Laʻau

Hydrangea

O se laau totogo e pei o hydrangea (Hydrangea) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga hydrangea. E tusa ai ma le tele o punaoa, o lenei ituaiga e tuufaatasia ai le 30-80 ituaiga o vailaʻau. O nei laau totino o loʻo faʻatusalia e laau laʻau, vine ma laau afu. O le tele o ituaiga o hydrangea e tutupu i Asia i Saute ma Asia i Sasaʻe (China, Iapani), ma e mafai foi ona maua lenei laau i Amerika i Matu ma Sasaʻe Mamao. O lea ituaiga laau na faaigoa i le igoa o le alo tamaitai o le Malo Roma Roma. Sa tuuina atu e saienitisi masani le laau i le igoa latina o Hydrangea, o lona uiga "vaa i vai". O le mea moni e faapea o le uiga o le susulu tele o le alofa. I Iapani, o lenei laau e taua "adzsai", o lona uiga "fugalaau - le lanu enaena." E ui lava i le tele o ituaiga o ituaiga, ae na o le hydrangea togalaau, poʻo le tele-faʻafeiloaʻi, o loʻo i ai le laʻititi laʻititi i le fale. O isi ituaiga ma ituaiga e ola faʻatasi i togalaau.

Vaega o Hydrangea

I tulaga leaga, o le hydrangea e fai ma sui o laau iti e tolu-mita, e le o ni laau tele, faapea foi ma vine, e mafai ona aʻe i le tolu-mita le maualuga i luga o ogalaau. E le gata i lea, o ia ituaiga o meaʻai e mafai ona faʻamalosi pe faʻavela (faalagolago i le ituaiga). I totonu o latitudes, e sili ona fiafia i ai ituaiga meaola. O le tele lava o taimi, o le tele o lau laau ua tele naua lapisi lapopoa, o loo i ai se foliga o le solo ma se pito i le ape. O le pito o lau laupepa e masani ona faʻamalosi, ma o le manuʻa e manino lava le iloa i luga o latou luga. E amata ona totogo Hydrangea i le tautotogo, ma maeʻa pe a uma le amataga o le kiona i le tautoulu. O fugalaau e aoina i mea tetele, lea e mafai ona maua ai se paʻu, sulu, poʻo le faʻatalanoa. O le tuufaatasiga o inflorescences e aofia ai ituaiga 2 fugalaau. O nisi oi latou e laititi (lafulemu), e pei o se tulafono, i le ogatotonu o le faʻalavelave, ae o isi e tele naua (sterile), o loʻo i tafatafa o le pito i lalo o le faʻalavelave. E i ai ituaiga meaola e na o le tasi le fugalaau fugalaau. I le tele o mea, o fugalaau e vali paʻepaʻe. Ae ui i lea, ei ai ituaiga meaola, e fai ma faʻataʻitaʻiga, hydrangea lapopoʻa, po o se lapisi lapopoʻa, e mafai ona i ai fugalaau eseese lanu: kulimi, paʻepaʻe, lanu moana, piniki, mumu ma le lilac. I le taimi lava e tasi, e manaia tele le aafia o le pH i le eleele i le lanu moni o le fugalaau. O lea, mo se faataitaiga, afai o le sui e le faaituau, ona fugalaau lea o le kulimi poo le uila, pe afai o le eleele - ona lanu piniki poo le lilac, ma luga o le suka - lanumoana, ona o le eleele o loʻo i ai le alumini lea e faigofie ona faʻaogaina e hydrangea. O le fua o lenei fugalaau o se atigipusa e 2-5 kamera, lea ei ai fatu laiti. O le mea e tupu ai o le hydrangea o loo taʻua sese o fugalaau e sili ona lelei, schizophragmatic, ae e tatau ona e iloa o le petiole hydrangea o se mea e sili atu nai lo se mea leaga.

