Fugalaau

Laʻau e mafai ona aumai i le togalaau mai se savaliga

O le tele o taimi, o le savalivali i laufanua ma vaomatua, fiafia i le atoatoa o foafoaga o le natura ma suesue i ituaiga eseese o laau toto e olaola i lo latou natura natura, matou te alolofa ma le loto atoa i le paina o laulaau ma lau laulaau ...

E ui lava i le tele o fua o togalaau totō, togavao vao, faigofie ma le le lelei, ei ai se mea e mitamita ai ma tu i fafo. Afai e te le manaʻo e vaʻavaʻai ma la latou lalelei, telefaceted beauty, ia e vaʻavaʻai atili i laau ma faʻafeiloaʻi nisi i lau 'upega tafaʻilagi. O lea o le ae le gata ina tulaga ese lau togalaau, ae fesoasoani ai foi e puipuia le tagatanuu moni o le lotoifale, e aunoa ma se faamoemoe e mou atu i lalo o le osofaiga a le malo.

Fugalaau vao. © Gary Ayton

Faatoaga o vao

I le moli faalilolilo, malu ma le lemu o vaomatua, e tele lala laau susulu ua natia, ua leva ona nofoia o latou aiga faaleaganuu i togalaau. O le vaomatua o le tupuaga o le tele o teuteuga ma le taʻutino ma fetu o fetu i le ata, ae o uluaʻi togavao na le mafai ona aveesea lo latou matagofie mai lenei mea.

Tagata anamua ma mamalu o loʻo nonofo i vao vaomatua

Ferns - O le susulu ma le sili ona faigofie e ave ai vaomatua. O nei tagata alolofa i eleele malulu ma moli faalilolilo, e oo lava i tulaga masani, manumalo i le matagofie o vai vane ma le lanu lanumeamata. Vaʻai vaomatua o le a fesoasoani i le teuteuina o tulimanu o le togalaau, aumai le faalilolilo ma le matagofie o le matagofie o vao vao anamua i lau togalaau. Afai e te le faamanualia aʻa, o le a vave ona tupu le fern ma o le a fiafia mo le tele o tausaga.

Fern. © chesbayprogram

Lio gatete

O le paʻi paʻi o logo vao i le lemu o le vaomatua e foliga mai e susulu ma aemaise lava le faʻaalia. O nei laau toto e lagona lelei foi i totonu o togalaau, faigofie ona fetaui i totonu o soʻo se laufanua. O le mea lelei, faʻataʻitaʻiga o mea e faʻaaogaina, e le faʻaleagaina e ala i filifiliga ma lanu lanumoana sili ona manaia o logo vao e aumai ai faʻamafaʻailoga faʻapitoa i pito o le togalaau.

Manatua: O logo e maua foi i le vaomatua, aʻo vaʻaia ma le totoʻa, atonu o le ae maua se ituaiga o lanu ma ituaiga o meaola ua faʻaleleia i tulaga faʻamalamalama eseese.

Bell

Paʻaga atoatoa

Laʻau uumi tansy mafai ona tauva ma togalaau ma Veronica i le maualuga ma le matagofie o le lanumeamata "aluga". O lenei vailaau togafitiga, ae o le mea lea e le itiiti ifo le matagofie o laau toto ma fuga ua vaneina e fai ai soda eleelea lea e susulu ai fugalaau lanu samasama i lalo o le pusa. Tansy o le a aumaia ni mea fou fou, o se lanu uliuli lanu uliuli o le lauusiusi, malosi ma mauoa i moega fugalaau ma moega fugalaau.

Tansy. © Kurt Bauschardt

Manatua faʻagalo-aʻu-leai

I luga o vaomatua vaomatua ma i le va o laau tele, o lanu susulu ia galo ai aʻu-leai. O nei mea e lua o loʻo tausia lelei i latou lava: latou te faʻateleina le faʻaleleia o le tagata lava ia ma malaga mai lea nofoaga i lea nofoaga. O fuga laʻau laiti ma lanu lanumoana lanu moana o le a aumaia ai le lanu fiafia i lau togalaau, aua le faʻavaivai i lou maofa i ou tomai e sau i nofoaga e le mafaamatalaina.

