Faatoaga

Erysipelas o puaa e matautia e le gata mo manu

E ese mai i meaola, e sosoʻo erysipelas i puaa. E ui lava o le oti o le puaa erysipelas e ono mafua ai ni nai mea, o lona lamatiaga mai lenei mea e le faʻaitiitia. E mafai ona afaina tele tagata ma meaola i faʻamaʻi erysipelas - o faʻamaʻi o le cardiovascular system, o mea faʻapitoa ma suiga o le morphological i totonu o totoga. Ae faʻatasi ai ma suʻesuʻega taimi, togafitiga manuia, o aʻafiaga leaga o lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻaitiitia.

Uiga o erysipelas

O le pulig erysipelas e mafua mai i se vailaʻau faʻatele (common) bacterium. O siama erysipelas e mausali, o loʻo tumau pea le leaga i le tele o masina. O le siama e maaleale i vailaau antibacterial, bleach, alumalis, formaldehydes ma le vevela i luga o le 50 ° C. Laititi maualalo (-7 -15 ° C) e le faʻamaʻi le pathogen. A vevela i le 70 ° C, e mate le siama pe a mavae le 5 minute.

Pry erysipelas o se maʻi taatele. Ua faamaumauina e avea o se pepe (faatapulaaina). Pig mai le 3 masina i le 1 tausaga e aʻafia ai.

O le mafuaʻaga o le maʻi o puaʻa mamaʻi - o loʻo feaveaʻi siama.

Faʻaliliuga o mea - meaʻai mai le fasia o manu mamai, faʻamaʻi pipisi o fale fasimanu, manu, tausiga mea, tino o manu mamai. O le gasegase e mafua ai ona ave e mice, lafu - toto suckers. O le auala faʻasalalau o se meaʻai, faʻatasi ai ma le tuʻuina atu ma le faʻafesoʻotaʻi tuusao e seasea ona tuʻuina atu.

E masani ona tupu i le taimi mafanafana ma e tumau i le natura.

Le ata o le falemaʻi foliga

O le umi o le vaitaimi ole faʻalavelave e mai le 2 aso i le vaiaso. Faailoga ma togafiti o erysipelas, o le mamafa o lona ala ma le ituaiga o le faamai o le a faalagolago i mea e mafua ai le amataina o le faamai.

O nei mea e aʻafia ai:

  • le malosi o le pathogen;
  • faitotoa o faʻamaʻi (o le nofoaga e ulu ai siama);
  • le tulaga o le tulaga puipuia o le manu;
  • tuutuuga o le tausia ma le fafaga.

O le faʻamaʻi e aliali mai i le tele o ituaiga o uiga o se tasi auala.

Faʻavasegaina o le faʻafitauli o le faʻamaʻi:

  • uila uila;
  • maai;
  • subacute;
  • masani

O vaitaimi taʻitasi (taʻavale) e faʻaalia i lona lava ata o le maʻi.

Lulu faʻamafanafana - e seasea ona matauina. O lona faʻaaliga o le a faʻaalia mo le faʻapipiʻi i le gaʻo mo le 7-10 masina, i manu vaivai ua tausia i ni tulaga le faamalieina, i lalo o le aafiaga o mea faʻalavelave mamafa (femalagaiga). E le o iai le maʻi paʻu o le erythematous, erysipelas i lenei vaitau ua taʻua o le paʻepaʻe.

O le fusi faʻapipiʻi e lauiloa i se auala vaʻaia. A o faagasolo lea vaitaimi, o manu mamaʻi e vavae ese mai le lafu uma, faʻasauā, pepelo. O le vevela o le tino e maualuga atu nai lo le 42 ° C, e le mafai e le tino ona punou pe a faimalaga. O loʻo i ai le leai o se manaʻoga, faʻavauvau, maʻi le mafaufau, manava manava e suia i le malosi. Vomiting e mafai.

O le cardiovascular and renal failure e mafua ai le edema pulmonary. O le puupuu o le manava, cyanosis (cyanosis) o le paʻu i le itu o le auvae lalo, uaua ma le manava ua atiae. O se uiga iloga o le erythema (mumu) o le paʻu. I le aso lona lua o gasegase, o nisi puaa e foliga mai lanu eseese - mai le lanu piniki i le lanumoana uliuli. Afai e le togafitia, e gasegase tagata mama ile 2 i le 5 aso.

