Fugalaau

Faʻataʻitaʻiga tele: ata o fugalaau ma faʻamatalaga o meaola

Aquilegia, ata o fugalaau e mafai ona e vaʻaia i lalo - o se laʻau faʻapena o le aiga o Lyutikov. O le tufatufaina atu o pusa e aofia ai Europa, Amerika, Asia ma fesuiaiga o fesuiaiga. Ae mo le igoa o le laau, e tele filifiliga mo lona amataga. Muamua - o se faaliliuga mai le Latina, o lona uiga "aoina mai o vai." O le filifiliga lona lua o se fesoʻotaʻiga ma le upu "eaeto" - o se manulele manuʻa, o ona manoa ma mafolafola e pei o vaʻaia o fugalaau aquilegia. E i ai foi se manatu e faapea o le igoa na tuuina atu i le fugalaau e tagata anamua o Siamani, oe na faaigoaina o ni seevae o elves, o togavao vavao. Aquilegia e taua tele o le puʻe poʻo le aeto. O le Peretania e valaau le fugalaau o se lupe, opo, alofa.

Faʻamatalaga

Orlik o se laau umi, e oʻo ile 0.5-1 mita le maualuga. O le aʻa o loʻo i ai se aʻa ua lelei ona atinaʻe ma faʻalaʻau ma aʻa faʻamalosi. E ui lava i le maualuga o le laau, o le aʻa e loloto lona loloto - e 0.6 m. E i ai se mea totino, laʻau ma e maualuga lona faʻalautele i le pito i luga. O le laʻau laʻitiiti o loʻo i luga o petioles umi ma vaevaeina ile 2-3 tolu vaega. E pei ona mafai ona e vaʻaia mai le ata o fugalaau o le aquilegia, i fafo o le foliga o le laʻau e pei o laʻau paʻu i nisi auala. O nisi taimi e ufiufi i se uila paʻu. Laʻau le lau ma le tolu. O le aʻa e faapaleina i fugalaau eseese, e amata mai i le paʻepaʻe, samasama, lanumoana ma faaiʻu i se lanu e lua-leo. O le tele o fugalaau, e faalagolago i le ituaiga, e mafai ona oʻo i le 10 cm.

Eseesega

E sili atu i le 100 ituaiga o faʻamaʻi. E na o le 35 o latou ua totoina, ma e tusa ma le 70 e ola i le Itulagi i Matu. Mafaufau i ituaiga e sili ona lauiloa.

Vaʻalele Aquilegia

O le tele o taimi, o ituaiga semi-ma terry e iai se faʻausaga e le masani ai e iloagofie ai mai isi mea e maua i lenei pepa. E sili atu i le 5 fugalaau ua faia i luga o le laau, e pei o se aster. O lenei meaola e tele lava ina leai se pupuʻu poʻo ua le lelei ona atiaʻe.

Aquilegia Nora Barlow

O le ituaiga laʻau e sili ona lauiloa o le aeto, e faaigoa i tua o le tinamatua o Charles Darwin ma ua tupu talu mai le 17 seneturi. O fugalaau ua lauiloa ona o le toatele naua o paluga o le corolla ma le paʻu oona. O le laau o se vaomatua e iai le lapisi e oʻo i le afa mita ma o se maualuga e oo atu i le 0.7 m. O le eseesega tele o le ituaiga o laʻau lanu meamata ma lanu papaʻe mafiafia.

O le tuputupu ae o le fatu mai fatu paʻu e mafai ona ese tele i foliga vaaia mai le tina.

Terry aquilegia

O lenei vailaʻau e faʻaaoga foʻi i foliga masani. I le faagasologa o le tuputupu ae, ua fausia ai se togavao vavalalata, e oʻo atu i le 0.8 mita le maualuga.

O le laau e taua tele ona o ona tumutumu o le foliga e le masani ai e oo i le 6-8 cm le lautele ma le tele o lanu: piniki, samasama, blue, white. E fautuaina le totoina o Orlik i nofoaga malulu, ae afai e tatau ai, e mafai ona lagona le lelei i nofoaga lanu. Ua tupu i se fatu laau, toto i le eleele i le tautotogo ma le autumn. E masani ona faʻaaogaina i mixborders, totōina i faaputuga puʻu ma isi ituaiga, ma o loʻo faʻamaʻaʻaina lelei.

Aquilegia vulgaris

E tupu tele i Scandinavia, Europa ma Amerika. O se mea iloga o le ituaiga o se fualaau faigofie e oo i le 5 cm le lautele. O le mea moni, e talisapaia le teuteuina o le fugalaau lava ia, o ona paluga e matagofie ona fusi i foliga o se ipu, i le ogatotonu o le ogatotonu o le paolo tutusa e pei o le pua (o nisi ituaiga o lanu eseese). O le susuluina, o le gaʻo ma aoina ai le timu po o le sau. O lenei ituaiga na fananau mai ai le tele o ituaiga togalaau o loʻo i ai fugalaau e pei o le clematis, laʻau lanu ma le vao.

