Laʻau

Aukilani Orchid Faʻatoʻaga ma le tausiga i le fale Toe faʻaleleia le toe gaosia O le ituaiga ata

Aerangis i le fale tuputupu ae ma le tausiga o ata

Faamatalaga o le Botanical

Erangis poo le aerangis (lat.Aerangis) - o se laau laʻau o le aiga o Orchidaceae. O le ituaiga e fusia faatasi pe tusa ma le 70 ituaiga o orchids, e taʻitaʻia ai le ola o le epiphytic poʻo le lithophytic. Aerangis e le o faia se pseudobulb; o se popo faʻaopoopoga e 10-50 cm le maualuga.

O le aʻa e lelei ona atiaʻe, o aʻa aisa ua lilofia i vela. O aʻa e tutupu vave ma alu atu i tua atu o tapulaʻa o le gafatia, o le mea lea, o le meatgis e tupu tele i luga o poloka - ma faʻaitiitia ai le numera o le gaosiga, lea e matua gaogao ai le laau. I le tulaga o le poloka poloka, e le fautuaina le afifiina o aʻa ma le sphagnum moss.

O lapisi laulaʻau lautele, lautele, o le pito i luga e mafai ona lapotopotoina, tusitusi pe faʻafefe. Laʻau e aoina i totonu o le aʻa. Le lanu o laulaau lanu o le malamalama po o le lanu uliuli, e mafai ona latou maua se lanu enaena, o nisi ei ai se foliga matagofie, o veins are pronounced.

Pe a fuga le arangis

O le vaitau fuga o le meatgis e pau i Fepuari-Oketopa.

O fugalaau e mafai ona tupu mai i totonu o laʻau. E le mafai ona tu saʻo, e uumi umi. Muamua, e foliga mai o se taʻavale e leai se faʻaaliga e aunoa ma ni faʻaaliga manino o mata. Faatasi ai ma le mafiafia o peduncles, ua atili ai foi ona faateleina le tumutumu o matala, ua tupu mai mai i latou. Fugalaau e mafai ona nofo toʻatasi, e masani ona faʻapotopotoina i gaioiga o le racemose inflorescences.

I le foliga o le fetu, e masani lava o le paolo-paʻepaʻe paʻepaʻe, o paluga e ufiufi i se ufiufi. O petals ma sepals e faigata ona iloa le tasi mai le isi. O le laugutu e faʻamafola, faʻapipiʻiina ma se uumi umi. Fugalaau e sau faatasi ma se manogi manaia e faʻateleina i le po i le natura natura, o meaʻai e afaina i iniseti nocturnes).

Aerangis ina ua uma ona faatau

Aerangis e lauiloa ona o le malosi o lona puipuiga: e seasea ona aafia i faamaʻi ma meaola faalafua. Ina ia faʻaitiitia atoatoa mea lamatia, pe a uma le faʻatau, taofi le fugalaau i totonu o le puipuiga, o lona uiga. mo le 7-10 aso, nofo eseese mai isi laau.

A o faagasolo lea taimi, faʻaauau le faʻasalalauina o le malamalama (e oʻo lava i le ufiufi e sili atu) ma le faʻafeinu. A maeʻa lenei tulafono, alu i tuʻutuʻuga o tausiga.

Afai e talafeagai, ia faʻapipiʻi le laau, a ia taulimaina aʻa ma le popole tele.

Faʻaleleia vaalele

O loʻo faʻatulagaina se faʻapipiʻi fuafuaina pe a amata ona vavae le soʻo. Afai e te totoina le laau i le vaitau o le tuputupu aʻe o aʻa fou, ona faʻaogaina loa lea o le meatgis ma vave. E sili atu le lelei o le faʻafeiloaʻiga pe a maeʻa le vaitaimi o loʻo moe.

Auala e tausia ai meatgis

O Erangis e masani lava ona ola i luga o poloka, ae o lenei metotia o le ola ae e faigata tele ona tausia le tulaga manaomia o le susu.

O se pusa papaʻu ma ni vaitafe lelei (paluga pipi poʻo ni ato) e talafeagai lelei mo le tuputupu aʻe o meatgis. O le meaʻai e manaʻomia le matala ma le manava, i totonu o le faleoloa fugalaau e mafai ona e faʻatau ai le eleele faapitoa mo le tuputupu aʻe o le orchids. O ia palapala e taofia ai le laau i totonu o se atigipusa ma mafai ai ona tutupu aʻa i fafo o le koneteina.

