O le togalaau

Manua manogi

Ina ua maeʻa se isi taumafataga fafaga, o Henry VI, le tupu o Falani, na faafuasei ona maʻi. E le o le faʻamaoni, na faʻatuina e le tagata taufaʻataʻu taufaafefe: o le tuuaiga mo mea uma ... o ia, meloni! O aliʻi maualuga o loʻo vaʻavaʻai i le tupu masalosalo ma le pale, na vave ona aumaia se moliaga faasaga ia te ia!

O le faaiuga a le "faamasinoga" na ogaoga: o le melon na faamaonia le nofosala i le ... ulavale i lona Maota Sili ma se faʻailoga lautele! ... Faʻamaoni, ua galo lenei tala i le tele o tausaga.

I le auala, pe afai o melo (faʻapea foʻi ma isi oloa) e le lelei - e le lelei tele - e moni, e mafai ona e maua le ita ma le tiga o le manava. Ma o ai na te faia se mea?

O le taunuuga o le melon na filifilia e le seneturi sefuluiva. A uma mea uma, e mafai ona avea ma laau taatele masani i luga o le paneta - ae leai. Sa faamoemoe le au atamamai e sui ia beets ma vao i le melons, talu ai o loʻo i ai le suka tele i totonu (pe a ma le 20%), ae e faigofie atu ma sili atu ona taugofie e aveese ai. Ma faʻatalanoa ma ia. I le taimi lava e tasi, na o atu fatu i pisinisi - o le suauu e foliga mai o le suauu olive, ma sa fiafia le aiga o le faatoʻaga i le taumafataga.

Ae na foliga mai o ana mea totō e sili ona mataʻutia, e sili atu ona mautu nai lo o vao ma beets. O le taunuuga o le melo na filifilia. Tele le galuega na pa'ū. Ae ui i lea, e oo mai i le aso, o le kuluna o se mea e sili ona fiafia i ai mo le faitau miliona o tagata i luga o le paneta!


© srqpix

Meloni (lat.Cucumis melo) - o se laau o le Pumpkin family (Cucurbitaceae), o se ituaiga o le Kukama, vine, vine leaga.

O le fanau mai o le meloni ua taʻua o Aferika ma East Indies. O le meloni o se fale mafanafana ma malamalama, e puipuia i le salini oneone ma le lamala, ma e le taliaina le maualuga o le vevela. I luga o se tasi laau, e fuafua i le eseese ma nofoaga o le galue, mai i le lua i le valu fua e mafai ona faia, e fua mai le 1.5 i le 10 kilokalama. O fua o le melonini e faʻapipii pe faʻalanu foliga, lanu meamata, lanu samasama, lanu paʻepaʻe poʻo le paʻepaʻe i le lanu, masani lava i lanu meamata. O le taimi matua e mai i le lua i le ono masina.

Talosaga

E aoga tele le kelo: o le anemia, gout, urolithiasis, faamai o le cardiovascular system, intestines, ate, faanatinatiina le fiainu, o loo i ai se lagona filemu i le fatugalemu o le tino, fesoasoani e aveese le cholesterol mai le tino, ua i ai se aafiaga o le diuretic ma le choleretic.

I le afiafi o togafitiga o le melonini, e tatau ona e 'ai na o fualaau faisua, sili atu i le faiga o togafitiga (fualaau faisua, vasega muamua), e leai se mea e le mafai ona 'ai ai aano o manu fasi. I le aso o togafitiga, o le melonini e tatau ona 'aina uma 1.5-2 itula mo le 200-250 g.

Afai o le taimi o le meloni e ogatusa ma le togafitiga o faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi pipisi ma vailaau faʻamaʻi, ona tatau lea ona e ulufale atu i le meloni i le lisi.

Melon fatu e le tatau ona lafoina, ae faʻagogo, eleele i totonu o se mea e fai ai le kofe ma faʻamago i le falaoamata. E oʻo lava ia Avicenna na fautuaina mo le faʻamatalaga o le faʻafigilaina o maʻila pe a uma le peʻa, o se teuteuga o fatu melon.

O loʻo sauniuni pea e le au failautusi se potion alofa faʻatasi ai ma fatu melonini. O i latou o se auala sili e togafitia ai le le atoatoa.

