O le togalaau

Cherry - mea uma e uiga i aganuu: faʻamatalaga, ituaiga, faʻatoʻaga

Fai mai tagata: o le peleni o se falemaʻi fale. Afai o le sami buckthorn, o le sana, ierga ma le cherry e ola i totonu o le togalaau, o fua o totoe, ma o latou uiga aoga uma, ua na o se faaopoopoga i togafitiga faafomai o nei faatoaga.

O lenei aganuu na oʻo mai ia i matou mai le taimi ua tuanai. O le Cherry ua sili ona taatele i le olaga o tagata faigata e faigata ona vaai faalemafaufau i le pito i luma o le togalaau e aunoa ma ni sieli i lalo o se faamalama po o se togalaau fale, o se fale vevela vevela.

Sour cherry, poʻo se peleti masani (Prunus cerasus). © julia_HalleFotoFan

O mea o loʻo i totonu o meaʻai ma vailaau faʻaleagaina o cherries

I mea o loʻo aoga, o loʻo faʻamautuina e le peleni nofoaga muamua i le lisi o vailaau faʻalaʻau faʻaaogaina i isi togafitiga.

O aoga aoga o cherries e mafua mai i le maualuga o meaʻai.

  • Vitamini E, C, PP, ituaiga uma o vitamini B, e aofia ai le B9 (folic acid), carotene.
  • Fructose ma glucose, pectins, coumarin, anthocyanides ma isi mea.
  • Elemene o le kopa, potassium, calcium, magnesium, sodium, phosphorus, iodine, iron, zinc, manganese, fluorine, chromium, molybdenum, boron, vanadium, cobalt, nickel, rubidium, ma isi.
  • O fua e mauʻoa i meaola faʻapitoa: citric, malic, succinic, salicylic.

O le Cherry e le na ona aofia ai se aofaiga tele o vitamini, elemene ma isi mea aoga. O a latou faʻapotopotoga e maua ai le puipuiga ma togafitiga o le anemia (uʻamea, kopa, cobalt), faʻamaʻi, ma faʻamaʻi fatu. Folic acid i le tuufaatasiga ma le magnesium, cobalt ma le uʻamea e faʻamalosia ai toto toto, ma o le coumarin e fesoasoani e faʻaititia le toto toto. Pectins e faʻamamā le tino o toxins oona. O le bactericides o loʻo i totonu o le pulupulu pele e taua tele mo faʻamaʻi pipisi. O le elemene Ellagic o loo i totonu o le suamalie faapelepele e poloka ai le atinaʻe o sela o le kanesa O Amygdalin o loʻo i totonu o le alofa faapelepele e faʻaitiitia ai le tele o osofaʻiga o fatu, fesoasoani i le faʻamalolo o maʻi o le manava. O le togafitiga e aoga i nisi faʻamaʻi o le tino. I totonu o tagata faʻapitoa, mea teuteu i le suāsusu e masani ona faʻaaogaina mo le arthrosis, jaundice. O tagata faʻamalosi malosi o cherries tagata faʻamalolo na faʻaaogaina e avea o se tagata faʻamalosi ma le maʻi fetolofi.

Aua le faitauina mea aoga uma o cherries. Ae, e faaopoopo atu i meaʻai ma vailaʻau, o cherries e matuā teuteuina i le tausaga atoa. E manaia i le taimi o fugālaʻau, afifi o fua susulu, tautau pei o teuteuga o le Kerisimasi i le taimi o fualaau aina, lala mumu i le taimi o le taumalulu e ufitia i le moa e mafua ai le agaalofa.

