Fugalaau

Faʻasolosolo piniki - le masiofo o primroses

O se tasi o laʻau sili ona tele o lauʻau muamua o le primikas primrose i le togalaau e taatele. O ona uiga e matagofie ma tele, ae o le laau e na o ni nai ituaiga eseese, talu ai e matua faigata lava ona faʻaleleia lenei mea matagofie ma matagofie. O ata le mafaatusalia o le piniki mafiafia ma le tele o fugalaau e mafua ai fegalegaleaiga ma rosa, ma o latou uiga e matua ofo lava. Mo lenei mea muamua, e tatau ona e filifili ma le faaeteete se nofoaga, ae a le o lea o le a sili ona faateia ai e sili atu ona pisi ma maua le togalaau. E fuga mai se tasi o muamua ma e foliga mai o se tamai tautotogo e tetee atu i tua o se togalaau e leʻi ala mai.

O le mea muamua e piniki.

Faʻamatalaga o le lanu piniki muamua

Pink primrose - na o le "aganuu" sui o le primrose, o se tasi o nai vaega laiti ma lauiloa - Oreophlomis (Oreophlomis). I le taimi muamua, o lenei mea muamua e masani lava ona faatatau i le vaega o eleʻele eleelea, ae o le taimi nei e le o masalosalo lona faavasegaina. O se vaega faʻapitoa o laʻau o loʻo i ai le tele-lapopoa ma lau lanu lamolemole ma se lauulu lanu ma fugalaau lanu piniki, lea e mafai ona fiafia i le amataga o le tautotogo. E ui i le mea moni o le igoa o le vasega e le o iloa e le tele o faifaatoaga, o lona sui mamalu e faigata ona fenumiai ma isi mea muamua.

Faʻasolosolo piniki (Primula rosea) - o se mea faʻapitoa o le tino e auai i le vasega o tamai primroses. I le natura, o le pinrose piniki o se mea e seasea tulai mai ma o se tasi o sui lauiloa o le vaega o le Asia primrose, sili mo i tatou, ae o loo manaomia pea. O lona lalelei i le vaomatua e mafai ona fiafia i na o le Himalayan mauga, i le maualuga e sili atu i le 2500 mita, toetoe lava i le tuaoi o le kiona, lea e teuteuina ai e lenei laau ona lau o le susu ma le eleele faapitoa, e masani lava ona aofia ai le omea po o le peat. I le aganuu aganuu, o tulaga manaomia mo tuutuuga e le mafai ona suia, ma o le mea lea e tu ese ai le piniki mai le tauvaga.

O le foliga mai o le muamua o le piniki, po o, pe a tatou fia valaau i ai, palasi, e foliga mai e paʻi, agavaivai ma vaivai. Na te tuuina mai le lagona o se tamaitai e le mafaamatalaina ma le fiafia, e ui o lona amio e mamao ese mai le migao. O le mea nei o se laau faʻatapulaʻa e oo atu i le 30 cm le maualuga (rosette o laulaau - e oʻo i le 10 cm) faʻatasi ai ma se aʻa e le masani ai, e maua mai i ni aʻa vevela, maʻoti ma mataʻutia, e mafai ai e le fale ona faʻaleleia le lelei i tulaga le lelei ma e le lava le susu.

O le faʻatoaga o le laau e na o le afiafi o le ao ma le taimi o le fugalaau e alu ai, ae na o le taʻavale atoa lava ua maeʻa ona maeʻa. O le tuputupu ae malosi i le faaiuga o le fugalaau e mafai ai ona vave mauaina se foliga matagofie ma matagofie. O laʻau laiti, seia oʻo ina tatala ma oʻo atu i le maualuga, o loʻo faʻapipiʻiina i le paʻu o le lanu ma le paʻu apamemea.

Latou te mauaina a latou foliga moni pe a uma ona fuga mai le popo, e taia ai se foliga le talafeagai-leai. O le pito i lalo o loʻo faʻataʻoto faasolosolo i totonu o petiles. O le umi o laulaau e mai i le 10 i le 20 cm. O le pito e faʻamalosi, o le pito i luga e paʻu, o le pito o lau o se mea e pisi. O foliga e foliga matagofie. Le lanu o paʻu matutua o le lanumeamata lanumumu, e tu i fafo atu o tua o togalaau masani.