Taʻu 1 tsp mago ma fatu fatu. 3-4 taimi i le aso 1 itula pe a uma se taumafataga. Ia mautinoa ia 'ai i le taeao i luga o se manava gaogao ma le po.


© Muffet

Tulaga tuputupu ae

O le melo o se malamalama ma se agavaʻa-alofa aganuʻu. O fatu e ola i le vevela e le laʻititi ifo i le 17ºС, o le vevela sili ona lelei e 25 ... 35ºС. Mo le tuputupu aʻe latou te manaʻomia 25 ... 30ºС i le ao, 18ºС i le po. O le kuluna o le malulu o le lāmala, e faʻaalia lelei i le maualuga o le maualuga o le suavai, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻaleaga.

O le maualuga o le faʻamamaluina o le 60-70%. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o meaʻai e manaʻomia tele i le vevela o le ea ma le eleele, le umi o le tuputupu ae o le vaitau. O nei mea taua e faatapulaa i le ogatotonu o Rusia. O le mea lilo o le manuia i le fausiaina o lenei togalaau faʻapitoa o le filifiliga saʻo lea o le eseese ma le tuʻuina atu o tekonolosi talafeagai tau faʻatoaga.

Eseesega mo le totonugalemu o Rusia

E tatau ona totogi faapitoa le tausiga i le filifilia o ituaiga.. Naʻo uluai ituaiga o melonini e talafeagai lelei mo le totoina i totonu o Rusia tutotonu. Leai se mea e tatau ona tulituliloa ai ituaiga eseese ma fua tetele, e mafai ona latou iloa lo latou gafatia i tulaga lelei, i le itu i saute. I le faʻamatalaga o le ituaiga, e tatau ona e gauai atu i le aofaʻi o aso mai le fua o le fualaau taumafa e matua (e taua tele i le mea e tupu ai le olaola o ovaries). E sili atu le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai ituaiga e mafai ona tafe i le vaeluagalemu ma i le taimi lava e tasi e suamalie fua suamalie.

O uiga lelei e pei o le mataalia, tele-fua, e mafai ona le amanaiaina. E le gata i lea, aua le gauai faapitoa i foliga o le fua ma la lanu (o nei uiga e taua pe a faʻatau i luga o le maketi).

Faatasi ai ma ituaiga eseese ma hybrids o melon, o se tasi o mea aupito sili mo le vaega pito i tua o le Cinderella, lea e tupu i tausaga taitasi ma e matagofie lona fua.


© Dvortygirl

Tuputupuina o laau

I le ogatotonu o le laina, e mafai ona ola le kelo i luga o laau, ma le tele o le seleselega i le lumanaʻi e faalagolago i lona uiga.

Ae mo pamu uma, o le taimi mo le totoina o le siloni toto e puupuu - 30-35 aso.

O fualaau e totoina i totonu o ipu ina ia leai se mea e faaleagaina ai aʻa i le taimi o le totoina. Faʻaaogā ipu e iʻu ile 10 cm le umi, e mafai ona latou tupu 2 laau. A o le lūlūina, e mafai ona faʻamaluluina fatu pe totogo, lea o le a faapuupuuina ai le vaitaimi o faʻaola. Ina ia maua ni paʻu uo lelei, e tatau ona maua se vevela maualuga, i le maualuga o le 27 ... 30ºС.

O le fua o le vevela mo le totoina o fatu e 20 ... 25ºС i le ao (faalagolago i le tau, i luga o ao puaoa o le vevela o le vevela e itiiti ifo i lalo e puipuia ai laau mai le faʻalautele), 18 ... 20ºС i le po. Talu ai o fatu mo le totoina o fatu ua totoina vave (tusa o le ogatotonu o Aperila), e leai se mea e manaʻomia mo le faʻalauiloa atili o laau. Ae ui i lea, o laau toto e manaʻomia ona tuʻuina atu i le la i totonu o le fale, o le mea aupito sili lava o fenumusu i saute. O le maualuga o le laʻau o le a sili atu pe afai e tupu i luga o se lauʻeleʻele mafiafia ma loggia (i lenei tulaga, e tatau ona mautinoa le lelei o le vevela).

