Fugalaau

Lavender - o le manogi o atumauga

Lavender o se mea teuteu faʻasamala e taʻitasi. Laʻu lauitiiti o le lavender - o se lanu siliva matagofie. Spikelets o fugalaau lavender, e le masani ai i bees ma butterflies, o lanu viole, lilac, piniki, lanumoana ma paʻepaʻe. I le taimi lava na e vaai ai i le lavender i le pito i luga o lona tupu ma lagona lona manogi manogi mama, e le mafai ona e alofa i lenei laau. E uiga i foliga o le ola lavender i le togalaau - lenei tusiga.

Lavender.

Faamatalaga faʻapitoa o le laau

Lavender (Lavandula) - o se ituaiga o laau o le aiga Laminate (Lamiaceae poʻo Labiatae) E aofia ai le tusa ma le 25-30 ituaiga. E tupu i totonu o Canary Islands, i Aferika i matu ma sasaʻe, i Europa i saute, i Arapi ma India. O aganuu faaleaganuu ua ola i togalaau i le salafa o le lalolagi.

Lavender root is lignified, branched, densely pitted, penetrates to depth of 4 m. O le vaega eletise o le laau, 60-80 cm le lautele ma e aofia ai le tele o lala, o le faia o se pale paleni o se fulufulu foliga. Tuʻu i le isi itu, sessile, linear poʻo le faʻamalositino, ma le mausali, pito i tua pito i tua.

O fugalaau lavender e lua, o loʻo i pito o paranesi ma faʻaputuina i ni mea faʻapitoa, e aofia ai le 4-11 taula. Lanu o corolla mai le paʻepaʻe ma le paauli paauli. O le 1000 fatu o le 0.8-1 g.

Ole laveva moni o se mauga, photophilous, laau toto toleni. E aʻafia i le vaega o aganuu faʻaleaganuʻu. I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻaalia i le maualuga o le teteʻe i le kiona. O laau matutua e toleni le vevela e oo i le 26 ° C. I le -5 ° C, o laau lavender ua avea ma moe. Mo le masani masani o le taamilosaga o le vaomatua, o le aofaʻi o le vevela o le tino e sili atu nai lo le 3600 °.

Lavender Care

Manaomia o le eleele. Lavender agaifanua e galue lelei i luga o le malamalama, lava eleele malulu faʻamalosia ma se faʻafitauli le paleni ma le saʻo. I tulaga o le masani ma le le lava o le suavai, o oneone ma eleele eleelea e sili ona lelei. Lavender e le ola lelei i luga o suauu, maseta, palapala oona ma le mamafa o eleele palapala ma le latalata ane o le vai.

Lauina / totoina. Faʻapipiʻi fatu laveva moni ma vaovao (vavae, tuʻuina ma vaevaeina vao). O seleseleina e seleseleina i luga o vaʻa 1-2-tausaga. Ua totoina i totonu o greenhouses e tusa ai ma le polokalame 5 × 5 poo le 6 × 4 cm. O le amataina e amata i le tautotogo ma e tusa ma le 2 masina. I le tautotogo, ua sauni mea totō mo le totoina.

Faʻasoaina o mea tutupu. Lavender eleele ua suatia i le loloto o le 60 cm, ona totoina lea i le tele o taimi. I atunuu Europa, e totoina togalaau i le tautoulu. O le faatulagaina o laau o le 120-140 x 35-40 cm. O le tafe o laau e 20,000 laau i le 1 ha. E faʻaaogaina togalaau mo le 20-25 tausaga, o le seleselega e amata ile lua tausaga.

Lavender lulu / totoina togafitiga. I le tausaga muamua o le olaga, o le tausiga o togalaau e oʻo mai i le aveeseina o mea leaga, faʻaauau ona togafitia laina ma toe faʻaleleia laau toto. O tausaga taʻitasi, e fautuaina le faia o le faʻamaʻiina ma le faʻamaʻi faʻamaʻi. Faatasi ai ma se faaitiitia o le gaosiga o laau toto, ua toe faafouina i le tipiina o le vao i le maualuga o le 4-5 cm mai le eleele. I totonu o Bulgaria, o lenei galuega o loʻo faʻatino i luga o le 10-12-tausaga le matua.

Lavender fanua.

I le tautotogo, laveaʻi le lavender i taimi uma. I le tau vevela, e tele le vai. I tulaga o le totonugalemu o Rusia, e tatau ona malu puipuia mo le taumalulu (pulupulu, uamea pine e talafeagai). Afai, peitaʻi, o le vaega o loʻo pito i lalo o loʻo faʻamaʻi, e vavae ese, ma o le laau, e pei o se tulafono, ua toe faʻaleleia. E tutusa lava le teuteuina e masani ona toe faafouina le vao ina ia latou le faaalia mai lalo. E taua tele le le totoina tele, i uaua mama, e pei ona mate le laau.

Vaʻaina lavender

Lavender e faʻaleleia e fatu, vavae, vaevaeina o le togavao ma le taina. O fatu e manaʻomia le faʻamalosi ile 30-40 aso i le vevela o +5 ° C. Lauina mo laau i le faaiuga o Fepuari ma le amataga o Mati i le loloto o le 3 mm. O fatu e ola i le malamalama i le vevela o le 15-21 ° C.