O meaola oona ma ituaiga eseese o cherries

Ina ia mafai ona fua mai le togalaau vine po o laau taʻitasi i tausaga taʻitasi, ao tumau pea le teuteu, e tatau ona iloa ona uiga o le natura, ia faatulaga lelei le tausiga, ma ni ituaiga o meaola o le a mautinoa ai fua e aunoa ma ni popolega e le tatau ai

Olifi laau. © Kevin

Cherry Root System

O le aʻa o cherries e taua tele. Faʻailoga aʻa faʻamau ma faʻamau i luga, mai i mea laiti e alu ese. O le aʻa i le palapala e sili atu i le maualuga o le pale maualuga i le 1.5 taimi. O se vaega sili ona taua e tatau ona mafaufau i ai pe a totoina fatu i se tulaga tumau. O aʻa faʻalautele e faʻalautele mai le ua i totonu o le eleele eleele o le 10-30 cm ma o loʻo i ai faʻasalalau faataamilo i le aʻa autu. O le mea lea, o le vavalalata i le ogalaau, o le papaʻu o le loloto o le galue. O nisi ituaiga o vine e maua ai ni fatu aʻa mai i luga o aʻa i luga o le eleele ile 15-20 cm. Ina ia faʻaumatia le lapisi, e tatau ona faʻaumatia e ala i le eli faatasi ma aʻa. O le teuteuina o luga o le eleele o le a na ona faateleina ai le fuainumera o tipu o lala. O laʻau aʻa e oʻo atu i le loloto o le 1.5-2.5 m ma e le faʻafefe lolovaia e le eleele. I le pito i tua o aʻa ua afaina, o aʻa fibrous ua faia, faia o se galuega suction. O le vaega tele o aʻa o loʻo oso i totonu o le 40 cm le laulau, lea e tatau ona amanaia pe a faʻaaogaina le palapala i lalo o le peleni.

Telefoni Faʻatonu

O le vaega o le vanimonimo e mafai ona faia i foliga o se laau e iai le ogalaau tutotonu poʻo se vao faʻatapulaʻaina vine (lala skeletal o le tele o poloaiga). O fulufulu manu e maualuga tele (2-7 m), amata ona fua mai mo le 2-4 tausaga. O le faʻamoemoe o le ola i le itu i saute e mai le 15-30 tausaga, i le ogatotonu ma matu o le No-Black Earth Region o Rusia, e itiiti ifo - 12-15 tausaga.

O pine e sili ona lauiloa i aʻa e aofia ai Zhukovskaya, Rastunya, Orlovskaya vave, Turgenevka, ma isi ituaiga o laau e fua mai i le taimi e tasi e pei o le tuputupu ae o le tausaga talu ai ma lala o le fugalaau, lea e tupu pe a maeʻa mo le seleselega i le lumanai. E taua tele lenei mea e mafaufau i ai pe a teu ese siela. I le tuputupu ae o le tausaga oi ai nei, o laau e na o tumutumu fualaau laau e ola ai, mafiafia le pale ile taimi.

O le foliga o le vao e manaia i le mafai ona seleseleina o le seleselega e aunoa ma le faʻaaogaina o tupe faʻaopoopo. O fualaau faila e fua mai, e pei o se tulafono, i le tausaga ua mavae ma le faatupulaia o le tuputupu ae. E masani ona fausia mai i ituaiga vladimirskaya, Fertile Michurina, Lyubskaya, Otechestvennaya, Rubinovaya ma isi, e faaaoga ai aʻa. E le pei o le laau, latou te fausia le fua muamua mo le 2-3 tausaga. E eseese i latou i le fausiaina o aʻa tetele.

Cherry laau. © Lucy Martin

Eseese o cherries e le vaega o le galueaiina

O nofoaga autu mo le tulaʻi mai o cherries e pei o se aganuu mo le ogatotonu tutotonu o Rusia o loʻo taʻua Vladimirsky (faʻailoga Vladimirskaya) ma mo lona itu i saute o le itumalo o Kursk (faʻapitoa Lyubskaya). O nei ituaiga e lua o le autu lea mo itulagi tutotonu o Rusia, seia oo i le 40 -80s o le seneturi lona XIX, na amataina ai le galueaiina o le fanau, ma ua matua faatamaoaigaina ai le tulaga o aganuu mo le vaega pito i tua, ae o le taimi lava lea e faalauiloa ai lona galueaiina i le itu i matu o le atunuu.

E oʻo i le matua, e vaevaeina cherries i vaʻa, vaeluaga ma tuai. O ituaiga muamua na tutupu mai ai se fua o le tomai faapitoa i le amataga o Iulai, o le matua o le taumafa i le afa lona lua o Iulai ma o le tele o ituaiga na amata mai i le amataga o Aukuso. O ituaiga taʻitasi o loʻo iai a latou lava fugalaau lelei ma eseese i le tofo, lanu ma le manogi o le fua, lea e taʻua o le drupes.

