Laʻau

Tausiga tatau o se fugalaau nolin po o le faʻamaʻi i le fale

I le aoina o fale i totonu ole fale e te manaʻo ai e iai se mea faʻapitoa. Fugalaau mai le tele o ituaiga. E faʻafeiloaia lona matagofie ma tulaga ese, e faigofie ma teuteuina soʻo se totonu.

Faamatalaga ma uiga

O se laau teuteu teuteu o le nolin po o le akarava mai le itu i saute o Amerika, e aofia ai le agave family.

E i ai se uluai foliga vaaia - o le poloka e amata i se mafiafia, ona oʻo ai lea i le vaapiapi ma e pei o se fagu.

I totonu o le mafiafia o le ogalaau (caudex), faʻaleleia vai ma meaʻai, faʻafetai i le mea e faʻafefe ai le leai o le susu ma le ea malulu.

O le tele o laulamole manifinifi, vaapiapi, faigata ma le umi i le pito o le ogalaau e aoina i totonu o se rosette mafiafia ma e pei o se solofanua solofanua matagofie. Trunk bark mimita ma mafaufau loloto i paʻu elefaneTalu ai ona o lenei fausaga, o le vai mai le paluga e le faʻaitiitia, lea e mafai ai foi e le laau ona faapalepale le le lava o le susu.

Ona o ona foliga vaaia, o le nolin e iai foi isi igoa: "laau fagu", "solofanua solofanua", "elephant foot".

Le mafai ona tupu laau i le fale

Nolina e 30 ituaiga, ae ua tupu i le fale naʻo le toʻalua na punou.

Faʻasalaga ma le faʻaeteete, faʻafefeina le ea malulu, lea e matua moni lava i totonu o taulaga. E manaʻomia lona tuʻuina atu o se nofoaga susulu e aunoa ma ni faʻailoga ma le susulu o le la.

Nolina i vivo

I le natura, o le maualuga e mafai ona oʻo atu i le 8 m, i le fale e maualuga atu nai lo le 2.5 m.

Faʻamasinoga

O le auala pito sili ona faigofie o le faʻatauina o se fatuga ua saunia lelei o nolin, talu ai o le fugalaau e tupu malie lemu ma e tele tausaga pe aulia le sefulu tausaga e fai ai se laau laitiiti.

Afai e te manaʻo e taumafai e tuputupu ae oe lava ia mai le fatu, ona faʻaalia lea o le faagasologa:

  • O fatu na mauaina o loʻo i ai se atigi puʻe ma ia faafaigofieina le totoina o fatu i luga o latou mea e te manaʻomia totoa fagu.
  • Le isi fatu susu mo se aso i le lotomaualalo poʻo le faʻalauiloaina o le tuputupu ae.
  • O fatu ua saunia ua totoina i le mafanafana o le eleele ua mafanafana i le vevela o le 23-26 ° C (i le taumafanafana ua vevela le lalolagi i le faamalama o le itu i saute, i le taumalulu i luga o se pamu afi), totoina atigipusa ua ufiufi i se pusa tioata ma tuu i se nofoaga mafanafana ma lelei. O le a aliali mai i totonu o le 1-2 masina.
  • A oʻo mai pine muamua, ua aveese le ata.
  • O fualaau e totoina pe a tutupu ae ma malosi. E mafai ona totōina i totonu o ipu i le taimi e tasi, pe mafai foi ona i ai vaega, o le mea lea latou te foliga fiafia.
A e totoina fatu, e tatau ona e matua faʻaeteete e uiga i le suʻaina, e sili atu le faʻamamaina o le laau, ae aua nei faʻatumu i le vai.
Totoina o Fatu Nolina
Fusi puipui
Muamua le fana
Nofo i pusa eseese

Vaega o le tuputupu ae i fugalaau i totonu

Manatunatu i tulafono faʻavae mo le tausiga o le ola:

Soo

E manaomia e le palapala le malamalama. Pe a faʻapipiʻiina le palapala, ave le palapala, peʻa poʻo le faapalaga ma le oneone i se fua faatatau o le 1: 1: 2.

E mafai ona e faʻaaogaina le eleele faʻapipiʻi mo le teuteuina o laau taʻutino.

Malamalama

Alofa i le tele o malamalama susulu ma lagona le lelei i luga o faamalama e feagai ma sasaʻe sasaʻe. I le taumafanafana, e sili atu ona lelei le aumaia o le nolin i le faapaleni poʻo le togalaau, i le mea e tele ai le ea.

Feavega o le ea

O Nolina o se laau mai le semi-desert, o lea e faʻafefe ai le vevela vevela lelei, ae sili i le ea fou: i totonu o le togalaau poʻo le faletalimalo. Uma o le taumalulu e le tatau ona sili atu i le + 10 ° C.

