Fugalaau

Mea e fiafia i ai e uiga i le taotoga i totonu o le fale

I le fale, i totonu o togalaau ma greenhouses, e tele ituaiga ma ituaiga o meaʻai ua tupu. O laau totō e faʻaalia i le maualuga o le tuputupu ae, le faʻasaina ma le tele o fugalaau. Ona o lona foliga o le logo, o le fugalaau fugalaau na mauaina le igoa o le atunuu "Lamepa Saina", ma o le tolu po o le lima-fingered leaves o le laau na maua ai le isi igoa - "maota o totonu".

O le mea moni, o nisi o vailaʻau o mea e pei o lenei laau, ae o le mea moni e leai se mea e tutusa ai, sei vagana ai foliga tutusa. Ae o le isi igoa lauiloa, "Indian Mallow", e mafai ona sili ona saʻo.

O totonu o le fale o le malvaceae, e aofia ai le hibiscus, o le sipuni poʻo le malulu, cotton ma okra.

I le sailiga o le lauʻeleʻele o le faʻaaogaina

O le ituaiga o gaogao e tuufaatasia e oʻo atu i le lua selau ituaiga o meaʻai, o loʻo i ai le tele o vao matala, ma laau talatala ma laau iti tele e ola i vaega eseese o le kelope. O fea oi ai le atunuʻu o le vaipanoa?

O se tali le mautonu, e faailoa ai le tulaga patino o le eria poʻo le igoa, o le a le aoga i lenei mataupu, talu ai e tasi le isi ituaiga o vailaʻau e mafai ona maua i totonu o vailaʻau ma vailaʻau o North and South America, Aferika, Asia ma Ausetalia. I le taimi lava e tasi, na o se vaega itiiti o laau totō ua tupu e pei o mea teuteu ma totō.

Ma o nisi o meaola, mo se faʻataʻitaʻiga, o Abutilon Theofrasta, o se faʻatoʻaga lelei tele mo faʻatoʻaga. Mai le magogogogogogo i totonu o le lauʻeleʻele o ituaiga ituaiga o fiber, e maua ai se fiber malosi malosi, masani ona faʻaaogaina mo le gaosia o maea, ie, ie lalaga ma isi oloa. O le mea lea, o le isi lauiloa lauiloa i le lalolagi atoa, "taavale afi", na le taliaina e aunoa ma se mafuaaga.

O le ituaiga na mauaina lona igoa aloaia i le XVIII seneturi, ma o le upu "abutilon" na sau i le Latina mai le gagana Arapi. Abu-tilun, e tusa ai ma le tala, Avanenna na tuuina atu lenei igoa i le ituaiga, e faamatalaina ai le faamaloloina o meatotino o ituaiga laau eseese.

Maota i Totonu: Faʻamatau Vaʻai ma Vaʻaia

I le fale, o laau toto e masani ona tupu i aso nei. E sili atu ona faʻatautaia nai lo o latou aiga vavalalata, fuga tele ma umi atu, e sili atu le faigofie ona faʻatulagaina ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa.

I le taimi nei, i le natura, e tele ituaiga o meafale i totonu poʻo le faʻaogalelei e pei o se laau e le gata i foliga o laʻau, ae faʻapea foi i le tele. O meaola mai Saina Saute, Ausetalia ma Pasila e maualuga, e oo i le tolu mita, vao, i tulaga o meaola po o vailaau oona e masani ona afaina, lelei atoatoa le taumalulu ma fuga. I le ogatotonu o le laina, o se laau toto e ola pea i totonu o se kiona, faleoloa, po o totonu o le gaosiga o le pot.

O tagata uma lava o le ituaiga e faʻamalamalamaina i le i ai o se laʻau e pei o le fatu poʻo le laʻau, e ufiufi i le lanu paʻepaʻe, ma le malosi. Fugalaau nofo toʻatasi pe fufusi faʻasolosolo i laʻau o laulaʻau ma faʻafiafiaina le tagata fugalaau mai le amataga o le tautotogo i le ogatotonu o Oketopa e mafai ona mafua mai i foliga o mea e leai ni meaola. Corollas o petale e lima e fesootai i le pito i lalo e mafai ona oʻo mai i le 4 i le 7 senitimita. Ma faʻalagolago i le ituaiga ma le eseese o le laau, o le foliga o le fugalaau e foliga mai o le logo-logo poʻo le lautele, faʻafefe.

Fugalaau o vao vao e masani ona valiina i lanu samasama, moli po o lanu piniki. Ma o togafiti faʻaonaponei ma hybrids o mea o loʻo i totonu o le fale poʻo le faʻaogaina o loʻo i ai i le tele o ata, mai le kiona-papaʻe i le loloto o le paʻu. E tele ituaiga meaʻai i aso nei.

Abutilon: o le vailaʻau oona?