Saute i Saute o Rusia

I le itu i saute o Rusia, e aofia ai le Kalasnodar Territory, o le lauiloa tele o ituaiga o Lyubskaya ma Apukhtinskaya, e mafua mai i le amataina o le fua mai le tausaga lona lua o le totōina i le fua ma le maualuga. E i ai se latou itu lautele e tufatufa atu, e aofia ai le itumalo Moscow. O le isi mea pito sili ona lauiloa o le eseesega Spanka. E tele-fua (e oʻo atu i le 5 g), e le lelei i le tausiga, e masani ona faʻaaogaina i se pepa fou. E le taliaina le femalagaaʻi, le talafeagai mo mea faigaluega (faʻamago, jam ma isi ituaiga o gaioiga).

Laʻau mamago. © Nora Ekdahl

O le vaeluagalemu o Rusia

I totonu o le itulagi o le ogatotonu, e aofia ai le Moscow Region, o ituaiga o Molodeziasia, Chernokorka, Lyubskaya, Shubinka, Bolotovskaya, Bagryanaya, Volochaevka, Robin, ma Pole na maua le aloaiaga tatau. I ituaiga eseese e le manaʻomia ai le felafolafoaiga, e mafai ona e faʻaaogaina mea nei mo le galueaina o fale: Tambovchanka, Shakirovskaya, Lotovaya, Meaʻai suamalie, Chocolate, Soa, Turgenevka, Rusinka, Brunetka, Flame, Morozovka. O faifaatoaga amateur e fiafia e faʻataʻamilo solo faatasi ma le seleselega o le taumalulu e manaʻomia ona gauai atu i ituaiga eseese o Turgenevka, ma tuaʻoi i Morozovka. Vaomatua latou te faia ia Iulai. O ituaiga uma e lua e iloga i luga o le maualuga, o se tele o pulupulu eleelea. O le tafeina e puipuia i le felauaiga. O pusa e lua o loʻo tuʻuina atu le malulu ile -35 ° C. Faamolemole ia matauina o Morozovka, e ui lava i lona tetee atu i le malulu, e masani lava ona afaina mai gutu o le tautotogo.

Eseese o cherries mo le tuafanua

O nisi o fai togalaau i tua o loʻo latou taumafai e masani i le itu i saute ma Siberia i le tau i le lotoifale. Le mafaufauina na maua mai le vailaʻau i le amanaia o uiga masani o se vaega faapitoa, ma o nisi taimi o le nofoaga. Afai o ituaiga eseese o Rusia tutotonu e fetaui lelei mo le Moscow Region, ona naʻo na e puipuia i coccomycosis, o se faʻamaʻi masani i lenei itu. Mo faʻatoʻaga, o ituaiga e sili ona taliaina o Lyubskaya, Turgenevka, Diamond, Meeting, Toy, Coral, Griot Moscow, Robin, Rastorguevskaya, Rusinka, Sania, Apukhtinskaya, Vladimirskaya, Zhukovskaya. Toeitiiti lava oi latou uma e tetee i suiga o le vevela.

Olifi laau. © sherwin & ruth

Siberia, e aofia ai le Urals

I le taimi puupuu o le mafanafana, o taumafaiga a le au faifaatoʻaga na taulai i le fausiaina o ituaiga e masani ai ma le taumalulu. O ituaiga Maksimovskaya, Mayak, Metelitsa, Zmeinogorskaya, Ob, Novoaltayskaya e mafai ona faʻavasegaina e sili ona talafeagai mo tulaga ogaoga mai le 20 tausaga talu ai. O le tagata lava ia, o le sili ona lauiloa o Ashinskaya masani. E le manaomia e ia ni pollinators (bees), ma ao puipuia le gaosia mai fatu mai le maleisa, na te aumaia se fua o le faatoaga taʻitasi.

