O le togalaau

Faʻafiafia musika

O uiga masani o le gaosia o galu.

I le taimi nei, e mafai ona manatu le 10-12 ituaiga o masimoli suamalie e mafai ona manatu lelei e talafeagai lelei mo togavao. O nei mea e aofia ai, mai le eleele saprotrophs, musika bicuspid ma faaluaina mama; mama, po o le stropharia mimiti-mama; vailaʻau viliva, vailaʻau o le vao, rowaceae violet; mai xylotrophs - anufe anufe, Spitake, mushrooms mushroom, mushroom taumalulu ma isi. I nei tulaga, i tulaga o lo tatou malo, i fale o le fale, i le fale, ma i totonu o faatoaga faapitoa e ola i mushroom, o meaola nei e mafai ona tupu lelei.

Faʻamasani faalua-lua - Agaricus bisporus (J. Lge) Imbach. - na avea ma se tasi o fualaʻau maualuga i le silia ma le 70 atunuu o le lalolagi: o lona aoina i le fesuiaiga e oʻo ile 15-20 kg / m2.

O fua o le galo e pei o se pulou o loʻo nofo i luga o se vae tauagavale. O le pulou i lona lautele e oʻo atu i le 5-10 cm. I le taimi muamua o le semicircular, mulimuli ane e felafolafoaʻi, faʻapipiʻiina, faʻapitoa i le ogatotonu, eseese i le lanu - mai le paʻepaʻe e palapala palapala ma lanu eseese, malamalama i pito. E tusa ai ma le lanu o le fua, o le tolu lanu o le sosolo e lua ua totoina - iloga, kulimi ma le enaena. O le tino o le pulou e paʻepaʻe, paʻu, mafiafia, i le malologa e sui ai le piniki po o le mūmū, inu i le tofo, e manogi. O faʻasolosolo e saoloto, faʻafefete, faʻaauau, muamua le piniki, mulimuli ane ma se mumu mumu, faatasi ai ma anufe mafiafia - lanu enaena pe uliuli. O pusa lapisi i le masini e lanu enaena. E lua ni vavae e faia i le sosogi o le bicuspid i luga o le lua spores (i isi ituaiga o siva - fa). E masani lava ona latou ola i luga o eleele o le lotomaualalo, i luga o le vaomatua, i luga o vaomatua, fiafiaga, togalaau, togalaau, i paka, ma togalaau. Fruits champignon bicuspid mai ia Iuni ia Oketopa. O loʻo i ai le taua tele o mea taumafa.


© Darkone

Taaloga e lua-mama - Agaricus suega (Fesili.) Sacc. - i foliga vaaia, e ese lava i le i ai o se mama faalua i luga o le ala, faapea foi i lona gafatia ona ola i luga o le ea ma vevela ma le carbon dioxide i totonu o le meaʻai. O le mea lea, o lenei meaola e sili atu ona lelei mo le galueaina i le itu i saute.

Paʻu-foliga, po o le stropharia e ufiufi-mama, - Stropharia rugosoannulata Farlov - muamua na faʻamatalaina i Amerika i le 1922. E maua i le natura i Amerika i Matu ma Europa. E tupu i luga o eleele lelei, palapala laau, masani i fafo atu o le vaomatua, i luga o vao, togalaau fualaau, ma o nisi taimi i vaomatua.

O fua o le mama i le foliga o se pulou ma se vae taua. E eseese ituaiga laulu
mai le taupeʻa i le uila mumu. I le amataga o le atinaʻe, e ufiufi i le malulu, ma e mou ese atu; paʻu paʻepaʻe tumau i lo latou nofoaga. Ole maualuga o le pulou e oʻo i le 20-25 cm. O le vae e sinasina, 10-15 cm le maualuga, mafiafia, manu. O papatusi muamua e paʻepaʻe, mulimuli ane o la lanu e suia mai le lanu-lanu sinasina i le uliuli. O se atigi fusi e pei o le fuga o se foliga e pei o le fetu o loʻo i le va o le pulou ma le vae. O le mama o loʻo i ai foʻi mea taua mo mea taumafa ma e talafeagai mo ituaiga uma o kuka. O le tofo e faʻatusa i le sisiva.


