Fugalaau

Lakonos - mea vao-pei o fafo

O mea mataʻutia, faʻavaomalo, matagofie, matagofie - e foliga mai o lakonos i togalaau faʻatoʻaga ma galuega faʻatino. Ae i le tele o eria, o lenei mea matagofie matagofie, faʻaalia ai lona lalelei faapitoa i le faaiuga o le vaitau o togalaau, na o le afiafi o le autumn, e foliga mai o se vao. Ma o le totoina o lenei laau e le tutusa ma mea masani masani i soo se auala, e matua le lelei ma faigata. Ma o lenei eseesega - o le mafai ona tupu e aunoa ma le faalavelaveina ma fesoasoani ma se foliga pupula - e sili atu ona matagofie le fale. Ma afai e te siʻosiʻoina le lakonos ma le faʻaeteete, ona avea lea o se mitamita maualuga o le aoina.

Lakonos Amerika, poʻo Amerika Fitolakka (Phytolacca Amerika Amerika)

Lakonos - mea e sili ona lelei mai le vaega o mea faʻatau

Aloaia i le salafa o le lalolagi o se phytolacca, ua i ai se laau matagofie o exotic e sili ona lauiloa e le igoa laconicus, e ui lava e tele isi igoa tauvalaau - kermes berries, Ivy Iutaia, vao mutia. Ma e ui lava e le o manino atoatoa pe o le phytoluca e maua lona laconia ona o lona vai lanu, o lona maualuga ma le viscosity, poo le lacquer sheen of berries, o lenei laau e matua faigata lava ona fenumiai ma isi.

O Lakonos e iloa e le toatele, muamua lava, o se togafitiga faamaloloina. Faʻasalaga le faʻaeteete, o fua o lenei laau o loʻo tufatufaina lelei ma faʻaaogaina. Ae o le phytolaka o se laau e, ae o loʻo i ai ni faʻamalologa malosi o le tele o le faʻaaogaina fafo, e manaʻomia ai se paleni, faʻalogo lelei i lona pulega i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. O vaega uma o le laconia e afaina, ma afai e faʻaaogaina le talafeagai, e mafai ona oʻo atu ai i faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. Ma e tusa lava pe faʻaaoga malosi le laconicus e faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, e le aoga le vailaʻau a le tagata lava ia, ma e tatau ona amanaia le oona o le laau pe a faʻaaogaina i le mamanu o le togalaau (aemaise lava pe afai ei ai lau fanau laiti). O le faapipiiina o laulaau o se pacifier e mafai ona mafua ai le ita, o aʻa o le oona, e pei o vine. Ma e le tatau ona galo ia te oe i lalo o soʻo se tulaga, galue faʻatasi ma le laau naʻo le puipuiga lelei o paʻu.

Fitolaki (Phytolacca) e mo i tatou o mea faʻapitoa e le faʻaogaina. Na latou o mai i Europa e pei o vao vevela, na faʻafuaseʻi ona faʻafeiloaʻi, ae i le taimi lava e tasi e vave ona aʻafia ma avea ma se mea e sili ona manaia, e le manaʻomia ai se tausiga faʻapitoa mo le afa lona lua o le vaitau. O le natura, lakonos e tupu i luga o konetineta Amerika uma, e maua i Asia ma Aferika. O lo tatou fiafia ia i latou o loo tuputupu ae, ae o se aganuu teuteu, o le phytolacchus o loo mafaufau pea o se mea e ese ma e le masani ai. E ui lava, e pei o se vao na pauu i totonu o togalaau, e taatele ma e masani ona aveesea e tagata e le o iai ni tagata.

O Lakonos e tu i fafo ona o le rhizomes o le tino - e mafiafia, malie ma e le pei o masani masani o la tatou tau. O le mamafa o aʻa i le tagata matua o le phytoluca bushes e mafai ona oʻo atu i le 10 kilokalama, ma o aʻa e tele atu ma tufatufaina atu, e loloto le loloto i totonu o le palapala, o la latou tino autu o le 40-50 cm ma lalo ifo. I luga o le rhizome o le lac o loʻo i ai isi faʻafouina o le faʻafouina, lea e tuʻuina atu i le taʻavale o le tausaga talu ai, faʻatagaina le fale e toe faʻaleleia i lalo o soʻo se tulaga tusa lava pe sili atu ona le manuia. I le tautotogo, o le a amata ona ola aʻe aʻa mai le tumutumu o le tumutumu, ma o le mea moni lava i se mataupu o vaiaso latou te fausia ai ni manava malosi, e maofa i le tuputupu ae.