Faiga faʻapitoa tekinolosi faʻaaogaina

Manaoga tau manaoga

O le tufatufaina o cherries e aofia ai itu uma o Rusia, teuteuina o le tau vevela ma maua ai i latou o loʻo maua oloa faʻamaoaigaina i mea uma e tatau ai meaʻai ma fualaau. Cherry o se fale lelei o le meli. E le afaina, e mafai ona ola i ni tulaga le lelei mo ia, ae o le a faʻaalu le tele o lona malosi i le ola, maua ai fatugaʻau laiti. O le umi o le fuaina o fua o le a faaitiitia le tele. O le mea lea, e tatau ona e faʻaaoga auala uma e maua ai le aganuu ma tulaga manaʻomia. O Cherry e mafai ona faigofie ona faapalepale i le "lace", ae o le fatuga sili ona suamalie i le malamalama lelei. E manaʻomia e ia se mea e leai se puipuiga (sili atu i luga o le pa). A uma le faʻamaʻi, e vave lava ona toe faʻaleleia. O le Cherry e gaogao i le tuʻuina atu o le susu, ae o le suluina o laau toto e sili atu ona faʻatau i luga o faʻatau mai steppe poʻo kerupi Mogaleb. Muamua o le puipuiga o le susu, ma o le lona lua o loʻo i ai aʻa aʻa e aʻafia i se loloto loloto i totonu o le eleele. Aʻo faʻatau mai ni aʻa, e tatau ona saunia mo le faʻafeinu i taimi uma, aemaise i le tau vevela. O le aʻa o nei ituaiga o meaola e matua le lelei ma i le vevela o le tau o le a itiiti ma e le malie. Ma i le taimi lava e tasi, ia manatua e tatau ona sili atu le lata i le 1.5-2.0 m mai le eleele ile peleries.

Vaega o le totoina o sieri

O le totō o cherie e fautuaina e faia i le tautotogo i le ogatotonu o Aperila. I totonu o le itu i saute, o loʻo tulaʻi mai foi i uta i le tautoulu ia Oketopa. I totonu o le itu i mātū, i le taimi o le totoina o le autumn, o le peleni e le mafai ona aʻa ma malolo.

  1. A e faʻatau mai fatuga, faʻalogo i le ituaiga o ituaiga. I le le lava o avanoa i le eria o le taulaga, e sili atu le lelei ona totoina ituaiga eseese (Turgenevka, Lyubskaya, Zagoryevskaya, Molodezhnaya, Chernookaya, Polevka). E mafai ona totoina i le maea ai o le 2.5 m, ae mo ituaiga eseese ma le pale (Yubileinaya, Shubinka, Vladimirskaya) o le mamao i le laina e tatau ona le itiiti ifo ma le 3.5 m. O le totoina o laau toto e talia, ae e le manaomia, ona o maʻi ma meaola faalafua.
  2. Faʻaaogā naʻo ni vaega eseese i totonu o nofoaga faʻapitoa e faʻatasi ma faʻamatalaga: ituaiga, tausaga, ituaiga o mea totino, faʻasalaga, ma isi.
  3. Vaʻaia ma le faʻaeteete le seedling. E le tatau ona i ai ni mea e faʻapipiʻi ai ma faʻafefe, e leai se mea e faaleagaina. O se tui puipuia lelei, e le mafaaseseina (mo tui), o le aʻa e lelei ona atiina ae ma se tele o aʻa o le aʻafia.
  4. Vili aʻa o le faʻatau faʻatau vave ile mea faʻapipiʻi e puipuia mai le faʻamago. Aʻo leʻi alu ese atu, tuʻu i le aʻa mo le 4-8 itula.
O le togavao talavou faapelepele. © premiertrees

