Tala Fou

Matou te filifili se fale matagofie ma le faatuatuaina mo se fale tumaoti

O le taualuga o se tasi lea o elemene sili ona taua, aua o aso uma e faʻaaogaina ai le malosi o le suiga o le tau. Pe o le vevela, timu po o le uatoʻa, o le taualuga e puipuia malu ai le fale mo le tele o tausaga. Mo le faalauteleina o le auaunaga auaunaga o mea, ma le lelei o puipuiga, o le mamanu ua faavaeina i luga o se faavae ua fuafuaina faapitoa mo le fale mautu o le fale ma le tulaga aoao o le itulagi. I le faaopoopo atu i le puipuia, o le taualuga o loʻo i ai se mea teuteu, o lona foliga vaaia ma le mamanu muamua o se mea tele.

Faʻavasegaina o fale

Ina ia malamalama po o le a le taualuga e sili ona lelei e filifili ai, e tatau ona e faamasani i ituaiga o fausaga ma tulaga e eseese ai. Ina ia aoteleina le tele o faʻaaliga, o le faʻavae mo le filifilia o se inisiua o le a faapenei:

  • ituaiga ma le tau o le faʻaogaina;
  • meafaitino
  • fomu.

I le avea ai o se tulafono, o le filifiliga e sili atu ona faʻalagolago i tulaga tau i lau eria. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le itulagi e masani ona aisa ma mamafa timuga, ona avea lea o se taualuga ma se tamai lagiga o se filifiliga leaga. O le faʻaitiitia i lalo o le a itiiti, ma o le a amata ona faaputuputu i luga o le taualuga, ma faasolosolo malie ona faaleagaina le fausaga. O le mea lea, o le tau o le tau e faalagolago i foliga o le fetogi o lau eria.

O mea sili ona lauiloa mo le gaosia o le taualuga o fale, laupapa, tui ma le sila. O ogaumu ufi e umi (auauna atu i le 50 tausaga), maua lelei le tetee atu i le susu ma maua ai le vevela vevela ma le malosi. O le mea sili lea ona fiafia i le siosiomaga. O mea le lelei e aofia ai le faateleina o le lamatiaga o le afi ma le faʻapipiʻi uumi.

Slate ma tile e faigofie ona faʻapipiʻi ma taugofie. O se vaega o paʻu vaivai o le gafatia e faʻapipiʻi tuusaʻo luga o luga o le taualuga tuai e aunoa ma se manaʻoga e faʻavae. E foliga mai e sili atu ona manaia nai lo le faʻamalosi ma e sili atu le umi.

O le mafai ona toe faʻaleleia nofoaga e faʻaleagaina e ala i le sui o se vaega maoti e aunoa ma le aveʻesea o le laina atoa o loʻo faia ai se vaega taua.

O loʻo faʻapea foʻi ona vaevaeina taʻavale i ni ituaiga, lea e filifilia e faʻatatau i le tau ma le tau:

  • sima (faʻaputu i se pusa o le 35-60 tikeri);
  • uʻamea (mea sili ona lauiloa, ma na o le pau lava le mea e manaomia mo le maualalo ifo o le 15 tikeri);
  • uila (lelei le fetaui mo le taualuga o le taualuga).

Olugalugalugaluga

Faʻalagolago i le mamanu o le fale, o le tele o ituaiga o fale faʻaputu e faʻaaogaina i le fausiaina o le taulaga.

E fetaui, gaogao ma gaogao

O ia taualuga e lauiloa i ituaiga uma o fale. Mo se faʻataʻitaʻiga, e masani ona faʻaaogaina se fale puipui i fale o le faatoʻaga, aʻo se fale faʻapitoa o le atunuʻu e iai lona fale. O fale faʻavae e fa ona tuʻu i luga o soʻo se ituaiga o fale, ma vavaeese ese mai isi, ae peitai, o le faʻapipiʻiina o se taualuga o se pisinisi faʻalavelave ma faigata.

Mansard roofs

O lenei ituaiga o le filifiliga pito sili lea mo se fale e iai se togi, lea e mafai ona tuʻuina i se potu malolo. E iloga e le uʻamea fafao (o le tasi vaega e sili atu le agamalu, ma o le isi tulaga o loʻo i le itu).

Fale faʻatau

E pei ona taʻu mai i le igoa, o fusi o loʻo i totonu o se vanu. O ia taualuga e masani ona faia i fale faleoloa, e ui lava o faʻataʻitaʻiga o fale nonofo.

Faʻateleina le galuega ole fale

I le faaopoopo atu i galuega iloga e faia e le taualuga o le fale, e mafai ona aoga ma aoga e faʻaaogaina e avea o se faʻavae mo se taimi malie lelei. E faʻatatau i tupe ma le eria, e mafai ona e faʻatulaga se vaituloto, patio, ma e oʻo lava i se togalaau atoa.

O tagata nonofo i nofoaga māfanafana e mafai ona faʻaaogaina se malosiaga mai le taualuga e ala i le faʻapipiʻiina o faʻala. O se auala lelei lea e gaosia ai le eletise, lea e mafai ona sili atu le totogi i le totogiina o pili. E faigofie lava ona latou faigofie.

E toatele e liliu le avanoa o le taualuga i totonu o le mea moni sili ona lelei o le ata o le laufanua. E masani lava, o loʻo faʻatulagaina foi se togalaau iina, ona o le a le lava le la, ma o le a itiiti le vao.

Fugaluga taualuga

Faʻaaloalo, poʻo taualuga ma se pito i lalo ifo, e masani ona faʻaaogaina i galuega e le masani ai faʻavae nai lo le fausiaina masani o taulaga. Latou te faatagaina oe e faʻapipiʻi vaituloto ma nofoaga e fai ai tafaoga, ma e masani ona faia i tioata faʻamalosia. O le mea lea, o le fogafale pito i luga o le a lolovaia i taimi uma i le malamalama.

Ina ia mautinoa le faʻaleleia o alavai, e faia ai se mata e le mafaamatalaina. Ae ui i lea, i totonu o itulagi e iai ni polokiona mamafa e le fautuaina. Snow o le a faʻavaivai ma faʻaleagaina le fausaga.

O se auala talafeagai i le filifiliga o mamanu ma lanu lanu o le a avea ai le taualuga o lou fale e le gata o le puipuiga, ae o se matagofie matagofie foi e fiafia i ai le mata.

O le faʻaleleiaina o ia lava e moni, ae o nisi ituaiga o taualuga e manaʻomia ai tomai faʻapitoa, o lea e sili atu le tuʻuina atu o le galuega i tagata tomai faapitoa.