O le togalaau

O o tatou mauga

O le tele o pese e aofia ai laau o lo tatou tina, ae atonu e le o iai pea se tatou "pese" i le mauga o Rusia, e pei ona lauiloa. Sa masani ona taʻua o ia e le fulufulu mauga le efuefu mauga. Peitai, atonu e tatau ona faia ina ia masani ai lenei mauga tele mo lo tatou atunuu, lea ua salalau solo i totonu o le vaomatua ma le vaomatua-steppe o le vaega Europa o Rusia, na sili atu ona faigofie ona iloa mai le tolusefulu-tolu o isi ituaiga o laau, faapea foi ona tuputupu ae i totonu oo tatou togavao.

I le vailaau vaʻaia o le kelope, o tagata tomai faapitoa e faitau le 84 ituaiga ma le tele o ituaiga uila o pusi mauga. Ae ui i lea, o le mauga tele e masani ona nofoia le nofoaga sili ona mamalu i totonu o lenei aiga tele. O ona lauulu lanumeamata-auro o loʻo i ai le fugalaau lauulu, palepule ma fugalaau paʻepaʻe i le tautotogo e mafai ona vaaia i le tele o vaomatua, i luga o magaala, i paka ma togalaau a le malo o aai, auala alatele ma auala alatele. I le autumn, e sili ona lauiloa ona o fua mumu-lanu moli, o fualaau o loʻo tautau i totonu o laulaʻau lauusiusi.

Mountain ash

Mountain ash o loʻo faʻaalia foi i se pepa e masani ona maua i paka ma sikuea ma le paʻu, lala o le tagi. O se tasi lea o ituaiga sili ona teuteuina o le pefu o le mauga, lea, e faaopoopo atu i le tagi, ei ai le palealii lapoa ma le pyramidal. O fua susulu o le pefu o le mauga, lea e amata ona vevela i le faaiuga o le taumafanafana, e masani lava ona taʻua o vine, e ui lava i totonu o latou fausaga latou te fetaui ma fua o le apu. O apu eletani, e le sili atu ma le centimita le lautele, e aoina i leoleo-vine o 25-40, poo le 50 vaega. I apu taitasi 4,5, ma o nisi taimi 8 fatu laiti.

O fua o pusi o le mauga e matuia, oona, ma na o le malulu ua matua lelei ma lelei. E aofia ai le suka (14 pasene), malic acid, tannins, carotene (e le itiiti ifo nai lo kāloti) ma le vaitamini C i le toetoe lava o le aofaʻi tutusa e pei o le uliuli, lemoni poʻo le vavao. E le o se mea e tupu mai ai, o fualaau suamalie, fualaau suamalie, kvass, vinisini, o meaʻai mo mea e gaosi ai meaola ma meaʻai ua leva ona saunia mai fua o le pefu mauga.

O le a tatou le talanoa auiliili e uiga i paluga o mauga e avea o se laau toto, o se punavai o meaai mo manu felelei ma e oo lava i lafumanu. Ae e le mafai e se tasi ona taʻuina atu le taua o le mauga ma le fua taua o laau aina, ma le lelei o mea totino, ma e taua e pei o se faʻatasi ma le faʻatoʻaga. E televave lona tuputupu aʻe i le 15-20 tausaga muamua; i tausaga mulimuli ane, o lona alualu i luma e lemu tele. Fua i tausaga taʻitasi mai le 8-10 tausaga le matutua, ola e oʻo i le 200 tausaga. O le seleselega o fualaau aina mai le tasi laau tetele e oo atu ile 10 sene.

Mountain ash

E le mafai e se tasi ona toe manatuaina aiga sili ona vavalalata o le efuefu o mauga: mauga mai ashimea, Crimea, faletupe, po o mauga mauga, mai le vaomatua o le vaega o Carpathian, Sasae mai le Scandinavia. O le mauga o ash e maua ai fua tetele ma suamalie, e fiafia tele i totonu o togalaau. E sili ona talisapaia ona o le faʻamalolo o meatotino o le faletupe. O ona faʻamalologa o loʻo faʻaalia i le igoa faasaienisi Sorbus Torminalis. I le Latina, "Torminalis" o lona uiga o le tiga o le tino tiga. O le fafie lata i le birch e matua matagofie lava ma umi. O mea e sili ona faʻamaonia meafale meafale i aso ua tuanaʻi na faʻatulagaina seti mai cans. O le mea e fiafia ai, e pei o le uʻamea o le mauga o Suetena, o loʻo faʻafetai tele i le uluaʻi pale.

I le taimi lea, I.V. Michurin na maua se agaga talisapaia tele i le mauga o le mauga, o le na aumaia ni ituaiga sili ona lelei ma fualaau suamalie suamalie. Faatasi ai ma na mea e faapitoa lava le lelei o Michurin, meainu, aronia, rimoni. O lenei ua fafagaina i le tele o togalaau faʻatoʻaga. O le tele o fusi o le mauga ua faateleina, ma faafetai i taumafaiga a le au faifaatoaga a Soviet, ua filifilia nei ituaiga ituaiga o laau, ae o le mauga masani o Rusia masani e le aveesea lona lauiloa.

Mea e faaaogaina:

  • S. I. Ivchenko - Tusi e uiga i Trees