O le togalaau

Splendor - faʻamaʻi faʻamaʻi

O le laau leaga ua maua i Europa (mai Norway i matu i Corsica i saute ma mai Netherlands i sisifo i Ural mauga i sasae) ma Asia (Turkey ma le Caucasus, Central Asia), tupu i vaomatua, fiafia, solo, itu, i totonu o vao , i togalaau ma togalaau aina, i nofoaga lafulafu. I totonu o vaomatua ma isi nofoaga malulu, e mafai ona ola lemu ma e le fuga mo le tele o tausaga. O ia vaomatua e fesoʻotaʻi i rhizomes masani. O le tau maualalo o le olaga o le tusa ma le 50 tausaga.

Common somnole (Aegopodium podagraria).

Faamatalaga o le miti

Dreame (Aegopodium) o se genus o laʻau faʻamalosi o laʻau o le aiga faʻasalaga.

Miti moe rhizome horizontal, lalo o lalo, fetolofi. O le meaʻai e faʻasaina, fulafula, pulapula pe pulapula laʻau, totonugalemu i totonu, vaivai le faʻalauteleina, maualuga laau toto 50-100 cm Laʻau pito i lalo o le gafa i luga o petioles umi, lua-tailed, leaf leaf up-upstairs up to 8 cm le umi, petioles, laiti ma le faʻaitiitia. O le pubescence i luga o laulaau e naʻo lalo lava.

O le faʻaogaina o le miti o le talipupuni lea o le 5-10 complexes faamalu, o se faamalu e 20 i le 30 ave, e aunoa ma ni afifi ma ni afifi, faamalu o le 15 i le 20 fugalaau. I totonu o se faamaluga faigata e 300-500 fugalaau (e sili atu ma le 3000 oi latou i luga o le laau atoa). Fugalaau e laiti, e paepae ma lima e toetoe lava o fatu fatu. O fua e iʻu ile vaega, o le umi, 3-4 mm le umi, lanu enaena, ma nusipepa.

E fuga mai ia Iuni ia Iulai, e tusa ma le 30 aso. Fugalaau e tosina mai pi (ma isi iniseti) i le gasologa o le ao, aemaise lava mai le 11 i le 15 itula. Meli gaosia e oo atu i le 240 kg i le 1 ha. I le mafanafana ma le malulu o le tau i le taimi o le vaitau o le vaitau, o le mea e maua mai i aso taitasi o le siaki e puipuia ai le 3-4 kilokalama (mo le vaitau atoa o le fugalaau - 30-40 kg).

Toto toto i le taimi e tasi, ae foliga mai o se ao paʻepaʻe ua paʻu i lalo. I. Sa fiafia Sishkin e tusi se miti. E lua ata na ia faaalia ai o loʻo teuina i le Falemataʻaga Rusia ma le Tretyakov Gallery. E le gata i lea, o le igoa o Tretyakov o le "Snow-grass", ma manatua ai o le miti e mafai ona taumafa.

O le tulimanu o le togalaau e sili atu ona tupu. Miti o vao. Suesue. Shishkin I.I.

Feteenaʻi ma le Faʻasalaga

O le ulavavale o se otaota e matua le lelei lava e matua faigata lava ona faʻaumatia atoa. O le aʻa o le laau e pasi le 40 cm i le palapala, o lea e faʻaauau pea ona faʻateleina le fale e tusa lava pe maeʻa galuega faʻainisinia. O le faatoilaloina o le vao o le a fesoasoani i le taofia o punavai malamalama (pepa pepa, ata pupuu) po o le lūlūina o pateta, e pei o le aputi o le a le tali lelei i le tumutumu.

Faatasi ai ma le vailaau matautia o miti, e taua le matauina o Roundup, Tornado ma le Killer. O vailaʻau faʻasaina ma vao e sili ona lelei ona fai i le vaitau, i aso toʻa. Ae ui i lea, aua nei galo o meaola oona e matautia mo le siosiomaga, e aofia ai tagata.