Totogi

Ona o le gafatia e faaputuputu vai ma faʻaaoga lelei, o le laau e faʻafefe lelei ai le ea malulu ma e le manaʻomia se faʻaleleia faapitoa o le susu.

O taimi taʻitasi, e manaʻomia ona faʻamamaina lau laʻau i le pefu, ina ia mafai ona manava le mālūlū ma faigofie ai ona fufulu fasi laulaʻau ma se fagu moli e puipuia ai le faʻamalosi o lau mai le faʻamamago.

Faʻasa

Manaʻomia le vai e pei ona magoto le eleele i totonu o se ulo. I le taumalulu, o le faʻainu e faʻaitiitia i le lua taimi i le masina. Suavai mo le fausiaina o vai e tatau ona fofo ma vevela i le potu.

E sili ona lelei le faʻaleleia e ala i le toso ifo o le fagu i totonu o se fagu vai (vai maualalo) ma pe a oʻo i luga o le fogafale o le eleele i totonu o le ipu e avea ma se ipu susu, faʻapipiʻi le ipu ma faʻafefe e sili atu le susu.

I le tau malulu o le tele o mea i lalo ifo o le 10 ° C, e masani lava ona faamuta le vai.

Laʻei pito sili

I le taimi o le tuputupu ae (mai le tautotogo i le tautoulu) tasi i le masina Nolin e fafagaina i fomaʻi faapitoa mo laau teuteu teuteu teuteu, sili ona suavai. O le faia o mea e fai ifo nai lo le fuainumera ua faʻamaonia.

Suiga

O le aʻa o le nolin e le lelei, o lea ua totoina ai lautele laʻau papaʻu ma suavai lelei. E le manaʻomia e ia le faʻafeiloaʻi masani, e lava lava le faʻatautaia i le taimi lua i le tolu tausaga. Pe a faʻapipiʻi i totonu o le eleele, na o aʻa e tanumia, e tatau ona tumau le pipi i luga o le eleele.

Ua lipotia mai e le laau le manaomia o le gaosiga e ala i le faʻaitiitia o le tuputupu ae ma le foliga mai o aʻa i totonu o alavai.

Faʻamatalaga ono tutupu

  • pa'ū, paʻu paʻu, mai le lanumeamata lanumoana ua latou pouliuli - le lava le moli, toe faʻavasegaina le fefe i se mea malamalama po o le tuʻuina atu o faʻamalamalamaga faaopoopo i lalo o moli susulu;
  • mea e faʻamalulu ai - le tele o le suavai o le eleele, e toetoe lava a le mafai ona laveaʻiina le nolin;
  • faʻamagoina o se ogalaau - le lava le suāvai, e tatau ona faʻavae se paleni vai;
  • leaga le tuputupu ae nolins, o le leai o laulaau laititi - o le leai o ni meaʻai, e tatau ona faʻapipiʻiina le laau ma fai i taimi uma luga o laei;
  • laulauina o lau - o le sili atu o faʻamaʻi faʻasaina i le pito i luga.
Faʻasalaga ma le uilaina o lau o le nolina
O le ogalaau o le a faʻagogo
Liliuina o le ogalaau ma le rhizome
Laʻau tipi

Faʻalagolago i tuutuuga o le taofia, e mafai ona faia se fugalaau: o le tele o le nati ma le maualuga o le laau. I le maualalo o le malamalama ma le suavai malosi, o le pulufana o le a laiti ma o le ogalaau umi.

Afai o le tele o le suāsusu e suia i le malogo malosi o le fanua, o le talone o le a faʻaputuina le vai ma ola i le voluma, ma o le a leai se mea e sili ona lelei.

Maʻi faʻamaʻi ma puipuiga

Ma le tausiga lelei, lea e aofia ai le mataʻituina o le fesuiaiga o vai, nolin toetoe lava leai se maʻi. Faatasi ai ma le tele o le suāinu, e le mafai e le kopa ona ufiufi ma taofi le tele o le susu, o se taunuuga, o laulaau e enaena, o le pou e faamaluluina, o le aʻa ua pala. Ua mate le laau.

O meaola faalafua e sili ona taatele mataʻu, apogaleveleve mite, thrips. Mo le puipuia o meaola faalafua, e faaaoga ai iniseti: Fufanon, Fitoverm, Aktofit, Actellik, ae sili atu le fufuluina o meaola faalafua mai le laau ma se fasimoli solution.

Ina ia iloa meaola faalafua ma faʻamaʻi i se taimi vave, e tatau ona asiasia soo le nolin ma e le faatuai i togafitiga.

E le taatele i le va o faifaatoaga faifaatoaga, ae matagofie ma e le o se mea e sili ona taua, e mafai ona ave lona nofoaga tatau i totonu o lou fale.