Erangis faʻatupulaia tulaga

O le susulu malamalama, aemaise lava le susulu o le la, o le a matua afaina ai le tuputupu ae o arangis. E faʻatatau i le ituaiga, e manaʻomia le faʻamalama e faʻasalalauina le lā po o le paolo.

E tusa ai ma le puleaina o le vevela, o le meatgis orchid o se laau faʻafefiloi. O meaola e ola i luga o le maualuga e oo i le 1000 m luga aʻe o le sami, pe a tupu aʻe i totonu o le taimi mafanafana, e manaomia se vevela o le 25-32˚C, i le taumalulu - 15-18˚C. Mo ituaiga meaola, o faailoga i le taumafanafana e tatau ona 18-22˚C, i le taumalulu - 12-15˚C. Le faʻaleleia o le fugalaau, ia maua se fesuiaiga o le vevela o le 3-5 ˚C.

Auala e tausi ai arangis

Aerangis fale tausi photo

E faʻafefea vai

E manaʻomia tele le faʻamafaʻasusu e le vai-loving orchid. I le masina o le mafanafana, ia tumau pea le suāsusu tumau, ae aua le faʻatagaina le vai i aʻa. O lenei fuataga o le a puipuia le aʻa mai le pala. Sasaa le vai e ala i le faʻafeinu. I taimi masani vevela, faʻaaoga le faatofu atoa. Afai na amata ona faauu le laupepa laʻau, piʻo luga, paʻepaʻe, toe faʻasolo faʻasolosolo i le faatofuina atoa. Alu i totonu o le vai mafanafana mo le tusa ma le 20 minute, ia faʻafefe le vai. Toe faia lenei mea e fafagaina ai se ulugalii i nisi taimi ma se taimi o le 1 aso, pe a maeʻa ona toe faʻaleleia le togi.

A o tuputupu ae i luga o poloka o le paʻu, o le laau e sili atu le natura masani, ma e foliga mataʻina. I le taimi lava e tasi, e tatau ona mautinoa le maualuga o le maualuga o le ea: faʻapala le laau i aso uma, i vevela vevela, faʻafefete i le tele o taimi i le aso.

Pe a tupu aʻe i totonu o se pusa faʻasalo, faʻaʻosaʻoina taimi mai vaʻaia mai se vaʻa lelei. E fautuaina e faʻatino le faʻagasologa i le taeao, faʻapipiʻi faʻatasi ma le vaalele. Aloese mai tusi.

Mo le faʻaleleia o le vai ma le pulumu, faʻaaoga vai faʻamamaina (faʻafefete pe timu, vailaʻau, kuka pe tapuni vai, tu agavale mo le itiiti ifo ma le aso). Tuu le vai e 3-4 ° C le mafanafana nai lo le vevela o le potu.

Faʻafefea ona fafaga

I le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe, e tatau ona fafagaina le laau i vaiaso taitasi. Faʻaaoga fomaʻi faʻapitoa mo taʻaloga poʻo fomaʻi faʻasaina faʻapitoa, ae faʻaopopo i ai le ½ poʻo le ¼ o le fua o loʻo fautuaina ile pusa.

O le tele o fai togalaau e fautuaina le faʻaogaina o le faʻalavelave faʻapitoa o minerale mo fugalaau i le taimi atoa o le tuputupu ae. Ae na maitauina e faapea, o le laau e sili ona lelei mai le tautotogo i le ogatotonu o le taumafanafana e faʻaaoga ai fugalaʻau faʻatasi ai ma se faamamafa i le fua o le vevela, mai le tau mafanafana o le taumafanafana ma le autumn, taulai i luga o fualaʻau. A maeʻa ona faʻasusu, faʻapala le meaʻai i le vai mafanafana.

Arangis taimi malolo

A maeʻa ona faʻamaeʻaina, e tatau ona tuʻuina atu le vailaʻau i se taimi umi, lea o le a tumau seia oʻo i le tautotogo. I le masaniga masani, o le tele o le vaʻaia e laʻititi mai le tautoulu i le amataga o le tautotogo - i le vaitaimi o loʻo momoe, ia maua sina susu i le meaʻai. Afai o maua ni faailoilo o le uila, faʻaititia le aofaiga o le vai faaopoopo.