O le momoe i togavao faʻatoʻaga o se mea taatele. E oo lava i togalaau fou, o le malelemo ua vave faamaumauina. Ae e le o se mafuaaga lea e ita ai, ae le o le fefe. Ia manatua o le teuteuga teuteuina o se miti e pei o le malosi e pei o se miti masani, o lona uiga e tatau ona matua manatu lelei e faatapulaa le salalau o miti i le togalaau atoa.

E lagona lelei e Drum i nofoaga malulu ma solo isi laau. Ae i luga o se laufanua lanu ma le mowing masani, e le mafai ona tauva le moa ma le mutia vao ma vave ona toe alu. Ae i luga o se vao paolo e faigata tele ona faʻaumatia le miti - o le mutia vao e vaivai e aunoa ma le susulu o le la, ma o le miti e lagona lelei tele: o se malulu malulu ma le malulu o ona tulaga. I luga o vao mutia vao, atonu e tatau ona e faʻaaoga pea togalaau faʻapitoa e faʻataʻitaʻiina ai togalaau.

Taʻatele masani.

Faʻatoʻaga ma tausaga faʻaletausaga (pateta, tulip, ma isi mea), lea e manaʻomia ai le toe faʻaleleia o le eleele i tausaga taʻitasi ma se filifiliga tutusa o rhizomes o miti, e manino lava le manino o le eleele o miti. I se isi itu, o meaʻai ma mea manogi e matua afaina lava i le soona fai i le vevela, mai le mea e matua faigata ai ona vele.

A faʻaaogaina vaovao e faʻafefe ai le moe, e tatau ona faʻaaogaina se faʻaopoopoga o le fofo o galuega (lua pe sili atu taimi), ma e tatau lava ona faʻaaoga pea le lapisi. Afai e le tele, ona faigofie lea ona faʻamamaina laulaau o le miti ma se fofo faʻafoe e faʻaaoga ai se pulumu. A faʻaaogaina se mea e pipii ai, e faigofie ona tuʻu i luga o se ulu moli se fagu paʻukeke ma se pito i lalo - o le mea lea e mafai ai ona na o le pito o le miti (pe o le taʻaloga), e toetoe lava a aunoa ma le aʻafia o laau vavalalata. E tusa ai ma le au fai togalaau, o le a maua mai iʻuga lelei e ala i se laʻititi laʻititi o se fofo faʻatasi ma se tui i totonu o le au po o le fatu o se miti. E le gata i lea, e maua mai iʻuga lelei e ala i le susu i se fofo galue o fasi pepa fou o le fugalaau (faʻapea foi ma isi vao).

E talitonuina afai e te maua le avanoa e fuga mai, e mate le laau, o lona uiga amio e pei o se mea masani masani. Afai e le fuga le laau, ona amio e pei o se mea taua, e pei o se vevela e vevela vao, e sosolo e ala i rhizomes fetolofi, e pei ona masani ai le mataupu i togavao amateur.

Faʻafefea ona aloese mai le salalau o miti i totonu o le togalaau?

Muamua, 'aua nei e tuua ni faamalu faʻanoanoa e leai ni fatu. Lona lua, e le tatau ona e tuʻuina nei lava faamalu ma rhizomes o miti i le faapalaga, aua e oʻo lava i aʻa laiti o se miti na ola i le faapalaga e mafai ona totogo ma fai se miti miti i se nofoaga fou. Ae o fea e tuʻuina ai? Mo le lafoaia o miti, e sili ona lelei le faʻaaogaina o fagu paʻu i le mea e mafai ona e lafoina ai vao vao ma aʻa ma aʻa: o le tausaga e sosoo ai e faʻaopopo sina eleele laitiiti i luga ma totō se mea - o le a "mumu" le miti atoa. E mafai foi ona e faʻaaoga pusa paʻu palasitika mo lapisi - i totonu o se taga faʻapipiʻi mo le tausaga e liliu le solo i humus.

Taimi masani masani 'Variegatum'.