Hydrangea faʻatoʻaga

E faʻapefea ona tupu aʻe ile hydrangea i le togalaau? O tulafono faavae nei:

  1. E mafai ona i ai se lanu eseese o fugalaau lauulu lauulu. E le gata i lea, o la la lanu e le faalagolago i le ituaiga, ae o le pH o le eleele. O le mea lea, i le eleele malulu, o fugalaau e lanumoana ma lanumoana, i le le mautonu - paʻepaʻe ma le beige, ma i le alkaline - lilac poʻo le piniki. Ina ia mafai ona matagofie ma lanu le vao, e fautuaina e le au fai togalaau le fesuiaʻi eseese o le eletise mo fugalaau taitasi.
  2. O lenei fugalaau e fiafia tele i le susu, i lenei itu, e tatau ona faʻafeinuina e le gata i le tele, ae faapena foi ile taimi.
  3. O ave avega o le la e manaʻomia. Ae e taua le mafaufau o fugalaau e mafai ona paʻu i lalo o le faatosinaga o le susulu o ave o le la o le aoauli. I lenei tulaga, e tatau ona e filifilia se nofoaga mo le tulaueleele, lea o le ai ai sina malu malu i le aoauli.
  4. Ma le isi, e tatau ona vavae ese le laau i le taimi.
  5. E le mafai ona e faia le tele o fugalaisa, aua o luga o vao e le o foliga mai o fugalaau.
  6. E tatau ona puipuia lelei Hydrangea mo le taumalulu, e oo lava i na ituaiga mea e manatu o le malulu. Afai o se tasi o togavao e taufetuli, ona i le tele o tulaga o le a mafai ona toe malosi atoatoa i le taimi o le tuputupu ae malosi.
  7. Teteʻena tele i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Hydrangea totoina

Fatuina o fatu

I fatu, i le avea ai o se tulafono, e matua faigofie lava ona faʻalauiloa ituaiga o meaola. E le gata i lea, o lenei faiga o le toe gaosia e masani ona faʻaaogaina e le au faifaʻatasi i la latou galuega. O le totoina o se fugalaau mai se fatu e faigofie lava, ae o se taimi e faʻaaoga ai le taimi. Tui fatu i le tautoulu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatumu le atigipusa i le paluga eleele vaivai e tumu i meaʻai, lea e mafai ona saunia e ala i le faʻafesoʻotaʻi o peat ma lau laʻau i le oneone oneone i se fua faatatau o le 2: 4: 1. O fatu e lūlūina ile luga o le meaʻai e tatau ona faʻafefeteina i se fasi 'eleʻele o le palapala, ona faʻafeinu ai lea i se fana moli. Ona tatau loa lea ona ufiufi le atigipusa i se ata vali po o se tioata i luga, ae o le fale e tatau ona aveeseina i le tele o taimi i le tuʻituʻi ina ia faʻasaina ai le palapala. E tatau foi ona maitauina o le eleele e tatau ona susu susu i taimi uma. O le maualuga o le vevela e mai i le 14 i le 20 tikeri. A maeʻa ona tutupu mai muamua fua muamua, e tatau ona aveese le fale mo le lelei. Filifili e tatau ona faia 2 taimi. O le taimi muamua i le laasaga o le atinaʻe o le cotyledon lobes, ma le lona lua i le masina muamua o le tautotogo. I lenei tulaga, o le taimi lona lua o le faʻaaogaina o laau o le ave lea o ni fagu laiti mo i latou taʻitasi (i le 7 senitimita 7). A maeʻa ona e faʻapipiʻiina ia laʻau laiti mo le taimi lona lua, e manaʻomia ona amata le faʻamalosi. Ina ia faia lenei mea, i le tau mafanafana, e aveeseina fugalaau i fafo ma latou filifilia se nofoaga e puipuia mai le susulu o le la, galu o le matagi, faʻataʻitaʻiga ma le vaʻaia. I le afiafi, ua toe faafoi atu hydrangeas i le potu. Mo le 2 tausaga, o le hydrangea e tatau ona tupu i totonu, ma i le taumalulu e teuina i se potu malulu ma susulu, ma i le taumafanafana o le a faasee atu i le auala. I lenei tulaga, e taua tele le vavae ese uma o pulupulu, talu ai o le a latou maua le tele o le malosi mai se laau toto talavou.

