Laʻau

Brigamy

Polikaia (Polika Iaga) o le aiga o Bellflower. Ua taʻua e tagata lenei pupuʻu o le pama a Mamona, o le pulou pamu. Ua iloa e saienitisi e faapea o le peteriaka sa i ai i luga o le paneta mo le itiiti ifo ma le miliona tausaga. Ae i totonu o fale o le au faifaatoaga, o le laau na amata ona foliga mai talu ai nei ma e toaitiiti tagata ua iloa pe faapefea ona tausia faalelei.

O le laufanua o brigamia o atumotu o Hawaii. E mafai ona maua i luga o mauga papaʻe. Mo se vaitaimi umi o le tagata, ua suia e le brigamy lona foliga mai e sili atu ma le tasi. O le mea lea, o le umi o fugalaau na faasolosolosolo malie lava seia oo i le 15 cm. O le fatuina o se laau faapena e mafai ona avea ma iniseti ma le umi o togafitiga. Ae ina ua amata ona faʻaola e tagata tagata Hawaiian Islands, o le taunuuga le mafuatiaina oa latou gaoioiga tau tamaoaiga na mafua ai ona leai se ituaiga o iniseti. O le tele o ituaiga o laau na tuʻuina i le lamatiaga, e aofia ai le puluvaga, lea e toetoe lava a le toe faʻasalalau e fatu ona o le leai o se faiga masani o le palota. E tusa ma le 20 tausaga talu ai, o lenei ituaiga o laau na i luga o le mamao o le toetoe lava a maeʻa atoa. Ae o le tulaga na mafai ona liliu i se itu lelei faafetai i taumafaiga a saienitisi o le National Park Park. Na amata ona latou laveaiina le tele o ituaiga o meaola lamatia ma laau toto. Faatasi ai ma i latou o le peteriaka.

Sa le i ai saienitisi mai le tauva mo le faletua. E tatau ona viliina ma le lima ia fugalaau, ma talu ai ona o le laau o loʻo i luga o mauga, na aʻe ai saienisi i se maualuga e sili atu ma le 1 kilomita le maualuga o le sami. Faafetai i le lototele o tagata tomai faapitoa, e mafai lava ona matou matauina lenei fugalaau matagofie e oo mai i le aso nei.

O le kamupani lauiloa Dutch o le "Plant Planet" e lauiloa mo ona lauusiusi fugalaau. Laititi laau toto ua tupu ma ua faʻalauteleina i totonu, ma o i latou o loo i luga o le vateatea o le faʻaumatia ua faʻaolaina. O iinei na tuuina atu ai fatu Brigamia. Ona amata ai lea ona atiae e tagata atamamai ni ituaiga faapitoa o lenei laau e mafai ona ola ma fuga i le fale.

Faamatalaga faʻatau

O le Brigamia o se laau matagofie i le fausaga. O lona aʻa e mafiafia ma tino, ma o ona masini e mafai ona teuina ai le tele o vai mo mea taumafa. E faʻafetai i le mea e mafai ona ola ai e le peteriaka le umi o timuga. O laulaau e aoina i totonu o le soʻo i le pito i luga o le ogalaau. O latou lanumeamata lanumeamata i le lanu, lamolemole i le paʻi, susulu, ufiufi i se fasi manifinifi o le ufiufi. O le umi o laulaau e tusa ma le 30 cm, i le foliga e pei o le kāpeti. O se vaega taua o lenei laau o le samasama faavaitaimi ma le oti o lau pito i lalo. I le mea e paʻu ai le laulaʻau, e mafai ona e vaʻai i le tufatufaina o le paʻepaʻe, e tutusa ma le susu.

O le maualuga o le brigamy i tulaga masani e oʻo atu i le 3 m. I totonu o le greenhouse poʻo le potu, e maualuga le maualuga o le laau i le 1 m. I le aluga o taimi, e palu ma ufitia i se mamanu. Fugalaau e aoina mai i vaega e 3-8 vaega. O latou lanu e mama lanu samasama, 5 petale.

Fugalaau taitasi i luga o se uumi umi o lanu uliuli-lanu meamata. O le manogi o fugalaau e masani ona faatusatusa i le manogi o vanilla. E fiafia le Brigamia i ona fua i Setema-Oketopa.

E tausi e le uso Brigamy i le fale

O vaega o le tausiga o le brigamy e le o iloa e tagata uma o loʻo faʻauluina. O lenei laau e masani lava ona maua i totonu o fale ma fale mautotogi. O le mea lea, aʻo leʻi faʻatau le faletupe, e taua le suʻesuʻeina o manaʻoga mo le fausiaina o se laau, le maualuga o le faʻamalamalamaina, toe gaosia, ma le fafaga.

Nofoaga ma moli

E sili le lagona o Brigamia i le taumalulu i le itu i saute o se fale mautotogi poʻo se fale, i totonu o se potu i le la. Ae e taua le manatuaina o le la taumalulu e sili atu le malie nai lo le taumafanafana, o lea e tatau ai ona masani le masani a le brigamy i ave vevela vevela. A leai, ei ai se tulaga lamatia o mu i luga o le ogalaau o le laau. Afai e te tuua le laau i le susulu o le la, ona saunia lea mo le mea moni o le a leiloloa uma laulaau.

O le tau mafanafana mo le Brigamia o le togalaau, faletalimalo poʻo le televise faʻatasi ai ma le susulu o le la. Taimi vaitau E sili le lagona lelei o le Brigamia i totonu o le togalaau i fafo atu nai lo le faapaologa. Faatasi ai ma le amataga o Setema, ua aumai ai le peteriaka i totonu o le potu. A o faagasolo lenei vaitau, e mafai ona e faatali mo lona fugalaau, lea o le a tumau seia oo i le masina o Novema.