O le amataga o le fugalaau piniki o le masani ia Me. I itulagi ma le malulu, e fuga mai i le amataga o le tautotogo, ae i le ogatotonu o se paolo matagofie o le a faatali lenei primrose. E matua faigata lava ona iloilo le fausaga ma foliga o mea leaga: i le amataga o le fugalaau, e toetoe lava a le vaaia ni aʻa o fugalaau, ae faasolosolo, ao latou fuga, ua amata ona latou tuputupu ae ma alualu i luma.

I luga o pedicels e oo atu i le 15 cm le maualuga, faamalu ifo i luga ole laumei o inflorescences, e aofia ai le 4 i le 12 fugalaau, e tulaʻi mai. O fugalaau o lenei mea muamua e lautele, e na o le 10-12 mm le lautele, ae foliga mai e laiti. Fugalaau fugalaau i le tele o mea e avea ai vao ma ni lanu paʻepaʻe. O se lanu samasama ma se laulu loloto i luga o petals e sili atu ona matagofie le fale. Pepa lafoaʻi pepa o le afifi e faamamafaina ai se uʻamea faʻafefiloi ma faʻalanoa ma se vae paʻu e matua oʻo atu i totonu ole lapoʻa.

O le lanu lanu o le lanu piniki muta e faatapulaa e le susulu o paolo o le lanu piniki lanu. E masani lava o lenei mea muamua e faʻaalia i se lanu piniki mālū, ae o loʻo i ai ni tuusaunoaga.

Ona o le amata vave ona fuga, o le taimi ma le umi o le solo o le piniki piniki e faalagolago ile tau. O fugalaau o lenei mea muamua atonu e afaina mai le malulu.

O le muamua muamua e piniki, vasega "Gigas" (Gigas).

Eseesega ma ituaiga o lanu piniki

E le mafai ona mitamita lenei ituaiga vailaʻau i se ituaiga tele. Ae o le numera tapulaa o ituaiga eseese e leʻo faamatalaina i le valea o le laau, ae ona o lona matagofie matagofie. O le faʻaleleia atili o le fugalaau mafiafia ma le lanu piniki muamua e matua faigata lava. O le mea lea, i le faʻatau atu e mafai ona e maua na o le lua ituaiga o mea teuteu o laau toto ma na o le tasi le ituaiga.

Grandiflora foliga teuteu (eseese. grandiflora) - o se ituaiga e tele tele fugalaau e iai le lapisi e oo i le 2-x-3 cm. E foliga mai e sili atu le lanu o le lanu nai lo le fale. I faʻamaumauga, o lenei ituaiga o mea muamua e masani ona faʻaaogaina o se variu varietal.

Harris foliga teuteu (eseese. harrissii) o se vaʻaiga paʻu pupuu ma pouliuli e seasea lava.

Vasega Gigas (Gigas) o se mea tele tele, e mafai ona tulaʻi i luga i le maualuga 40 cm. O le lanu piniki, e toetoe lava o le fuchsian, ma le mata samasama, o fugalaau o lenei mea muamua e aoina i lapopoʻa, ae o le faʻaaliga manino o taligalu. O laulaau e lamolemole, tele, e oo i le 15 cm le uumi, peduncles - malosi ma le mafiafia.

Faʻasolosolo i le piniki i le mamanu togalaau

O le muamua lanu piniki o se tasi lea o mea aupito sili ona lelei o le hygrophilous. E mafai ona faʻaaogaina e teuteu ai vaituloto, mai i vaituloto laiti i vaituloto tetele ma vaitafe, o loʻo i totonu o le talafatai. Ae o le susu palapala, mafanafana mo lenei mea muamua, e mafai ona maua e le gata i vai. E matua tupu lelei i vaovao fugalaau, eleele maulalo, nofoaga e le maua ai le toʻa ma isi mea muamua e maitauina le paʻu.

O le totoina o pupuni o lenei mea muamua i totonu o vanu, nofoaga malulu o rockeries ma togalaau papa, i lalo o slopes poʻo i lalo ifo o terraces, e mafai ona e faʻaaogaina le toomaga o le laufanua e faia ai tulaga lelei mo laau totō.