I le vaitau o le tuputupu aʻe, o fualaau e fai ai le 2 ofutalaloa pito i luga ma faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa. O le faatulagaina o laau e taua tele: e manaomia e aua nei paʻi i laulaʻau, o le mea lea, e tatau ona vavae ese ipu i lea taimi ma lea taimi. O le sauni mo le totoina o laau e tatau ona i ai le 3-5 laulaau moni.

E tusa o le vaiaso aʻo leʻi totoina, e faʻamaʻaʻaina fatu. O le vevela o le aso e faʻaititia i le 15 ... 17º,, i le po - i le 12 ... 15ºС, faʻamalosia le faʻaolaina o laau.


© JP Corrêa Carvalho

Faʻafiafiaga le tumau mo ata tifaga

O le auala pito sili ona faigofie e ola ai le melo, o le faʻaaogaina lea o fale puipui malulu. O la latou mamanu ma le ufiufi o meafaitino e mafai ona eseese, ae o le lautele ma le maualuga e tatau ona tusa ma le 70 cm. O tuutuuga ma taualumaga mo le sauniuni o fale e tutusa lelei ma greenhouses ataata.

Totoina o toga

Fautuaina Aso

Talu ai o le meloni o se fualaʻau vevela, e le mafai e se tasi ona faanatinati ma tipu. I ni nai tausaga, o le mafanafana o le tau ua faatuina i le ogatotonu o Rusia e oʻo atu i le faaiuga o Aperila-amataga o Me (aso e oʻo ai le vevela i le 15 ... 20ºС, aoauli i le ao ... 10ºС). I lalo o le ata i na aso, o le vevela e maualuga i luga aʻe o le 30ºС. I le taimi lea, e amata ona totoina e le au faifaatoaga le poto masani laau toto i lalo o le ata. Ae ui i lea, e masani lava i le ogatotonu o Mei o le tau e mamafa, o nisi taimi e afu ai fulu. Ma afai o se tōmato, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tatalia se malulu umi (ae leai se kiona), ona mafai loa lea ona mate se meloni i nei tulaga. O le mea lea, e pei ona faʻaalia mai i le taimi umi, e mafai ona totoina fua o nei mea vevela i lalo o se ata ata i le aso 15-20 Me (ao lei alu ese atu e sili atu ona lelei le ole atu mo se faʻataʻitaʻiga o le tau).

Afai, a maeʻa le taimi e tulaʻi mai ai, ona faʻafefe lea o le malulu, ona tatau lea ona ufiufi fale puipui i ata tifaga, pepa, vela, ma isi mea mo le po. (o le vaega lona lua o le ata tifaga e mafai ona tuʻu mo se aso). I totonu o se ata vevela i le taimi e faʻamafanafana ai i luga o laau totō, faʻapipiʻi faʻapipiʻi e faʻaopoopoina ma ufiufiina i le tele o mea fesoasoani.

Faʻamasinoga faʻaleleia

O le totoina o le kuluni i totonu o le kiona e totoina e tusa ai ma se polokalame pe a ma le 70x50cm. I fale puipui, o laau e tuu i le laina 1 i le ogatotonu o le malutaga ma se mamao e 50 cm i le va oi latou.

Pe a tuputupu ae i totonu o se fale ata i le 1 pu, e 2 laau totō e mafai ona totōina, ma mulimuli ane tuʻuina i latou i itu faʻafeagai.

A o lei totoina, fautuaina e faaopoopo 1.5-2 kilokalama o le humus poo le faapalaga i paipa taitasi ma sasaa lelei i le vai mafanafana. O toto laau e totoina i totonu o le mea e maua mai ai, e sasaa ai le eleele vevela i totonu o le pu mai itu ina ia le fauina ai se anufe. Afai e totogo fatu laau i totonu o pi, ona totōina lea i le ulo; pe afai o loʻo i totonu o le palasitisi - ua aveeseina ma le faaeteete le laau mai le ulo, ma taumafai e aua le faʻaleagaina le mea. Pe a totoina, e le tatau ona faʻalolotoina fualaau, pe a ese, e tatau ona faʻafefe le lūlū 1-2 cm i luga aʻe o le moega (pe a loloto, e mafai ona pala) le tulivae.

Afai e totoina ni laau i lalo o se fale ata, ona vave loa lea ona totoina ma ufiufi i se ata tifaga.


