Laʻau

Eustoma mai fatu i le fale Pe a lūlū i luga o fatuga Laʻau ma tausi i le fanua faʻasao Photo

Eustoma toto ma tausi i le lauʻeleʻele Auala e totō ai fatu

Eustoma poʻo le lisianthus o se vaovao laʻau faʻatasi ma se malosi malosi e oʻo i le maualuga maualuga o le 1 m. E aofia i le aiga o Gentian. E tusa ma le 35 fugalaau fugalaau e fuga mai i luga o le tasi togavao - o se fualaau atoa. O peti aupito sili ona manaia e eseese lanu: mai le kiona-papaʻe i le lanu violē, e mafai ona faʻasalalau pe faʻapipiʻi le tele o lanu. Inflorescences e matagofie tele: o nisi e pei o rosa, o isi e pei o logo poʻo tulip.

O le igoa o le laau e mafua mai i upu Eleni e lua o lona uiga o se mana lelei (matagofie) i le faaliliuga. I le fale (i Amerika), ua taʻua le eustoma o le ata o Texas, tulip gentian, gentian prairie, ua maua i lalo o le igoa Irish rose.

E taamilo tausaga taʻitasi pe e masani ai Eustoma?

I le matala, e totoina ai eustoma o se laau e tasi pe lua tausaga le matua, ma i luga o le windowsill e tupu lelei mo le tele o tausaga.

Musuia e le lalelei o le fugalaau, ou te fia manao e vaai i totonu o loʻu fale po o luga o le saite. Aʻo tuputupu ae eustoma, e tatau ona suʻesuʻe uma nuanua ma mulimuli i ai.

O le laau e faʻaolaina faʻapitoa e ala i metotia o fatu. Aua e te taumafai e faʻamalosi e tipi - o le a le mafai lava ona maua aʻa. O le auala e tufatufa ai le vao e le o aofia ai foi. O loʻo aʻafia le aʻa i le aʻa: oe faʻaleagaina le laau.

Tuputupu ae eustoma mai fatu

O se mea e uiga i le lelei o fatu

Fatu o ata o eustoma

O le tuputupu ae mai fatu o se galuega tifaga. Amataina o fugalaau fugalaau atonu o le a le fiafia ona o le germination e maualalo pe leai foi pine. O le mafuaʻaga mo lenei mea o le solia lea o le faʻaaogaina o mea taufaatoaga poʻo le le lelei o fatu. Aua le faʻavaivai, iloilo au mea sese ma toe taumafai. O le taunuuga e mautinoa e aoga.

Maua ni fatu i vaega faapitoa o le faʻatau. O fatu e laiti tele (tusa ma le 20,000 fasi vaega i le 1 g mamafa). I latou lava, o latou germination o le tusa ma le 30%, o latou gaosiga e siitia ai le fua faatatau i le 40%. O faʻamatalaga e uiga i le gaioiga e tatau ona faʻaalia i luga o le afifiina (fatu e le faʻamaoniaina e le tatau ona ave). I le avea ai o se tulafono, o loʻo faʻatau atu i le tulaga o timuga (faʻamaufaʻailogaina i se gel faapitoa). E le gata ina faʻaleleia ai le germination, ae faʻamalosia foi le luluina lelei.

O le eseesega o le ituaiga e fai ma sui o ituaiga e 60, ae na o nisi oi latou o loʻo totoina. Mo le faʻatoʻaga i totonu o fale, o ituaiga faʻapitoa faʻapitoa (e tusa ma le 45 cm le maualuga) ua fafagaina. I luga o fugalaau mo togalaau o vao ia e maualuga ile 0.6-1.2 m.

E faʻapefea ona totoina fatu o le eustoma mai fatu

Le taimi e totō ai

  • Mo togalaau mulimuli ane i le togalaau, o le lūlūina o fatu o le eustoma mo tipu amata ia Fepuari ma le amataga o Mati. I lenei tulaga, faamoemoe e totoina ia Iulai-Aukuso.
  • Afai e te fia fuga i totonu i le taumalulu, lulu le fatu ia Iulai-Setema.

