Fugalaau

Ata ma igoa o ituaiga o pama fale

E tele naua le aiga o pama ma, e tusa ai ma tala faʻatatau, e aofia ai le tusa ma le 3.5,000 ituaiga. Ae o pama fale e laiti tele. E le o tagata uma o loʻo nonofo i motu o Aferika ma Eurasia e mafai ona nonofo umi i totonu, ma o nisi oi latou e telē tele mo tulaga o aiga.

E ui o faleoloa faʻapitoa nei i aso nei e ofoina atu ai le tele o aganuu e le o iloa, e le tatau i se tasi, e aunoa ma le mafaufau i le mafaufau masani, maua se pama i totonu o se ituaiga le iloa. O le mea moni, o le faafitauli autu o loo feagai ma le au fiafia i laau toto o le vave tele lea o le tuputupu ae o le itu i saute ma le faigata o ona mea i le ogatotonu.

O ata o pama o loʻo i ai igoa ma ata o le a fesoasoani i le faia o le filifiliga saʻo mo se tagata fugalaau, ma na ia filifili e teuteu le fale ma se laau tele ma se tasi poʻo le sili atu foi o ogalaau ma lapisi lapisi ma foliga lapopoa.

Aso (Phoenix)

O le ituaiga sili ona taʻutaʻua ma taugofie o le pama o le fale ua manatu o se tafaoga faamasani.

E foliga mai e sili atu ona faigofie le totoina o se fatu mai fualaau suamalie e aina, ma a mavae sina taimi, o le a iai lou lava alofilima i totonu o le fale. Ma o le mea moni, o le onosaʻi, e mafai ona e vaʻai i fualaʻau na tupu mai le fatu ma totoina se laau. Ae e le gata e le mafai ona faʻatali mo le faʻaalia o fualaau aina i le fale, o le mea lea o le totonugalemu o le pama i totonu o ni nai tausaga o le a tupu tele ina ia tausia i totonu o le fale o le a avea ma faafitauli.

O le isi pama o lenei ituaiga e sili atu ona faʻatusatusa ma sili atu ona fetuunai i le tuputupu ae i le fale. O le aso o Robelin i le maualuga e le sili atu i le 3 mita ma o nisi taimi e fua mai.

O se vaega o le pama o le palm o loʻo faʻaalia i le ata o le mafai lea e fai ai ni atigipusa.

Washingtonia (Washingtonia)

O le isi ituaiga lauiloa o le pama o le fale o le Washington Washington. Faatasi ai ma fugalaau fugalaau, e lua laau toto e sili ona fiafia i ai: washingtonia filifera poo nitenosa ma washingtonia robusta, malosi.

O totonu o pama totonu e lauiloa mo laʻau palmate tele ma e faigofie lava ona faʻafetaui i mea o loʻo i totonu o le potu.

O Washingtonia nitenosa o se ituaiga o Amerika i Matu lea e faigofie ona iloa e lona "ava" ese mai laulaau ua oti i laau matutua. Toto, e le pau lau lau, ae paʻu i lalo, o nisi taimi e toetoe a natia le ogalaau.

O Uosigitone Robusta o se meaola Mekisiko, e sili atu ona vavalalata nai lo lona aiga mai le Iunaite Setete.

Naʻo le toe foʻi mai o le potu o le pama o loʻo faʻaalia i le ata ma le igoa Washingtonia e mafai ona manatu o lona tuputupu vave vave. A maeʻa le 5-6 tausaga o ola i totonu o le fale, o le a ia manaʻomia oe e saili se nofoaga sili atu avanoa mo ia.

Auala (Howea)

O lau lau o le auala o Howea o le autu, ae le na o le pau, o le mama o se laau mai atumotu mai le talafatai o Ausetalia. E tele aʻafiaga o lenei laau toto e maua aʻa i totonu o le potu, faʻaauau ona mafatia mai le leai o se malamalama. I lenei tulaga, o le laʻau e le paʻi ma e le malogo, e tumau pea le lanu ma le lanumeamata e oʻo lava i le vevela tele o le ea. O laau toto e toetoe lava a le afaina i ni apogaleveleve ma isi meaola faalafua. O lena tumau na fuafuaina ai le lauiloa o Howia o laau toto mo ofisa ma fale lautele.