Aquilegia Winky

O le ituaiga o loʻo faʻaaogaina i le mamanu o le togalaau, totonu (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a teuteu faapaleta), i totonu o laʻau, e masani lava ona maua o fualaau totō. I le taimi o le atinaʻega, ua faia ai se tamai vao vao. I luga o laina, 25 cm le umi, o loo i ai se fugalaau e aoina mai i le telefoni ma maua ai se lanu lapoa.

Faʻaaogaina o Columbine

O le ituaiga e aofia ai meaola. O loʻo faʻatulagaina se vao vao e oʻo i le 0.7 mita le maualuga. E malulu le laau, e lagona le manaia i le paolo, lea e le masani ai mo le faʻamalosia. I le faaiuga o Me-Iuni, e tatalaina ai le 6 cm i le lautele, e aoina i le faʻailogaina o mea e tutupu. O le tele lava o taimi, e faʻaaogaina se ituaiga mo le totoina i nofoaga e faʻafiafia ai, i totonu o le aufaʻatasi, totoina o vaega.

E foliga lelei le laau i se liʻo o irises, bluebells, ferns.

Aquilegia Biedermeier

O le suiga lenei e faʻavae i luga o se faʻataʻitaʻiga vao. O le mafuaaga lena e tetee ai le laau i aafiaga i fafo atu o le natura ma le le lelei i le tuputupu ae. I le avea ma tagata matua, o le togavao e na o le afa mita le oʻo atu i ai. I luga o se pale umi le sili ona lalelei o fugalaau fugalaau o se ituaiga uʻamea ma le lanu e lua-tone lanu. O le tele o taimi o se faʻafefiloi o paʻepaʻe ma le lanumoana, lanu samasama ma le mumu ma le viole ma le lanumoana.

Faʻaaogaina o mea faʻapitoa

Tupu i Iapani ma Saina. O le foliga mai e ofoofogia mo lona laʻitiiti - o le togavao e na o le 0.2 mita le maualuga. O laʻau o le laau e tatala, o fugalaau lanu piniki lea e leai ni pusi e fuga i luga o pou. I luga o le faavae o lenei ituaiga, na faia ai le tele o hybrids e ala i le sopoia, tuuina atu ni fugalaau faalua ma faigofie i le maualuga o le vao i le 8-120 cm. I lenei tulaga, e ono i ai i luga o le pupu, ma atonu e le o iai.

Aquilegia Mack Kanna

E iai foi ituaiga eseese ituaiga. O le maualuga o le laau e oʻo atu i le 1.2 mita. O uiga iloga o: o le i ai o se uumi umi, o le leai o pupuʻu, lanu eseese o petals ma sepals. E le gata i lea, e eseese ma faʻatusalia uma lanu o le nuanua.

Aquilegia Blue

O le tele lava o le eseese o loʻo tupu i le Iunaite Setete. E mafai ona iloa i se lapoa tele, ma le umi, vaʻaia (5 cm), fugalaau (tusa ma le 6 inisi le lautele) i luga o le umi (e oo i le 0.4-0.7 m) peduncles. O le paʻu e paʻepaʻe, o le sepals ei ai se lanu uliuli lanumoana ma sina sina lavender. O ituaiga meaola eseese e eseese ituaiga, e aofia ai lemoni.

Uiga matagofie

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai mai le ata o fugalaau, o le faʻaaogaina o se filifiliga lelei mo le fausiaina o le ata o le laufanua. E lelei tele faʻatasi ma conifers, mo se faʻataʻitaʻiga, moli a Europa ma le Korea, ma faia ai se eseesega ma le māmā o le Metitirani. E manaia le puʻe latalata ane i se vaʻai teuteu i tua o le tele o laau.

E faʻaaogaina foi le faʻaaogaina i luga o mauga maupuʻepuʻe, rockeries, moega fugalaau. O le mea moni, e tatau ona latou filifili ma le faaeteete ituaiga, ona o le vavao ma le maualuga o le vao, faapea foi le paolo ma le taimi o le amataga o le pua.

I le averesi, o le fugalaau e toeitiiti atoa le masina. Faʻasoa lelei, e mafai ona oʻo i le 7 vaiaso.

Aquilegia e lauiloa e le gata mo le matagofie o ona fugalaau, ae faapea foi mo laʻau teuteu. I le mauaina o ituaiga eseese, e mafai ona e suia le mamanu o lau 'upega tafaʻilagi ma tuʻuina atu ia te oe le atamai ma le agavaivai.