O le togalaau

I le taua faasagatau i meaola faalafua, o se ata o loʻo i ai faʻamatalaga o le a fesoasoani

O fualaau aina, e aofia ai pauna, e tosina atu ai le mafaufau o le tele o iniseti. Faʻamatalaga o le faʻaogaina o meaola faalafua ma le auala e taulimaina ai i latou, o ata o fili e ono mafai ona fai ma se faasologa o mea e talafeagai ai o le a fesoasoani i le fai togalaau ina ia faaauupegaina atoa ma faasaoina le fua.

Laʻu moli

O le mea sili ona leaga ma le sili ona vaaia o le seleselega e mafua mai i le moa, pe o le anufe ole laititi-siliva po o le lanu enaena e le silia ma le tasi ma le afa senitimita le umi.

O laumei e faataatia i luga o fugalaau ma pulumu, liliu atu i anufe lanumumu-mumu, alu i totonu o le ovary ma ola, fafagaina i luga o le tino o se fualaau aina. O le iʻuga, o fua o fualaau aina e le mafai ona totogo i lalo o le laau, ma oi latou e maua le taimi e sasaa ai ua vevesi i totonu e se pest sustaina.

O le seleselega e faaleagaina e le moa paʻu o loʻo sili atu le leaga i le lelei, e le o teuina ma e matua talafeagai lava mo le gaosiga o meaʻai.

O le anufe na tuʻuina fua fua i totonu o paʻu o le paʻu, ma ia Iuni o le a avea ai i latou ma se augatupulaga fou ole lafu.

E ui lava e na o anufe e faia se faʻalavelave matuia, o le taua faasaga i le pulu pulu, i le ata, e faia i se tulaga lautele ma i le taimi atoa mafanafana:

  1. I le amataga o le tautotogo ma i le tulaga o le lanu lanumeamata, o laau iniseti e togafitia i laau.
  2. Mai veins ma ao leʻi amataina le tau malulu, e fufulu mama ma tatalaina ia ogalaau. Ua aveeseina laʻau ma ua tipiina ni vavae.
  3. O lea e le mafai ai e le anufe ona taugofie le taumalulu, latou te faia ni teuteu mama, faʻamamaina le paʻu ua oti, ma pisia le pusa.
  4. O le ovary pa'ū o loʻo aoina ma susunuina.

Afai o le i ai o meaola faalafua e iloa ai pe a uma ona sasaa mai pamu, e tatau ona faʻaaogaina lelei meafaigaluega puipui, e faʻatatau i faatonuga ma le taimi e pala ai le vailaʻau oona.

Paʻu manogi ma le leai se totogi

Caterpillars o nei ituaiga o motu nocturnal ma le fiaʻai e faaleagaina ai laʻau, inflorescences ma buds. Faatasi ai ma le tele o foliga o le pest, o le faaleagaina mai ia mea e mafai ona faataumaoia. O le mea lea, o le tauiviga e vave amata i le taimi e tuu ai e le lafu a latou fuamoa, pe i le amataga o le tautotogo aʻo leʻi amataina laulaau, seia oʻo lava ina faaali atu le anufe.

Mai le afa lona lua o le taumafanafana, faʻafeiloaʻi anufe ile pupae o loʻo natia i luga o le paʻu poʻo le faʻamago, gaugau lau. Ina ia taofia le faʻalauteleina o le tautotogo o le paʻu o le plum o loʻo faʻaalia i le ata, ia faʻafaigofie le taua faasaga i ai o le a fesoasoani:

  • aoina ma le faʻaumatiaga o lau paʻu;
  • faamamaina le ogalaau ma le teuteuina o lala;
  • faʻataʻitaʻiga tusi o meaola o le apogaleveleve faʻatasi ma caterpillars;
  • fasi fuamoa;
  • tele o le gaosiga o fualaau aina suamalie ma tapenaga ma togafitiga.

Laʻau vao

O le iniseti ole iniseti ole a le sili atu ma le centimita le umi e le o se mea e foliga mai o se fili matautia, ae peitai, o le 5 mm paʻu papaʻe e mafai ona mafua ai se paʻu tele o fua.

E tuʻuina e le tamaʻi fua i se ovary faatoa faia, mulimuli ane e tupu malosi le alova i totonu o le ponaivi, fafaga i luga ma mafua ai ona latalata le fua o fualaau aina i le ogatotonu o le taumafanafana. Afai e te tuua le sikola i lalo o le laau, o le palatogo palau ua paʻu lelei. Ma faatasi ai ma le amataga o le fuga i le tautotogo, o tausaga o talavou, sauni mo le tuʻuina o fuamoa iniseti, o le a amata.

I le puipuia o se osofaiga, ua faʻaumatia le ovary ua pa'ū, ma le togafitiga o fualaau aina pe a mavae le fuga, 7-10 aso talu ona pa'ū totoʻa, e faʻaaogaina foi o se auala lelei e faʻafefe ai. A leai, o le puipuia ma le pulea o lenei pulu pulu e leai ni mea taua.