Auala e totoina ai fatu o le eustoma mo fualaau

E faʻapefea ona totoina le ata o le eustoma

O le eleele sili ona lelei mo le totoina o laau eustoma o se paluga o le peat ma le humus mai le paʻu o laau tipi (popo talafeagai o niu) i tutusa tutusa.

I le avea ai o se palapala, e sili ona lelei le faʻaaogaina o se faʻafefiloi mo le totoina o fatu laau, faʻatau i se faleoloa fugalaau. Ua uma ona faʻamamaina, o le tali e le faʻaituau poʻo sina malie.

E mafai ona lūlūina i totonu o fualaau oona, lea e faʻasusu muamua mo se aso.

  • Faʻamama lemu le palapala ina ia mama i le fausaga.
  • Faʻalautele le fatu ile luga i le mamao o le 2-3 cm mai le tasi ma le isi, ia na o sina pipiʻi i latou ile eleele.
  • Aua le fufuluina i le eleele.
  • Suavai e ala i le pulupulu mai se mea manogi lelei, ina ia le sasaa, ma o fatu e le "pau" i le palapala.
  • Faʻatoʻa le pito i luga ma se palasitika po o se ata. Mo le felelei o le ea, fai ni nai pu laiti (ma se nila, se nifo).
  • Faatalitali laau toto pe a ma le 15 aso.

E selesele le fatu o Eustoma pe a totoina le ata o Eustoma seedlings

  • Aveese le fale i le taimi lava e amata mai ai le tupu muamua.
  • Suauu ma se vaifofo o le phytosporin e puipuia ai faʻamaʻi eleele ma faʻamaʻi.

E faʻapefea ona tausia le tipi o le eustoma

Lave malulu ma moli

E taua le faʻamautinoa o le vevela saʻo. I le ao, ia tumau i le va o le 20-22 ° C, o le faaitiitia itiiti e fautuaina i le po, ae o le vevela e le tatau ona pau i lalo o le 14 ° C.

Malamalama e faaosofia ai le fafaguina o le faagasologa o le olaga. O itula o le ao e tatau ona 12-14 itula. Faʻaaoga moli uila.

E faʻafefea vai

Suavai i lea taimi ma lea taimi, ae aua nei faatagaina le suavai i le eleele. I le afiafi, o laulaau e tatau ona mago. Ia mautinoa e pulea le maualuga o le susu, aua o se vae uliuli (fesuiaʻiina o aʻa), o le gaustoma e tupu e faigata ona togafitia, e masani lava ona oti.

Eustoma mai fatu i le fale o le ata o le togaina

A maeʻa le 1.5-2 masina, o le a oʻo i le maualuga o le 4-5 cm le fua. E tatau ona i ai ni paila o laʻau moni. I le taimi nei, faʻapipiʻi i pusa taʻitasi (ipu e iai le lautele o le 6 cm). Ia faaeteete. O le faʻafefiloi eleele e tutusa lava ma le taimi e totoina ai fatu.

  • Faatumu fagu i le eleele, faia ni pu i le tele o aʻa.
  • Kolisi ma se eleʻele eleʻele.
  • E tatau ona i ai le ua aʻa i le tulaga lava lea e tasi aʻo lei oʻo i le gaʻo.
  • Suavai i laau pe a uma se paluga ma se vaifofo o le phytosporin e puipuia ai le atiina ae o faamaʻi.
  • Afai, pe a uma ona fafaga, o loʻo aʻafia le ua uʻumi, luga aʻe le eleele.
  • Ina ia fetuutuunai, ia ufiufi laau toto i se taga palasitika.

Fua o le Eustoma pe a lūlūina Faʻafefea ona totoina fatu

  • O le isi totoga vavalalata e ala i le totoina i totonu o potopoto tetele e faʻaleleia ai le tuputupu ae o le totoina o fatu. Faʻaalu pe a faʻatumu uma e laau le pusa vavalalata i aʻa.

I nai vaiaso ao le i toe totoina i totonu o le eleele avanoa, e tatau ona e masani i tulaga o le auala. Aumai i fafo mo ni nai itula: faia na o le lelei o le tau, puipuia mai le la susulu.

