O le togalaau

Laʻau toto toto ma totō Faʻamatala ma ata o meaola

Teasel e totoina le ata o le ituaiga o vao o le Teasel

Na talisapaia e tagata o teuteu ma teuteuga fugalaau se laau e le masani ai ona o le lafoaia o laau ma se foliga e le masani ai o le eleelea - o se pusa. Mo le au fai togalaau, o le teasel e sili ona lauiloa o se paluga po o se lint. O le laau e faatatau i le aiga Honeysuckle.

Faamatalaga o teasel

E leai se saogalemu o le laau, o loʻo i ai se meaʻai mo le puipuiga mai manu, ma se faʻapitoa o le faʻaogaina o le vai, pe a faʻaputuina le vai, mai iniseti. O Teasel e aʻafia i laau toto, e amata ona fuga i le tausaga lona lua, i le tausaga muamua e maua ai se laumei lanu meamata, e aʻafia.

O le aʻa e malosi tele, faʻalalauina, o lea e lava le avanoa mo le tuputupu aʻe. O le laau e faʻamalosi e agai atu i tausaga faʻaletausaga, e le o iai i le isi itu o le dahlias faaletausaga, violets. Lagona lelei i le mitamita faamaualuga po o isi suamalie.

O le a se mea e foliga mai ai le vavao o le teasel poʻo le sipili?

O le rosette o laulaau e aoina mai i le faavae, mai le ogatotonu o loʻo tu ai se uumi umi ma se paʻu i le pito i luga i le foliga o se uʻamea alima. E mafai ona i ai ni nai gaʻo, e oo atu i le 10 fasi vaega. O nisi vailaʻau e maua ai le 20 perianth eseese - vaʻa. Faʻatoʻaina o le fugalaau, tele le telē, numera o peduncles, ona o le lelei o le palapala ma lona faʻaleleia.

Fugalaau e aliali mai ia Aokuso ma e oʻo atu i le ogatotonu o Setema Laititi, faʻasolosolo, latou te faatumuina avanoa o le gaʻo. O le lanu lanu e mai le lanu paʻepaʻe ma le lanu viole. O le natura e teuteuina se mea e oso ai le tino ma lona lava laasaga: le tatalaina fagu, pusi mama. O fugalaau fugalaau e alu ifo i luga o le pusa mai le pito i lalo i se taamilosaga. O le tuufaatasiga o se lanu meamata ma se paolo paolo o fugalaau e faatulaga ai le fugalaau i se lagona fiafia.

I le mea o fugalaau, o fatu e faia - fatu lapopoa tetrahedral. O timuga timuga timuga e talafeagai mo le aoina. Afai e te le aveeseina pusa ma fatu i le taimi, ona e fatuina lea o le tagata lava ia, e mafai ona e maua ni fanau i nofoaga e le manaomia.

Ituaiga o teasel ma faʻamatalaga ma ata

O le sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga ma fugalaau e 2 ituaiga: teasel ma le sipili. I le aofaʻi, ua fafagaina e faifaatoaga pe tusa ma le 300 ituaiga na aoina i le 10 genera. Faatasi ai ma le atinaʻeina o fugalaau, e manaʻomia se mea fou mo ituaiga fou ma ituaiga fugalaau mamago. Vaʻaleleina atinaʻe e atiina ae ituaiga fou e puipuia i faʻamaʻi ma tulaga o le tau, faatasi ai ma le maualuga o mea taugata.

Teasel luluina Dipsacus sativus

O se laau totō, o lona mafuaʻaga o le amataga lea o pisinisi i le natura. Na tupu aʻe e avea o se masini mo le faʻataʻavaleina o ie. E maua e Europa le tele o pine i le lalolagi atoa. I le faaiuga o le 18 senituri, na faʻalauiloaina e tagata faʻatau i Rusia. A o leʻi oʻo mai le meafaigaluega faʻanoʻamea ma le gaosiga faʻapitoa, na faʻaaogaina se mea e fai ai le fulufulu fulufulu ma fulufulu mamoe (flannel, drape).

Teasel lūlūina, taʻe le gutu, white Dipsacus sativus

O le vaaiga e le lelei, ae fiafia i se tau mafanafana ma le malulu. O le nofoaga sili ona lelei mo le tuputupu ae o le Peninsula Crimean, o le Caucasus, Central Asia. Ole lapisi e fai ai se manoa tele, ma o le fua e tutusa, malosi, tusi i lalo. E le pei o meaola o le vao, e iloagofie i lona vaivai ma e le motusia ma le faʻaaogaina malosi. E oʻo atu i le maualuga o le 1-2 mita, faʻafetai i ona maualuga maualuluga malosi o loʻo taofiofi lelei ma e le faʻaleagaina pe a uma timuga ma le matagi. I le aotelega, e mafai ona i ai le 20 sene e tutusa ma le 10 cm i le laʻau i luga o se togavao. I luga o se tasi laau, e mafai ona e mauaina ni paʻu laiti ma tetele, ia e lelei mo galuega teuteu.

