Fugalaau

Faʻafefeteina o le lauʻeleʻele i luga o le lauʻeleʻele "Matagi vevela"

O le tele o fugalaau i luga o le veli pogisa o le ulu o le ulu ua lafoaia le "Summerwind" ua faia ai se lagona tumau. O se tasi lenei o laʻau e sili ona lanu lanu, e le gata ina sosolo lelei i le eleele, ae o loʻo faʻaaoga foi galuega o le matagofie o teuteuga o tuaoi, puipui ma le tele o lotoa i luga o moega fugalaau. O le matagofie matagofie o le lanu piniki mumu o fugalaau ma o latou fuainumera tele e mamao ese mai le aoga autu o le vevela o le vevela. A maeʻa, o lenei laʻau o loʻo maua i le taimi nei e faigata ma e le lelei.

Rose togalaau, vasega "Matagi vevela" (Summerwind). © Hannes hage

O mea matagofie teuteu o le tele o le fugalaau ma le malosi o le eleele na maua

O le "Summer War" na maua ai le tulaga o se ituaiga e maualuga ma faatuatuaina i le faaiuga o le seneturi mulimuli, ina ua maua le pine auro o le Royal Society of Gardeners. O le lauiloa o roses na na ona faateleina pe a, i le 1987, na maua ai le prefix ADR i le igoa. O le "Summerwind" e mafua mai i laʻau e sili ona mataʻutia i le eleele ma lala malolosi ma le mafiafia, lea, pe a faʻasolosolo ona totoina, ia faʻatagaina ia tausia se mea e sili ona lelei ma faʻamaeʻa, toetoe lava o foliga paʻu. I nisi o faʻamaumauga, o lenei rose e masani lava ona foliga mai o floribeni, e ui lava e saʻo le mafaufau o se tasi o ata aupito sili ona matagofie o le lauiloa o le taimi nei.

Manatua: "O le Aso Toʻonaʻi" o loʻo maua foi i faʻamaumauga i lalo o isi igoa - Sommerwind, Surrey, Sommarwind, Vent 'Ete, KORlanum, Goteborgs Posten. Faaliliu mai le faa-Siamani o le "matagi vevela"

O le "Summerfish" e tu i totonu o rosa uma e puipuia ai ona uiga lelei ma uiga tauagafau. O lenei rose ma se paʻu lanu paʻu e maua ai le lagona o le mamalu mamalu. E foliga mai e foliga mai e foliga mai e fou, e malolo ma e malulu, e maua ai le matagofie o le lanu ma e peiseaʻi o loʻo susuluina vao vao ma fugalaau matagofie. O le tuufaatasiga o le agavaivai o le fuga mai i se lanu uliuli o laulaau, o le tele o lauusiusi i totonu o lenei rosa e faatupuina ai se foliga o le paolo: o lenei ituaiga e masani lava ona tupu i le paolo, e ui lava o le mea moni o se tasi o lanu sili ona fiafia i le la. A tupu aʻe i nofoaga lata ane i le nofoaga o faafiafiaga poʻo le tele o faʻatulagaga fugalaau, "Summerwind" e tusa lava pe leai se paʻu malulu e oʻo mai ai le aafiaga o le malulu ma le fou.

"O le vevela o le taumafanafana" ua manatu o le a tipiina ai rosa. O ona fugalaau e foliga sili ma umi mulimuli i laʻau, o la latou lalelei matagofie ma le agavaivai, o sina lanu lanu mumu e fatu ai se lalelei matagofie mo le rosa ma le lanu muamua.

Silhouette ma laʻau

O le taumafanafana e oʻo atu i le maualuga o le 60 cm. Faʻafetai i puʻi malolosi, o le vao e fai ai se pulumu, volumous mass, ma i le laʻititi o lenei lanu o loʻo manino lava o se moega fugalaau.

O se tasi o uiga tulagaese o le ituaiga o le Taulaga o le Tauvaga o lona gafatia lea e tilotilo i le taimi e pei o se vaomatua ma luga o le ufiufi palapala.. O le tele o le palapala, o le tele o pupu, o lo latou malosi, toetoe lava o laina tuusao e fatuina ai le aafiaga o se "faalanu", e vevela foi, ae o le togalaau masani. O le ufiufi o le rose "Summerwind" e foliga malosi, e salalau solo i luga o le eleele i tulaga lelei ma le mea e maua ai le saolotoga atoatoa.