Taofi le faʻamalolo.

I le ao, tausisia le puleaina o le vevela i le va o le 22-23 ° C, i le po - 11-12 ° C. E maualuga le aofaʻi o le maualuga ma mafai ona fesuiaʻi (maualuga ma maualalo) i le 3-4 ° C.

Maʻi ma meaʻai

E teteʻe i faʻamaʻi ma meaola faalafua, pe a faʻatusatusa i isi sui o le aiga o Orchidaceae.

O le mafuaaga o lanu enaena i luga o laulaau o se maʻi faʻanoanoa poʻo se ea malulu. Faʻamaonia le le lava o le tausiga - vai ma le faʻamamaga atoa. Afai e aʻafia oe i le maʻi, aveese ia nofoaga ua faaleagaina ma togafiti ma se iniseti.

O mafuaaga o le pala o le aʻa o le:

  • suavai vai o le soʻo;
  • faaputuputuina o masima (tupu pe afai e te leʻi fufuluina le masini pe a uma ona faʻaaogā faʻamaʻi pe faʻafeinu i vai e leʻi faʻamaʻapeina);
  • leai se ea fou (faʻamaʻalo le potu, ae le faʻatagaina le ata).

Pe a faʻaumatia le aʻa, e manaʻomia se faʻalavelave faʻafuaseʻi. Otioti vaega na aʻafia i le pala, togafiti ia ata tipi i le fungicide, sui le meaʻai i se mea fou, faʻamaʻi foi le fagu.

E le fuga mai Erangis mo ni mafuaaga se tele:

  • O se taunuuga o le gaosiga;
  • Malamalama leaga;
  • Telefoni faʻatau;
  • Le mautonu le po.

Faatasi ai ma meaola faalavelaina e mafai ona faalavelaveina: mealybug, scutellum, spider mite. Afai e maua ni meaola faalafua, o le a muamua ona aveeseina ma le masini. Faʻamalu se fasi ie sipuni poʻo se ie vaivai i le fasimoli ma le vai ma solo palapala laupepa i itu uma e lua, ma solo le pito i luga o le atigipusa lea ua tupu ai manugis ma faamalama.

Faʻapenaina o arangis

Faʻafouina o le ata arangis

O le faʻaleleia o fatu o arangis e faʻatinoina e le au faifaʻatasi.

I le fale, o meaʻai e faʻateleina ona tutupu - e ala i le vaevaeina o le vao poʻo tamaiti. E mafai ona e faʻasoa se tagata matua ma ola maloloina. Faʻaaogā naʻo meafaifaʻatasiga (mo le vavaeʻese o vaega e sili atu le maua o se maaleale), togafitia ia mea tipi i le fungicide.

Faʻamau i luga o paʻu laau ma tausi lelei laau totō: faʻamalolo mo le faʻasusu, tuʻuina atu le malamalama lelei ma le maualuga o le suavai. Delenki e umi lava ona aʻa, ma o le amataga o le vaitau vavalalata ua tolopoina e le tumau, ae o le onosaʻi o le au faifaatoaga e tauia i taimi uma!

Ituaiga ituaiga arangis ma ata ma igoa

Aerangis lemon po o lemoni samasama Aerangis Citrata, Angraecum Citratum, Angorchis Citrata, Rhaphidorhynchus Citratus

Aerangis lemoni po o lemoni samasama Aerangis Citrata, Angraecum Citratum, Angorchis Citrata, Rhaphidorhynchus Citratus photo

I le natura natura o loʻo nonofo i sasae o Madagascar i le maualuga e oo atu i le 1900 mita i luga aʻe o le sami, e sili ona fiafia i nofoaga paolo e lata ane i vai. A e ola i totonu o le fale, ia puipui, puipui mai le susulu o le la. O le maualuga o le alalaʻau e 6-10 cm, o loʻo i ai i le 2 laina 3-4 paipa o laulau lapisi. O le foliga o laulaau o le obovate, o le dyne e 9-12 cm, o le lautele e oʻo atu i le 3.5 cm.