O lapoa e lapoa, faʻatumu le taʻavale atoa. O le fatu gaʻo gaʻo e oʻo atu i le 30%, o lea e sili ai latou mo taʻavale. O le isi lea faʻaogaina o le laau. Na matauina e le au fai suʻesuʻega o le tino, o le leo o le leo, o le soifua manuia lautele o le manulele pe a maea le teasel. O lea na amata ai ona latou totoina se fugalaau e fai ma meaai mo manulele.

O le tuuina atu o se pusa matagofie matagofie, o le teasel ua avea ma tagata e sili ona fiafia i tagata fugalaau ma tagata e faia fausaga. E faʻaaogaina e teuteu ai le potu i ona foliga masani, ma le faʻaaogaina o lanu ma mea teuteu.

Teasel vao poʻo le fanua Dipsacus Fullonum = dipsacus sylvestris

Teasel Forest photo Dipsacus Fullonum

O se togavao e maua i le natura i luga o le tafe o vai i le vaega Europa o Rusia, le Caucasus, Asia. O le lauiloa lauiloa "pulumu" na maua mo lona gau - o se mea na tupu. I le faatusatusa atu i ituaiga o meaola, o le telefoni o le sipili e maualalo, ma faigofie ona foliga mai. E fuga mai ia Iulai ma le amataga o Aukuso i le lanu viole, lanu paʻepaʻe po o le piniki. O le tufatufaina atu o fatu ma le tuputupu ae le pulea e mafai ona fatuina ai ni vao mafiafia o teasel e taofia ai le fafagaina o manu.

Faʻavalea teasel e faʻaaogaina e faʻafefiloi ai vailaʻau faʻafefiloi ma mea teuteu faʻamaʻi, faʻamaʻi-inflammatory, mea faʻasolosolo. Mo tapenapenaga, o le tasi-tausaga o aʻa, lau, perianth e talafeagai. O nisi taimi o le faʻaaogaina o vaʻa e faʻaaogaina e avea o se auala e faʻapipiʻi ai le tino i ni polyunsaturated acids (e talafeagai mo taumafa taumafa).

Tausia ma tuputupu ae foliga

Teasel gmailin Dipsacus gmailinii photo

E leai ni tulaga faʻatupulaia faapitoa mo teasel. Ina ia mafai e le laau ona faamalie le mata, ua lava lava le mataituina o tulaga faatonuina i le fausiaina ma le faamamaina. O le sili atu filifiliga filifilia o le tuputupu aʻe o le a le faʻatali ai mo se taimi umi mo le taunuʻuga. O le tausaga lona lua talu ona luluina o le a mautinoa lava e te fiafia i ni vaʻaiga matagofie.

Nofoaga. Mo teasel, o se la, e aunoa ma le tele o le susu, o se avanoa avanoa e lelei. O tuaoi e piki ni tagata tausi maʻi faapena ina ia leai se feteenaiga.

Le palapala. A o lei totoina, e tatau ona e iloilo le palapala ile luga ole nofoaga. E le tatau ona avea le eleele eleelea po o le tele o meaʻai. Laufanua lafulemu e maua ai le tele o lanu lanumeamata, faʻaaogaina o laau faifalaʻau. E ola lelei i luga o le lalelei, eleele lafoaʻi. Faʻailoa le mulch i eleele eleʻele ina ia mafai ai ona alu le okesene i aʻa.

E faʻapefea ona tupu le teasel mai fatu

Teasel faʻatoʻaga mai fatu fatu

  • E lūlūina fatu i le matala i le amataga o le tautotogo po o le autumn i lalo o le kiona.
  • O se fatu tele o loʻo faʻafefiloi ile eleele e tusa ma le 2.5 cm, faʻafefete i luga.
  • Mo le vave oso aʻe i le tautotogo, o le fatu ua faʻamaluluina mo le 2-5 itula, o le a vave ona tupu mai.
  • Leai se mea e te alu ai i le tautoulu. O le susu o le tautotogo o le a lava lea mo le germination.
  • E sili atu le vave filifili i se nofoaga tumau o le a tuua ai le thel pe toʻatasi ma isi suamalie tele.

Afai e masani ona totogo vao, ona totoina lea i se mamao e 40 i le 60 cm. O le lanu lanumeamata e manaomia ai se vaega tele mo le tuputupu ae e masani ma fuga e matagofie. O le gaioiga e faia i le tautotogo po o le amataga o le tautotogo i le tausaga lona lua o le tuputupu aʻe. Latou teliina se togavao ma se faaputuga eleele, faʻafeiloaʻi i se nofoaga tumau.

Faʻasa

E pei o le soʻo, e le manaomia e le fale le masani ona inu. Ina ia iloa le taimi e manaʻomia ai e le vao le susu, o le a fesoasoani se skeweru. O le faʻamagoina o le ogatotonu ole palapala eleele o se faailoga lea mo le fausiaina. I le timuga taumafanafana o le faaopoopoina o vaiinu e le manaomia. I le taimi o se lāmala, e mafai ona e tuʻuina atu se vai inu i totonu o se fagu ua liliuina mo le faʻavaivai.