I le taimi muamua, o le togavao e amata ona maualuga, ma e oo atu i le 60 cm e amata ona salalau vavae ese, ma faia ai ni vaʻaiga ofoofogia matagofie. O laʻau o le "Summerwind" e pogisa, susulu, susulu i lalo o le la ma laʻititi. O le laʻititi laititi o laulaau e faʻaleleia ai le aʻafiaga o le vaʻaiga faʻapitoa: o le pale e foliga mai e maua ai se laumei lanumeamata i lalo o fugalaau matagofie. Ma talu ai ona o le eseesega i laulaau laititi, o le ono futu o fugalaau i luga o se rosa e foliga mai e sili atu.

Rose togalaau, vasega "Matagi vevela" (Summerwind). © Alexey Ivanov

Taimi o fugalaau

O le Rose o le ituaiga Summerfish e fesuisuiaʻi moni lava e matua vaivai lava. O se matagofie matagofie tele mai le amataga o Iuni seia oo i le afu muamua o le fugalaau e maua mai ai se mea ofoofogia o fugalaau tele-lapoa, ae sili ona matagofie, e aoina i mea e le maua. O le eseesega i le va o galu e toetoe lava a le mafai ona matauina, e ui o le mea moni o le laau e ui atu i le tele o vaega o fua.

O le Summer Summer e sili atu ona tupu i le taimi o le uluai galu, pe a oʻo i le pito i luga o le fugalaau e foliga mai o le tele o fugalaau e sili atu i le laufanua. Ae seia oo i le faaiuga o le tautoulu o lenei ituaiga o le a fiafia i se fuainumera tele o fugalaau.

Fugalaau foliga

Ipu, foliga faaluaina, toeitiiti lava tatalaina le fale tutotonu ma ata matagofie, E masani lava ona aoina fugalaau o le Summerwind e aunoa ma le tatalaina, o le tele o pulumu o meaola. O fugalaau o lenei rosa e sili atu le telē nai lo le latou moni moni - na o le 6 cm - ona o le tele o mea leaga. O lenei moliaga eleele na tupu ma susulu mai le manogi manogi.

Lanu lanu

O fugalaau e valiina i totonu o se pogisa, muted, toetoe lava o le uliuli, e na o sina suiga mai le ogatotonu i peti pito i fafo. O petals o le "Summerwind" e faasolosolo malie lava ona susunuina i le la ma i le taimi o le vevela e avea ma lanu piniki, ae o le sima, e ese mai, ua faasolosolo ina pogisa. O le foliga o le fugalaau e fesuisuiai foi: o paluga e teuteuina i se tafe. O sea metamorphosis e manaia tele; e manaia le matauina o se rosa. O le mea moni, o fugalaau e toetoe lava a le gaogao o petals ua suia i tua atu o le amanaiaina.

O le a le mea e te suʻeina pe a faʻatau

O laumei e ufitia ai le laʻau o le Summer Summer ituaiga e sili ona lelei e le faatauina i totonu o koneteina. O lenei lalelei e manaʻomia ona na o le malosi, mamana o fatu laau e maua mai ai ma se aʻa aʻa. O aʻa e leai ni aʻa e tatau ona suʻesuʻeina ma le totoa, ia mautinoa o loʻo malosi, soifua maloloina, faʻateleina le tuputupu aʻe, ma o le numera o aʻa e fai ma se malosi malosi. E tatau lava ona taulai totoʻa i paʻu i luga o le rosa. E tatau ona mafiafia ma malolosi. Mo le "Summerwind" miti, vaivai, ma lala laititi e le taliaina. O le mafiafia o le mama, o le lelei. Mo nisi lala, ia sili ona lelei le totoina o ni laau toto. O se rosa o lenei ituaiga o le a avea ma se mea teuteu lelei o lau togalaau pe afai e te filifilia ni laau toto ma le 3-4 gaʻo malolosi.

Rose togalaau, vasega "Matagi vevela" (Summerwind). © baumschule-horstmann

Afai o loʻo e faʻatau pea le "Summerwind" i totonu o se atigipusa, ona leai lea o se faʻatau e faʻatau ai rosa e tupu i le eleele matutu. O lea faʻatau e masani lava ona iu ai i le le fiafia tele ma, ona o le natura patino o le fetuunaiga o laau, e mafai ona oo atu ai i le oti o se rosa i le vaitau muamua.

