Laʻau

Platicerium - Antler

Fuga foliga-o se matagaluega sili ona taua o laau maualuga. O aʻa e faia i le tele oi latou i luga ifo o laulaʻau i taga faʻapitoa - faʻapitoa. I le taimi lava i totonu o le palapala, o loʻo faʻaleleia ai spores i tamai lanu lanumeamata. E foliga mai o ni fasipepa lanu meamata ma le lapisi o le 5-6 mm o loʻo faʻamamaina i le vai. O fua ia o le tuputupu ae, poʻo gametophytes, e faʻapipiʻi ai le tino ma le fafine. A maeʻa faʻasosoʻo, ona tupu aʻe ai lea o se manoa lapoa ma matagofie (sporophyte). O lenei fenumiai e taua o le fesuiaiga o tupulaga - asexual (sporophyte) ma feusuaiga (gametophyte).

Soʻo se tasi na mafai ona vaʻai i lenei fern o le a le galo ia te ia. O le platitcerium e foliga mai o se tia po o le ulu o le ulu ma ni nifo tetele! O ona laupepa ua ufiufi i se siliva siliva, lea e leai se mea e mafai ona faʻamamaina, e fesoasoani ai i le laau e fafaga ma faʻafefe le susu mai le eleele.

Platicerium (Antler, Porhorns) - lat. Platycerium O le igoa o le ituaiga e sau mai le upu Eleni platus - le mafolafola ma keras - pu ma e mafua mai i le mea moni e faapea o laulaau e foliga mai o ni pu o le vavao e foliga mai.

O le ituaiga e aofia ai ituaiga e 15 o laʻau masani e masani ona masani i motu o Asia, Ausetalia, o motu o le Vasa Initia, o le motu o Malay, Filipaina, Aferika ma le motu o Madagascar.

O le Platicerium o se epiphytic fern; i totonu o atunuu o le vaomatua, o loʻo ola le pu i luga o laau. I totonu o Ausetalia, o nisi o taimi e maua ai le telē e pei o le lapisi i lalo o la latou mamafa! I totonu o se potu, e masani lava ona faʻafefeteina i luga o ni fasi uʻu po o ni ato tautau; o lenei fern e faʻagesegese lemu ma e le taufaʻatau e ave ifo le lagolago teuteu o loʻo tautau ai.

O ona foliga vaaia e matuai ese lava mai isi ferns. Laʻau (vai) o ona ituaiga e lua - faʻamaʻi ma faʻaogaina. O vetela vetela e lapotopoto, lautele lautele, ma oomiina e le pito i lalo ma le pito i luga i le mea o loʻo i luga, o le vaega pito i luga o le pepa e aluese mai le lagolago, ma faia ai se fao. O le faamoemoega o nei laʻau, e faaopoopo atu i le photosynthesis, o le pueina lea o lau laʻau ma isi meaola. O le vai fou o loʻo faʻasaina ua paʻu i luga o le taimi, ma faʻapupulaina ai le mailei mo mea oona ma ola ai le laau lava ia.

O le vai e leai ni vai e ese lona eseesega. Faʻasaga poʻo le tautau, latou te foliga tutusa ma foliga o le tia o le deer (o le mafuaʻaga lea e fesoʻotaʻi ai le igoa "pu leu"). E tele ni meaola e faia i pito o laulaau i lalo ifo.

O pupuni i sisifo poʻo sasaʻe e sili ona fetaui lelei mo le tausiga o le platycerium, faapea foi mo le tausiga o isi fagu. pe a susulu mai le la i le faamalama i le taeao po o le afiafi ma e le o se mea e sili ona manaia. E manaʻomia e Ferns le puipuiga mai le susulu o le lā. I le taimi lava e tasi, ferns e pei o faʻasalalauga lelei. E le taliaina e Ferns vaʻa, malulu ma le malosi o le ea, ae i le taimi lava e tasi latou te manaʻomia ai le faʻaleleia masani o le potu. Pogisa fume e ave le asu ma le pefu.

Mo le alualu i luma alualu i luma ma le manuia o Platiceriam i le tautotogo ma le tau mafanafana, o le vevela aupito sili ona lelei e tusa ma le 20 ° C, i le vevela i luga aʻe o le 24 ° C e tatau ona i ai le maualuga o le vevela, talu ai e le mafai e le laau ona toleni lelei le vevela.

I le taumalulu-taumalulu, o le vevela aupito sili ona lelei e i le va o le 15-17 ° C. O le mafanafana o le ea e afaina ai le laau, o lea ia fautuaina e aua neʻi tuʻuina i tafatafa o pitonuʻu o le mafanafana.

Talu ai o le lauʻeleʻele o le tele o ituaiga o ferns o vaomatua o vaomatua, latou te le taliaina le ea malulu. E tatau ona faʻaauau le suʻeina o fulufulu ia le itiiti ifo i le 2 taimi i le aso, ma i le vevela o aso vevela mai le 3 i le 5 taimi i le aso. I totonu o potu mafanafana, e tatau ona sosolo i le vai mafanafana.

O le Platicerium e tupu tele i se paluga faʻapitoa mo ferns, e aofia ai le paʻu pine ma sphagnum moss. E mafai ona faia i luga o fasi paʻu ma sulu.