Totoina o laau eustoma i luga o le eleele

E tatau ona faʻatulagaina le gaioiga, faʻalautele ile tau. O le lamatia o le kiona malulu e tatau ona pasia, i tulaga ogaoga, fausia se fale le tumau mo ata.

  • Filifili se nofoaga malulu mo le totoina o eustoma e aunoa ma se ata ma se susulu tuusao.
  • Muamua eli le palapala, aveese otaota, vai.
  • O le eleele e tatau ona lafoaʻi, meaʻai, manava, e tatau ona pasi fua le suavai - o le faʻamaʻaloga o le vai o le a faʻaumatia ai le laau.
  • O le aso ao le i totoina, sasaa ai fatu o eustoma ina ia faamaluluina le eleele ma susu ai ma e faigofie ona aveese le ipu.
  • A oʻo i le totoina, ia teuina se eleʻele eleʻele, e tatau ona fetaui le pu i le tele o le aʻa. Vai le eleele aʻo lei totoina ni fatu ina ia maua palapala. I totonu o lenei otaota ma tuu i ai laau toto, ma faʻatumuina ma le faaeteete eleele. A maeʻa ona totōina ile palapala, e le faʻasaina le eustoma. O le aʻa o le ū e tatau ona fusi i luga o le eleele; e mafai ona toto i totonu o pu e le o toe i lalo. Tausia se mamao pe a ma le 15 cm i le va o laau taʻitasi; mo ituaiga eseese, faateleina le mamao e 5 cm.

I le lumanaʻi, faʻafeinu vai eustoma i taimi uma, ae i le faʻaogaina lelei, ia taulaʻi i le aofaʻi o vaʻaia ma le vevela o le ea. Faʻamama le palapala e tausia ai le lelei o le susu.

E mafai ona taoto i lalo mea mamafa i lalo o le mamafa o inflorescences. Tui laau taʻitasi i pine, mo laʻau tetele, tosoina laina o le masini poʻo le uaea.

Auala e toto ai eustoma i le eleele tatou te tilotilo i le vitio:

Eustoma faʻatupulaia tulaga ma tausiga talafeagai i fafo

Malamalama

Mo le alualu i luma alualu i luma ma le atinaʻeina o eustoma, e tatau ona tuʻuina atu faʻasalalauina le malamalama. Aloese mai le susulu o le la. O le la e naʻo le faʻaleleia o le fagua o le totogo (i le taimi o le fatuina o fatu). E le tatau ona tupu i lalo o le paolo, e na o sina paʻu e mafai.

Soo

O le eleʻele eleʻele e tatau ona faʻaituau. Ina ia siaki le elemene o le palapala, tago i se lima lima o le eleele, o le laulau vine. Afai e amata se faʻaalia o le vailaʻau (faʻaaogaina, moli), o le eleele e le faʻaituau poʻo le maualuga foi. I le eleele oona, o le a le tupu ai ni tali ma le vinika. Afai o le palapala o se mea oona, o le a tatau ona faʻamaonia: faʻapipiʻi le fafie laupapa, penisina poo le falaoamata i le dolomite. E mafai ona e fufuluina le lime, ae o na sauniuniga e mafai ona naʻo le pau, i le tautotogo e mafai ona afaina ai laau.

E faʻapefea ona tuʻu eustoma

Le faʻaleleia o le laʻau (lea e fesoasoani i le faʻateleina o fuālaʻau), i le laasaga o foliga o 6-8 laʻau moni, faʻasolo le pito i luga.

Faʻafefea ona fafaga

I le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, fafaga. O le atinaʻeina o aʻa aʻafiaga e aʻafia ai le potassium. E lelei pe afai o loʻo i ai le efuefu, pe afai e leai, faʻaaoga le faʻatau faʻatau. Ina ia faʻamalosi le fale, ia taulai atu i le gaʻo-oona.