Tuʻufugaga Fesoasoaniga mo le "Summerfish"

O le sailia o tulaga tuputupu aʻe mo rosa o lenei ituaiga e faigofie. "Summerfish", pei o le tele o Roses Roses, e manaʻomia le moli susulu. E mafai ona e totoina lenei rosa i totonu o se nofoaga lanu, aua e le mafai ona faapalepale e tusa lava pe itiiti ifo le paʻu. Iloilo ma le faaeteete le mamao mai laau tele, o fale, o le mamao i isi laau e mafai ona fausia ai se paolo malu o le pale mo le rosa. Mo lenei ituaiga, e taua tele le susulu uma o le vao. Ona o le faapogisaina o se vaega o le palealii, e mafai ai e le rosa ona atiina ae le tasi itu, o le atinaeina o vavae o le skeletal o le a vaivai, ma o fua tetele e mafai ona talafeagai e toe faaleleia ai le matagofie.

E fautuaina le tuu o le "Summerwind" i nofoaga puipuia mai matagi malulu. Ae e le pei o ona aiga sili ona taua ma aemaise o ituaiga tuai o le matagofie o le lafoaia o le eleele, E le fefefe le Summer Wind i kopi masani.

O le eleele e manaʻomia mo le Faʻasao Tauvaʻa e leʻo ese mai le fiafia o isi Roses. O le a manaʻomia e ia le 'eleʻele' aina ma le gaogao, faʻatasi ai ma le lava o le vai ma le manava o le ea. A o lei totoina, e tatau ona faaleleia le eleele.

Totoina o rosa

Muamua le totoina o le faʻaleleia o le eleele e tatau ona aofia ai le loloto o le eliina ma le faʻaofiina o le faapalaga matua i le palapala. Ua salalau solo i le mea sili e mafai ona fai pe a uma ona eli muamua ma faamauina i se paluga poʻo se rake. Afai o le eleele e le lava le tino, ona faaopoopoina lea o mea faʻaleʻeleʻele mineral poʻo isi mea faʻalaʻau.

I le taimi lava lea ao le i totoina, ia gauai atu i le rosa. Afai na e faatauina mai le "Summerwind" i totonu o se atigipusa, faʻafefeteina palapala palapala ma toso mai roses mai le koneteina, aua nei toso i luga o le laau, ae faʻafefe lemu e ala i le fuli o le fagu. Taumafai e faʻafefe atoa le poloballball. O fualaauʻai ma se aʻa faʻamau e sili atu ona faigata ona saunia. E tatau ona faʻafefete laau i le itiiti ifo i le 10 itula, ma sili atu i le aso i totonu o se pakete vai, faʻatumu atoa ai le rhizome. A maeʻa, ave ese, faʻasalaina ma le le faʻaleagaina uma mea mamago, faʻasolosolo o le pala ma isi mea leaga i aʻa. Faʻamaʻoto uma mea totoe i le uumi o le 25 cm. Aua le faʻasaoina aʻa e sili ona malosi ma le mafiafia. Tipi le tipu i luga o se rosa i le 15 cm.

Totoina o le "Summerwind" i le ogatotonu e sili ona lelei i le tautotogo. E tatau ona faia le tau i le vave e mafai ai, i le taimi lava e uma ai le kiona ma faʻamafanafana le palapala. O le mamao sili ona lelei i le va o laau faʻasaʻo e tatau ona tusa ma le 60-80 cm. E le tatau ona e totoina ni vao sili atu nai lo le 60 cm mai le "Summerwind". Afai e te fuafua e faia ni faʻamalo o le fugalaau ma le rosa, ona e totoina lea i se mamao pe a ma le 50 cm mai le tasi. Afai oe fatuina se tuaoi ma le puipui, faatulaga le vao i se mamao pe a ma le 35 cm.

O le totoina o lua mo le "Summerwind" e sili atu ona eli i fafo, ae le taulai i ni fuainumera faapitoa, ae i luga o rhizomes o tipu. O le faʻaleleia o le faʻavae e faigofie lava:

  1. Saunia le pu ina ia maua ai aʻa o le rosa i totonu ma faaopoopo i ai le 15 cm i le alavai ma le loloto o le sulu.
  2. I le pito i lalo o le lua o loʻo taatia ai se alavai o alavai mai piliki piliki, maʻa mafiafia ma oneone. Liligi se komi mai le eleele mo alavai.
  3. Faʻafefiloi le palapala mai le lua ile tutusa tutusa ma le faapalaga.
  4. Seti le fatu laau i luga o le mauga mai le palapala ina ia mafai ona 5 minute le pito i lalo o le laina eleele.
  5. Faʻamaʻa faʻatumu le pu i le meaʻai, ave le pito i luga ma lou alofilima ma fai se liʻo puipui mai le eleele e lata ane i le nofoaga o le lua o le tau.
  6. Vai le rose i se auala saoloto ma, afai e mafai, mulch le palapala.