Laʻei pito sili

E le manaʻomia, ae mo le tuputupu ae malosi o le gasegase, e mafai ona e faʻafeinuina i fomaʻi faʻasaina lautele mo le faapipiiina o taʻavale i le taimi e tasi.

E manaʻomia le vele. O vao e le lava le meaʻai i aʻa, latou te maileia le eleele, lea e lamatia ai le faʻamatuina o aʻa, le oti o le togavao.

Luga: faʻafeiloaʻi le malulu. Faʻamau mo le vaitau taumalulu e amata i le maea ai o le vevela ile -5-7ºС. Pe a lūlūina le palapala, e ufiufi luga le vao i luga ma lau lauʻeleʻele ma totogo lala. O lenei metotia o le a aloese ai mai le faʻamaloloto o le tautotogo, ma o le a vave ona tupu.

Tipi ma teuina

Teasel sturgeon Dipsacus strigosus photo

E manaʻomia e aliʻi taʻitoʻatasi lana lava vaʻa faapitoa, o le mea lea pe a fatuina se avanoa e tatau ona e amanaʻia le natura o le tuufaatasiga, lona faʻamoemoega. Perianths na amataina ia Setema, ma foliga manino ma lanu. Afai e te lafoaia le vaitau o le seleselega o le la, o le a faaleagaina e le timu le lanu, faʻalanu enaena, palapala. E amata ona seleseleina e tagata o laulaau lanumeamata ao le i fuga mai - i le ogatotonu o Iulai po o le amataga o Aokuso, pe a uma ona faatalitali mo le saʻo.

Meafaigaluega: teuteu seleni, totigilima malulu e puipui ai lima. O le togavao e puipuia e ala i le malosi o meaola malolosi o loo i luga o le umi atoa o le ogaumu ma e lata i le vaʻa.

Metotia: tipi le pu i lalo, ma tuʻu ai se siʻusiʻu itiiti o le meaʻai, tautau i lalo mo le 4-5 aso seʻia maeʻa maeʻa atoa. Ona togi ese lea o le mailei mai le sepals ma le kesi.

Nofoaga o mea e teu ai: pusa po o atigipusa ma pusa o loʻo totoe i totonu o se pogisa, matagogo, ma vaʻaia.

Faaaogaina o le teasel

Ua maua e le togafitiga le faʻaaloalogia mai le au faʻamalo ma le falemaʻi. O lona faaaogaina e telefeted. Faaaoga uma le laau atoa, e aofia ai aʻa, laulaau ma pusi.
Fuafuaga:

  • tuufaatasiga o sekone tasi ma pusa teuteu (e te manaomia ni kesi i luga o le puipui);
  • pusa fugalaau ma atigipusa meaalofa (e manaʻomia laʻau lanumeamata lanumeamata);
  • o se laulau o fugalaau mamago (meaʻai e leai ni fugalaau pe fugalaau);
  • teuteuga i totonu, mea faʻafiafia, teuteuga teuteu (faʻasologa o lapisi eseese).

Tomai faaleaganuu:

O mea e le faʻafefeteina ma faʻasolosolo mo le malulu poʻo le gasegase o le gastrointestinal tract, edema, faʻafitauli o le tino.
Sauniuniga o le suka: 1 tsp. 'aʻaʻaiga o aʻa ma teasel lau lau 400 ml o le vai, faʻapipiʻi mo le 20 minute, faʻamalosi mo le tusa o le itula. Ave 1 tbsp. 6 taimi i le aso ao leʻi 'ai. O fualaau o loʻo i ai se meatotino faʻasao.

  • Faʻamālōlōina le mumu, aveese le mumu pe a uma ona momomo, paʻu.
  • E taofia ai le faʻafefeteina, faʻamalolo le tiliva pe a uma ona pipiʻi se iniseti.
  • E faʻaaogaina e avea o se faʻamalo mo le rumatika ma le gout.

Failau sauniuni: Fuʻu o le susu (susunuina faʻamago uma laau, olo i le paʻu) faʻafefiloi ma le pata 82.5% (mafai ona fai fale). Teu i totonu o le pusaaisa mo le 3 masina.

Teasel i le togalaau togalaau

Teasel laau toto i luga o le ata o ata ata

Faʻasaga i le paʻepaʻe o le togavao kiona, e le pa'ū le sami, ae maua se lanu fou, teuteuina o le teritori e oʻo lava i le taumalulu. Toto i luga o se mutia po o ni fugalaau, o lea e faigofie ai ona e ulufale atu mo se ata pueina o le taumalulu.
O le tausiga a le tausi fanua mo le teasel o le a mautinoa lava ona fua mai, ma o le a fiafia le au i le tausaga atoa.