Hydrangea tipu

A maeʻa le 2 tausaga i le amataga o le vaitau o le tautotogo (i nofoaga e malulu le tau - i le tautoulu), o fugalaau ola aʻe o loʻo totoina i eleele palapala, vave loa i se nofoaga tumau. Pe a filifilia se nofoaga talafeagai, aua neʻi galo o meaola uma e faʻapitoa ma manaʻomia le susulu o le la. Ae ui i lea, o loʻo i ai ni ituaiga o meaola (eleele lanu, Sargent, vevela ma laau-pei) e lagona le lelei i totonu o le paolo. O le eleele e tatau ona lafoaʻi, faʻamaoaigaina i mea faʻalaʻau, e le faʻaituau poʻo peʻa malie. E mafai ona faʻamalosia le eleele alkaline e ala i le aveina o solo solo pe Acid Plus acidifier. I tafatafa o nei fugalaau, e le fautuaina e totō laau poʻo laau talatala o loʻo i ai le aʻa, aua talu mai le taimi o nei laau o le a tau le tasi ma le isi mo vai ma mea aoga.

Muamua lava, e tatau ona eli se lua, ao lona lapopoa e tatau ona 2 taimi le maualuga o le aʻa o le fatuina faatasi ai ma se faaputuga o le eleele e toso ese. Ona sosoo ai lea, e tatau ona faʻafefiloi faʻasusu ma mea e faʻaaogaina ai minerale, faʻapea foʻi ma le peat, i le lua, lea e tatau ona faʻafefiloi ma le eleele. O le fatuina, ave faʻatasi ma se paluga o le eleele, e manaʻomia ona matua luluina mai le eleele ma aʻafia ai aʻa. Ona tuu ifo lea i lalo i totonu o se lua, lea e ufiufi i le paluga o le faapalaga ma eleele. I le taimi lava e tasi, e manaʻomia le maualuga o le aʻa i luga o le eleele. Ona tatau lea ona faʻapipiʻiina le eleele, faʻafefe le vaomatua ma faʻatumu le nofoaga i le mulch (paʻu poʻo nila).

O le tausiga o hydrangea fafo

Tulafono faʻavae tausi

E le faigata le tausia o se laau totō ua tupu i luga o le eleele, ae ui i lea, e tatau ona e faia saʻo lenei mea. O le taua tele mo le atinaʻe masani o le hydrangea e talafeagai le faʻasuina. O le mea lea, i le vevela e manaʻomia le fafagaina ile 2 taimi i le 7 aso, ao 3-5 pakete matutua e tatau ona liligi i luga o le matua matua matua 1 le vao ma e mafai ona faʻamalieina vai. I le tulaga pe afai o le fasi fanua o loʻo i ai le mulch i le foliga o le peat, e mafai ona faaitiitia le suavai.

Ina ia maua ai le tele o le okesene i aʻa, e tatau ona e tatalaina le palapala ile eleele i le tele o taimi i le vaitau e tusa ma le 5 inisi le loloto. E le gata i lea, e tatau ona e suʻe vave mai le uaina ua maeʻa.

Hydrangea faʻaleleia

Ina ia ausia le tele o fuālaʻau, e tatau ona e fafaga se fugalaau faapena pe a ma le 2 taimi i le tausaga. E tatau ona faia lenei mea aʻo leʻi amata ona fuga le laau ma pe a maeʻa. I le amataga lava o le taimi o le tautotogo, o le vailaʻau oona (2 g i le 1 lita o le vai) e faʻaaogaina e luga aʻe ai hydrangea. I lenei tulaga, 1 lita o le a manaʻomia 30 lita o lenei fofo. A maeʻa le laau, e tatau ona faʻaaogaina se faʻaaogaina o mineral minerale e fafaga ai. I le vaitau o le tau mafanafana, e fautuaina ai e le au atamamai le faʻaaogaina o le paʻu o se ofu pito i luga. Ae ui i lea, aua le faʻaaogaina, ona o le telefond hydrangeas e tele naua mea e mafai ona talepeina lala sili ona leaga. Ina ia aloese mai lenei mea, e mafai ona e nonoa se togavao.