Rose togalaau, vasega "Matagi vevela" (Summerwind).

Tausiga mo le "Summerfish"

O lenei ituaiga o lapisi o le eleele e le fefefe i le oge. Ae o le a le teena e Summerwind le lagolagoina o le vai (a itiiti mai i le tele o taimi i le taumafanafana), ma le faaopoopoina o le suālaʻau i le vevela o masina o le taumafanafana o le ai ai se aoga aoga i le numera o fugalaau.

O tautotogo uma lava, e sili atu ona lelei le mulumulu o le eleele i lalo o le rosa ma soo se mea e maua ma ia faʻafouina pea le puipuiga. O le a faʻaitiitia ai le tausiga o totoe i se mea maualalo.

Faʻatasi ai ma ofu pito i luga mo le "Summerwind" e fautuaina e le faʻaalu. O lenei rose e le sili atu ona fiafia i le tele o meaʻai i totonu o le eleele, ma le isi, ma le tele o le vevela, o le a avea ma faʻafitauli i le paʻu palapala. I le tausaga muamua talu ona totoina, e le manaʻomia tele le faʻamaina o lenei rosa. E le gata i lea, e le mafai ona e fafagaina le "Summerwind" talu mai Iulai, i le taimi atoa o le afa lua o le vaitau, o le faʻamaʻi faʻasaina i soo se ituaiga e matua faasaina.

O le uluai fafagaina mo le "Summerwind" o loʻo faia i le amataga o le vaitau, e sili lava ae leʻi gaʻo fatugaʻo. E sili ona lelei le faʻaaogaina o fugalaʻau faʻasaina mo lenei rosa, faʻasusu i latou i foliga o mulch pe totoina i le palapala. Faʻasa, fafie, humus e lelei atoatoa. O le laei pito lua pito i luga o loʻo faʻaaogaina i le tulaga o fomaʻi faʻapitoa mo rosa poʻo fugalaʻau uma o le mineral i le taimi o le fuga.

O se vaega taua o le tausia o le Aso Toʻonaʻi o le totoina. A o le i ai, e tatau ona aveese uma laʻau paʻu ma otaota mai le palapala, aveese otaota laiti ma lapoa, ona fufulu ese lea o le palapala, ma faʻafefeteina. I le taimi lava e uma ai le faʻatinoga, e manaʻomia le toe faia o le mulching e faʻaleleia ai le lelei o le taofia o le susu ma le puipuia o le faʻalelei o le eleele, o lona ea ma le suavai.

O lenei rose e le maua ai se avanoa i soo se vao. E le mafai ona totoina vao i lalo, ae i le taimi lava e tasi e le faalavelave tele ai le rosa i isi mea totino ma e masani lava ona taofia i latou. O le veleina e manaʻomia naʻo mo se tamaʻi rose, seʻia faʻasaʻoina se numera tele o tipu. O laau iti ua lava tele mo se laau matua matutua.

O le teuteuina o le ituaiga taumafataga o le Taumafanafana e faia i amataga o tautotogo taitasi. O Rose e fiafia i le teuteuina malosi, o le taimi lea ua uma ona faaleagaina uma, ua mamago, ma ua toesea uma ia laau pe a 2/3 le umi, ma totoe ai na o le 3-5 tumutumu.

Uma o mea e tatau ona fai i luga o le "Summerwind" e tatau ona masani mai le togavao. E teuteuina i le auala tutusa e pei o luga o rosa uma - i luga ae o le lautusi muamua po o le "aveeseina" pito i luga o le tipu i lalo ifo o le pala. Totogi faapitoa i le aveeseina o mea vaivai pe a maeʻa timuga mamafa. O lenei laumei e le o se mea e sili ona puipuia i vaʻalele, masani ona fugalaau ona o le mamafa o timuga. O le lafoaʻi o faʻaleagaga i luga o laau totino e matautia, aua e mafai ona oʻo atu ai i le salalau o faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi.

I le "Summerwind" o fugalaau e vaeluaina mo se teuga e faʻaaoga ai tekinolosi faʻapitoa. Ina ia mafai ona ola pea le rosa ma fiafia ia te oe i le matagofie o lauusiusi seia oo i le faaiuga o le vaitau, pe a aveeseina mea e le mafai ai, ona tatau ai lea ona aafia lau laititi pe a mafai. O ponuncles e tipi i luga aʻe o le laʻau muamua i luga o le ata, taumafai e sili atu lala paʻu e aveese ai se uumi umi ma se tele o laulaau.