O le laʻau o se mea manifinifi, faʻafefe, e oʻo atu i le 25 cm le umi. O laʻasaga taʻitasi e maua ai le 12-18 corollas, lea e liua i le tasi itu, o loʻo i luga o pedicels pupuu i le umi atoa, fuga faʻatasi mo le tele o vaiaso. Latou te maua se manogi suamalie o lemoni, o le paolo o petals e paʻepaʻe sinasina pe samasama. O pamu i fafo o loʻo i le pito i lalo e lautele ma faʻasaga i le ape apeʻa, o totonu i totonu o le fatu. O se atinaʻe lelei e mafai ona fatuina e oʻo i le 5 fugalaau.

E sili ona lelei le ola i ni ipu laiti (ma le 7.5-10 cm) ile suavai lelei poʻo ni ato e iai se mea e mafai ona faʻaogaina ma vave faʻavave. I le avea ai ma se mea, e sili atu le faʻaaogaina o paʻu paʻu o conifers.

Aryrangis Crypto-Toothed or Erangis Crypto-Toothed Aerangis Cryptodon, Angraecum Cryptodon, Aerangis Malmquistiana

Saʻiliʻiliga Tooth Erangis poʻo le Togavaʻa Arangis Aerangis Cryptodon, Angraecum Cryptodon, Aerangis Malmquistiana photo

O le natura masani o vaomatua o vaomatua ma mauga papaʻe o mauga basaltic o Ankaratra (maualuga 200-1800 m luga aʻe o le sami).

O le aʻa e 40-80 cm le maualuga, e masani lava 25 cm. E tele laulau lapisi ua faatulaga i laina e lua i luga o le ala. O lau laititi e foliga mai e 7-12 cm le umi, o le lautele e 1.5-2.5 cm. O le fuga o le fugalaau e 15-30 cm le umi, e faasolosolo lelei, e tupu i lalo o le pito i luga o le ata tele. E faapipii fugalaau e faʻaaoga ai se uʻamea faʻaloloa o se lanu lanumeamata, faatulaga i laina e lua i sina mamao mai le tasi.

O lenei ituaiga meaola e sili ona ola i luga o poloka o le laau-fern, faʻapipiʻi aʻa ma laʻau, lea e tatau ona tausia susu. A e ola i totonu o koneteina, ia faʻaaoga se mea o loʻo taʻua i lalo: fasi laau ma le paʻu o conifers, perlite ma / poʻo le gaʻo sphagnum gaʻo, malala.

O le malamalama e manaʻomia ai le susulu ma le faʻasalalau.

Aerangis rhodostic yellow-white-dotted po o arangis lanu samasama-lanu mūmū sesee Aerangis Luteoalba Var. Rhodosticta

Erangis yellow-white-dotted or meatgis yellow-white-gray Aerangis Luteoalba Var. Rhodosticta photo

Ole ituaiga e afua mai i Aferika, e nofo ile maualuga ole 900-1520 mita i luga aʻe o le sami ile vaomatua o vaomatua ma e sili ona fiafia i nofoaga e lata ile vai. O se pito i lalo o le 5-10 m, 6-10 lau laulau e tusa ma le 15 cm le umi e aoina i lona faavae. O laupepa laititi e vaapiapi, lanu lanumeamata i le lanu. O le laau toto e maua mai ai fatu e ono fugalaau e oʻo i le 40 cm le umi; latou te tautau matagofie i lalo o le mamafa o mea leaga. I luga o le tasi ponipuni o loʻo i ai le 6-25 corollas ma le lautele o le 2.5-5 cm. O fugalaau ua liliu i le tasi itu, faatulaga i laina e lua. O le fatuina o le gaʻo o le kiona-paʻepaʻe, kulimi, pale samasama po o nifo elefane, o le koluma o le mumu mumu.

E manaʻomia le faʻamalamalamaina o le malamalama.

I luga o se poloka o le fern tree e tupu le lelei. E sili atu le filifilia o se poloka mai vaega o vaovao, tuu se aofaiga o sphagnum i lalo o le laau. A oʻo ina tupu aʻe i totonu o se atigipusa mo laau laiti, e sili ona lelei le faʻaaogaina o se mea e aofia ai laʻau ma popo; O le fasi laau fasi pine e talafeagai mo tagata matutua.