Pink primrose foliga foliga mai e pei o se sipuni punavai. O lona vave ma le susulu laʻau e mafai ai e le togalaau ona fuga i lanu piniki, o lea la e masani lava ona tuu lenei fale pe a oʻo i le tautotogo, e le lava le faʻaogaina o faʻasalalau.

O le muamua muamua lanu piniki:

  • o se teuteuga o laʻau;
  • e pei o le tautotogo o le tautotogo e faʻafeiloaʻi i moega o fuga masani;
  • faʻaaoga mo lanu lanu i luma o togalaau;
  • e pei o se siʻosiʻomaga i mea teuteu vave totogo matutu.

Pink primrose e mafai ona tupu i primaria, mixborders, togalaau teuteuina i soo se ituaiga, foliga ma le tele. O lenei laau e talafeagai i togalaau e taulai i le lanu piniki po o galuega faatino e faʻafefiloi lanu eseese. E fetaui lelei lelei i le masani ai ma masaniga. Na pau lava le tapulaʻa i lona faʻaaogaina o le laʻititi laʻititi ma le vaʻaia o taimi.

Tuu le mea muamua ina ia mafai ona faamemelo i ai (i le pito i luma poʻo nofoaga foi o le a paʻu ai i lalo le mata i le taimi o fugālaʻau). O lau o le laau e le faʻafefeina ai moega o fugalaau, o lea e le tatau ai ona e fefefe i mea faʻafelelei ma fiafia i ai.

Paʻaga mo le lanu piniki muamua e filifilia mai totonu o laau e fuga i le afa muamua o le vaitau. O ulumatua muamua, e aofia ai crocuses, snowdrops, ola, Pushkinia, hyacinths, muscari maoaʻe, fuʻa, tulips, daffodils, isi ituaiga o primroses, pansies, puna o le tautotogo e faʻaleleia ma faʻaleleia lona matagofie.

Laʻau e le o leiloloa i totonu o le kamupani o laʻau oona ma soʻo se mea totō e sili ona manaʻo ile palapala susu. Ua maeʻa faʻatasi ma isi laau mo le gataifale o vai vai, e aofia ai le telefoni, faʻamaʻaloga, vaalele, au, ma isi.

O le muamua o le piniki, o le foliga teuteu o le grandiflora (var. Grandiflora).

Tulaga tuputupu ae mo le lanu piniki

O lenei mea e sili ona manaia i luga o le laufanua e le o se mea tele e matala ma matala. I totonu o le togalaau, e tatau ona ia maua ni mea paolo, faʻamalologa ma faʻasalalauina. I le vaeluagatotonu, o le piniki lanu piniki e le tupu i le malulu malosi; ona o lea, ua filifilia le penumbra. Puipuiga mai tafaoga, nofoaga mafanafana e aunoa ma matagi malolosi e mafai ai e le laau ona fuga sili ona matagofie.

E le tatau ona taufaasese le amataga o le lanu piniki. O lenei mea muamua, o le mea moni, faʻafefe o le eleele, eleele malulu, talafatai, faʻaleleia o le maualuga, ae lagona le lelei i le eleele fou masani. O le a le tele o lenei laau e mafai ona faʻafetaui i le eleele maso e faalagolago i le tausiga.

Faʻalauiloa le lanu piniki sili atu ona lelei ile eleele. O le laau e sili ona fiafia i le paʻu ma le eleele eleʻele, e tu latalata ane i vai. Pink primrose e le taliaina ala eleele, ae e lagona lelei le lelei e le gata ile acidic, ae le tutusa foi le palapala. O laau o Varietal e sili atu ona faʻamalosi, latou te fiafia e ola i le faʻaleleia o eleele e latalata i vai.

O le totoina o le pinikisi piniki e faia e tusa ai ma le auala faigofie. Mo le laau toto, latou te eliina pitonuʻu e tusa ai ma le tele o aʻa ma laau totō, faʻapipiʻi ma le faʻaeteete le mea muamua, e aunoa ma le faʻalauteleina o le tuputupu ae, ma le faʻatalanoa le palapala. O le tele o vai inu e na o le pau lava lea o le mea e manaʻomia e ia pe a uma ona toto. I le masani ai, o lenei mea muamua e fautuaina ina ia toe totoina i le faaiuga o le taumafanafana po o le amataga o Setema, ae le fefe le laau e totoina e tusa lava pe tupu.