Lulu

O le mea na fanau mai ai le brigami o atumotu Hawaii, o le mea lea o le mea totino e mafua mai i ituaiga meaola. I le taumafanafana ma le tautotogo-tautotogo, o le vevela sili ona lelei mo le mea o le brigamy e tusa ma le 25-27 tikeri. I le taumalulu, e le tatau ona laʻititi ifo i le 15 tikeri, a leai o le a mate le laau mai le maalili a le aʻa.

Faʻamamaga o le ea

E le taliaina e le Brigamia le ea malulu. O le maualuga o le suavai mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻeina o le laau e tusa ma le 75%. O le mea lea, i aso taʻitasi, e taua tele le felafoaʻi o laupepa i vai mama mai se fagu moli.

Faʻasa

Faʻafetai i le ogalaau, lea e faʻaleleia ai le suavai, e mafai e le peti ona ola i ni nai aso e aunoa ma le fafaga. O le taimi maualuga o le 42 aso. O le eleele i le va o le suāsusu e tatau ona faʻamago atoa i le pito i lalo o le ulo, a leai o le aʻa o le laau o le a pala. O le vai mo le fausiaina o le peteriaka e tatau ona 3-4 tikeri i luga o le vevela o le potu.

Le palapala

O le eleele e tatau ona le faaituau poʻo sina malie. E mafai ona e faʻaaoga se mea mo le cacti, faʻafefiloi muamua i le oneone i se fua faatatau o le 1: 1. Aua nei galo e tuu se alavai i le pito i lalo o le ulo, lea o le a fesoasoani e aloese ai mai le suavai.

Fertilizers ma faʻamaʻi

E manaʻomia le ofuina mo le faletua. E lelei le tali a le laau i fomaʻi mo le cacti. E le sili atu ma le tasi i le masina le fafagaina o le Brigamy i le tautotogo ma le taumafanafana.

Suiga

E fautuaina e le au fai togafitiga le toe totoina o se laau talavou i lea taimi i lea tausaga, ma se tagata matua i taimi uma 2-3 tausaga. Mo le totoina, filifili se ipu papaʻu ma se paipa alavai lelei ma se mafiafia e tusa ma le 4 cm.

Faalauiloaina o le Brigamy

E mafai ona faʻaleleia le brigamia i le faʻaaogaina o fatu ma tipi. O fatu e faia pe a uma ona faʻafefeteina fugalaau. Ma e mafai ona maua ni tipi, mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai o le pito i luga o le ogaumu ua faʻamaʻi, ona mafai lea ona tupu se faagasologa fou i luga o le nofoaga o le faʻaleagaina. Otioti le saito e tatau ona totō i totonu o se falemalama ua saunia, e aofia ai le oneone mago ma le mea e ufiufi. Mai le pito i luga, o le faʻaopoopoga o loʻo faʻalauina i aso taʻitasi ma le vai mafanafana mai se fagu moli, ma o le a faʻaogaina le kiona.

Maʻi ma meaʻai

O le apogaleveleve e taʻua o le mea sili ona leaga mo manufeʻai. O le mea e masani ai, e mafai ona aafia i aphids poo whiteflies. Afai e matauina se meaola manu i luga o le brigamia, ona tatau lea ona togafitia le laau i se vaifofo o le iniseti i le vave e mafai ai.

Faigata i le tausiga

  • E taua le manatuaina mai le taimi e aliali mai ai pulupulu, faʻapea foi i le vaitaimi atoa o le vaitau, e le mafai ona siitia le brigamy mai le tasi nofoaga i le isi. A le o lea, o le laau o le a faʻafetaia uma faʻalaʻau ma fugalaau.
  • Talu ai ona o le vaitau o le fugalaau e pau i le taimi o le tautoulu ma sina pupuʻu o le ao, e tatau ona tuʻuina atu le moli faʻamalama e le itiiti ifo ma le 12 itula i le aso.
  • O le maualuga o le susu i totonu o le meaʻai, faʻataʻitaʻiga, le lava o le malamalama e mafua ai le leiloloa o laʻau uma e le petega. O le popole i lenei mea e le aoga. E tatau ona fetuunai tuutuuga mo le laau ma saili pe o fea na faia ai le sese. Ona totoina ai lea e le brigamy se laulau lanumeamata fou o laulaau ma o le a fiafia i ona fua.

Ituaiga ma ituaiga o mea taufaaleaga

E lua ituaiga masani a le au faletua: Brigamy Rocky ma Brigamy Insignis. O vaaiga iloga o nei mea e vave ona vaaia e se tagata e amataina vine. I totonu o le papa o le brigamia, o le ogalaau e solo i luga, ma fugalaau e samasama. I le brigamia, o fugalaau fugalaau e sinasina pe sinasina-samasama. Ae o le vaevaega lenei o le perigamy e ala i ituaiga.

O nisi taimi i luga o se tasi laau e mafai ona e maua fugalaau o lanu samasama ma paʻepaʻe. E tutusa ma le numera o petals i luga o se fugalaau: o latou fuainumera tulaga e lima, ae e masani ona e maua fugalaau e ono pe fitu foi petale. I luga o se fugalaau paʻu, o le fua e fua i foliga o se pusa fatu e lua potu e tusa ma le 2 cm le umi ma le 1.5 cm lautele. Pe a oʻo le pusa, e galo i luga o togalaau faʻapitoa ma fufulu fatu. O le umi o fatu e tusa ma le 1 mm, o le foliga e le lelei. O ituaiga uma o laau e mafai ona iloga i luga aʻe o fatu. O le mea lea, i Brigamia, o le igoa o le gaioiga, o le gasegase, ma i Brigamia o le papa e lamolemole.