O le togalaau

O togafitiga faʻapitoa a tagata mo Colorado potato beetle

O le Colorado potato beetle o se tasi lea o fili sili ona leaga o faifaatoaga uma. O fualaau aina laʻau e togafitia togafiti ma pateta ma fualaau eseese i le tele o taimi i le tuputupu aʻe o le vaitau, ae masani ona latou le ausia taunuʻuga na faʻamoemoeina. Iniseti e faʻaauau pea ona faʻaumatia laau totō, ma o le fua o le totogo e masani ona faʻaputuina ai le tele o mea oona. O le mea lea, e toʻatele e filifili e faʻaaogaina faʻatoʻaga faʻatoʻaga e puipui ai pateta mai iniseti.

Faʻalavelave faʻataʻitaʻiga

O le taua faasaga i pateta o le a sili atu le aoga pe afai e faia i le tausaga atoa, ma e le faatapulaaina i na o le tasi le vaitau tuputupu ae o le seleselega. E taua tele le faia o taimi e le lelei mo le atinaʻe ma le toe gaosia o iniseti i lau 'upega tafaʻilagi. Mo vaitau taʻitasi, o loʻo i ai se vaega faapitoa o gaioiga puipuia.

Laʻau o le launut lauulu fou po o le pala foi e toe faʻaleagaina faʻamaʻi lelei. I le autumn, e manaʻomia ona faʻataʻapeʻapeina i le saite, ona eli lea o se togalaau. O le suaina o le eleele i le afiafi o se malulu malulu o le a mafai ai ona faʻaumatia se vaega taua o iniseti, lea, i sauniuniga mo le taumalulu, e leai se taimi e faʻalautele ai. I le taimi o le taumalulu, e tatau ona salalau solo le efuefu laupapa i le isi itu o le moega, lea ei ai aafiaga leaga i laulaau laʻau ma faʻamalosia ai le eleele ma vitamini aoga (fuamoa, potassium).

I le tautotogo, aʻo leʻi amataina, i fagu tioata (0.5 -1 l) e manaʻomia ona tuʻuina ni nai fasi pateta mata poʻo lana pela. O vaʻa e tatau ona tanu faʻasusu i luga o le palapala, ma tufatufaina atu i luga o le moega. I taimi taʻitasi, e tatau ona e siakiina ia mailei ma faʻaumatia ia meaola na maua i totonu. E mafai ona faʻafefe ma aoina atiseti i lenei metotia e tusa lava pe a uma le seleseleina.

I le vaitau o le tuputupu ae, e manaʻomia ona e asiasia taimi i luga, ma faʻapipiʻi le taimi e faʻatulagaina ai tusi lesona ma faʻaleagaina ai meaola faalafua. I le faʻaopoopoga i meaola faalafua, e tatau ona aveese o latou aʻa. Ma afai o le pipiʻi i luga o pateta e iloagofie lelei, o nisi taimi e maua ai fuamoa o nisi taimi e le faigofie. Iniseti e masani ona lofituina i totonu o lau.

O pepe faatoa fananau mai e sili atu le matautia nai lo tagata matutua. E mafai ona latou faʻaumatia se vaega tele o laau i le tasi aso. O le mea lea, e taua tele le puipuia o le fanau mai.

Laʻau Palu

O lenei togafitiga tuai a le tagata mo Colorado potato beetle ma faʻaaoga faifai pea e mafai ona i ai se taunuuga sili ona lelei. O le faʻamaligiina o pito i luga ma laina vavalo na maua le igoa lona lua - "taugata vevela", lea e aofia ai ia auala:

  • Lafuina o laulaau ma fatu fatu laau i le fua faatatau o le 10 kilokalama i le tasi le selau. O le sili ona aoga o le pine ma le lefulefu.
  • Pe a fegalegaleai ma le susu, o le meaʻai e masani ona faateleina le voluma. O le ulu atu i totonu o le manava o se iniseti, ua amata ona tupu tele, ma mafua ai lona oti.
  • O le manogi o pine fou poʻo le birch sawdust o loʻo salalau solo i le aisles e faʻafefe ese mai le laʻau.

O luga o le pito i luga e fautuaina i le vaveao i luga o laʻau o le lago-lanu pe vave foi ona timu. O le toʻatele o tagata nonofo i le mafanafana, i le suʻeina o fofo fou, faʻaaoga sima ma le gypsum plaster e puipuia ai pateta.

Taua pe afai ole pefu e le o le tele o mea e faaaoga, ae o le tele ole taimi ole faiga!

Faʻapipiina pateta ma meaʻai ma teuteuga

O loʻo i ai le tele o ituaiga fofo mo le sauniuniga o mea e masani ona faʻaaogaina. O le faʻafefeina o pateta mai le falala o le potato Colorado faatasi ai ma na faʻaogaina o le a fesoasoani i le faʻaitiitia faʻaitiitia o lona faitau aofaʻi i totonu o le togalaau.