Aerangis Fastuosa poʻo le lima foai Aerangis Fastuosa

Erangis le ata aloaʻia Aerangis Fastuosa

O le maualuga o le laau e 10-20 cm, o lapisi lau lapopoa ma pito i luga e aoina i le pito i lalo o le ala. O le fuga o le fugalaau e taʻi 2 fugalaau lanumumu. Fugalaau e sau faatasi ma se manogi manogi. O ituaiga meaola sili ona tele - e manaʻomia le moli susulu, faʻasaina le malamalama o le la mo ni nai itula i le aso. I le le lava o le suavai, e le fuga - e vevela tele, vai 3 taimi i le vaiaso.

Aerangis punctate pe vaʻaia Aerangis punctata

Na vaaia e Erangis le ata o Aerangis Punctata

O le anufe e 2.5-5 cm le lapoa. O le ogatotonu o aʻa e pala, o lo o lanu enaena, o laumei e lanu meamata i le lanu. Pepa o laupepa o foliga o elliptical, o latou umi - 2-3.5 cm, lautele - 0.5-1.5 cm. O le lau o laulaau e lanu, o le lauulu lanumeamata e ufiufi i fasi siliva. O vaevaega o lapisi pepa ua vaevaeina i le lua. O le umi ole laʻau e le silia le 3.5 cm le umi ole fuga e tusa ma le 4 cm, o le tele lava o fugalaau e tasi, o nisi taimi 2-3. O petals lanceolate ei ai se lanu lanumeamata poʻo le lanu enaena. E umi le uumi (10-12 cm), ua uʻamea i totonu o se afifi i luga o tumutumu, lea e maua ai e le laau se foliga muamua.

Malamalama e manaomia e faasalalauina.

E matua tutusa lelei lava, i luga o se poloka o paʻu ma i le mea e tutusa ai.

Aerangis Distincta Aerangis

Erangis Distincta Aerangis Distincta ata

I totonu o le natura latou te ola ai i luga o ogalaau i ata lafoia, ao ola i totonu o fale, usitai i le tulaga tutusa o le moli. O le aʻa e oʻo i le 30 cm le umi. O pepa laʻau e lautele, 5-15 cm le umi ma e tusa ma le 2.5 cm le lautele, faʻapipiʻiina i se tasi vaalele foliga. O le pito i luga e manaia, o le paolo o laulaau o le olive pogisa, o lo o masani ona i ai ni togitogisa uliuli. O le fugalaau fugalaau e oʻo atu i le umi o le 25 cm. O fugalaau e faʻaputuina i gutu vavae (2-3 cm le vavalalata). O laʻasaga taʻitasi e maua ai fugalaau e 2-5. O paʻu e paʻepaʻe, o lanu e piniki i le lanu, o le spur e oʻo i le umi o le 13 cm, o loʻo valiina i se paolo o le sau. Corollas e tetele - ma le lautele o le 9.5 cm.

E sili atu le poloka o meaʻai aʻo tausia le maualuga o le susu. Pe a tupu aʻe i totonu o fagu poo ato, e manaʻomia se meaʻai tele, e mafai ai e aʻa ona alu ese mai le tane.

Aerangis faʻamaonia poʻo Aerangis bilobate Aerangis Biloba syn. Rhaphidorhynchus bilobus

Erangis dicotyberonous poʻo Aerangis bilobate Aerangis Biloba syn. Rhaphidorhynchus bilobus photo

Ole ituaiga e masani ile Aferika i Sisifo, lea e maua i le maualuga ole 700 m i luga aʻe o le sami i vao, vaomatua, ma e maua i vaega o loʻo galueaiina (mo se faʻataʻitaʻiga, togavao koko). O le aʻa e oʻo atu i le maualuga o le 20 cm. O loʻo faʻatulagaina i le 2 laina laulaʻau laupepa o foliga o le elliptical, o le aofaiga atoa o le 4-10 fasi pepa. O le pito i luga o lau o le paʻu, o le lanu e lanu meamata ma lanu uliuli. O laulaau e tetele tele - 18 cm le umi ma e tusa ma le 6 cm le lautele O le faʻagaloga o le pa'ū e 10-40 cm le umi. O i latou o le kiona-papaʻe ma se lanu piniki, e pei o se vevesi.

Faʻatoʻaga o le poloka po o se mea faapitoa.