© apa3a

O le mushroom musika - Pleurotus ostreatus (Matua) Kumm. - o se tasi lea o mea sili ona taatele i totonu o vivo. E tupu i le vaitau o le autumn i vaomatua ma paka, e masani lava i luga o ogalaau ma ogalaau o le faʻamagoina ma faʻaitiitia ai laau paʻu (willow, poplar, maple, etc.), e masani lava ona i ai. Faʻateleina i vaega tetele, e peiseai o masalosalo mai se mea (mai le mea lea - o le igoa - oyster mushroom).

O faʻataʻitaʻiga o loʻo taua i lalo e faʻalagolago i le faʻatupulaia o tulaga: Pleurotus pulmonarius, Pleurotus cornucopiiae, Plcurotus citrinopileatus, Pleurotus satignus. E masani ona latou manatu o ni ituaiga tutoatasi. E eseese i latou i foliga vaaia, i le microscopic and genetic characters, i le vailaʻau, tetee atu i siama faʻamaʻi, fungal ma viral, ma i le gafatia e faʻafeiloaʻi ai le umi o le teuina ma le felauaiga. Ae o nei pulou uma o se mea taumafa lelei tele e aofia ai tuufaatasiga o meaola ninii ma suauu. O lo latou tofo ma le sogisogi atonu o le a ese siʻitia e fuafua lava i le mea latou te ola ai.

O le tino o le mushroom anufe i foliga o pulou e 5-15 cm le umi, e oo atu i le 30 cm le pulou. uliuli, mafiafia), o nisi taimi ma se paʻu paepae paʻepaʻe. O lona vaega tutotonu o loʻo faʻafefe, o le pito o loʻo punou. O papatusi papae pe paʻepaʻe, e oo lava i le isi itu poʻo le isi, e sili atu pe itiiti foi le vaʻaiga, e pau i le vae. O le vae e faʻasolosolo, paʻepaʻe, paʻepaʻe, i le pito i lalo e masani lava ona lauulu, o nisi taimi e le o iloa pe ua le atoa. O le pulupulu e paʻepaʻe, pe a oti i le ea, e le suia lona lanu.

Mo le galo i vaega eseese o le taamilosaga o le olaga, e manaʻomia tulaga eseese o le vevela. Mo le tuputupu ae o le mycelium, 23-27 ° C e sili ona lelei, i le vevela i lalo pe laʻititi foi i luga aʻe o le mea e sili ona lelei, o lona alualu i luma e faʻagesegese, ma i lalo ifo o le 5 ° C ma sili atu i le 30 ° C e masani ona taofi. Faʻalagolago i manaoga o le vevela mo le amataina o le fuaina mai ma le atinaʻeina o fua o fualaau aina, o mea faʻaleleia o anufe anufe e iloagofie i le va o le taumalulu ma le taumafanafana. O le ituaiga "taumalulu" e aofia ai faʻalavelave o faʻataʻitaʻiga i le lotoifale. Mo lo latou fuaina mai, o le vevela o le 13 + 2 ° C e manaʻomia. O le ituaiga "taumafanafana" e aofia ai le gasegase o le mushroom Florida. E fua mai i se vevela maualuga atu. O laulaau o le ituaiga muamua e maua ai lapopoʻa lapoa, o mea manogi lelei ma fua lelei. O aʻafiaga o le ituaiga lona lua o loʻo faʻaalia e tino laiti, o mea manogi e fua mai ma se vaitaimi puupuu o le tuputupu aʻe o le mycelial i totonu o le sui.

I le taimi nei, e maua mai hybrids e ala i le sopoia o le "taumalulu" ma le "vevela", o loo faamatalaina i se vaitau umi, toetoe lava atoa le taʻi tausaga ma le maualuga o uiga o fua o fua.

Shiitake (Shiitake), po o le lentinus faʻatagaina, - Lentinus codes (Berk.) Usu. - o se tasi o meaʻai e sili ona taua. I lalo o le natura masani, e tupu aʻe i le vaomatua matagofie fiafia. E maua i atunuu o Asia i Saute. O lenei musika ua tupu i lalo o tulaga e le talafeagai mo le sili atu i le 2000 tausaga, ae maise lautele - i Iapani. Talu ai nei, na amata ai ona atiina ae i le Iunaite Setete, faapea foi i le tele o atunuu Europa.

