Fugalaau

Tausiga a le aiga mo tuʻa le masani ai

Afai e sau Brugmansia i le faaputuga fafaga, o le tausiga o fale e le faigofie, ae o le laau o le a tali atu i le tausiga ma le matagofie, e le pei o soo se mea e fuga.

I le natura, o Brugmansia o ni vao tetele po o ni laau e ola i le 11 mita le maualuga. E foliga mai e le lava le avanoa i totonu o le potu mo se tagata maoae, ae leai se mea e le mafai e le au fai togalaau. O le aganuu faʻasalalau faʻatasi ai ma le faʻauluʻu, faʻafefete mai le logo-pei o fugalaau mai le 20 i le 50 cm le umi o loʻo avanoa i aso nei i tagata e fiafia i totonu o laau.

E faʻapefea ona faʻatulagaina le totoina ma le tausia o Brugmansia, o fugalaau e le gata i le maofa ma o latou lapopoa ma foliga mataʻutia, ae faapea foi ma lanu eseese, faapea foi ma se manogi manogi e faateleina i le po?

Talu ai ona o le ogalaau e telē tele, ao le i luluina pe totōina e tatau ona talafeagai le iloiloga o avanoa ma tulaga oi ai nei. E ui o le teuteuina e tatau mo Brugmansia, faasaʻo le tele, aʻo lei amataina le fugalaau, e tatau ona amata le lala laau. Ma e oo mai i lenei tulaga, mai le 1 i le 4 tausaga e pasia.

Tuutuuga mo le tuputupu ae o se fale laau o Brugmansia

O Brugmansia, i le avea ai ma tagatanuu o loʻo nonofo i le Iunaite Setete o Amerika, e matua vevela lava ma e vave ona gaoioi i suiga o le vevela, faʻafefeina lau laau ma taofi le faʻavaeina o taʻavale. O le vevela e manatu lelei o le mafanafana i totonu o le 23-28 ° C, ma o faailoga muamua o le le mautonu ua uma ona matauina pe a pa'ū le vevela i le 8-10 ° C. E latalata lava i le leai o se mea, o le mea muamua lava e taofi ai le togavao a Brugmansia, ona mate ai lea o le vaega o le laau.

Ina ia faatumauina le matagofie o le laau i le gasologa o le tausaga, pe a tausia le Brugmansia i le fale:

  • taumafai e faatumauina se vevela tumau;
  • puipuia le laau mai le tusi;
  • tuʻuina atu faʻamalama malamalama ma tumau-tumau;
  • taʻavale masani ma faʻaulu i luga, o le faasologa o mea e faalagolago ile gaoioiga vegetative o fugalaau potu;
  • teuteuina o le pale ma le toe totoina o le laau pe a "toilalo" le fagu tuai.

I le taumafanafana, pe a leai se mea e faʻafefe ai le malulu, matagi malulu po o le timu, e aoga le ave o le pu ma le manulele i le ea fou.

E fiafia Brugmansia i le la ma lagona lelei e le gata i sasaʻe poʻo sisifo, ae faʻapea foi i le itu i saute. E na o aso lava o le la, i itula o le aoauli, e mafai ona vave faʻafefe le laau, lea e faigofie ona faʻaputuina e ala i le fafagaina ma faʻafefe le ipu ile mita i totonu o le potu.

Afai o le fale fale o Brugmansia o loʻo i totonu o le tausaga atoa, mai le tautoulu e oʻo i le tautotogo, ma pe a vaʻavaʻai mai le faamalama, e manaʻomia e le fugalaau se malamalama atili. I taimi malulu malulu, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le potu i lalo ma le vevela e tusa ma le 10 ° C, e le manaʻomia le malamalama.

Brugmansia primer, faʻapipiʻi ma le filifilia o pot

I totonu o se fagu, o le a tupu vave ai le gagana Brugmansia, ma mo le vaomatua atoa e manaʻomia ai se meaʻai mama.

O sea ituaiga paluga e mafai ona faia i luga o le:

  • 2 vaega o le eleele maualalo lalo ifo;
  • 1 vaega humus;
  • 1 fasi fanua fanua.

Afai e manaʻomia, o le oneone na muaʻi faʻamamaina, perlite ma le vermiculite e faʻapipiʻi i le palapala mo Brugmansia, e avea o se faʻasolosolo i siama faʻamaʻi ma siama pipisi, e aoga le faʻalauiloaina o sina malala.

O le ipu mo le brugmansia e filifilia e faavae i luga o le mamafa. Ona o le saoasaoa o le tuputupu ae, e sili atu le ave o le fagu "i se itu", a leai e tatau ona toe totoina le togavao i le tele o taimi i le tausaga.

O le gaioiga e faia i le amataga o le tautotogo, aʻo lei amataina le fafaguina o le vaega autu o le tuputupuaʻe. O nai tamai faʻataʻitaʻiga ua tuʻuina atu i totonu o se atigipusa telē, ma i faʻamaʻi pipisi, ua suia le pito i luga.

A o leʻi tulaʻi mai, o se laulau o loʻo faʻalauteleina le oneone, o laʻau e faʻafefiloi ma le malala poʻo isi mea e sasaa ifo i le pito i lalo o le ulo. Ma, i luga o se tamai laulau o le palapala, o se aʻa poʻo aʻa poʻo le faʻafeiloaʻiina o se vailaʻau faʻatasi ma se paʻu tuai.

Afai o se gaioiga, o aʻa o Brugmansia e tipiina i le itu o le ipu, faʻatasi loa ona aveese le rhizomes ua mate pe faʻaleagaina.

