Fugalaau

Gaylardia - laisy lanu

Gailardia o se laau tulaga ese. O ona fugalaau tetele e loloto, susulu ma susulu lanu ma mo se taimi umi fiafia i lo latou matagofie i soo se tulimanu o le togalaau.

Sui mamalu o le aiga o Astrov (Asteraceae) - Gaylardia (Gaillardia) o se aiga vavalalata o chrysanthemum, aster, sunflower, dahlia, zinnia, gerbera, marigold ma e oo lava i le atisosisi. O le mea moni, o lenei aiga e aofia ai le silia ma le tasi vaesefulu o laau uma o loʻo i luga o le paneta.

O le laau e fai ai se vao vao ma le maualuga o le 45-70 cm. O laʻau faʻapipiʻi e laʻau tele ma e faʻalauteleina. O ponunua lava latou e fai si umi ma sili ona fetuunai. O se faʻasologa o se ato mai le 8 i le 10 cm le lautele.

Gaillardia © Stan Shebs

O le igoa Latina o le fugalaau e sau mai le igoa o se tasi o tagata lauiloa lauiloa - le Farani Faletalimalo Gaillard de Bondarua, o le sa nofo i le seneturi XVII.

Latou te faʻaaogaina gaillardia mo le totoina o fugalaau faʻafefiloi, fugalaau, tuaoi, mauga maumaututu, tau, mo faʻavaega o vaega, e masani ona faʻafeagai ma talaʻaga o laau. E lelei tele i taisies masani, nivyanik, asparagus ma isi faʻailoga. E leai se aoga i le mamanu o koneteina ma fugalaau. Gailardia inflorescences ua vavae lelei.

Aemaise lava lelei mamalu gaylardia, ua latou faʻavasegaina nei o le gailardia (hybrid) Gailardia. Reed fugalaau mai le lanu mumu-lanu samasama i lanu mumu-mumu, aoina i semi-faalua pe ato ato i le 10 cm le lautele. O le amataga o lenei ituaiga meaola e le o manino atoatoa. E talitonuina na sau mai le sopoia o le spinosa gailardia (Gailardia aristata) ma isi ituaiga, o lona laufanua o laufanua laugatasi ma laufanua o sisifo o Amerika.

Gaillardia spinosa - faʻaleleia le ola i laau vao e oo i le 70 cm le maualuga ma fugalaau fugalaau tetele, lua-tone - lanu samasama-lanu mumu poʻo le lanu - mumu, samasama, moli i luga o laina saʻo. E fuga mai ia Iuni ia Setema. O le tipiina i le aʻa i le maea ai o le fuga muamua e faʻataunuʻuina ai le ola o le laau. Faʻaaoga i luga o faʻaititia ma e masani lava mo le tipiina.

Gaillardia

I tausaga talu ai nei, ua maua ai e le au faifaatoʻaga ni numera eseese mo le taumafanafana ma le totoina o le autumn. Vaʻaia faapitoa o Gaylardia spinosa:

  • Bremen - faatasi ai ma se paʻu kiona mumu-mumu,
  • Burgunder - ma le uaina mumu,
  • Faʻailoa - faʻatasi ai ma moli mumu, faʻalavelave tetele,
  • Tommy - i lanu moli,
  • Kobold - faʻatasi ai ma lanu samasama ma mumu mumu.
  • Faʻateleina ituaiga eseese Goblin - e oo i le 30 cm le maualuga, ma fugalaau-kulimi fugalaau

Gaylardia e amata ona fuga mai le faaiuga o Iuni ma e leiloa lona matagofie seia oʻo i le malulu. I luga o se tasi gaillardia laau, o fugalaau e masani lava ona eseese lanu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o lapisi (fuga) fugalaau e lapoa ma e samasama, lanumoli, lanumoana lanumoana, lanu paʻu, ma le totonu (tubular) e mafai ona lanu enaena, lanu violē ma se nofoaga mataʻutia faʻalelei.

O pito o petals e tele lava ina ese mai le lanu mai le fugalaau atoa. I le pito i tua, e masani lava ona mama. A maeʻa le alualu i luma, i luga o le pale o le ponuncle o loʻo i ai se falemaʻi ma e oʻo lava i le taʻavale. O le "fua" o fualaau 'aina o fualaau aina e ola i luga o le laau pe a mavae le fugalaau e mafai ona faaopoopo i fugalaau fugalaau ma faʻaaogaina e pei o fugalaau mamago.

A maeʻa ona toto, e sili atu ona lelei le aveeseina o fugalaau paʻu.

Gaillardia © Gustaf Eriksson

E le lelei le laau. E fuga lelei i laufanua lafulamu ma le matutu, malamalama, eleele lafulemu. O le mea lautele, soʻo se fanua totō e totōina lelei e talafeagai mo ia, ae e le taliaina le faʻaopoopoga o meaʻai, masini sili atu ma susu. O Gailardia e sili atu ona malulu ma e mafai ona faapalepale i taimi uumi o le le lava o le susu.

Faʻapena "lalelei le matagofie" i le vaevaeina o le vao, faʻapea foʻi fatu E totoina fatu i le masina o Aperila i luga o se moega suesue. O laau toto e totoina i se nofoaga tumau ia Aokuso i se mamao e 20-25 cm mai le tasi. O le isi tausaga o le a latou fuga atoa.

E sili atu le vaeluaina o le togavao i le amataga o le tautotogo, talu ai ua fuga mai le galala i le leva, po o le amataga o Setema, ina ia maua le taimi e vaevae ai laau.

A aunoa ma le toe totoina e ola i le tasi nofoaga 4-5 tausaga. Tuputupu ae, o le vaomatua o le laau ua paʻu i lalo, o lea e tatau ai ona e tuʻuina ni tui pe nonoa faʻatasi ma twine.

Gaillardia © J.M.Garg

A o le i ulufale atu oe manaʻomia e faʻaopopo i le palapala se pakete o le faapalaga poo le humus, 1-2 ipu tioata o le vao ma 1 tbsp. se sipuni o le faʻalavelave faʻapitoa o meaʻai. Faʻamamaina ma le faʻaeteete le pu ma le vaeluaina o laau totō.

Tausiga masani mo le gaillardia: o le suavai e tatau ona na o taimi malogo o le taumafanafana, ma faʻamalosi ai. Afai e totoe ni ato i luga o laau seia oo i le autumn, ona toto ai lea o fatu mai ia i latou ma o le tautotogo e sosoo ai o le a maua ai le tele o laau e mafai ona totōina.

Fafaga Gaillardia i le vaitau o le vevela ma le faʻamalosi atoatoa. O laei sili e mafai ona toe faia i le taimi o le fugalaau.

Mai faʻamaʻi e masani lava o lau o gaillardia e sili ona afaina. E aafia i latou i le paʻu paʻepaʻe ma le paʻu paʻu. E i ai taimi e aliali ai le pala i le fugalaau.

Ina ia taofia le maalili i le vaitau o le taumalulu, e tatau ona faʻaaogaina vao o le laau e faʻaaoga ai le humus, peat, lau laʻau tuai po o nila vavae.

Gaillardia
© Noodle snacks

Faʻasalalau e T. Molodtsova.