E sili atu ona faigofie le pasi o le pig i le vaitaimi o le suʻega, lea o le foliga paʻu, urticaria, o uiga ia. O le vevela o le tino o le puaa maʻi ua ausia le 41 ° C, o le vaivai o le manu ma le galala ua mataituina. I le erythematous urticaria, o le fesuisuiai o fetuunaiga eseese ua fausia - sikuea, foliga taimane, o nisi taimi e liʻo ai. O Urticaria o loʻo faʻaalia i vaega tele o le tino, ao le vasega e leaga. Faatasi ai ma togafitiga ma le toe faʻaleleia, e mou atu atoa.

O le subacute course e 6 i le 12 aso, o le taunuuga e lelei - toe faʻaleleia.

E seasea lava ona oʻo i totonu o le futu.

E masani ona faamaumauina le masaniga masani o erysipelas puaa. E faʻaalia e erysipelas necrosis (necrosis) o le paʻu, endocarditis mataga, rūmatism, polyarthritis. O le iʻuga, o le lausess e atiina ae ma soʻotaga ua faʻaleagaina.

Togafitiga

Mo se manuia manuia ma le aoga, o le togafitiga o puaa ma erysipelas e tatau ona atoatoa. E faʻaaogaina ma faʻamalositino faʻamatalaga maʻoti.

Faʻatasi ai ma togafitiga faapitoa, o loʻo gasegase tagata gasegase i le faʻamaʻi pipisi. O togafitiga faʻapitoa e aofia ai le faʻaaogaina o ni vaega o fualaau faasaina:

  • telefoni feaveaʻi;
  • vitamini;
  • antihistamines;
  • loto;
  • antipyretic.

Antimicrobials (tylosin, tylosomycol, farmazin, penisillin ma le sel masima streptomycin) e faʻaaoga mo le 3 i le 5 aso. Afai e manaʻomia, faʻaauauina le togafitiga faʻamaʻi umi (vailaʻau 3, 5). O le togafitiga sili ona lelei e mafai ona maua e ala i le tuʻuina atu o vailaau faʻamaʻi ma le faʻamaʻi faʻamalosi i le taimi lava e tasi. O le fualaau o le fualaau faasaina ua fuafuaina e tusa ai ma faatonuga.

Faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o vailaʻau, latou te faʻaleleia ai le fafaga ma le tausiga o lafumanu. O nofoaga o tagata mamai e masani ona fufulu mama ma faʻamaʻi.

Taofiofi ma puipuiga mo fusi erysipelas

Faʻamatalaga o foliga o puaa i totonu o pisinisi ma vaega tumaoti, o faʻasalalau e faʻaofiina. Latou te fesoʻotaʻi atu i le auina atu i fafo - faʻaulufaleina mai o puaa, o le auina atu i fafo o oloa e leʻi faʻaleagaina o le gaosia o puaa (aano o manu) ma fafaga.

O lafumanu uma e mafai ona aʻafia i suʻesuʻega faʻapitoa. O falemaʻi faʻapitoa e vavae ese ma togafitia. Soifua maloloina lelei - faʻamaonia ma matauina i le isi sefulu aso e sosoo ai. I le tulaga o latou faʻamaʻi, latou te vavaeʻese foʻi.

Afai ei ai se manaʻoga, ia faia le fasiga o puaa mamai i nofoaga atofaina.

E lua vaiaso mulimuli ane, e aveese faʻamaʻaloga ina ua maeʻa ona iloa le faʻamaʻi ma le faʻamalosia o le faʻaaogaina o fale uma, mea faigaluega ma nofoaga e savavali ai.

Tulafono o Meat

O le fasiotiga o puaa e faʻatagaina pe a uma ona aveese faʻamaʻi puipuiga.

Mascara ma oloa o le fasia o tagata gasegase o loʻo mamai ma masalomia o meaola o manu e mafai ona faʻaaoga pe a uma ona fufulu! Ma faʻatautaia suʻesuʻega faʻavaomalo i le salmonellosis.

Faʻaiʻu i puaa puaʻa, e mafai ona e 'aʻai i aano o manu pe a uma togafitiga, ae le muamua nai lo le taimi faatagaina o tausiga. Karenia (taimi faʻatali) - o le taimi e faʻamavaeina ai le vailaʻau mai le manu.

I le fesoʻotaiga ma se tagata i le faʻamaʻi o le erysipelas, e tatau ai ona matua usitai i tulafono o le tumama i le taimi o le fasia ma le tipiina o manu fasi puaa. O le paʻu o le paʻu e faʻateleina ai le lamatiaga o erysipelas. Meaʻai na maua mai puaʻa mamaʻi poʻo ē na gasegase ao leʻi 'ai, e tatau ona tuʻuina i le vevela - togafiti. O fua o loʻo i luga o le a aloese mai le faʻamaʻi o le erysipelas o puaa.