Hydrangea teuteu

Trimming e tatau ona avea ma pupuu ua matutua nai lo le 3-4 tausaga. O meaola e fuga mai i luga o gaʻo o le tausaga oi ai nei e tatau ona teuteuina i le amataga o le taimi o le tautotogo, aʻo le i amataina le taamilosaga, ma o le a amata foi le tafe o le sua, pe a le mafai e le laau ona tafe mai le sua, lea o le a mafua ai ona oti. Ae ui i lea, a uma ona vave teuteuina, e le mafai ona mauaa aʻa. E tusa ai ma lenei itu, o le teuteuina e tatau ona faia i se taimi e amata ai ona foliga ola maloloina ma gaogao. O le hydrangea-pei o le muamua e ala, e tatau ona vavae muamua. E umi lava ona gaʻo ona totoa i le maualuga o le 3-4 buds. A maeʻa lena, ona mafai lea ona vaevaeina le lala e mafai ai ona vaeluaina. O le atuatuvale o le hydrangea e manaʻomia ai le teuteuina ma le faaeteete. O le mea lea, e tatau ona faapuupuuina ia upega o le tausaga e 1/3, ae mafai ona maua mai ni vaega talafeagai. E le talafeagai le teuteuina o lau laʻau malosi. O le mea lea, i le tautotogo, e na o le 4 vaega uma e vavae ese, aemaise lava pe a tupu i totonu o le togavao. Ma e tatau foi ona aveese lala mamago ma faaleagaina.

Hydrangea faʻalauteleina e ala i le vaʻaia

A maeʻa le vavaeina o le hydrangea, o le ae maua se numera tele o vaega o fatu, ma e mafai ona e vavaeeseina mai. I luga o fasi pepa taitasi e tatau ona lua ni laina. I lenei tulaga, o le tipi i luga aʻe o le pona o loʻo i le tumutumu e tatau ona saʻo, ma i lalo o lena i le pito i lalo - faʻafefe. I lenei tulaga, 2-3 senitimita e tatau ona toe solomuli ese mai le nato, ona tatau ai lea ona tipi. Faatumu le pusa tioata i se paluga o peat ma oneone ma faapipii le 'au i le loloto o le 3 inisi sima, aʻo fafaga lelei. A maeʻa lenei mea, e tatau ona ufiufi le fale koli i luga e ufiufi ai le ata "fale" palasitika. E tatau ona faʻafefeteina faʻapipiʻi le gaʻo i se pamu moli ona o le eleele e masani ona susu. A maeʻa ona faʻavaeina, e tatau ona totoina le vaeluaina ile eleele malulu i se nofoaga tumau. Aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, e tatau ona latou maua le taimi e faʻamalosi atili ai.

Hydrangea pe a uma ona fuga

E tatau ona saunia se laau ua maeʻa mo le taumalulu. O fualaau e ola i totonu o koneteina e tatau ona tuʻuina i le potu. Mo fugalaau e ola i le laufanua, e tatau ona vavae ese fugalaau, aua afai e susu mai le timu ma le kiona, o le a mamafa tele ma e mafai ona paʻu lala. Ma o le a tatau foʻi ona faʻapipiʻi le pito i lalo o le vao, ma faʻatumu ai le palapala o loʻo siomia ai i latou i se laʻau o le mulch, lea o le a fesoasoani e puipuia le aʻa mai le maalili. O meaola e sili ona malulu e faʻafefeteina o loʻo i luga o le eleele ma faʻafefe. O fua o nei laau aʻo lei amataina le vaitau o le taumalulu ua faʻamalamalamaina uma lava, lea e fesoasoani ia i latou e faigofie ai ona faʻafefe gutu, e tusa lava pe le o ufiufiina (pe a tupu aʻe i nofoaga ma le agamalū). E le gata i lea, aua le ufiufia le laau o le hydrangea i le taumalulu.

Hydrangea taumalulu

Saunia o hydrangea mo le taumalulu

O se vaitaimi vevela mafanafana ma le malulu e mafai lava ona maua ai ituaiga meaola matagofie i le taumalulu e aunoa ma se malutaga (faʻaaogaina ma le lapisi). Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o le a malulu pe mafanafana i le taumalulu, e leai se tasi e mautinoa mautinoa pe faapefea ma pe fia le kiona o le a pau. E sili atu le lelei o le taʻalo saogalemu ma, e ui lava i le mea moni o tau vaʻaia e folafola atu se mafanafana mafanafana, sauniuni laau mo le taumalulu, pei ona tatau ai. Aua afai e le saʻo le tau o le tau, ona le mafai ai lea ona le saunia mo laau o le taumalulu.