O Lakonosy o ni laau lapopoa ma mamana ma ua afua i le 2 mita le maualuga, o le lapoa ma foliga vaaia e foliga mai e pei o vaovao, nai lo otaota vao. O lala o loʻo toto, malosi tele, saʻo i le pito i lalo ma sulu i le pito i luga. E masani lava ona atiae le laau i le tulaga o se vaega tele ma se mafiafia, teuteu, malosi, faapalepale i le otootoga. O le paʻu o le tele laconia e mumu-lanu violē.

Lakonos, poo Fitolakka (Phytolacca).

O le malosi ma le faʻamaoniga o le laau, o le aafiaga o se mea e le masani ai, ae i le taimi lava e tasi o le mamanu o le pale e tuʻuina atu la laʻau i le laconicas. Tele, e oo atu i le 20-30 cm le umi, o laʻau uma o lau o loʻo ola i luga o laʻau i se isi auala i petioles puupuu. I nisi o ituaiga o phytoluca, o laulaʻau e tusi i pito, ae o isi e toetoe lava ova. O le vaeluaina o le pito i lalo o se faʻalavelave faʻapitoa nai lo se faailoga o lenei laau. O lau o le eleelea e matua fesuisuiaʻi i lanu: o le malamalama masani lanu meamata e masani lava ona suia e se malamalama susulu ma sili atu le malamalama po o se vaomatua sili atu. O laulaau e suia lanu mai lea vaitau i lea vaitau, mai le amataga o le tautotogo ma susulu i le vevela i le taumafanafana, ae o le tele o metamorphoses uma e tupu i le tautoulu, pe a uma ona lalagaina le lalaga atoa i le lanu viole. I le pito i luga o pupu, o laulaau e tele lava ina le mautonu. O laʻau o le laau, aemaise lava pe a faʻamamaina, e lafoina se manogi e le manaia tele.

O se tulaga uiga ese o le lakonosov o le fuga ma fua mai. O mea leaga e maua mai i moligao ma e foliga mai o fuga o le fugalaau e fulafula ma pala, lacy, ma foliga o le pusa. O aʻafiaga e oʻo atu i le maualuga o le 10-25 cm ma le lautele o le 5 cm. O fualaau paʻepaʻe papaʻe-paʻepaʻe poʻo le paʻepaʻe e aoina i totonu. Faʻaauau ona toe fai le foliga ma le tele o inflorescences ma le fausiaina. O le fugalaau ma le fuaina mai o le phytolucia e foliga mai o teuteu i moligao lalaga matagofie. O lenei vaaiga e matua matagofie lava ma e le mafai ona tosina atu ai mata. O fualaau suamalie, o fualaau e pei o ni fatu i fafo e mafua ai fegalegaleaiga ma fugalaau, vaomatua po o vine, isi fualaau suamalie ma suamalie. E tele naua le gutu ma le manaia. Ae o lenei manatu e taufaasese, aua o fua o le phytoluca o mea oona ma o lo latou le pulea e le aunoa o le faaaogaina, e tusa lava pe itiiti ifo, e matua lamatia lava. I nisi laconia, o fua o loo lapotopoto, o isi o loo aofia ai ni vaega e tasi na fatuina, ma saua. Ae o le mea e le mafaamatalaina o se susulu pupula o vine lea e pei o le varnished (e tusa ai ma le tasi manatu, na mafua ona o lenei malamalama o le laau ua i ai sona igoa i le lotoifale).

Ituaiga ma ituaiga o laconic

Pe a ma le 25 ituaiga o meaola ua tuufaatasia i le ituaiga o Lakonos (Phytolacca), o le tele o ia mea e manaia ma e le masani ai. Ae na o le tolu ituaiga o phytolacca, lea e manatu o le faavae, "aʻa aʻa" o ni aganuu. O laau o loo totoe ua tupu tele mo togafitiga faafomaʻi, i lalo o le pule malosi.

Lakonos Amerika (Phytolacca americana, i la tatou faʻamaumauga, o laau e mafai ona faʻaaogaina le igoa synonym Lakonos sefulu-stamen - O Phytolacca o le a faʻailoa) O lenei laau toto ua taʻua o se faʻamatalaga. I le vao e oo i le 2 mita le maualuga, o le palatini o le phytoluca Amerika e malamalama lanu meamata, o laʻau moli matagofie e fausia ai se mea taua i luga o se aluga e pei o aluga. O fugalaau lanumeamata laiti, lanumoana e aoina i moligao tuusao. O le totoina o lenei suamalie e amata ia Iulai ma faaauau pea seia oo i le tautoulu, pe a uma ona tupu, o le a vave ona tupu, ona avea ai lea o le tele o pyramid-cob mai vine susulu (e faigofie ona iloa mai isi ituaiga i foliga o le fua). O vine ua liu ua toetoe lava uliuli. O se galu ma se suiga o lanu mai le paepae i le magenta ma le vaitusi e foliga mai e pasi atu i fua. O pine e masani lava ona toe teuteuina i le fugalaau susulu, teuteuina o vao ma le maeʻa ai o fua. E maeʻa le fua o vine i le masina o Setema, latou te umi se taimi umi i luga o le laau, e ui lava e mafai ona matua mafatia ia mea matagofie mai manufelelei. O le phytolacchus e tumau lona matagofie seia oʻo muamua i le kiona, e teuteu ai le togalaau ia Oketopa.