I le olaga, o lenei mea malie o se puipuiga i luga o laau oti, oakbeam, chestnut, birch (e le tupu i laau ola). E faʻaogaina ai le cellulose, hemicellulose, lignin ma le suka mo meaʻai. Fua i le tautotogo (i le amataga o fugalaau fugalaau) ma i le autumn. O le anufe o loʻo i ai le tele o fua o fualaau aina - o nisi taimi e oo i le 20 cm le lautele (sili atu - 5-10 cm). O le pulou e faʻafeiloaʻi i se tauleʻaleʻa laʻititi, faʻalelei i luga o le taimi, ma o nisi taimi o le atuatuvale e foliga mai i lona totonugalemu. O le pito i luga o le pulou o fua o fua o le tino ua mamago, gau, ma paʻepaʻe paʻepaʻe ma lauulu uʻamea, faʻapipii i pito. O lanu e faʻalagolago i tausaga ma tulaga faʻalelei e eseese mai le lanu enaena lanu samasama i le lanu uliuli. O le pulupulu o le mushroom o le aano, paʻepaʻe ma le paʻu o loʻo i lalo o le paʻu. O papatusi e matala, muamua e lanu samasama-paepae, ma o le a avea le taimi ma mea enaena. Vaʻa malosi, faʻavao, 1-1.5 cm le mafiafia, 3-5 cm le uumi, lanu paʻepaʻe poʻo le lanu enaena.

O le tino fou o le tino o le tino, o se mea manogi lelei ma le tofo. O loʻo aofia ai meaʻai taua, o vailaʻau e maualalo ai le cholesterol plasma, faʻapea foʻi le polysaccharide lentinan. O le Lentina e faʻasalalau ai le faʻaogaina o le tino, faʻagesegeseina le atinaʻeina o maʻi mama, puipuia ai le gasegase oona, ma ei ai mea e puipuia ai le tino. Lentinan o loʻo faʻaaoga nei i le falemaʻi.

I Iapani, ua leva ona talitonuina o le shiitake e faaumiumi ai le olaga. I totonu o le Iunaite Setete, e mafai ona e faʻatau i le tele o faleoloa ma le igoa Healthy Diet.

Siitake e talafeagai mo ituaiga uma o kuka, ma pe a faʻamago, e faʻaleleia atili lona manogi. O lenei mushroom e mafai ona 'aina faʻatasi.

O le anufe o le anufe (Oyster mushroom)

Meli agaric - Kuehncromyces mutabilis (Fr.) Usu, ct Smith. - mea e faʻaumatia ai laau. I lalo o le natura masani, e tupu tele i vaega tetele i luga o laupapa matelaina o le tele o ituaiga o meaola (pulu, uʻamea, birch, linden, aspen, apple, beech, chestnut, ma isi), masani i luga o ogalaau, laau mate, laau mate. E le taatele i luga o wood coniferous, ma o nisi taimi i luga o laau fualaau aina. O le mycelium o lenei anufe o le kiona-paʻepaʻe, i le uluaʻi lūlū, ma le taimi e faʻamalosia ai ma avea ma moli matagi. E vave ona ulu i laupapa, ma mafua ai lona faʻaleagaina vave. O le fuaina o le anufe e tupu pe a uma ona maua e le mycelium se vaega taua o le meaʻai ma ua faʻaputuina ai le tele o meaʻai. I luga o laau ola, o agani meli e masani lava ona le atiaʻe.

E maua le agafe o le taumafanafana i soʻo se mea i Belarus, Rusia, Iukureini ma le Caucasus, i Europa i Sisifo, Asia, ma Amerika i Matu. E fua mai ia Iuni ia Oketopa. I lalo o tulaga lelei, o fua o fualaau aina nei e fausiaina i le tele o taimi i le vaitau o le tuputupu ae. I le 1969, na matauina ai e le tagata suʻesuʻe Siamani o Walter Luthard o le mushroom taumafanafana e eseese (ituaiga) e ese mai io latou uiga ile fesuiaiga o le vevela ma le gaosiga. I lalo o tulaga sili ona lelei, o nisi oi latou e avea ma ni fualaau aina i le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau pe tolu taimi. I lenei tulaga, o le eleʻele lona lua (galu) o le fuaina mai, o se tulafono, e sili atu ona aoga.