© Itinerant Tightwad

Tausiga

I le avea ai o se tulafono, i le 1 le vaiaso talu ona totoina, e leai se tausiga e manaʻomia, sei vagana ai le lele i le vevela o le tau. E tatau ona faʻamaʻavale pe a oʻo i luga le vevela i luga aʻe o le 30ºС. Ina ia faia lenei mea, tatala le faamalama o le fale koli, pe tuu le ata i pito o le fale ata.

E tusa ma le vaiaso talu ona faʻamago le palapala, e faʻafefeteina laau i le vai mafanafana, faʻapipiʻi faʻatasi ma le faʻamaʻiina i le faʻamaʻi faʻamaʻi (20 g o le ammonium nitrate mo le 10 l o le vai; 2 l o le vaifofo lelei). Faʻamamaina ma le faaeteete, taumafai e aua le susu le tulivae o laau ma lau. I le lumanaʻi, o le tausiga o laau toto i totonu o le kiona ma lalo o le fale ata ata e ese si ese. Sei o tatou mafaufau ese i ai.

I totonu o le greenhouse

E tusa o le 7-10 aso talu ona totoina, e faia ai se totoa o laau. O le faʻaogaina o le mea e faʻaaogaina e talitutusa ma le faʻaogaina mo le totoina o kukama.

O laina tilo ua nonoa e pei ona taua i lalo. Pe a uma ona faapipii le tumutumu o le laau i le vaitaimi o le fatu, o le tele o fuālaʻau lapopoa ua faia i totonu. E tatau ona e filifilia le 1-2 o mea e sili ona malosi ma taʻitaʻia i latou e avea ma autu autu (nonoa i le tasi), ma aveese le malologa. I le lumanaʻi, o le faʻatulagaga e tutusa lelei lava ma se silotilo.

I le faaopoopo atu i le faʻavaeina o laau totō, o le faʻafeinu e faia pe a ma le 1 le taimi i le vaiaso; i le taimi o fualaau aina, ua faaitiitia le suavai. I le faaopoopo atu i le muamua fertilizing ma le faʻamaʻi faʻamalosi (pe a ma le vaiaso talu ona totoina), a itiiti ifo e 2 faʻaopoopoga faʻaleleia faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalosi e faʻatinoina pe a ma le 2-3 vaiaso.

O nisi taimi o le tasi o fua e amata ona tupu malosi, ao le isi e tonu samasama - o loʻo taʻu mai ai le le lava o meaʻai o laau toto.

A e ola i totonu o se kiona, e tatau ona e gauai atu i le faaleagaina o laau. E pei o le tulafono, o iniseti e lele atu i totonu o le kiona e ala i pupuni tatala, ae afai e le tupu le paʻu, ona tatau ai lea ona faia i se mea (faʻafeiloaʻi le pollen mai le fuga o le tama i le leaga o le fugalaau fugalaau).

I lalo o ata malulu

O ata tifaga e le faʻateʻaina seia oʻo i le ogatotonu o Iuni (faʻalagolago i tulaga tau). I le taimi nei, ua amata ona fuga mai laau, ma o le iniseti o avanoa e tatau mo le elemene.

A maeʻaeʻa le ata, o le moega e vela ma vaʻavaʻa. E tufatufa atu folasua i luga o le moega. E pei ona i totonu o le kiona, pe a uma ona faia ni fualaau aina 1-3 i luga o laau taʻitasi, ia aveese taimi uma isi ovaries ma fusi ulu ina ia mafai ai e le laau ona faʻaaoga uma ona malosiaga e faʻatumu ai fua. O fuālaʻau, e leai ni fualaau aina, e vavae ese ina ia sili atu ona susulu laau. O luga o laei e faia i le auala lava lea e tasi e pei o le tuputupu ae i totonu o se kati. I luga o le eleele, i lalo o le ovary, e manaʻomia le tuʻuina o laupapa ina ia le pala le fua.


© maesejose

Eseesega

Musk Melon

Muscat melons e sau mai Aferika i Matu ma atunuu Metitirani. A maeʻa le "valea" melons, o latou ia o mea sili ona itiiti i le tolu, faataamilo ma faʻamafola, faʻatasi ai ma veins ua faʻamatalaina ma uumi umi. O le uʻamea o le maʻa, mafiafia, i le lanu e papaʻe, samasama, lanumeamata, bluish-grayish. O le paluga o le fualaau aina e samasama samasama, moli po o le mumu, suamalie ma manogi.