O se laau e sili ona teuteu Berry kuka, poʻo Fitolakka vine (Phytolacca acinosa) o se ituaiga o meaola e faʻaaogaina i vailaʻau Saina lea e aofia ai se maualuga maualuga o le saponin ma e matautia mo le faʻaaogaina o le rhizomes (e le faʻalavelave i le 'ai o vine laiti ma laʻau i le fale). O se laau lea e toe fai ai e le lanu o le rhizome le lanu o fugalaau (o lanu paʻepaʻe i taimi uma i lanu paʻepaʻe, ma lanu piniki i le lanu violē), e tu i fafo i laulaau paʻepaʻe ma se togi lima ma vaeluaina vine, lea e foliga mai o laulaau po o vine.

O loʻo i ai se isi ituaiga o meaola ua manatu e sili atu ona faʻaleleia - sili atu ona faʻamaonia Lakonos multi-stamen, po oLakonos fanau fanau (Phytolacca polyandra) E tele lau laʻau tetele, e tusa ma le 30 cm le umi, faʻatasi ma le maualuga mita mita-maualuga. O nei lakonos e fuga mai i le faaiuga o le taumafanafana, ma o fugalaau i lima eleelea e le paʻu, ae o le paauli-lanu piniki. O fualaau ulavaʻa e faʻaalia i fafo o lanu uliuli lanumoana.

Lakonos e tele sikoa, poʻo Lakonos o le kalapu kalapu (Phytolacca polyandra).

Lakonos Amerika (Phytolacca americana).

Lakonos berry, poʻo Lakonos drupes (Phytolacca acinosa).

E ui lava i le mea moni e faapea, o faʻataʻitaʻiga taʻitasi taʻitasi e oti ai le vaega uma o le ea, o le laau o se vaʻaia atoatoa. O Lakonos e tumau pea lona manaia mai le taimi e amata ai ona ola le taamilosaga fou seia oʻo mai le afu. O lanu tetele e foliga lelei foi i le afa muamua o le vaitau, e ui o le phytoluca e faʻaalia uma lona matagofie i le tautoulu. O ia o se tasi o faʻataʻitaʻiga sili ona lelei e mafai ona fatuina ai se nofoaga matagofie matagofie.

I le mamanu o le togalaau lakonos faʻaaoga:

  • e pei o se laau totoga;
  • i luga o laufanua;
  • o se teuteuga fugalaau o mea teuteu i le faaiuga o le taumafanafana ma le autumn;
  • e pei o se seleselega afaina (inflorescences e umi lava);
  • i luga o puipui, pa, puipui, fale, "paʻu" puipui;
  • mo lipine fugalaau;
  • i le avea ai o se tagata e faʻaaogaina meaola ma mo lanu lanu meamata i nofoaga o tafaoga;
  • mo faʻamatalaga lapopoa lapopoa, taʻaloga ma lanu ma mamanu;
  • e pei o se mea faʻapitoa i faʻasologa o sauniga;
  • i vaega o vaovao ma lau laititi laʻitiiti;
  • e avea o se faʻatau mo ni laau tele ma pale palelu;
  • i le tulaga o se tagata solo solo i luga o moega fugalaau;
  • e faasaga i se mutia ma vao tuʻu.

Tulaga Manaomia e Lakonos

O se tasi lenei o mea sili ona lelei ma faigata e mafai ona totoina i lau togalaau. O le mea moni, na o le pau lava le mea e te manaʻomia e tausi ai o le tamaoaiga o le eleele. O le mativa eleele e tau atu ai i le mea moni o le laconia e tupu malie, o le a maualalo, na o se "ata paʻu" o ona aiga. A leai, o ia o se tagata e leai se faʻalelei. I totonu o eleele le mautonu e aunoa ma le malosi o le eletise, e mafai ona faʻaleleia i luga o auala, ma malamalama, ma i luga o eleele mamafa. O loamati omea elemene e lelei.

Fitolaki o laau mama e fiafia tele e lagona lelei i soʻo se vaega manaia. Ae e oʻo lava i le malulu, o le a avea pea i latou ma se leo matagofie telefoni. O Lakonosa e masani ona faigofie ona fetuutuunai i nofoaga e le o se malamalama, ae ui i lea, o le ufiufi e afaina ai le tele o fugalaau ma tolopo le fuaina i se aso mulimuli ane.