Tausi ile lanu piniki

O se tasi lea o primroses, e masani lava e le manaʻomia se tausiga. I le lamala, pe a maeʻa le eleele pe vevela vevela, e lata ane i vai vavalalata (afai e le totoina le mea muamua i totonu o se fale paolo lea e le mafai ai ona toto le eleele), e sili atu ona lelei le faia o vaiinu faaopoopo mo le laau. I nofoaga o loʻo i ai le eleele susu, e tatau ona masani ona faʻasusu.

Puipui le mea muamua mai vao leaga ma aʻa i luga ole manava ile mulching. Afai e le mulumuluina le eleele, o le veleina ma le tatalaina o le eleele e aofia ai i le polokalame o tausiga.

Laʻau uʻamea, afai latou te le totoina a latou fatu, e sili atu ona vavaeeseina i se taimi tatau.

E vavae ese le laau pe afai e aliali mai faailoga o le pa'ū o se vaega o ie pupuni po o papa tuai. O se primrose tumau lea e le afaina ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Mo le taumalulu, faʻafeiloaʻi atili le lanu piniki i le mulching. O le laau e lava le malulu mo le laina ogatotonu, ae e mafai ona mou ese mai i le kiona e le mavaʻa ma manumalo. O vao e puipuia i se faʻavaa faigofie ma se laʻau o lau vevela. E tatau ona aveeseina Mulch i le tautotogo e puipuia ai pupuni mai le faamamaina ma aveese mea faʻalavelave e tupu ai le tuputupu ae.

E sili atu le totoina o le piniki piniki i totonu o se fale paolo lea e le mafai ai ona tafia le eleele.

Faʻafouina o le piniki piniki

Pink primrose e faigofie ona faʻailoa e ala i le vaevaeina o vao. I le laina autu, o le tama teine ​​e totoina i taimi uma, e masani lava ona tupu aʻe i se vaega poʻo le faʻafefe. O le vaevaeina o laau tetele i le 2-3 vaega e mafai ai ona e maua ni laau fou totō ua totōina e avea ma vailaau tutoatasi. E le o le saoasaoa lenei o le tuputupu ae o le primrose, ae e tupu lelei lava. O le taimi sili ona lelei mo le valavala ai, pe a maeʻa ona tupu ma tupu aʻe mai le afa lona lua o Iuni i le ogatotonu o Iulai.

E mafai ona e tupu le piniki ma le fatu. E mafai ona lūlūina aʻo lei oʻo i le taumalulu, ae talu ai e sili atu le aʻafia o le germination e ala i le maalili, ae i le malulu malulu, e sili ona lelei le seleselega i le tautotogo, ia Aperila poʻo Me. E mafai ona teu fatu mo le tele o vaiaso i le vevela o le 2 i le 4 tikeri Celsius, pe a uma ona lūlūina, ia faʻamafanafana pusa, i le vevela pe a ma le 15 tikeri, seia oʻo i le faʻaleleia.

E mafai foi ona suia le Stratification i le lulu i lalo o le kiona. O fatu e totoina i le malamalama o le lalolagi atoa i totonu o pusa, i luga aʻe o le eleele, ma se ufiufi mama o palapala. I lalo o se ata tifaga poʻo se tioata, i se mea manaia ma mafanafana (faʻaaogaina o fatu), o le a tupu mai pe a pe a ma le 2-3 vaiaso.

O pepe primroses e felelei pe a uma ona latou faasaʻoina le laʻau muamua. O le taimi lava e mafai ai e le tau, ona lafoina ai lea o laau talavou e tatala le palapala - i se nofoaga tumau po o se moega e ola ai. O fualaau o le piniki lanu piniki e faigofie ona toe foʻi mai, o lea e sili atu ai le faʻatali ma se gaioiga seia oʻo i le faaiuga o Me po o le amataga o Iuni, ma faʻaleleia vai inu faaopoopo mo laau talavou.