O togafitiga ma gibberelin (100-200 mg / l) e maua ai se malosi malosi. A tupu aʻe le vavave o le lavender, ua totoina i totonu o le 5 cm. I le masina o Me, ua totōina totō i se nofoaga tumau. E mafai ona e lūlūina fatu i luga o pitonuu i le tautoulu, i le faaiuga o Oketopa. I lenei tulaga, o laau e tutupu i le tautotogo, i le faaiuga o Me.

Mo le seleselega e faʻapitoaina ai togitogi taʻitasi, tipiina i latou i le va o le 8-10 cm le umi ma le aʻa.

Mo le faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao i le tautotogo, e teuteuina ai laau i le maualuga o le 8-10 cm ma le spud ma le eleele, ma faʻatumuina ma le faaeteete le avanoa i le va o puʻu. I le tautotogo, o le eleele o loʻo sausau pea i le vao. I le taimi o le taumafanafana, laveaʻi le lavender i le tele o le tuputupu ae, lea e lelei ona aʻafia. I le tautoulu, eli ma vaeluaina le togavao.

O se isi auala faigofie e faʻaleleia ai lavender - faʻataʻoto. Ina ia faia lenei mea, ia punou malie le 2-3 aisa i le tautotogo ma tuu i totonu o se ogaoga papaʻu (3-5 cm), fusi i latou, faatumu i palapala ma faʻafeinu ai. I le taimi o le taumafanafana, o le eleele iinei e tatau ona susu. E masani lava i le tautotogo e sosoo ai, e mafai lava e le fana ona nofo i ona luga ma vavae ese mai le vao vao.

O faamai ma meaola faalafua o lavender

Mai faamaʻi, lavender e mafai ona aʻafia i le lauulu enaena (Botrytis faʻasolosolo), ma mai meaola vevela e maua i penisini (Philaenus spumarius) O vaega o le laau e aʻafia i le lauulu enaena e tatau ona aveese ma susunuina. O Penicks e fiafia e tuʻuina i luga o vao lavender. Ina ia puipuia i latou mai mea taufaasese, latou te ufiufi ai ia ituvae ma se vaega o fulu e foliga mai o le fulu. O lenei mea, e moni, e afaina ai foliga masani o le laau, e ui lava e le aumaia ai ia te ia i soo se mea e afaina ai. E mafai ona fufulu ese lafulafu paʻu paʻepaʻe ma se vaitafe.

Falani ma le lavender lavender e mafai ona 'aina e se nuanua nuanua (Chrysolina americana), e tatau ona aoina mai i le lima mai le laau.

Lavender i le faʻaogaina o fanua

O paaga lelei mo lavender o ni vao po o ni vaovao e sili ile eleele vevela. Faʻalelei lelei i rosa. O fualaau eseese o togalaau manogi ma le tele o laau totő ma fuga samasama (latou te faʻaogaina uma le lanu moana ma le lanu violē o le lavender) faʻatasi lelei ma lavender.

Lavender.

Mo le tele o tausaga, o ituaiga eseese ma le manogi o Santolina manogi, lea e taua foi o "lavender cotton", ma ona fugalaau samasama samasama, ua avea o se paaga masani.

Lavender o se laau tele mo le faʻaogaina o fanua. E mafai ona faʻaaogaina i mamanu aloaia ma faʻalauiloa. Mai le lavender e maua ai ni pa puipui, lea e faʻaaogaina mo fanua o loʻo i ai fanua ma fanua o le kalave, latou te faʻamalosia ai le fausiaina ma le tafe. Lavender foliga sili i luga ma laina pito i luga o le mixborder, i rockeries, i le togalaau totogo, faapea foi i totonu o ipu ma masini.

Soo se lavender o se laʻau sili ona lelei o le meli ma e tosina mai ai le tele o pi ma butterflies i le togalaau, lea e siʻosiʻomia ai le vao i le ao atoa. O le felelei mai le fugalaau ma fugalaau, latou te taofiofi ma punou fugalaau ma o latou mamafa.

Laʻau laveva i tafatafa o togalaau vao pe latalata i le ulufale atu i le fale: mai le paʻi, o le vao o loʻo faʻateleina le galu o le manogi manogi.

O le lavender Dutch ma le French e lelei e le gata i le taimi o le fufuluina, ae i le gasologa o le tausaga: o nei faʻalapotopotoga e faʻaopoopoina le matagofie o paolo siliva i le tau malulu.

O le manogi malosi o le lavender e faʻaleagaina ai meaola faʻamaʻi manu, o lea e taua ai le totoina o le laau i togalaau fualaau, e sosoo ma fualaau faisua.

O le manogi manaia faatasi ai ma le matagofie ma le matagofie o foliga vaaia o le a avea ma se teuteuga o soo se togalaau. E iai sau lavender? Faasoa atu lou tuputupu aʻe tuputupu aʻe i faʻamatalaga.