O ia laupepa e foliga mai o se fulufulu, e foliga foliga tutusa. E iloga i latou i se lanu lanu meamata, ma o petioles o laulaau e lanu enaena ma manaia. I nisi o laau o le aiga Adiant, o loʻo faʻapipiʻi mai laʻau i luga o lau.

E mafai ona e totoina se faʻailoga faʻapitoa i totonu o le kiona ma i le fale.

Tausia le adiantum i le fale

Nofoaga ma moli

O lenei laau toto e maua i na ituaiga e le fiafia i le susulu o le la, ae i le paolo e lagona ai le manaia. O le mea lea, pe a faʻapipiʻiina lenei "uō lanu meamata," e taua le filifili o se faamalama i le itu i matu poʻo le itu i sasaʻe, pe a le mafai ona paʻu le vevela o le la. E le gata i lea, e le fiafia le adiantum e faʻafeiloaʻi ma suia i lona nofoaga masani. O le mea lea, e tatau ona e filifilia le nofoaga sao mo ia ma taumafai e aua nei gaoioi le ipu e aunoa ma se manaoga faapitoa.

Lulu

Adiantum o ni mea totino le lelei. Ae ui i lea, latou te le fiafia i le vevela ma sili atu ona lelei. O le vevela sili ona lelei o le 15-20 ° C. I le taumafanafana, pe a manaʻomia, e mafai ona e ave le fern, ae e le o fautuaina e maualuga le maualuga o le vevela i le 22 ° C. E le gata i lea, e le faʻafefeina e lenei laau le pefu ma le sikaleti asu.

Faʻamamaga o le ea

Adiantum e fiafia e susulu le ea ma totogo, aemaise i le taumafanafana. O le ea malulu e afaina ai le soifua maloloina o le fale. I masina o le tau malulu, e tatau foi ona suʻeina e le aunoa, ae tatau ona mafanafana le vai. Ae peitai, afai o le vevela o le potu e maualalo ifo nai lo le masani, e sili atu le aua le susu le uʻamea ina ia le mafai ona aliali mai.

Faʻasa

E tatau foi ona masani le taʻe. I le tau mafanafana, e fiafia ai tagata e fiafia i le vai (i totonu o se ipu). O le lalolagi e tatau ona tumu lelei ma susulu. E taua le aua le faʻaaogaina ma pe a maeʻa le faʻagasologa ina ia mafai ai ona sili atu le susu e alu ai. E na o le tele o vaitavai, e tuʻuina ai le fagu.

I le taumalulu, o le fern e faʻamalūlūina e faʻatatau i le vevela i totonu o le potu ma le susu. Afai e manaomia e le eleele le suavaia, ona tatau lea ona faia, ae na o le vai mafanafana ma i ni mea talafeagai.

Fertilizers ma faʻamaʻi

I masina o le taumafanafana, e tatau ona faʻafefiloi i le vai ma totonu o fugalaau faʻapitoa. I le taumalulu, o le fafagaina e le tatau ona.

Soo

Pe a totoina ma toe totoina ferns, e taua le mafaufau o le adiantum e ola lelei i eleele mataʻetaʻe ma eleele eletise ua faʻamalosia ma humus. Ina ia mafai lelei ona tuʻuina se paluga mo le totoina, e tatau ona ave oneone, paʻu, turf ma lau lauola ile tutusa tutusa, faʻapea foʻi ma faʻaopopo se vaega itiiti o malala.

Suiga

O le gaioiga e faia i le tautotogo, e pei o le taimi sili ona lelei mo le adiantum. Ua afaina, o aʻa pala ua teuteuina, ae e le paʻi atu i ai tagata lelei, aua e faasolosolo lemu. A uma ona totoina se laau i totonu o se ulo, e le mafai ona e lolomiina le eleele, ona e fiafia le fern pe a oʻo ona aʻa i le eleele mama. E fautuaina le ipu ia lautele ma lautele. A maeʻa le galuega, e tatau ona fufulu ma faʻafefe le laau.