O lenei pamu fale e faasolosolo malie atu lemu nai lo le malologa, ma o laulaau laiti e mafai ona iloa i le toetoe lava o le itu i totonu o le palealii.

Rapis (Rhapis)

O le ituaiga o pama o Asia, e pei o ituaiga muamua, e le lelei ma e le fefe i le oge. Ae ona o le le lava o le malamalama, ua le toe maua ai lona teuteu ma amata ai ona gaoioi.

I se aganuu i le potu, e tele ituaiga o feusuaʻiga ua tupu.

Faʻasolosolo fiafia pe uumi e le fiafia ia i lalo o le susulu o le la, i le fale e tupu lemu ma e masani ona totoina i totonu o ipu o nai fasi vaega ina ia avea le pusa e maua ai se vevela.

Rapis multifida poʻo le tele-notched e eseese mai le ituaiga muamua i le tele o lapisi laulaʻau ma le numera o lanu meamata "lanu meamata" i totonu oi latou.

I le aganuu, o loʻo ola aʻe nei laau totō i aso nei, o laulaʻau lanu meamata ua teuteuina i le malamalama poʻo le toetoe lava a paʻepaʻe paʻu umi.

Hamedorea (Chamaedorea)

Mekisiko, o le pama i le natura o loʻo maua i vaomatua vao lelei, lea e mafai ona puipuia ai laau mai matagi malulu ma le vevela o le lā. Ae ui i lea, o le chamedorrhea e faʻafetaui lelei ile va o le ea ma ola i totonu o se ulo.

O se ituaiga o le tuputupu ae lemu ma se laau e tasi ma le paʻu o fugalaau e totoina i totonu o koneteina o ni nai vaega. I tulaga o potu, e mafai ona aafia i paʻu o le apogaleveleve, ma i le taimi o malologa o le taumafanafana i totonu o le togalaau, e masani lava ona osofaia e ni meaola faalafua ma slugs.

E tusa ma le sefulu ituaiga o pama o loʻo ola i le aganuʻu, lea e eseese i le telē ma foliga o le laʻau, faʻapea foi ma nisi o nuances i le tausiga ma le toe gaosia.

O se tasi o laau sili ona le masani ai i le ituaiga o le chamedorea metallica, o laulaau e le vavae ese i ni fulufulu eseese ma maua ai se uiga mataʻutia po o se uila mata.

O se vaega o pamu uma i totonu o lenei ituaiga: e le lelei le tausiga, o la latou laulaau e enaena pe enaena.

Karyota (Caryota)

I le vaʻaia o laʻau lauulu o lenei pama, ua le mafai ona galo lo latou foliga tulaga ese. Faafetai i lenei ituaiga o laʻau, o le pama i totonu o le ata na taua o le "fagu iʻa".

O se ituaiga tagata Ausetalia e fiafia i le la, pe a tupu aʻe i totonu o se potu, afai e masani ona fafagaina le laau, e le matauina le leai o se eleele. Ae o le ea mālūlū e taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o le lanu o le laʻau ma osofaia ai meaola faʻamaʻi.

O le tele o taimi, i le fale, e ola se karyota mitis poʻo se mea vaivai. O lenei laau e fausia ai ni nai mai, o ona pito i luga e teuteuina i laʻau lauolaola.

Ae o nisi taimi i faleoloa fugalaau e mafai ona e vaʻavaʻai i se isi ituaiga o pamu fale. Kariota urens po o le pala e tupu i le tasi au. I faʻataʻitaʻiga talavou, o le tuputupu aʻe ua faʻagesegese, ae oʻo i le maualuga o le 1.5-2 mita, o laau o pama e tupu aʻe ma ola vave.

Livistona

E vave ona tupu le pama, ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, ae faʻateleina le mafanafana o le ea, e faʻaalia ai se uiga o le laau. O le umi o le tautau pito o le laʻau o le a faʻamamago.

O le tele o taimi, i totonu o potu, e mafai ona e vaʻai i le livistona chinensis, Saina. E ui lava e le eseese le laau i le saoasaoa o le tuputupu ae, pe a mavae sina taimi, e oo lava i le masani ona momoli atu i ipu tetele, e le lava le malosi e atinae ai i totonu.

O isi meaola ua tupu i totonu o le fale e ola ai saribus. O laʻau pama o lenei meaola e le o se taimi umi, ma o pama lava ia e sili atu ona faʻapipiʻi.