Le faʻaaogaina o miti i vailaʻau

Seleseleina o mea e masani ai

O vailaʻau faʻasolosolo o le vaega o le ea, e itiiti lava - o aʻa o miti. O le mutia e seleseleina aʻo fuʻa. Uu i fafo, ona sosoo ai lea ma le masini eleʻele i le vevela o le 25-30 ° C. O aʻa o le tautotogo e faʻataʻapeina ina ua maeʻa le vaitau o le vavao o le laau, fufulu i le vai malulu ma faʻagogo i lalo o le paolo po o lalo o se faʻavaa.

O vaega eletise malogo o loʻo teuina i totonu o se koneteina tioata tapunia, ma o aʻa o loʻo teuina i totonu o se fafie. O le soifuaga o meaola e masani ai le 1 tausaga.

Mea gaosi

O mea taua o le suauu, steroids, tuufaatasiga o gaʻo, vitamini C, flavonoids, microelements (uʻamea, apamemea, manganese, titanium ma boron), o enzymes ma phytoncides na maua i laulaʻau, gaʻo ma fugalaau o miti. O aʻa o loʻo i ai aʻafiaga, gaʻo, gaʻo oona, tuufaatasiga o le nitrogen, polyacetylene faʻatasi, phenol carboxylic acids ma coumarins.

Common somnole (Aegopodium podagraria).

Faʻaaoga meatotino o miti

O vailaʻau o togafitiga e maua ai le faʻamalositiga, faʻamalositiga, faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi manuʻa. Latou te faʻaleleia le faʻamalosia o galuega o le ate, ma faʻaleleia atili ai le gaioiga o le gastrointestinal tract - taofi le mumū ma faʻasaʻo le metabolism masima.

O le i ai o le polyacetylene faʻatasi i totonu o le laau e maua ai se mea malie, o lona uiga, antifungal, meatotino.

Maimoa Faʻatau

O laʻau o loʻo faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi i foliga fou ma malogo, faʻapea foʻi ma le faʻaogaina.

Ave 2 tbsp. sipuni o vaega pito i luga o le laau, sasaa i le 1 ipu vai vevela, vela i totonu o se tioata tapuni po o se fagu eletise i totonu o le vai vai mo le 15 minute, lelei mo le 45 minute, faamama i le 2-3 layers of gau, sasini ma faaopoopo vai inu i le uluai voluma. Faʻaaogā i le aso i mea tutusa mo le rūmatism, gout, fatugaʻo fatu ma le vevela, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi maʻi paʻu. O lau laulaau ua i ai se aafiaga o le tino, ua nutimomoia ma ua afaina, e faatatau i nofoaga tiga e pei o ni faamaʻi oona mo le gout, rheumatism ma auala eseese o le inflammatory.

Ua saunia paʻele mai aʻa o le Dentist, lea e fesoasoani tele i le myositis ma le polyarthritis.

Taʻu 40 g o aʻa o Atalii masani, sasaa le 1 lita o le vai inu, faʻapipiʻi mo le 10 minute, faʻasolosolo 30 minute, faamama ma sasaa i totonu o le taele ile vai vevela ile 36-37 ° C. O lenei taele e sili atu ona lelei i le po.

Taʻatele masani.

Nutrition Facts

O lau o le laʻau, laʻau ma petiles o laulaau e faʻaaogaina mo meaai, mai le kapisi soupeti, soupisi, baketi baseti, kuka ipu, tapenaga mo aano o manu ma iʻa, sapalai. O laʻau e suamalie mo le taumalulu, e pei o le kāpeti, ma o le 'olo e togiina. E ala i le paʻu, e mafai ona e faʻafeiloaʻi fualaau faisua e avatu ia i latou se tofo faapitoa.

E mafai ona faaopoopo le laau i so o se meaʻai, aʻoga muamua ma le lua. O lea "siva" mai se miti o le a le gata ina "le faaleagaina" i latou, ae ia faatamaoaigaina ai i latou i vitamini, minerale ma isi mea aoga o meaola, e le gata i le tuuina atu ia te i latou o le lalelei ma nisi o mea taua.