Fua i luga o le paʻu: metotia o tauiviga

Faʻasaga i se paʻu po o se paʻu sese, e masani lava e le mafai e le au fai togalaau ona vave iloa nei meaola faalafua, ma ave ni iniseti matautia mo gutu malulu o kulu poʻo tupuga i luga o le paʻu.

O le mea moni e faapea, o nei meaola uma o loʻo faʻaalia i le maualalo o le gaioiga ma le faʻaleleia lelei o le tino. Suʻi i luga o moli laiti ma petioles o laʻau, fua faʻateleina iniseti e ola moni i luga ma le afaina, ma le faʻaaogaina o fualaau aina. E na o alii ma tagata talavou e mafai ona siitia.

Faatasi ai ma le tele o le toilalo o paga, aemaise lava o le ola mama o laau e vaivai, o latou laʻau ua mamae ma pau, ma o nisi taimi e mate ai laau ma iu lava ina oti. Afai o le taimi e te le faia fua uma e te tau ai le talipupuni o le talipupuni i le sima, o le tulaga ua faigata. E televave le faʻaleleia o le pest ma aumai se paʻu paʻu, lea e faigofie ai ona fofo le togitogi, ma faʻamalosia le manava ma faʻafefe ai i le tuputupu ae.

E ese mai i le talipupuni o talipupuni ma se talipupuni ua lafoaia, o le talipupuni sese e sili atu ona pei o se elemene. I le taimi lava e tasi, e le tupu faʻatasi ma le paʻu, o lona uiga, e mafai ona vaeluaina le masini, ma e le faʻafefeina ai le sau.

O fua e faʻafefe ai talipupuni pepelo i totonu o le sisi e ese mai nai mea e ave pe a aafia i talipupuni. O iniseti e tatau ona aveeseina i se pulumu ma fufulu togafitiga faʻatasi ai ma se fofo e faʻavae i le kerosene ma le faʻaumea tagamea poʻo le fasimoli-ava malosi.

Afai o loʻo tele mea e puipuia ai faʻamaʻi, ma o metotia fale e le fesoasoani, latou te liliu atu i masini puipui, faʻataʻitaʻiga togafitiga mo siaki ma se vavaiaso.

Plhid aphid

Green plum aphid o se meaʻai suamalie e faʻavaivaia ai laau ma faʻagesegese ai le ola o laau. Muamua lava, o iniseti e faʻaleleia luga o laʻau laititi ma fou, e le o ni laulauina vine, fatuina o se laulau-siliva lanumeamata. O le taua faasaga i se pulu pulu, e pei o le ata, e faigata ona:

  • vave faia;
  • le gafatia o tama e felelei mai lea laau i lea laau;
  • aphids e salalau solo.

Ina ia taofia le leiloa o le seleselega, o le paleina o pale e faia i le tautotogo ma le tautoulu, o le aʻa ma le fufuluina o tanu e masani ona aveeseina, ma o le sailia o fusipaʻu ua faatuina ma fualaau aina suamalie.

Insecticides e taua tele. Ae ui i lea, o le togafitiga o le paʻu mai aphids pe a uma le fugalaau e sili ona lelei ona faʻaaoga sauniuniga faʻapitoa e faʻavae i luga o tapaa poʻo le fasimoli o le fasimoli, fua o le sinapi poʻo le teuteuina o tomato.

Lanu uliuli ma lanu samasama na vaaia le lau

O fualaau uma o laʻau popo e aʻafia e le pulu sikola. O le faʻaleagaina e mafua mai i ni iniseti ni mea e le mafai ai ona afaina ai laʻau ma ovaries.

O le lanu uliuli ua faʻaaogaina i le taimi o le fuga o le pua. I totonu o se fugalaau e leʻi tatalaina, o se tamaʻitaʻi matua na te fuaina fuamoa, ma liua i totonu. I le amataga o le atinaʻega, o le meaʻai e fafagaina i le tino o le ovary, ona afaina ai lea o laulaau, ma liliu moni ai ni puʻu matala e leai se lanu.

O le lanu samasama na vaaia le laʻau, sei vagana ai le paʻu lava ia, e le faʻaleagaina isi ituaiga o maa. O faʻasologa o mea iniseti e mafai ona vaaia i laʻau ma fua. Afai e te le faia ni mea faanatinati ma e le aofia ai i le puipuiga, o le a avea ma togi tele.

I le avea ai ma se puipuiga, o le tatalaina o le palapala i lalo o le ala i lalo o le pale atoa o le laau ua faʻaaogaina. E taua tele le aua nei faʻamalo i lenei amataga o le tautotogo ma aʻo leʻi amata le tau malulu. Aʻo lei tupu, e faaopoopo atu i le pulupuluina o iniseti, faʻaaogaina masini o meaola faalafua o loʻo lūlūina i luga o le tapoleni lapoʻa poʻo mea e leʻi faʻalanuina o le a fesoasoani. I le tau mafanafana, ave ma le faʻamalosi ma faʻaumatia fua o fua.