Platycerium (Platycerium)

O le fugalaau e totoina i le tautotogo pe a uma le tupu muamua. A oʻo i le gaosiga, e tatau ona faʻapolopolo se potu omea. E le seleseleina aʻa, ae na o le aveesea o aʻa ua leva ma ua mate. Pe a faʻapipiʻiina, faʻapipiʻi aʻa e sosolo o latou aʻa, ma faʻatoaga e fai ina ia maualuga le ua i luga o le eleele.

I le tautotogo ma le taumafanafana, o ferns uma e manaʻomia le faʻamagoaina o meaʻai faʻamaʻi ma meaʻai. E le mafai ona faʻaaogaina luga o lavalava e aofia ai naʻo ni suauu. I le autumn ma le taumalulu latou te le fafaga - fafagaina i lenei vaitau e mafai ona oʻo atu ai i se faʻamaʻi matautia o le laau.

O aʻafiaga ono tutupu

Lea lanu samasama, lanu enaena i luga o latou. O le mafuaaga o le vevela o le potu e maualuga tele, e sili atu ma le 25 ° C. Faatasi ai ma le faateleina o le vevela, e tatau foi ona faateleina le vevela. E le masani ai poʻo le le faʻavaleaina o le faʻamalosia atonu foi o le mafuaaga.

O lau e lanu samasama, e tupu le leaga le laau - o le suamalie i totonu o le potu e matua maualalo, o le vavalalata o le faiga faʻavevela.

O laʻau ua faʻapalapalaina, felaʻasaʻi solo, mumusu - vevela malosi tele.

O laulaau e paʻu pe lanu, o lanu e lanu samasama pe enaena, e le tupu le laau pe le tupu lelei. O le mafuaʻaga atonu o le le lava o meaʻai, latalata tele pe sili atu foʻi le ipu.

O laʻau e mafai ona lanu samasama, enaena, paʻu ma le pala, o lau laititi e mamae ma feoti i le maualalo o le vevela i totonu o le potu, mai le faʻaalia i le ata malulu, faʻafeinu i vai malulu, pe a faʻafeinu i vai vevela poʻo vai.

Aua lava nei aveese lau mate ua mate.

Ua faaleagaina: vaʻavaʻavea mite, maualuga, thrips.

Faamatalaga: Aua nei 'aveʻesea laulaʻau lanu enaena ao latou faia le humus.

Meaola

O ituaiga sili ona taatele o vaomatua i totonu

Platycerium loserogii - Platycerium alcicorne.

O laʻau laʻau e lapotopoto, 12-20 cm le lautele, faʻafefe, lobedi i pito. O laʻau lafulemu o le 50-70 cm le umi, faʻamau i luga o le pito i lalo, o foliga o le tino i le pito i luga ma tui e tipi i totonu o lobes, 3-4 cm lautele, mafiafia, lanu-lanumeamata. Faʻailoga o loʻo tautau. O soso i totonu o lobes e samasama-lanu enaena.

Platycerium Angolan - Platycerium faʻauʻu.

O le lafoaʻi lafoaʻi uma lava, toe faʻasolosolo pito i luga pito i tua. O laʻau lafulemu i le pito i lalo e tolu tafatafa-o le fatu, i le pito i luga e oʻo atu i le 40 cm le lautele, e le tipi i totonu o lobes, tipi i luga o le pito i luga ma paʻu moli moli. O sopa e felauai solo i le lautele o le lau.

Tele platycerium - Platycerium tele.

O le atunuu moni o le laau o Tropical Asia, o le Australian tropical, ma le Filipaina. Sterile Wii lautele, 45-60 cm le lautele, loloto loloto (e le faʻamamaina mo se taimi uumi); lafu 1.3-2 mita le umi, e pei o le fatu, e tautau ifo agai i lalo, e tusa lava pe mai le ogatotonu o le laulaau, e faʻaogaina i totonu o fusi faʻalanu. Mata foliga matagofie. Faʻaleleia i se mafanafana mafanafana ma potu mafanafana.

Platycerium ua fausiaina - Platycerium bifurcatum.

O mea masani e taatele i aganuu i totonu. O le nofoaga na fanau mai ai le laau o Tropical Australia. Sterile veyi e lapotopoto, 12-20 cm le lautele, felafolafoaʻi, lobedi i pito; e lalagaina 50-70 cm le umi, o le tino e pei o le tino e faʻapupulaina i le pito i luga ma tui e tipiina i lobes (3-4 cm lautele), mafiafia, lanu-lanumeamata; lobes tautau. Faʻavaveina i luga o laʻau pito i luga e samasama-lanu enaena. Mata foliga matagofie. Ua totoina i semi-warm greenhouses, florariums, terrariums ma potu.

Platycerium Hill - Platycerium Hillii.

E talitutusa lava ma le manatu talu ai, lea e ese mai i le tele o paʻu pepa, papaʻu, saʻo. O vaega taʻitasi e laʻititi ma sili atu ona togi. O loʻo faʻapotopotoina i le oval ma le lapoa lapisi e latalata i le pito i lalo o vaega pito i tua.