Mea mataiO le aofaiga manaomia i le 10 lita o le vai.Auala fai kukaManatua
Laʻau paʻu1 kgSasaa vai inu, faʻaoso i lalo o le tapuni mo se vaiaso
White Acacia Bark1 kgMumu ma kuka, mausali i se nofoaga manaia mo 3-4 aso.
Onion peel300 gLiligi i totonu o le vai vevela, tuu i lalo o le mamafa mo se aso
Dandelion ma Horsetail Grass200 g vaega taitasiPalu mo le 15 minute, o le oloa e talafeagai mo le faʻaaoga vave pe a maeʻa le mafanafanaLena le susu e faʻaaoga i le maualuga o le 0.5 l i le 10 l vai
Wormwood300 gFaafefiloi ma le tasi ipu malamalama o le fafie, sasaa vai vevela, tuu mo le tolu itula
Ata200 gTipi lelei ia aniani ma alo, sasaa vai mafanafana ma alu mo se asoE tatau ona fua ma leai ni lau
Hemp600 gSuauu mo le 10 minute, ua sauni le fofo mafana e faʻaaoga.Faaaoga laulaau o se laau totō
Tapaa0.5 kilokalamaFaʻamalosia aso e luaO aʻa vevela, gaʻo po o le tapaa asu e talafeagai. O le faʻasolosolo ua faʻaitiitia i le fua faatatau o le 1: 2
Paʻu pepa100 gSuauu mo le 2 itula, faʻaaoga loa pe a maeʻa le mafanafana
Celandine500 - 1000 gO le vaeluaina o laulaau ma laʻau ua kuka mo le 10 minuteO le fofo sauniuni o loʻo faʻaaogaina i se faʻamasinoga o le 1:20

E faʻapefea ma pe faʻapefea ona palu paluloloa o se mea patino mo tagata uma e teu. O le tele o fai togalaau e faaopoopo mai le suauu suauu, vineka, sinapi ma isi mea faapitoa mo a latou fofo. Po o le a lava le tuufaatasiga, ei ai le tele o tulafono ma fautuaga mo le gaosia o togalaau faʻatoʻaga i sauniuniga vai:

  • Aʻo leʻi faʻaaogaina, soʻo se fofo e tatau ona faʻaaogaina ina ia aloese ai mai le pipiiina o le paso o le masini vili.
  • E tatau ona faʻaleleia le fufuluina i le toʻafilemu o le tau i le vaveao po o le afiafi (mai le faʻaalia o le susulu o le la, o le a vave ona le mafai ai e vailaʻau faʻamaʻi ona faʻaaogaina iniseti).
  • O le faʻaopopoina o le fasimoli poʻo le fufuluina o paʻu i le fofo e faʻaleleia ai lona faʻaaloalo i luga o lau.
  • E ui lava i le natura masani o vaega o le oloa ua faʻaaogaina, e tatau ona galulue ma ia i le mataituina o fuataga saogalemu.

E matua lelei lava le faʻaleleia o pateta mai i Colorado potato beetles, o se meafaigaluega na fausia i luga o latou faʻavae. E tusa ma le afa lita le iniseti e tatau ona tuu i le 10 lita o le vai, e ufiufi i se tapuni. A maeʻa le 5-7 aso, o le fofo o le a tumu i toxins talafeagai, ma o "tootoo" o le a nofo i le pito i lalo o le vaa. O le lita o ia ituaiga inisite e faʻamaluina i le lua lita o le vai.

O le fufuluina o pateta ma le faʻafefeteina e le faʻafefeteina e mafai ona mu ai luga!

Tuaoi e le taliaina e le "paʻu"

Colorado potato beetles ua lelei ona atiina ae atigi sosogi manogi, o lea latou te le fiafia e nonofo i eria e sili ona leaga ai manogi. Ina ia faia ni tulaga i totonu o la latou togalaau, o nisi tagata fai fualaau fualaau e sui ese laina o pateta ma totoga o isi mea totō. Faatasi ai ma "mea e le sili ona fiafia i ai" o meaola faalafua o aniani, kerika, pi ma pi. O nisi laau totō e tuʻuina atu se manogi manogi naʻo le taimi o le fugalaau. Na latou filifili e totoina faatoaga pateta i totonu o le nofoaga. O Kaleula, coriander, violet ma hemp e iai mea lelei e puipuia ai. O le mea moni, o le faʻatoʻaga o le mea mulimuli e faʻasaina e le tulafono.

Pest Control Features

Colorado leaf beetles e matuā vevela lava, e manaʻo e tuʻu o latou aʻa i vaega e lelei le susulu ma faʻamafanafanaina e le la. Ua maitauina i totonu o le paolo o tumutumu o laau e aina e iniseti e itiiti ifo. E masani lava ona faʻaogaina le pusi i ituaiga eseese o pateta. Muamua lava, o vao e 'aina fua o fuaʻaga vave, o laʻau ma ona aʻa e masani lava e le lava le malosi.

Ina ia faʻaumatia otaota i luga o pateta, e fautuaina e faʻaaoga le tele o metotia i le po. E i ai i le pest le malosi e fetuunai ai i nisi o vailaau faʻamalosi ma tulaga, o lea e le mafai ona faʻamapulaʻaina oe i se auala patino se tasi, e le aoga tele.

O le a sili atu le aoga pe a faʻamalosia ia iniseti e le gata i luga o lau 'upega tafaʻilagi, ae i totonu foi o le radius sili ona tele. O le mea lea, i ia mataupu e taua tele le fegalegaleai ma tagata e ona tuaoi, fefaasoaai malamalama ma le poto masani, vaavaai mo fofo masani i auala e aveese ai pateta, ma faatino uma gaoioiga "anti-Colorado" i le taimi.