Manatua-e leai-leai. © Dean Franklin

Vaʻavao vaomatua

O le tele o mea taua i totonu o le vaomatua e masani lava ona tupu ai vao maʻi. E tupu lelei i le la ma i le paolo malulu, e fiafia e susulu malu eleele. O se fatuga tulaga ese lea, e fai ma faatusa i le tele o atunuu - e le gata i luga, ae le lelei. Ae maʻeu se tele o le periwinkle e lelei e pei o se mea e maua ai le eleele ma se faʻalapotopotoga faʻasolopito!

E taua le tautevateva i totonu o le vaomatua ma fuga. Toaʻi ivytataʻi uma mea vao vinenisi honeysuckle e mafai foi ona maua i luga o se savaliga. Afai e te manaʻo e faʻafefe se puipui paʻu poʻo se mea e leai se mea, ia vave ona faʻapipiʻi se pulou ma aunoa ma le faʻaaluina - faʻaaoga a latou tautua.

Periwinkle. © H. Zell

Faʻalogo lelei i mea muamua

O le savali atu i le na o le togavao o le vaomatua o le a maua ai le avanoa e te fiafia ai i vavega moni. Lilac fugalaau fugalaau Lunighorms e ui lava ina tauagafau, ae susulu ma tulaga ese. Huge fugalaau lumbago ma se lanu samasama samasamanoa e foliga mai e le itiiti ifo i le vaomatua. Ma muamua vao vao mea manogi violē, Siberian whiskers, corydalis, goose gogo, snowdrops ma crocuses foliga mai e agamalu tele mo laufanua laufanua. O i latou uma o le a fiafia e nofo i lau togalaau, fatuina le tautotogo totogo i luga o eleele e leai se palapala.

Paʻu, po o le moe-mutia. © Unomano

Wild veronica

Veronica o loʻo faʻaalia i totonu o le vaomatua e sili atu nai lo le lautele. Laʻau e maualuga le faʻafeoloolo ma sili atu le lauolaola mai le masina o Iuni ia Setema. Vaʻavaʻai i le Veronica filamentous, o le ufiufi eleele e le tatau ona faʻaseseina mo se vao, ma le veveica veronica lauulu ma lapopoa - e tatau ona i ai se nofoaga i fugalaau o lau togalaau.

Veronica ifo. © Hans Hillewaertx

Faʻatoʻa vine i la latou 'upega tafaʻi

I le savalivali i totonu o le vao e mafai ona e maua ai vao vao - vaomatua vaomatua ma lingonberries, tosoina poʻo le tuʻuina atu lanu ma le tele o isi laau. A uma mea uma viburnum, mauga mauga, irga i totonu o le vaomatua e tuputupu ae le itiiti ifo ma le loto malie.

Vaʻaia oe lava ma se tamai togavao togavao vao. E le pei o se togavao vao, e lalagaina ma fatu ai ni paʻu. O ona fua e sili atu le manogi ma sili ona lelei, e mafai ona faʻamago mo le tipu malulu, e pei o lau o se laau.

Fualaʻau vao, po o le fualaʻau masani masani. © Anita

E mafai foʻi ona e faʻatumu le aoina o le vaomatua:

  • lies o le vanu ma e talitutusa lava ma latou laʻau vao vao;
  • matagofie malu malu-alofa fanua fanua Europa e le mafaamatalaina faatasi ai ma laulaau lanu paʻu;
  • geranium vaomatua;
  • uila - talavou pines, laʻau fir, birch trees, mauga mauga.
Lili o le vanu. © Amanda Slater

Steppe ma fualaau o togalaau

I le tau mafanafana, o togalaau ma fanua e le gata i le tele o lanu ma foliga eseese, ae faapea foi ma se manogi masani. Faʻamatalaga faigofie, matagofie, le lelei, mea faʻaoga moni e ala i le natura fatuina ni laufanua tulaga ese tulaga ese e le mafai ona taofi le tilotilo. Ma fugalaau uma lava, o laʻau uma o le vao e lelei i lona lava ala. Ae o le matagofie o vao vao e le faʻaitiitia ai le aoga o nei laau toto:

  • fugalaau ma fugalaau fugalaau e tosina mai ai pi ma butterflies i le togalaau;
  • latou te le manaomia le fausiaina, laʻei pito i luga ma teuteu, faia se tulimanu e manaʻomia ai le leai o se tausiga;
  • tautua o se punavai o laau toto;
  • puipuia isi laau toto mai meaola faalafua ma meaola afaina.

