Laʻau

Lelei totoina ma le tausia o le tuputupu ae talavou i luga o le eleele

Sempervivum e taua foi o le papa poʻo le kāpeti lapiti. O lea ituaiga laau e talafeagai mo le totonugalemu o totonu ma togalaau. O le tele o ituaiga eseese o lenei manava o le a mafai ai e oe ona filifili le lanu lelei ma foliga o laʻau ma, ma le tausiga lelei, totoga i le laufanua.

E laʻititi foi talavou e lauiloa le mautonu ma le mautu.

Fugalaau faʻamatalaga

Na maua muamua tama talavou i le Caucasus, Western Europe ma Siberia. Lenei faʻaaloalo, faʻalelei o se tamai togavao fiafia i lona le mautonu ma le ola i luga o eleele eseese ma i tulaga leaga o le tau.

O laulaʻau e sogasogo, mūmū ma tino e aoina i totonu o se laupepa e pei o le paʻu o le rose i foliga. I le averesi, o le lautele o le laina, lea e mafai ona aofia ai 30 -80 pepa, e tutusa ma le 10-15 senitimita.

I luga o laupepa o loʻo i ai foi le vevela pala ma le itiiti o le susu, lea e puipuia ai le faʻamaʻapeina o le susu ma, e tusa ai ma lea tulaga, faʻaleleia le faʻafefe o le lāmala.
O le ava malosi e faʻaleleia ai le faapaleʻaina o le lamala.

Faʻalagolago i le ituaiga filifilia ma le aiga, e mafai ona valivali laulaau i le tele o lanu, e pei o le lanumeamata, siliva, enaena, ruby, lanu piniki po o le lanu viole. E i ai foi ituaiga meaola o loʻo i ai le pito i lalo o laʻau e ese le lanu e tusa ai ma le pito i luga.

O nisi o ituaiga o lenei mea taua e mafai ona suia le lanu o laulaau i le gasologa o le vaitau. O le tele o taimi, o lenei mea moni e mafua mai i se suiga i le vaitau ma le susulu o moli.

O le aoga sili ma le teuteuga o le laau o ona laulaau le masani ai.

Fugalaau e tupu naʻo le tasi mo le taimi atoa o le olaga faʻailoa. Pusa, e oo atu i le 25 sima le umi, taofi tamai fugalaau e tutusa ma asterisks. O le fua, o le fugalaau e 2-2.5 masina ma e pau i le 3 tausaga o le ola o le ola.

Fugalaau fugalaau malamalama fautuaina vave teuteu le paʻu ma le fatuo lea na te le faʻaaoga ai mea aoga.

E mafai e tamaiti laiti ona tausia o latou foliga teuteu i tausaga taʻitasi. O laʻau laʻau faʻasolosolo e le o se mea e fiafia ai i le tuufaatasiga o le eleele, latou te ola i le malulu ma e le aumaia ai le afaina pe a tupu aʻe i le fale.

O le tuputupu ae o le tuputupu ae e na o le tasi lava lona taimi e ola ai

Ituaiga ituaiga ma ituaiga eseese o laau toto

I le saienisi, e sili atu ma le 50 ituaiga o talavou. I le teritori o Rusia, e le o mea uma e mafai ona tupu; o meaola nei e sili ona lauiloa.

Faʻaofuofu

O le rosette laulaau, e aofia ai lanu lanumeamata ma le lanu mumu, ei ai se foliga laititi, faʻalelei.

I le averesi, o lona maualuga e 10 centimita ma le lautele o le 20. Fausaga, e oʻo i le 60 centimita le maualuga, e ufiufi i laʻau lauolaola.

Fugalaau e tumau mai le amataga o Iulai seia oo i le faaiuga o Aukuso. I aso anamua, na talitonu tagata e mafai e se fugalaau ona faʻamalo le uila, o lea na ola ai luga o taualuga o fale.

Faʻaofuofu
Fugalaau e mafai ona oʻo i le 60cm le maualuga

Cobwebby

O sea laau masani ona toto i vaega. O lapisi o le laititi e laʻitiiti lava, o le maualuga e na o le 1-4 centimita le lautele ma le maualuga, o le foliga e masani, faʻapitoa.

O totonu o lau o loʻo vali lanumeamata, ma fafo i le lanu enaena. I luga foi o laupepa o loʻo i ai le tele o filo paʻepaʻe e fesoʻotaʻi faʻatasi ma pei o se upega tafaʻi.

Cobwebby

Maea

O lau o loʻo vali mumu ma lanu meamata, i luga o pito e mafai ona e vaʻai i se lanu piniki matagofie.