Ina ia mafai e le laau ona tausia le teuteu i le umi e mafai ai, e lei afaina mai le muamua malulu, e sili atu le tuu i totonu o nofoaga puipuia mai le matagi ma le ata. I luga o laufanua malulu, e mafai ona pagatia pine talavou pe a tupu mai se tautotogo ua le manuia.

Laʻau toto e totoina e tusa ai ma le auala masani, ae i totonu o lua loloto ma lautele lauʻeleʻele vaʻaia, togafitia ma le faaeteete aʻa.

Lakonos, poʻo Fitolakka (Phytolacca)

Lakonos Tausi

E talitonuina o lenei laau e mafai ona tupu e pei o se vao. Ae e le mafai ona ausia ni laʻau teuteu maualuga ma le tele o fugalaau ma fualaau aina e aunoa ma le tausiga. Ae maise pe afai e te totoina se ituaiga o laʻau o Amerika. O se laau o lenei ituaiga e fiafia tele i le suāsusu ma e matua mafatia lava i le malulu, o lea afai e mafai ona faʻalauiloaina masani poʻo le toe totogi mo le vevela, o le manaia o le laconicus o le a na o le aoga lava. Ae afai e le mafai ona e faʻafeinu, pe ua e faatapulaaina oe lava i na o le 1-2 masini loloto, o lenei varnish o le a faafiafiaina oe. O isi phytoluccas e le manaʻomia ona faʻafeinu, ae i le vevela tele latou te talia pea.

O le totoe o le tausiga e oʻo mai i le aveeseina o le eletise o le laau ina ua mavae le taunuu mai o le kiona. Toto laau e tatau ona tipi i le eleele.

Tinotolac solo

Ina ia mafai ona puipuia e le gata i na pulumu o loo i luga o rhizomes, ae faapea foi ma aʻafiaga autu o le faafouga i le pito i lalo o le vaetogo i le taimi o le taumalulu, e fautuaina e mulumulu le phytoluca i itulagi ma ogaoga lavelave - ufiufi i se apa o lau vevela, humus, peat poo soo se isi lava mulch e maua, 10 cm i luga ae o le laau. O mea uma lava ia na mafai ai ona manumalo le phytoluca i soo se tau faʻafuaseʻi tau.

Puipuia o Pest ma Disease

O Fitolakka ua manatu lelei o se tasi o togalaau e sili ona lelei ona toto. O faʻalavelave ma faʻamaʻi i luga o le laau e seasea lava ona tupu, ae o le phytoluc o meaola faalafua e afaina ai afaina mai laau vavalalata (e sili ona lelei e puipuia ai togalaau aina fualaau aina - sulu, meli codling, ma isi).

Lakonos e tele sikoa, poʻo Lakonos o le kalapu kalapu (Phytolacca polyandra).

Faʻatauga auala

Lauina o fatu mama

I le phytoluca, e vave lava ona latou le maua o latou germination, o lea e tatau ai ona e lūlū fatu i le taimi lava e uma ai le seleselega. I le vaeluagalemu o laʻau ma vaʻamuʻa muamua, atonu latou te le matua, ae masani lava e mafai ona seleseleina le seleselega i tausaga uma. O le totoina o le phytolacques e faia e aunoa ma se faamama mai le paluga o vine, i le eleele i luga o moega. E leai se mea e manaʻomia e le susu. A uma ona faʻamalosi, o fatu i le tautotogo e faʻaalia vave fualaau e aliali mai pe a maeʻa le palapala. O laau toto o loʻo tutupu vave vave, o mea sili ona malosi o le a tuʻuina atu muamua faʻamaumauga muamua i lenei tausaga, ae e le tatau ona e faanatinati e tuʻuina atu laau i se nofoaga tumau. O le faʻaopoopoga e faia i le ogatotonu o le tautotogo i le tausaga na sosoo ai ina ua maeʻa. O fualaau toto e oʻo atu i la latou masani masani nai lo le tolu tausaga.

Vaevaega Rhizome

Fitolaki e mafai ona vaevaeina i ni vaega ma maua ai laau ile togavao. Ae e mafai lava ona e vaeluaina laau i le talavou, talu ai ua uma ona tanumia loloto le rhizome i le lima o le lima tausaga, o lona mamafa e tusa ma le sefulu kilokalama, e le mafai ona eliina se laau e aunoa ma le faaleagaina ma manuaga matuia.

Samosev

O le faʻatoʻa tufatufaina lelei o le faʻafetai i manufelelei, e masani ona tuʻuina atu le fatuina o le fatu, pe a tuʻuina vine i luga o vao. E mafai ona faʻaaogāina lauʻau e pei o ni fualaau teuteu.