Afai o le a tele ni laau, muai filifilia le nofoaga o le totoina o lua i se mamao e faalagolago i le ituaiga ituaiga i le va o laau 2.5-3.5 m ma le va o laina o le itiiti ifo i le 2.0 m. I le tautoulu, ia eli luga le ata o le lua, ma i le tautotogo pe a totoina, mulimuli ane saunia e tusa ma le aʻa fatu fatu. Lafulafu lelei o laufanua e sili ona talafeagai mo cherries. I luga o eleele mamafa, ua faateleina le totoina o le faatoaga, o mea suamalie (peat, humus, sand) ma le alavai e 7-10 cm le maualuga ua faaopoopo i le palapala. A toto i totonu o se pu i luga o le alavai, sasaa le 10 cm o le palapala, fai se faaputuga i luga ma faapipii aʻa i luga. I le pau i totonu o le pu i le 2/3, sasaa 0.5-1.0 pakete vai, faaopoopo le eleele ma faapipii. Ia mautinoa o le nofoaga o le tui ma le aʻa o le aʻa laau e 2-3 cm le maualuga nai lo le palapala ma e le ufiufi ai i tausaga mulimuli ane. Fai se itu 0.5 m le lautele i luga o le ogalaau ma faʻatumu se isi pakete vai. Ia mautinoa ia mulch. I le vaitau o le tau mafanafana, seia oʻo ina fausia le palealii o se tagata matutua, faʻaauau pea le palapala.

Cherry tausiga

Afai na totoina le cherry i le eleele faʻamaʻaina, ona lua muamua lea o tausaga e lua e le manaʻomia ona faʻamaʻaina. Tausiga i lenei vaitau e aofia ai le aveeseina o vao, fafaga ma mulching le eleele (i saute). I lalo o le pale, o le palapala o le eleele pe a aveese vao e le tatau ona sili atu i le 8-10 cm, ina ia le faaleagaina ai aʻa aʻa latalata ane o laau talavou. I le laina vaʻa, o le loloto o le gaosiga e faʻatuputeleina i le 15-20 cm. Faʻasalaga pe a manaʻomia (aua nei faʻatumu fualaau). Faʻapii le maualuga i le 45 cm.

E sili le lelei o le faʻamafanafanaina o cherries mo le 3-4 tausaga, poʻo le, amata mai le tausaga o le fuaina. E faʻaaogaina le palapalua suamalie po o le pala i le 4-5 tausaga, faʻapipiʻi (pe a manaʻomia) faʻatasi ai ma le faʻasaʻoina o le eleele ma le falaoamata dolomite, lefulefu laupapa, lime, lea o loʻo salalau i le eleele mo le faʻaaogaina o le paʻu. E masani lava ona faia i luga o laʻei taʻitasi le faʻaogaina o le nitroammophos ma le nitrophos. E mafai ona suia i le gasologa o tausaga i fugalaʻau-potassium faʻamalolo, aemaise lava i eleele o loʻo i ai le tele o le eletise. O le fua faatatau o le talosaga e 60 g o le fomai atoatoa poo le 40 ma le 30 g o le superphosphate ma le potassium sulfate, i lalo ifo o le laau. Mo cherry, laei pito i luga e masani lava ona faʻaaogaina le 1 le taimi i le fuga o le fuga-fuga. I luga o eleele lapopoa, o fualaʻau fomaʻi-potassium-fertilizers ma 1-2 ipu o le apa o loʻo faʻaaoga i le fua tutusa i le laei pito i luga (pe a uma le 15-20 aso). O meaola, ituaiga ma le numera o laʻei pito i luga e faia e tusa ai ma faailoga o le eleele ma le setete o aganuu. O faʻamaumauga ua tuʻuina atu e fetaui lelei mo eleele lafulemu ma avea ma faʻamatalaga mo le amataina o faifaatoaga.

Aganuʻu, o le tele lava i le itu i saute, e manaʻomia le fausiaina. I le itu i matu ma nofoaga e lava timuga, e le faʻaaogaina le vai. O le taʻalo i le itu i saute o se mea tatau. O lenei auala e mafua ai le faaitiitia o le numera o vao ma tumau ai le susu i lalo o le pale o le laau. I le itu i matu, e masani lava o le palapala e le mulumuluina, ma o vao e aveesea mai le gaosiga o le eleele. Aʻo tatala, faʻaeteete e le faʻaleagaina aʻa; latou te taoto i le pele i le pito i luga 20 cm. I le taumalulu, aua le faatagaina le ufitia maualuga tele i le kiona. E mafai ona ufiufi e se kiona se faʻamaufaʻailoga peleina e sili atu i le 1 m.