Le mamanu o loʻo i luga o le fugalaau tutusa lava ma le maamora, o lea na sau ai le igoa.

Ole maualuga o lenei ituaiga e le sili atu i le 12 centimita.
Maea

Wulfen

Laititi laiti, naʻo le 5 inisi le lautele le lautele, e masani ona faʻaaogaina e fausia ai se tala e faʻalelei ai isi, susulu fugalaau. O lau o loʻo valiina i totonu o se lanu moana lanu meamata.

Wulfen

Gamma

Laʻau vavalalata faʻatasi ma laʻau faʻapitoa ei ai se lanu enaena e le masani ai, e foliga mai e le masani ai i talaane o isi meaola.

Gamma

E faʻapefea ona totoina laau laiti i luga o le eleele

O le totōina o tamaiti o se auala faigofie tele, o le faʻatinoina o mea e mafai ona mafai mo se tagata e amataina le fale. O sea laau aʻa vave vave i se nofoaga fou ma talia toleniga lelei.

O le amataga o le galuega e sili ona fuafuaina i le tautotogo, ina ia maua e le vao le taimi e maua ai se tulagavae i se nofoaga fou ao leʻi amataina le tau malulu. Pe a filifilia se nofoaga mo se tulaga aloaʻia, e tatau ona e gauai atu i nofoaga lafulemu, ona o le paolo o laulaau a le autalavou o le a amata ona alualu i luma ma leiloa lo latou susulu.

E le pei o isi laau totō, e le fiafia tele laʻau talavou i eleele mamafa, ma tumu i le tele o faʻamaʻi.
O le tuputupu aʻe o le talavou e fiafia e tupu i oneone oneone

Mo se ituaiga o laau, o le sili sili ona lelei o le a avea ma oneone, suavai palapala, i luga o luga o le iliili, faalauteleina o le omea, maa ma isi mea faapena e mafai ona faataatia.

A o leʻi tulaʻi, e manaʻomia le fanua e manaʻomia ona faamamaina vao ma isi mutia. I le avea ma tagata matutua, o le a tutoatasi le autalavou i malo e le o manaʻomia, ae i le taimi e ulufale atu ai, o lea galuega e matua talafeagai lava.

Pe a totoina, o le mamao i le va o laau taʻitasi e tatau ona 10-15 inisi.

E le tatau ona eli se lua loloto mo i latou, e mafai lava ona e taomi le pusa i totonu o le palapala palapala ma sulu i luga luga. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le aʻa o le faʻaaloalogia e maualuga ma e pipii atu i luga o le palapala eleele. Ina ua uma ona totōina, sa faasusu le tamaititi i lalo o le aʻa.

A totoina, ia tausia se mamao aupito itiiti o le 10 cm i le va o fatu

Faʻaauau Tausiga

Thinning o se fatu tulaga ese lea e le manaʻomia le faʻaleleia ma le faʻaeteete ma isi faʻalavelave faʻalavelave.

O fugalaau fugalaau iloga e iloagofie tulafono mo le tausiga o laau toto:

  • O le taimi muamua lava, seia oʻo ina tupu le laau, e tatau ona aveese vao ma vaʻaia le eleele;
  • Ma o le fugalaau e le mafai ona leiloa lona malosi teuteu e manaʻomia lou aveeseina o laʻau lau lauʻeleʻele ma le faʻavaivaia o aʻafiaga i le taimi;
  • E tatau ona utiuti le faʻatau, ona o le tuputupu ae o le talavou e ese mai i le maua o le susu i laulaau. O le masani ona inu susu e mafua ai le pala;
  • E le lava, faʻamalosi faaleagaina le laau. O laupepa e amata ona faʻagasolo, o le lanu e leiloa lona malosi ma le malosi, o loʻo faʻaititia foi le faʻaititia o le malulu;
  • Talavou faapalepale malulu malulu ma e le manaʻomia se fale, sei vagana ai le tausaga muamua talu ona totoina. A o faagasolo lenei vaitau, mo le taumalulu, e ufiufiina le laau i launiu po o laʻau paʻu.
O Thaw e tupu tele vave ma o lea la o 4-5 tausaga uma o le totoina e tatau ona faʻataʻitaʻiina.

O le tuputupu aʻe o lenei faʻalelei matagofie i luga o lau 'upega tafaʻilagi poʻo le windowsill, e toetoe lava a faʻagaloina atoa le tausiga, ma fiafia i le matagofie matagofie o le laau.