I le faaiuga, o vailaau uma i totonu o le fagu fou ua tumu i se meaʻai, muamua le siakiina, lea ua faʻapipiʻi lelei ma faʻafefe.

Faʻasalaina ma fafagaina fale o Brugmansia

O Brugmansia ua i ai se paleni ua atiaʻe, lea:

  • puipuia le eleele i lalo o le fugalaau mai le vevela ma le vevela;
  • auai i le photosynthesis ma fesoasoani i le laau ia maua meaai talafeagai;
  • ia tumau le leo, aemaise i taimi vevela vevela, e manaʻomia ai le tele o le susu ma meaʻai.

O le mea lea, o Brugmansia i totonu o le fagu e masani ona malulu, ma faʻaitiitia le faʻavainuina i na o taimi o timuga ma le taumalulu. O le fufuluina o le fugalaau e faia i le vai mafanafana, faʻafefe uma le eleʻele o Komi ma faʻafefe ai le tele o le faʻalauteleina i le pusa mo le 30-40 minute.

Mo vaomatua, aemaise lava faʻataʻitaʻiga talavou, o le suamalie e taua e le gata i le meaʻai, ae i le ea. Ae ui i lea, o le susu i fugalaau ma laʻau e ono mafua ai mumu. Ina ia taofia lenei mea, mo le faʻaaogaina o le faamamaina:

  • afāina pe afai o le laau o loʻo i totonu o le paolo po o le afiafi;
  • tuu i tafatafa o se fagu vai;
  • faʻapipiʻi le fagu i luga o se palatusi ma susu susu;
  • aiga faʻamaualalo.

O luga o laei e faia i le taimi atoa o le tuputupu ae. Muamua, i le taimi lava e uma ai le seleseleina o le tautotogo, faʻafeiloaʻi ai le faʻamalosi o le vailaʻau i le faʻaleleia o le tuputupu aʻe o lauusiusi, ona tuʻuina atu lea i ni faʻalavelave faʻafefiloi e faʻaosofia ai le faʻavaeina o pulupulu ma le totoina vave.

I le taimi mafanafana, e fafagaina ai le aiga o Brugmansia i le fale faatasi ai ma le 7 i le 14 aso pe a tuua i le fale.

Growing Brugmansia mai fatu i le fale

I aso nei, e maua e le au faifaatoaga fugalaau le avanoa e tupu ai le Brugmansia i ni auala eseese, e aofia ai fatu. Afai e maua saʻo le fatu, e leai se mautinoa pe o le a le mea o le ai ai laau talavou. I le avea o se faleplanti vine, e le o taofia e Brugmansia uiga mama. O le isi mea o fatu mai se kamupanī talitonuina.

I lenei tulaga, o le maua o varietal Brugmansia mai fatu i le fale e le faigata. O le suaina e faia mai Ianuari seia oʻo i le amataga o le tautotogo. I lenei tulaga, e foliga mai o laau toto ma le faateleina o itula o le ao ma vave ona ola. E mafai ona e ave le eleele palapala e avea o se meaʻai, ae o le faʻafefiloi o vaega tutusa o le peat, oneone poʻo le perlite e aoga foi. O laʻau o loʻo taatia i luga o le eleele ile susu ma faʻafefeteina i se palapala palapala mai le 5 i le 12 mm.

I totonu o se kiona, i le vevela o le ea i le 22-25 ° C ma le maualuga o le suamalie, o fatu e manaʻomia 1 i le 10 vaiaso e faʻaleleia ai ma faʻaalia ai totogo, e fuafua i le fou o le fatu.

I le taimi atoa lava e faʻaalia le pusa i le malamalama ma faʻafefe pei ona tatau ai. Brugmansia e tipi pe a tupu mai fatu e faia i le tulaga o 4-5 laʻau moni. I le lumanaʻi, o le tausiga o togafitiga e ese mai le tausiga o tagata matutua.

E taua le manatuaina e oʻo atu i le tausaga, e le mafai ona liliuina pine e sili atu le vevela ma le ea vevela, e sili atu ona fefefe i mea faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi.

Faʻapenaina o le potu Brugmansia e ala i le tipi

O laʻau e mafai ai ona vave maua vave se faʻalaʻau vave ma sili atu le faigofie nai lo le totoina o fatu o Brugmansia ma le tausia o fualaau laiti. O faʻamatalaga e ola mai le afa poʻo le lignified vine totogo i le tausaga lona lua talu ona totoina. Fualaau aina e 2 i le 4 tausaga e fai ai lenei mea.

E mafai ona e faʻamalosi, sauniuni mo aʻafia mai aʻafiaga mai le tautotogo seia oʻo i le amataga o le tautoulu, o le mea autu o le tatau ona i ai ni mea tuputupu aʻe i luga o ia vaega o le ala. Laʻau faʻapipiʻi fuga muamua nai lo masani, saʻo.

E sili atu ona lelei le faʻaaogaina o aʻa aʻa mo togafiti faʻamaʻi, lea e oʻo mai nei i lalo o se fale matua. E vavae ese i latou i le taimi o le gaioiga, e pei o le vavaega, togafitia ma se aʻa e faaosofia ai ma faaopoopoina i se mea mama i le maualuga o meaʻai po o le faatofuina i le vai faatasi ai ma le faaopoopoina o le tele o malala po o le carbon carbon.

O le umi o le umi o le Brugmansia shank e 15-20 cm, lea e lava e fafaguina ai tulaga o le alualu i luma 1-3. I lalo o le fale ole lanumoli, o aʻa e amata i le 4-7 vaiaso, pe a maeʻa ona mafai lea ona faʻaaogaina fualaau mai au lava ipu.