Fualaau aina i luga o lala. © julia_HalleFotoFan

A o faagasolo le vaitaimi o le fuaina o fua, e fautuaina le faʻaaogaina o fululaʻau-potassium ma le pefu i lalo o le fualaau o le autumn, ae le talafeagai pe afai o le eleele e lafulemu ma sa faʻamaʻaina ma le tele o mea faʻalautele i le taimi o laei pito i luga.

O le tele o taimi e alu ai le tausiga o cherries o le aveese lea o le masini.

O le fana ma le aʻa e mafai ona ave. O le faʻafefe i le palapala palapala e na o le saofaga i lona tuputupu aʻe.

Cherry Shaping Cuts

E pei foi o isi togalaau aina, o siaki e mafai ona fai i ituaiga uma: teuteu, teuteuina, toe faafouina.

O tausaga taʻitasi, ao lei amataina le paʻu, po o le tuai o le tautotogo, e fufulu ai laau.Vaavaaia ma aveese le tupu aʻe i totonu, gau, mama manino lala. Afai e talafeagai, ia faia se toesea o le pale. O lapisi tetele e togafitia i vailaʻau faʻafeiloaʻiga, vailaʻau faʻatoʻaga, paʻu suauʻu.

Ina ia ausia le lelei o fualaau o cherries, amata mai i le tausaga muamua o le totoina, o le teuteuina e faʻapipiʻiina lelei ina ia mafai ai ona faia le pale saʻo. Le faia o lenei mea:

  • i le amataga o le tautotogo, e faamamaina se fatu e tasi tausaga le matua mai lala lalata i le maualuga e 60 -80 cm. Mai lenei maualuga, o le a alu muamua lala muamua o lala skeletal. E tuʻuina lala paʻu i luga o le pitonuu tutotonu pe a uma le 12-15 cm (e le o le isi itu). E masani lava ona fausia 4-5 lala lelei na atiaʻe. Latou te faia le vaega muamua.
  • O le isi tausaga, 70-80 cm mai le lala mulimuli o le skeletal lala o le vaega muamua ma vavae ese le taitai tutotonu. Faatasi ai ma lenei metotia, faatapulaaina le maualuga o le laau. E sili pe afai o le pale e le sili atu i le 2.0-2.5-3.0 m le maualuga. I se vaega o le 70-80 cm o loʻo e taoto ai le lua o sisi o lala skeletal. O le 4-5 tausaga muamua mo cherries ua faʻalauteleina ai le tuputupu ae o laau, o lea e taumafai ai e faʻavaveina laau e faigofie ona faʻafefe i le vaitau lenei. Aveese uma laʻau tuai e tupu i le va o le laupepa 9-10 skeletal. Faʻamautinoa lelei le faatumauina o isi vaega, aua le faʻamalosi.
Olifi laau. © Dane Vandeputte

Pe a faʻapipiʻi se fomaʻi, alu i le 10-12 laulaʻau autu. Aveese togi na totoe, ma tuua 1-2 e sui ai le matua.

O le 5-8 tausaga e sosoo ai - o le vaitaimi lona lua o le olaga o le aganuu, o le vaitaimi o le fua o fua. Aganuʻu taʻitasi e gaosia ai fua tetele. Ona oo mai ai lea o le lona tolu - vaitaimi o le tuputupu aʻe. O le laau e faʻaitiitia ai fua, e foliga mai e tele, lalago pe mama lala laau. A o faagasolo lea vaitaimi, e mafai ona faia le faʻataʻitaʻitaga o le matua e ala i le tipiina o lala le talafeagai. A maeʻa le 10-15 tausaga, e sili atu le sui o le laau tuai ma se fatugale laiti, poʻo le toso i luga o le lala ma le lala o le skeletal.

Puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

I totonu o togalaau patino, e le tatau ona faʻaaoga le vailaʻau. Faʻatautaia lelei tekonolosi faʻatoʻaga, o fua puipui e lava lea e maua ai se fualaʻau lelei e aunoa ma le faʻaofiina o vailaʻau e ulu i le tino o tagata matutua, tamaiti ma meaola, iniseti aoga.