Adiantum Reproduction

E lua ituaiga o faʻalautelega o le supiantum: i le vaevaeina o le vao ma faʻaaoga ai meaʻai.

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao

O le auala mo le vaevaeina o le vaomatua e sili ona lelei ona faʻatino i le tautotogo. E tatau ona vaevaeina ma le faʻaeteete le vaʻai o le vavae lima ma ni vaega. E taua tele le suʻesuʻeina ma le totoʻa mea e tuputupu ae ai. I se tasi vaega o le tuputupu ae po o ni nai laau laiti i le leai o se mea e le mafai ona vaevaeina, a leai o le a oti. Faatasi ai ma se suiga lelei, e tatau ona siaki pea le fale. E taua foi le mafaufau i le mea moni o le a amata ona tupu lemu le fern ma e le o vave.

Lafoaia le toto

Pe a faʻaleleia e spores (fatu fatu), e tatau ona tausisi i le tele o tulafono. I le amataga o le tautotogo, tipi ese se pepa o le adiantum, faʻapipiʻi spores i luga o pepa. Faʻasalalauina fatu mamago i le taimi lava e tasi ma le pito i luga o se paʻu faapitoa ile pusa. Ma le isi, e tatau ona e faia se gaioiga mo latou: ufiufi i le tioata, tuu i le paolo, faatumauina le vevela ma susu susu i taimi uma. Faʻasalaga lelei, e tatau ona ola le spores pe a maeʻa le 5 vaiaso.

Pe a tulaʻi mai fatu laʻitiiti, e mafai ona aveese le ipu tioata, ma se atigipusa ma laau laiti e tuʻuina i se mea susulu. A maeʻa ni nai vaiaso, e manaʻomia ona faʻanenefu ia nai mea laiti laiti, ma tuʻu ai na o le totogo sili ona lelei. A uma ona amata ona ola malosi laau, e mafai ona totoina i ni ipu eseese.

Taua! Toe faʻaleleia e faʻaaoga ai paipa ma sili atu ona faʻalagolago.

Faafitauli Faatasi ai ma le Adiantum Growing

  • Laʻau matagofie e tulaʻi mai ona o le le faʻavaveina o vai.
  • Lele curl (ae le o le mago) e tupu pe a malulu le palapala, o le laau e tumau pea i totonu o se ata, poo lalo ifo.
  • I le susulu malamalama o le la, e mafai ona susunuina mumu i luga o laulaau pe atonu foi latou te matua paʻu.
  • Afai e vevela le ea, e amata ona paʻu laulaau, e faʻamago a latou moto, sui lanu samasama ma faʻalanu i le faavae.
  • I le taimi o le matuitui o le suʻega, e mafai ona fusi ni lanu po o ni togitogi o lanu uliuli i luga o le vaega pito i lalo o le laulau. O lenei mea matautia e matuai masani lava.

Maʻi ma meaʻai

Afai o le ea i totonu o le potu e mamago, ona osofaʻia lea o le adiantum e se apogaleveleve mite. E i ai se upega tafao i luga o le ala, ma o laulaau ua vaivai ma samasama, ma a mavae sina taimi amata ona paʻu. Afai e faaleagaina e le spider mite, e tatau ona aveese ma le faaeteete pusa ma fufulu laulaau ma uʻu i lalo o se vai mafanafana.

Aphid e afaina le adiantum i tua o laulaau. Lea amata amata ona paʻu, lanu samasama ma paʻu. Afai e afaina laulaau i aphids, e tatau ona togafitia le fale ma ni fofo faapitoa: phytaverm, intavir, etc. Pe a maeʻa ona gaosia, e mafai foi ona fufuluina le vai i le mafanafana.