O lea e fesuisuiai lelei ai eustoma

O le amataga o le vaitau o le fugalaau e faʻatulafonoina e le gata i le taimi o le lūlūina o fatu, ae faʻapea foi i le taimi o le faʻafeiloaʻiga o fualaau aina i le lauʻeleʻele. Faʻafuaseʻi suiga i le vevela, e oʻo lava i totonu o le faʻatagaina masani, e le na o le tuai o le amataina o le fuga, ae mafai foi ona mafua ai le oti o le fugalaau. Afai e fesuiaʻi le tau, e lelei tele le fausia o se fale le tumau. Faʻamau le laʻau ma ufiufi i se ata tifaga poʻo se mea e gaosi.

A uma ona fuga, e mafai ona faaosofia se galu lona lua. Oti ese fugalaau mamago ma i le 1.5-2 masina fou fou o le a aliali mai. E i ai vailaʻau faʻasaina i muamua gutu - latou te fiafia e fuga umi.

Aʻo tuputupu aʻe eustoma mo le faʻatau (tipi tipi), o le tekinolosi e ese si ese. O le faigamalo o le fafaga ma le pito i luga e tuʻuina atu ma le totoʻa. I totonu o greenhouses o loʻo i ai le avanoa e fatu ai le microclimate atoatoa. E tipi le aʻa i le aʻa, faatalitali mo se tupulaga fou o fugalaau.

Tausia eustust i le fale

Tuputupu ae eustoma i le fale Eustoma i totonu o se ata o le pot

O le maualuga o le faʻamafanafana ma le faʻamaina e tutusa ma le taimi e ola ai i le avanoa. Liligi i totonu o le faʻafeoloolo vai mama i le vevela o le potu.

  • Faʻavanoa le avanoa i le ea fou: faʻaleleia faʻavave, aloese mai faʻataʻitaʻiga.
  • I le taimi vevela, o le tau vevela e toʻafilemu ile 22-24 ° C. I le taumalulu - 14-16 ° C.
  • I le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe, faʻaaoga laei mo laʻau o le fugalaau i totonu. E tusa ai ma taimi ma fuataga, ia taʻitaʻia e fautuaga a le kamupanī.
  • O le faʻalauteleina o le vaitau o le fugalaau i tulaga o potu, e tatau ona mautinoa le malulu o le ea.

O le fili autu o le eustoma o le tele o le susu. Vai na o luga o le ulo. Ia mautinoa e faia le faʻaleleia (mulch ile eleele ile tamaʻi tamaʻi pele, o le pe tusa o le 2 cm).

Taimi e malolo ai

O lea ituaiga laau totō matagofie e manaʻomia se malologa. I le taumalulu, o le ola o le eustoma ua matua faʻaitiitia. A uma ona fufulu, tipi le tipu, ma tuu 2-3 inumaga. Faʻamataʻu ile faʻafefete ma le vevela o le ea ile 14-15 ° C, faʻafusi le fugalaau seia oʻo i le tautotogo. O le malamalama e manaʻomia ai le susulu ma le faʻasalalau. O Eustomas na tupu aʻe i le lauʻeleʻele avanoa e mafai ona eliina ma teuina seia oʻo i le tautotogo.

O le taimi lava e amata ai faailoga muamua o le toe amataina o le vaitau tuputupu aʻe, ia totoina ma le faaeteete ia fugalaau i totonu o se pusa laititi ma toe amata ona inu vai. O le faʻamatalaga mai le taimi o totoe e le o taimi uma e manuia ai - ia le o se mea e faateia ai oe. Fai fatu i totonu o mea totino ma i le tulaga o ia faafitauli, amata toto.

Maʻi ma faʻamaʻi pipisi o le eustoma

  • Maʻi ono mafai ona tupu: lauulu enaena, paʻu palapala, fusarium. E talafeagai le aveesea o vaega ua aafia ma faia le togafitiga ma le fungicide.
  • O meaola faalafua i totonu: apogaleveleve mite, aphid.
  • Pests i le togalaau: whitefly, slugs.

Aveese gastropod (slugs, snails) faʻapitoa (faʻapipiʻi lima), faʻaoga mailei. Ole togafitiga ole iniseti e fesoasoani e faʻaumatia ai isi mea faʻavevela.