O le a le taimi e sili atu e ufiufi ai lenei fugalaau ma pe faapefea ona fai? I le avea ai o se tulafono, o lenei faiga e faia ia Oketopa, pe a uma ona pasia muamua le kiona. Afai o le vao e laiti, ona tatau lea ona faatumulia i le paʻu i le eleele matutu. O le vao vao e tatau ona lolomiina i luga o le eleele ma ufiufi i le taualuga o mea poʻo le lutrasil. E tatau ona faʻamautu i piliki, talu ai o se fale e mafai ona ave e le matagi. I luga o vao matutua e manaʻomia le faʻaaluina atili o taumafaiga. O le togavao e tatau ona faʻapipiʻiina ma le totoa ona ufiufi lea i se vaʻapoʻa poʻo le lutrasil. A maeʻa lena mea, faataamilo i le togavao, e tatau ona e faia se fausaga uʻamea mai le faʻatalaupapa, lea e tatau ona i ai se foliga aluma. I lenei tulaga, o puipui o le fausaga e tatau ona 20-25 senetimita le mamao mai le togavao, ma e tatau foi ona siitia i luga le 10 sima i luga atu. O avanoa vavalalata i totonu o le fausaga e tatau ona tumu i laʻau matutu. I le tautotogo (Aperila), o le upega ma laulaau e mafai ona aveeseina, ae o le vaeluaga e aveeseina pe a maeʻa le taufaamatau o le kiona.

Hydrangea i le taumalulu

O oe lava e mafai ona filifili pe e te puipuia nei fugalaau pe leai. O filifiliga o loʻo i luga e lelei tele mo le malulu o le mafanafana ma le ufitia o le kiona. I le tulaga o le nofoaga e te nofo ai i se tau malulu matua, ona mafai lea ona faigofie ona e ufiufiina le hydrangea. Ma afai e te tuputupu ae i le taumalulu-mea vaivai, ona le mafai lea ona e ufiufi uma. Ae peitaʻi, afai o vanu i le mea e te nofo ai e masani lava o le malulu, e sili atu ona lelei le tausia o se fale mo le hydrangea i le tautoulu ona e mautinoa ai lea e mafai ona ola e tusa lava pe maligi gutu.

Ituaiga ituaiga ata ma igoa o hydrangea

Afai o loʻo e mafaufau i le teuteuina o lau togalaau i le hydrangea, o le mea muamua e tatau ona e gauai atu i foliga o ituaiga eseese o lenei laau. Ona mafai lea ona e filifilia tonu ituaiga o le a sili ona talafeagai mo lau togalaau. E taua foi le iloa le auala e tatau ona siakiina ai ituaiga taitasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona sauniuni le laau e pei o le vao poʻo le lapoa e faʻaleleia mo le taumalulu ma teuteuina sina eseesega nai lo le paluga o palatini. Afai e tele ni mea e te iloa e uiga i tulafono mo le tausiga o ia laau totino, ona tausia lea o le a le faigata.

Laʻau Hydrangea (Hydrangea arborescens)

O lenei vāʻau e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga e nonofo i le ogatotonu o latitudes. O lenei laau o loʻo tuʻuina atu i foliga o laau toto. O lona maualuga e mafai ona ese mai le 100 i le 300 senitimita. Inflorescences e tupu i tumutumu o taʻi tausaga. A amata ona matala fugalaau, e i ai la latou lanumeamata lanu meamata, pe a maeʻa ona tatalaina, latou te suia o la lanu i kulimi pe paepae. O ituaiga sili ona lauiloa o: "Agaga e le o vaaia" - o fugalaau e lanu piniki; "Sterilis" - o loʻo faʻaali paʻepaʻe i lalo, ae o lenei laau e fuga tele; "Annabelle" ma le "Grandiflora" - e tele naua mea e valiina i le paʻepaʻe papaʻe (tusi e eseese ituaiga ole palatic hydrangea ma tutusa igoa tutusa).