O le fua o le meli o le taumafanafana e foliga mai e talitutusa ma mea o le autumn o le autumn, ae ese i se lanu uliuli. O le ufiufi o le fualaau aina o le taumafanafana o le meli o le taumafanafana e oʻo atu i le maualuga o le 3-6 cm. A o laʻitiiti, e le o le toto, ona avea lea o se mea faʻapitoa, ma i lona matua, ua toetoe lava a matala, faʻafefe, ma ona mata. I le ogatotonu o le pulou o se lautele lapotopoto. O lona pito i fafo o le filo-fibrous, lanu samasama ma se lanu uliuli, ua sili atu ona pogisa i tafatafa ane o itu i le susu o le tau. O le aano o le pulou e mama, paʻepaʻe ma se uʻamea enaena, o loʻo i ai se manogi manaia o le mushroom ma le tofo. O papatusi o le pulou e vaapiapi, e masani ona faʻafesoʻotaʻi ma le vae, muamua kulimi kulimi, ma le laʻititi o le enaena. O le vae tauagalemu, muamua lava le pala, ua gaogao, ua gaosia i le matua; o le uumi e eseese mai le 3 i le 8 cm, i le mafiafia - mai le 0.3 i le 1 cm O le lanu mumu-lanu enaena, mama i le pito i luga, palamole, pala, pouliuli i le pito i lalo, toetoe lava a uliuli. O le mama tapuni i le talavou o le lanu tutusa e pei o le pito i luga o le vae. O nisi taimi e mou atu, ma tuu ai se faailoga manino. O le pulupulu ole paʻu o le enaena.

O le taumafataga o le meli o le taumafanafana o se mushroom taumafa taua tele e fausiaina i le tele o atunuu o le lalolagi.


© Walter J. Pilsak

Winter mushroom, poʻo flammulin vevela-legged, - Flammulina velutipes (Curt, ex Fr.) Usu. - E tufatufaina atu lautele i le Malo Tele o Belarus, faapea foi i Europa, Siberia, ma Sasaʻe Mamao. I lalo o le natura masani, e atiina ae i luga o le laau o le oti ma faaleagaina laau leaga o le tele o ituaiga meaola (poplar, linden, willow, etc.), faapea foi ma luga o laau o laau paʻu. O nisi taimi e maua i luga o conifers. I Belarus, e le o lauiloa o se mushroom gaosi.

E le pei o isi masimoli suamalie, o mushroom taumalulu e fai ai fua o fua i le maualalo o le ea (i le 2-5 ° C); aemaise lava i Belarus i le tele o taimi - i le faaiuga o le tautoulu, o nisi taimi i le taumalulu i le vaitau o le taumalulu, faapea foi ia Mati ma Aperila. I matagi malulu, latou, ufiufi i le kiona, e malolo, ma i le taimi o le malulu e mafai ona latou toe ola ma ola atili.

O fua o fua o se mushroom taumalulu i le foliga o se pulou i luga o se vae. O le pulou e 2 i le 10 cm le lautele, faʻafeiloaʻi pe a laʻitiiti, ona avea lea o se mea laugatasi, e laʻititi le pito i tua. O lona pito i luga e lamolemole, e masani ona mucous, e masani lava samasama pe manaia, o nisi taimi e enaena i le ogatotonu, e pisi laitiiti i le pito. O le tino o le pulou e mafiafia, vaivai, ma se fulufulu samasama, faatasi ai ma se manaia o le mushroom ma le sogisogi. Lamellae masani, miti, faʻapipiʻi faʻapipiʻi i siaki, samasama-lanu enaena, le nifo ile pito. O le vae o le tino o le fualaau oona e totonugalemu, paʻu (umi e oo i le 5-8 cm, mafiafia 0,5-0.8 cm), mea manogi, gaʻo, fila-vevety, faʻalanu-enaena. O meaʻai e paʻepaʻe, paʻepaʻe sinasina.

O le vaomago o le taumalulu e faʻapipiʻi ai mea e faʻaaogā faʻasolosolo, e pei o se faʻataʻitaʻiga, flammulin (e aʻafia ai le tuputupu aʻe o kanesa, ei ai lona aʻafiaga), ma o le mea lea e faʻalauteleina ai (i luga o le gaogao o le gaosiga o laupapa ma le gaosiga o faʻatoʻaga).


© Petra Korlevic

Mea e faaaogaina:

  • E. S. Raptunovich, N. I. Fedorov Tuʻuina faʻatoʻaga o 'auʻaliga gaosia.