O le tele o laau i totonu o nofoaga o le pasefika o le paneta e mafai ona lamatia ona e iai a latou masini oona ma mea vevela.

Pe a totoina se mea e faʻaaogaina i totonu, e mafai e le tagata fugalaau fufulu ona mautinoa o le a leai se afaina o le laau e tusa lava pe faʻaalia e fanau po o fagafaʻai le fiafia i laulaʻau vevela poʻo fugalaau pupula.

E le afaina ia Abutilon ma, i se faaopoopoga, ei ai le tele o meatotino e aoga i tagata, e faaaoga e fomaʻi faaleaganuu ma aloaia. I totonu o le atunuu o togafiti, i le mea e tufatufaina atu ai le laau ma iloa e tagata mo le tele o seneturi, o ona lau, laʻau, fugalaau ma fatu e faaaoga i le togafitiga o ituaiga eseese o gasegase.

Mo se faataitaiga, i le atu Filipaina, o le teuteuina o laulaau o vao vao ua taumafai e faamama ia manua ma maʻi pipili. O lenei vaifofo o loo i ai se lagona faamaluluina ma suamalie, e fesoasoani e faamamaina ai faailoga o le fiva ma le malulu.

I totonu o vailaʻau oona, lea e oʻo mai talu ai nei na i ai i tagata tagata le lamatiaga o le malaria, o mea gaosi mai Abutilon na alu e saunia ni meaʻai mo lenei faʻamaʻi matautia.

O le Abutilon i totonu o le paʻu o le efuefu e malosi tele, ma o fatu ma lau o loʻo i ai ni mea e le aoga, o mea e le faʻaleagaina ma faʻamoemoe.

I Saina, e vevela le feu o Abutilon ona tuʻuina atu lea i tagata gasegase i le maʻi mama, mafatiaga mai le urticaria, edema ma le mumū o totoga o totonu. O lea suamalie e mulumuluina mo se taimi umi e aunoa ma le faʻamalolo ma manuʻa, faʻaaogaina mo stomatitis ma gaoi i tamaiti.

I Initia, o oloa e faʻavae i luga o vaega lanumeamata o le abutilone e faʻaaoga mo le tale ma le fiva, maʻi pipisi, maʻi suka ma le manava, furunculosis ma le purulent skin rashes. O faʻamalosi mai fugalaau faʻamafuga ma laulaʻau o togafitiga faʻasamoa mo mumu ma manua i luga o le paʻu. O fatu o le faʻafefeteina i totonu o le atunuʻu o le laau ua susunuina e ulaula se tamaititi ua afaina i anufe.

E i ai auala tutusa e faʻaaoga ai le greens, fugalaau, paʻu, ma aʻa o le faʻaaogaina i isi eria o Indochina, lea e le mafai ae na o tagata suʻesuʻe suʻesuʻe. I se tulaga sili atu, ua faʻamautuina uma meatotino aoga o le uila.

I aso nei, o nisi o ituaiga o meaola faʻateleina ua maua ai le tulaga o vailaau faʻamaʻi faʻamaʻi, o le anthelmintic, astringent, sedative, diuretic, expectorant ma aafiaga leaga.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai i totonu o masini vailaʻau o loʻo i ai mea e mafai ona gaoioi o ni faʻamaʻi faʻamaʻi, antioxidants ma hepatoprotectors. E mafai ona manatu Abutilon o se antimicrobial masani, antimalarial, analgesic ma le anti-inflammatory agent.

Abutilon: malosi malosi

O le mea e leaga ai, o le suʻesuʻeina o mea faʻamalolo o le laau e leʻi paʻi atu i totonu o fale, abutilonu, lea ua avea nei ma aga masani a le aiga. Ae o le matagofie o lenei laau iti o loʻo i ai se tauleleia lelei ma e mafai ona faʻaleleia lagona o tagata.

O le malosi o le togalaau e matua lelei lava le fugalaau lanumeamata i luga o le faamalama sill e mafai ona aveesea ai le atuatuvale, aveesea lagona faanoanoa ma le faanaunauga, taulai le tagata i mea gaosiga ma galuega lelei.

Ua mautinoa e le au atamamai e le mafai ona tuʻuina atu i le potu o tamaiti le leai o se faʻasologa oona e aunoa ma le fefe mo le soifua maloloina o le pepe. O lea ituaiga laau ei ai se nofoaga i le potu malolo ma isi potu e potopoto ai tagata uma o le aiga.

O Abutilon o se laau totino o lona malosi e fesoasoani ai i tagata e maua le felagolagomaʻi ma le lagona le tuuatoatasi. O le mea lea, afai i totonu o le fale poo totonu o le ofisa "o ao e aoina ma ua uma ona fuafua se faititili," ua oo i le taimi e tuu ai se ulo e matua susulu mai i totonu totonu o se nofoaga lauiloa.