Panicle Hydrangea (Hydrangea paniculata)

I lalo o le natura masani, o sea laau ei ai le ituaiga o laau poo laau toto, o lona maualuga e mafai ona ese mai le 2 i le 5 m. O lenei ituaiga o meaola ua manatu o se tasi o tagata sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga.A aunoa ma se toe faʻavasegaina i le nofoaga lava e tasi, o lenei ituaiga o hydrangea e mafai ona tupu ma atiae masani mo le silia ma le 40 tausaga. O fua o lenei laau e faʻapipiʻiina i se taimi puupuu, o le mafuaʻaga lea ua manatu ai o le taumalulu-faigata. O aʻafiaga o loʻo tutupu i vaega pito i luga o 'au o lenei tausaga, ae o le fugalaau e iloga ona tele. Ae ui i lea, o tumutumu na faia i aso mulimuli o Iuni na tatalaina ia Aokuso poo Setema. O fualaau i lenei ituaiga o fugalaau e foliga mai o le fusi. Pe a na o fugalaau e amata, e iai la latou lanu meamata lanumeamata, ma pe a uma ona tatala, e papaʻe. I le faaiuga o le vaitau o le taumafanafana, latou te mamago, ma piliki. A amata ona muta le vaitau fuga, ona toe susulu lea o fugalaau. O ituaiga sili ona lauiloa o Grandiflora, Quiche, Vanilla Freise ma Tardiva.

Leafy hydrangea (Hydrangea macrophylla)

Po o le togalaau - e masani ona totoina i totonu o le togalaau. Ae ui i lea, o ituaiga taʻitasi e mafai ona ola i totonu o koneteina i totonu poʻo le terrace. O laupepa lapopoa o loʻo i ai se lanu meamata lanu meamata. O fua o lenei tausaga o le mutia, o le mafuaʻaga lea e le maualuga ai le teteʻe o le vao. O loʻo talitonuina o faʻalavelave faʻafuaseʻi e aliali mai i le tausaga talu ai, e pei o laʻau mo lo latou tuputupu aʻe o loʻo taatia i le tautoulu, ma amata ona ola i le tautotogo. I le avea ai o se tulafono, o faʻaupuga o loʻo i ai le kalidovidny, faamalu foliga foliga, ua taua foi o le hemispherical poʻo le Iapani. Le lanu o fugalaau e faalagolago i le pH o le eleele. E leʻi leva ona maua mai ituaiga eseese: "Summer Summer" - i le eleele oona - lanu uliuli, i le neutral - lilac; "Renata Steinger" - lanumoana; "Faʻaaliga" ma le "Romance" - ia faalua fugalaau.

Hydrangea oak (Hydrangea quercifolia)

E maualalo le malosi o le kulimi ma e manaʻomia se faʻamautu lelei mo le taumalulu. E fuga mai le manaia tele ma e lalelei lau laʻau. E i ai le maualuga pe a ma le 2 m. O le umi o mea e fai i le panicle e mai le 10 i le 30 senitimita. O le fugalaau e amata mai ia Iuni-Iulai, ao i le amataga o fugalaau e papaʻe, ona latou lanu violē.

Laufanua Hydrangea (Hydrangea heteromalla)

Po o le siakiina o aʻa eseese - o se ituaiga o le taumalulu-faigata. I lalo o tulaga masani, o le maualuga e mafai ona oʻo i le 200-300 senetimita. E masani ona faʻaaogaina mo le faʻavaeina o le tulaga masani. O le umi o laulaau lanumeamata lanumeamata e tusa ma le 20 simetimita. O le itu pito i luma o latou e lamolemole, ma o le itu sese ei ai le ava. O le faʻaaogaina o le fommbose muamua o le paʻepaʻe muamua, ona oʻo lea i le faaiuga o le fugalaau e lanu piniki. O fugalaau e amata i le aso mulimuli o Iuni po o le aso muamua o Iulai. O le lauiloa sili ona lauiloa o le Bretschneider, lea e fuga lelei i le tele o le tele o mea leaga o lanu paʻepaʻe.

E le gata i lea, e totoina e le fai togalaau le hydrangea: ash, serve, radiant, rough, Sargent. Ma ua latou ola aʻe foi i le maualuga o le petiolate hydrangea, ae e pei ona taʻua i luga, e le o se mea e le o se mea e tupu.