O nei melons e maualalo i calories (31 kcal) ma e mauʻoa i vitamini C. I le faaopoopo atu, o loʻo aofia ai vitamini A, potassium ma le manganese. Aʻo le i ai meaʻai, e sili atu le lelei. Ona o le maualuga o le vai, latou te faʻamalieina le fiainu. Afai ei ai ni melo masi, ona tatau lea ona e tipiina i ni vaega se lua, aveese ia fatu ma se naifi poo se sipuni, ona tipi lea i ni vaega ma faʻapipiʻi. O le kuluna e mafai ona faʻaaogaina e avea o se meaʻai faatasi ma le ham poʻo fualaʻau suamalie. E tele atu ma sili atu melons o loʻo faʻaaogaina faʻavaomalo i vai, faʻatoʻaga ma fualaau aisakulimi.

Melon "Eugene"

Melon "Eugene" e sau mai Isaraelu, lea na maua mai i le upega tafailagi ma le tupe teu. O le melon "Eugene" e laʻititi tele nai lo le teuina o tupe, e lapotopoto, faʻalelei pe faʻalelei. O le peʻa o le samasama, samasama-lanumeamata poʻo le lanumeamata, faʻatasi ai ma vaitusi umi, e masani ona i ai ni manuʻa po o ni mea. O le pulupulu o le fualaau suamalie e suamalie, lelei, lanumeamata. O nei melons e maualalo i calories (31 kcal) ma mauoa i vitamini C. I le faʻaopoopoga, e aofia ai foʻi vitamini A, potassium ma le manganese.

Melon Charente

O lenei melonini e sau mai Falani, ae ua tupu nei i le tele o itulagi o le vevela. Charente melons o nai mea aupito iti ia, ae e sili atu ona manaia. E i ai foi ona uiga tutusa i le aufaipisinisi. O foliga o nei melons e lapotopoto ma faʻamafola. O le uʻamea o se mea e sili ona lelei, faʻatasi ai ma ni faʻavaʻaiga umi. I le lanu, o le lanu samasama-paʻepaʻe, lanumoana-lanumoana ma sina siʻosiʻomaga uumi umi. O le pulupulu o le fua o le moli. O le tofo o le pipi e suamalie ma lelei. O nei melo e maualalo i calories (31 kcal) ma mauoa i vitamini C. E le gata i lea, e aofia ai vitamini A, potassium ma le manganese.

Melo meamata

O memele meli e tupu tele i Morocco ma i Metitirani atunuu. Latou te i ai i le mea e taʻua o suauu lamolemole. O latou foliga o loʻo faʻaloloa, mai le taamilosaga i le oval. E leai ni ona tootoo. Le lanu o le meli melons e eseese mai le ocher i le lanumeamata. O le pulupulu o le tamaititi e samasama-paʻepaʻe, lanumeamata poʻo samasama-mumu. Honey melons e matua manogi ma suamalie. O nei melons e maualalo i calories (31 kcal) ma e mauʻoa i vitamini C. I le faaopoopo atu, o loʻo aofia ai vitamini A, potassium ma le manganese.

Melon "Our"

Melon "Oururs" e sau mai Southeast Asia. E lapotopoto pe foliga mai. O le peel e lelei ma vevela, samasama poʻo le lanumeamata. O le paluga o le fualaau aina e mama, malosi ma le manaia, tart-sweet and fragrant. O a tatou meaʻai e matua leaga lava i vitamini ma minerale. I soo se tulaga, o se fua lelei mo le mamafa o le mamafa. E i ai le malosi o le toto ma le faʻaitiitia o le toto.

Melons "Matou" e lelei i foliga masani. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e tipi ese fua, aveese le pusa fatu, tipi i fasi pepa ma fufuluina i le sua o le tipolo ina ia mafai ai ona paʻu ma aua neʻi suia le lanu. "O matou" e mafai foi ona faʻaaogaina o se meaʻai falaoa mo aano o manufasi. Ina ia faia lenei mea, ia faʻamalamalama lelei ia aniani, masima ma le vaitau ma le pepa lanumeamata.


© digitonin