Rose togalaau, vasega "Matagi vevela" (Summerwind). © Alexey Ivanov

Saunia mo le taumalulu

O le sauniuni mo le taumalulu e le o se mea e sili ona faigata. O le taimi lava e oʻo mai ai le malulu muamua i le tautoulu ma le vavalo o muamua fulufulu o loʻo faʻaalia mai i le faʻataʻitaʻiga, e tatau ona lūlūina rosa i soʻo se fanua togalaau i le maualuga o le 15-20 cm, faʻaputuina ai se mafiafia ma maualuga. O le masani lava mo tulaga o le ogatotonu o loʻo i ai nei fuataga e lava mo se taumalulu faamanuiaina e oʻo lava i le taimi sili ona le mautonu. Afai e te totoina se rosa, e mafai ona e ufiufi lelei mo le taumalulu muamua.

Faʻapipiʻi mea e faʻaaogā ai le Tauvaʻavave e tatau ona faʻaaoga i le tautotogo i le vave e mafai ai. O gutu fulumulu, pe a oo mai i pulu pupuu, e le fefefe le "Summerwind", o lea ia aveese le fale i le taimi lava e faatagaina ai e le tau.

Pests ma faʻamaʻi

O le lelei o le "Summerwind" e mafai ona mafua ai le faʻamalosia o faʻafitauli o faʻamaʻi, tumau ma le faʻateleina o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Faatasi ai ma le filifilia o fualaau maloloina ma malolosi, o lenei laau o le a avea ma se tasi o tagata e sili ona faatuatuaina i le rosary, o le a le tuuina atu ni faafitauli le talafeagai ma o le a le manaʻomia ai le puipuia faifai pea o maʻi faaleaganuu.

O le mea sili ona lamatia i le Summerwind o paʻu paʻu. E tatau ona taulimaina i auala tuufaatasi. O rosa afaina i le tautoulu e tatau ona vavaeina i laupapa ola maloloina, ma i le gasologa o le vaitau ma le tausaga a sau, ia togafiti togavao e maua ai vailaau faʻapiʻopi faapitoa e faʻafefe ai le paʻu palapala.

O vaega pito sili ona manumalo i totonu o faʻatoʻaga faʻatoʻaga:

  • i le tulaga o le aganuu (i totonu o fagu matagofie ma laupepa tetele, o le laʻau e punou lemu i lalo ma faia ni mea mataʻina matagofie);
  • i totonu o pa puipui o le laʻititi laʻitiiti, laina vaeluaina;
  • i le mamanuina o le pito o le kalapu, i le avea ai ma se tuaoi o laau i tafatafa o fugalaau fugalaau, aemaise lava i le va o laau toto;
  • i totonu o le kamupani o le tele o rosa vao i luga o fugalaau mama e faaopoopo atu i laau totő ma laʻau teuteu, aemaise lava o paʻu laupepa siliva;
  • i laufanua laugatasi ma i le matafaioi o le teuteuina o moega fugalaau.
Rose togalaau, vasega "Matagi vevela" (Summerwind). © baumschule-horstmann

Paʻaga Aupito Sili mo le Ava

O le "Summerfish" e matua talisapaiaina ona o lona gafatia e fuga mai pea mai le amataga o le taumafanafana i le muamua malulu. O paaga mo ia ua filifilia e tusa ai ma mataupu faavae lava e tasi: e sili atu le tuʻufaʻatasia o lenei laʻau e maua mai i luga o laau totō, lea e mafai foi ona e le fiafia ai i le vavalalata agai i le malulu. O pito sili ona lanu 'eseʻese o le a fatuina ai lenei rosa ma pepa. O le fesuisuiai pea o petunias, mamalu o le taeao, saga faaletausaga ma le tele o isi laau toto o le a avea ma tagata atoatoa lelei mo lenei matagofie.

O isi laau afu, Laʻau papaʻe ma paepae paʻepaʻe e tusa ma le 2 mita le maualuga e sili ona fetaui mo le Avavave o se soa.Mai i meaʻai, faʻalogo i le delphinium, agapanthus ma lupine. O se talaaga maualalo mo le "Summerwind" o le a faia e le lavender, lea e faamamafaina ma le matagofie le matagofie o le paʻu piniki o ona uiga.