Fugalaau sili ona fiafia i ai

O le mea muamua e sau i le mafaufau i le taʻua o se vaomatua, ioe, o le vao camomile, popopies ma suauu. O nei anamua, ae o le mea la lea e le mafai ona matagofie laau totō e mafai ona faʻafefeina ai lo latou fiafia. I le maitauina o se laau talatala i luga o le savaliga, ia eli ma tuu atu i le togalaau. Ma o fugalaau vao i eleele malulu ma laufulemu o le a totogo ma sili atu ona matagofie ma avea mo le tele o tausaga o se mea moni o lau fugalaau ma fugalaau. O paʻaga lelei ia mo soʻo se togalaau aina.

Leucanthemum vulgaris, po o Popovnik. © M a u u l l

Soa manogi

I soo se tulimanu o se nofoaga lanu o le a e maua ai vaovao totogo oreganopoʻo le motherboard. O lenei vave-tuputupu ae, maofa matagofie ma le itu i saute i le natura o laau toto e foliga mai e manava, e laitiiti le vavao ma faatumuina le avanoa. O Oregano o se tuaa vao o oregano, ma e mafai ona faʻaaogaina atoatoa mo le lauti ma faʻatau taimi. O lau paʻu papaʻu ma le lanumoana lanu piniki ma le paʻepaʻe o le a tosina mai ai mata fiafia ma le gauai atu o lapatai. E lelei o ia i totonu o le togalaau, i luga o moega fugalaau, i togalaau papaʻe ma e pei foi o se nofoaga e nofo ai.

Origanum, poʻo Oregano. © john shortland

Faʻamaonia Fomai Faʻamasino Fomai

Wormwood I aso nei, ua vave ona latou maua le lauiloa: o foliga uma teuteu o lenei togalaau ua manatu o se tasi o fua sili ona sili ona lelei e fai ai le siliva mo le togalaau. Ae o le vao wormwood foi e matagofie. O latou mata i luga ole laʻau e le itiiti ifo le siliva, ma o le manogi e sili atu ona tumu. I le maitauina o le wormwood i luga o se savaliga, taumafai e lafo se tamai togavao i lau togalaau. O le vao vao o le a taatia le lanu o laʻau o laau lata ane, teuteu se togalaau poʻo se papa, faaopoopo i ai le mea e masani ai, natura ma natura masani.

Wild yarrow e le sili atu foi le leaga nai lo o latou aganuu. Latou te le fiafia, fatuina se lagona o le natura mamanu, sili atu ona lelei le faʻaleleia o le eleele ma puipuia ai laau tuaoi. E mafai ona faʻaaoga uma e avea ma paaga i moega fugalaau ma i togalaau papaʻe. O se eleele e sili atu ona lelei nai lo tulaga masani masani o le a aafia ai i taimi uma le matagofie o le fuga mai o le kiona.

Faamalolo wormwood. © M a u u l l

Lulu o Meadow Stars

Laʻau lapopoa laʻau lauiloa mo o latou fale faamalolo. Ae mo le togafitia o manuʻa, oti ma isi paʻu o le paʻu, o lenei mea totino e faʻaititia ma itiiti i aso nei, e sui ai isi auala ma auala faʻaonapo nei. Toe faʻaleleia agaifanua ma totoina se togavao o le plantain i lau togalaau: o le ae mautinoa le lelei o le siosiomaga o le meafaitino ma faʻafetai atoatoa i ona meatotino uma. O le Plantain i le laufanua lelei tele o le fanua o le a ofo i le matagofie o laulaau lapopoa, le mana o laau lanumeamata ma se lanu matagofie. Ma afai e manaʻo ai, o le a avea ma se mea e maua ai se mea.

E mafai ona faigofie le fatuina ma le faigofie o laʻau faʻatoʻaga coltsfoot, e le itiiti ifo le tāua o aganuʻu vailaʻau. E matua vevesi ma vave ona puʻeina le vaega i eleele mama, ae o se laina faigofie i le mea o loʻo totoina, o le a fesoasoani e faʻatapulaʻaina i naʻo le vaega atofaina. Soga i le paʻi, ae o lau lapopoa ma mataʻina e foliga mai o se mea muamua i totonu o togalaau. Ma e ese le matagofie o le savali i luga oi latou!