Polokalame puipuia e aofia ai:

  • o le seleseleina o laʻau pau ma toega o mulch, pe a faʻalauiloa i totonu o se laulau tele ma e leai se taimi e pala ai i le taimi o le tautoulu. Laʻau ma laulaʻau o se vaega sili lea mo le taumalulu ma le faʻalauteleina o faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi.
  • O le ogalaau o le laau ma laʻau pito i lalo e tatau ona faʻamaeʻaina pea (ma e le na o le 2 taimi i le tausaga). O le faʻatagaina e talafeagai e puipuia ai le paʻu talavou mai le vevela, ia puipuia le aʻa ma lala mai mama mai i le galu, puipuia mai faʻamaʻi ma meaola faalafua o loʻo natia i lalo o le paʻu i le tino o tagata matutua poʻo fuamoa fua seia oʻo i le tautotogo, ma le pathogenic microflora spores ma fasi mycelium.
  • Puipuia le fausia o se ogaoga. Pe a teuteuina, e taua tele le togafitia o le seleselega o siaki ma vailaau faʻamaʻi ma valiina ile vailaʻau, paʻu o suauu.
  • Mo le vaitaimi o le taumalulu, ia vavae ese le aʻa o le laau (aemaise lava le talavou) mai roi (hares, maunu).

O faʻamaʻi, i nisi o eria, ua leaga le faaleagaina o cherries e le coccomycosis poʻo le vaʻavaʻalele. E masani ona aafia ai laau, moliniosis ma kleasterosporiosis. O auala autu e faʻafefe ai faʻamaʻi i le fale o loʻo faʻasolosolo (faʻamatalaina i luga) ma faʻapipiʻi ma meaola o meaola e le afaina ai le soifua maloloina o tagata, manu ma iniseti aoga (bees, bumblebees). O le biologics, Baksis, Bactofit, Khetomin, Trichodermin, Phytosporin e aoga. O faʻasologa masani ma vaitaimi o gaioiga e faʻaalia i luga o le afifiina poʻo i fautuaga mo le meaola o meaola. Ina ia faʻaitiitia le avega i luga o le laau, e mafai ona faia le gaosiga i mea faʻafefiloi. O lea la, o le aoga tele e faasaga i faʻamaʻi e maua i le paluga o le trichodermine ma le baxis i se fua faatatau o le 1: 1. A oʻo i le gaosia o meaola faʻapitoa, ia maitauina e oʻo mai i le vevela o le 12 + C. O le maualuga o le taumafanafana mo togafitiga e + 15 ... + 18 ° C. E tatau ona matauina o le puipuia o meaola e le maua ai le lelei tele, o le mea lea, o le togafitiga o laau e tatau ona amata i le taimi lava e amata ai le tau ma se faamoemoega puipuia ma faaauau ai le taumafanafana. I le tautoulu, a maeʻa le seleseleina, e mafai ona liliuina laau i le 1% Bordeaux vai, ma o le eleele aʻo lei eliina e togafitia i le 2-3% copper sulfate.

I luga o le taumatau o se laau peleina na aʻafia e coccomycosis. © K. Anderse

O faʻamaʻi faʻapitoa e mafua ai le faaleagaina o laau o cherry o fuʻa peleni, siaki o cherry, spider mites, fofo sawflies, fugalaʻau, fana moth. O le fatuina o le fatuga, fanaina o moa ma le peleni e sili ona matautia. O tagata matutua ma le tele o mea e faaleagaina ai le tumutumu, pulupulu ma le ovary laitiiti o cherry, e mafai ona faʻaumatia ai fualaau aina uma.

I le tautoulu, a maeʻa muamua matagi, o le peleni ma le eleele i lalo o le pale e mafai ona fufuluina i le 5% o le vailaʻau oona, lea e le gata o se faʻala, ae o se auala lelei foi e fasia ai faʻamaʻi faʻamaʻi ma ituaiga uma o meaola faalafua. A faʻapipiʻiina le pale, o le pulupulu o le urea e tatau ona laʻititi (foggy). I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, e amata mai i le vele, o laau e sosolo pe a maeʻa le 25-30 aso ma fualaau oona Fitoverm, Akarin, Zdorovy ma isi. E sili ona lelei le fufuluina o meaʻai i vailaʻau faʻasaina i meaola mai meaola mai faʻamaʻi, pe a maeʻa siaki mo le faʻatasia.