O ituaiga lauiloa o adiantums

Adiantum o Venus Hair (igoa faasaienisi poʻo le Latina Adiantum capillus-veneris) - o se fanua e iai se eleele eleele. O lona uʻamea o loʻo ufiufiina i ni senitimita umi. O laʻau o le pipartite e ese i le foliga o se oval ma oʻo atu i le 30 cm le umi, 10 cm le lautele. E i ai a latou faʻataʻitaʻiga ma e fesoʻotaʻi atu i le aʻa ma se paʻu uliuli ma le miti. Spores foliga i luga o le lau.

Adiantum formosum - o lea e taʻua ai e saienitisi le matagofie o le adiantum. O le isi ituaiga ituaiga o fulafula o manu, lea e maua ai foi rhizomes. O ona laulaau e lautele lona foliga, o ona vaega o lobed ma rhomboid. O le umi o le laupepa e 50 cm ma le lautele e 35 cm. O le lanu e tele lava le lanumeamata. Petiole o lenei ituaiga o meaola e i ai se faʻalavelave maualuga. O le mea lenei e le o se mea mataga tele, o le mea lea, e mafai ona tupu atoatoa i potu mafanafana ma lelei.

Adiantum cuneatum po o se musao foliga foliga - faʻapea foi ma se ituaiga o manua, o foliga vaaia e pei o se manaia matagofie. Ae ui i lea, e le pei o le ituaiga muamua, e i ai ona lau, i luga o lona pito i ai o faanoanoaga e pei o se solofanua.

Adiantum herpidulum, o ia o se teineitiiti lauulu lauulu - e faatatau i fualaau aina suamalie. O loʻo i ai ni rhizomes fetolofi e fai si vevela i le fausaga. O lau o lenei ituaiga o meaola e lelei tele. O vaega e ese i le foliga o le rhombus, ma o le aʻa, lea e tusa ma le 30 cm le umi, e ufiufi i se mea laiti. E lanu enaena, laititi ma umi. O loʻo maua i totonu o otaota o loʻo i luga o lau.

Adiantum tenerum poʻo se mea alofa faʻapitoa - faʻataʻitaʻi faʻapitoa ma le rhizome fetolofi. O pepa e faʻapipiʻi i se mea lamolemole, paʻepaʻe, mafiafia. O le umi o le laulaau e 60 cm, ma o le lautele e 45 cm. O ona vaega e matua vaivai lava, o lea na sau ai le igoa o lenei ituaiga. O laulaau o lenei fern e masani ona pa'ū, ona o le vaeluaina o vavae latalata i luga.

Adannyum diaphanum leotele (faaliliu mai le gagana Latina) - o se laau toto, e oo atu i se maualuga maualuga o le 40 cm. O loo i ai ni lapisi ma ni laulaau lapoa faatasi ai ma vaega lautele oval. O latou lanu e masani lava o le malamalama lanumeamata. O le laulaau o lenei ituaiga o meaola e faʻaalia i le taamilosaga i le pito i luga ma le vaivai i le pito i lalo. Sulu toto - 20 cm le umi. O loʻo i luga o le pito i luga o laʻau, o loʻo i ai i le pito i luga.

Adiantum raddianum po o adiantum raddy - o se laufanua lauolaola o loʻo i totonu o ferns farennial. O laʻau o le ituaiga o ituaiga eseese e ese mai i vaega faʻalelei. I o latou foliga latou te foliga tutusa i se tafatolu, i le pito e foliga foliga tutusa. O le umi o le laulaau e 35 cm, ma le lautele e 20 cm. O le tipi, e pei o isi ituaiga ituaiga o adiantum, e manifinifi ma umi (tusa ma le 25 cm).

E tele isi ituaiga faʻafiafiaga o meaola: fa-faʻafefeteina, faʻavavevave, tele-taloina, ma isi mea faapena. E ui lava i lea, o faʻailoga faʻapitoa uma e faʻapipiʻi ai foliga vaaia o le tausiga, toe gaosia ma le faʻatoʻaga lelei.