Budra, po o Catnip. © 영철 이

Faʻafiafia tele ampels, taumafai e sui i budraoe o latou fulafula faigofie o le matagofie faigofie foliga foliga fiafia. O lenei "togavao laitiiti" o le a teuteuina ipu e lua ma ogalaau, ma afai e te faʻaaogaina ae le o se mutia, o le a lelei ona faʻaleleia soʻo se vaega i se pusa matagofie.

Sun alofa geranium

A e savali i totonu o laufanua, o le a mautinoa lava e te iloa fuga lanumoana lanumoana ma se lanu paʻepaʻe - o se uiga taua o le vao moa geraniums. I le natura, o lenei lalelei e tauagafau, e ui lava e manaia. Ae e aoga le gaoioi i le eleele lelei, aua o le taimi lava lea e faʻaputuina ai vao vao ma se lanu susulu o laulaau, lea o le a fuā ai ou tuaoi uma. O le vao o geranium e mafai ona le gata ina toe faatumu ai le aoina o tuafafine o le togalaau, ae o le a avea foi ma paaga pito sili ona lelei i moega fugalaau.

Meadow geranium, poʻo le vao vao. © Nigel Jones

Faʻalogo foi i:

  • vaovao vao faatasi ai ma ona pupula auro pupula o fugalaau;
  • pupuni tetele Ivan tea, lea e faigofie ona tauva faatasi ma le suamalie ma lona manino manino ma le lanu violē;
  • vao mullein faatasi ai ma lona maualuga malosi malosi o le lanu samasama susulu.

E faʻafefea ona toe faʻaleleia "failaitu" i le togalaau

  1. A toe faʻaleleia lau faʻatoʻaga togalaau ma vao vao, manatua le faʻaleleia ma se auala talafeagai. Aua nei eliina vao tetele ma le tele o laau: o "manu feʻai" e faafaigofie ona gaosia, ma e mafai ona faateleina le totoina e au lava taumafaiga, e aunoa ma le faaleagaina o le natura. E na o se fatuga laitiiti, e mafai ona faigofie ona liua se itu laau i se faamama poʻo se fala. Ma sili atu ona faigofie ona fetuunaʻi laau talavou.
  2. Aua le faʻafefiloi agaifanua puipuia o loʻo lisiina i le Tusi Ulaula: o se solitulafono lea e tauaveina le faasalaga talafeagai.
  3. Toto laau i le tautotogo po o le amataga o le tautoulu. I le taumafanafana o le manuia i le aveina o oe e le manuia.
  4. Ia manatua tulaga na ola ai le laau ma ia atoatoa ona mulimulitaʻia le pulega masani o le malamalama.
  5. Fufulu lau laau toto ma se tele o palapala, aua le luluina le eleele ma, faatasi ai ma le mea atoa, faʻafefe atu i se nofoaga fou. O le sili atu ona e faʻamaualuga le mea sili, o le sili atu lea.
  6. O totoga e faʻaaogaina mai tafaoga masani e manaʻomia ona tuʻufaʻatasia se nofoaga faapitoa, sili atu i mea uma - o se tuufaatasiga eseese ma fua o faatoaga e tutusa ma manaoga. Faʻasaʻo se vaomatua, laufanua, laufanua o vao ma faʻatumu i na "wilds" lea o le a avea ma fetu moni i totonu. Afai e le lava se avanoa poʻo se taimi mo se mea fou, ona sili atu lea ona lelei le tuʻuina o aganuu vao i vaega o le laufanua ma faʻalapotopotoga masani, moega fugalaau poʻo ni fugalaau e teuteuina i se sitaili masani.
  7. A maeʻa ona totō, ia faʻafeinu i taimi uma ina ia faʻafeiloaʻi tagata fou. Aua le faanatinati i latou i le fusiina, pe afai e talafeagai, pritenit, puipuia mai le la susulu.
  8. Ia saunia mo le mea moni e mafai ona taofiofia laau: e tele "manu feʻai" i luga o eleele lauolaola ola vave ma o le a manaʻomia fua e puipuia ai lo latou tufatufa tele.