O le togalaau

Iniseti maloloina i le togalaau

O se tasi o metotia masani o le puipuia faalenatura o laau i totonu o le togalaau e aofia ai le faaaogaina o iniseti aoga e avea ma fili masani o meaola faalafua, a latou suesuega ma fesoasoani i le toe faatulagaina o le togalaau ma le ola oi ai. O a iniseti e aoga? Sei o tatou iloa lelei i latou.

Iniseti aoga e faʻapupulaina fualaau totō i le togalaau. © Froinda

Ladybug

Ladybug o se iniseti lauiloa i le togalaau. E afaina i laʻau ma, e faalagolago i le ituaiga, e 4-9 mm le umi. O le tamaʻitaʻi sili ona taatele e fitu-lapoʻa. O le paluga na maua lona igoa mo ni togitogi uliuli se fitu i luga o le uila uila. Ae e iai foʻi ni meaʻai ma ni manulele samasama ma ni manulele uliuli po o ni manulele uliuli ma manulele lanu po o leai foi. E le gata i lea, o le numera o lanu po o le mamanu o apaau e mafai ona eseese. I le aotelega, e tusa ma le 70 ituaiga o povi tetele, e tusa ma le 50 ituaiga o meaola e fafagaina i luga o apiti, ma isi mea i luga o apiads shell and spider mites. O tamaʻitaʻi ma isi faʻaumatia aphid e sili ona taua i le togalaau.

Ulugalii ladybugs taumalulu i le laufanua, mo se faataitaiga, i lalo o laʻau po o vao mutia. I le tautotogo, na tuʻuina ai e tamaʻitaʻi laumei 10-20 fuamoa saʻo i totonu o se kulupu i luga o lālā po o le pito i totonu o le laʻau latalata i le aphid colonies. O lapopo o le kulimi e alu i le 4 vaega. E masani ona valiina i le enaena uliuli ma se lanu samasama po o le mumu. I le pito i tua o le vavae, e amata ai ona taʻalo ma maua e tamaʻitaʻi, o se tulafono, se lanu samasama. A maeʻa ona alu ese mai le chrysalis, e manaʻomia e le anufe se isi 2-3 aso ae leʻi maua lona lanu mulimuli. E sili ona tāua o aʻa ma beetles ona o le ituaiga o iniseti faʻatoʻa ma fafaga i aphids.

O le tamaitai lalelei e fitu na iloa i lo matou atunuu ua faaleagaina e oo atu i le 150 aphids i le aso, o mea laiti laiti - e oʻo atu i le 60. E oo lava i le tele o mea, o 'iniseti e' ai le aofaʻi e oʻo atu i le 800 aphids. O le mea lea, o le tamaʻi fafine e faʻaumatia pe a ma le 4,000 tagata matutua i lona olaga.

Tagata matua, fitu-spotted ladybug (Coccinella septempunctata) matua. © Cesare Oppo E fitu-susu ladybug larva (Coccinella septempunctata). © Cristian Arghius Pupa o se ladybug e fitu-spot (Coccinella septempunctata). © Gilles San Martin

Toe faʻaleleia i le togalaau:

  • A faʻaaogaina se tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi e pei o se puipuiga o laau, e tatau ona amanaʻia le faasologa o ana atinaʻe!
  • Mo le taumalulu, ia maua se iniseti ma se malutaga (laʻau, maʻa, paʻu, ma isi).

Gallitsa

O ituaiga eseese o le gall i totonu o le aiga e sili atu ona iloa e le au faifaatoaga o meaola e pei o iniseti leaga (o le tele o ituaiga meaola e tupu i totonu o masini o laau toto, mafua ai le fausia o galls) nai lo le fesoasoani i le tau faasaga i mea faalavela. O le umi o le tino o le gall midges e eseese mai le 1 i le 5 mm. O meaola faʻapitoa i totonu o le togalaau e aofia ai, mo se faʻataʻitaʻiga, vaeluaga o paʻu.

Laʻau afu aoga e fafaga i le tulaga o aphid larvae. O ituaiga meaola sili ona taua o Aphidoletes aphidimyza. O le fafine (e tusa ma le 2-3 mm i le lapoa) o loʻo tuʻu ai le 50-60 fuamoa i tafatafa ane o le 'aphid colony i le tasi olaga e tasi le 1 vaiaso. I le aso 4-7, lanu mumu-mumu mumu. O le mea mulimuli e sasaa ai le aphids e vae ma faʻaaogaina le vai faʻamaʻi. E mate ma e faʻaaoga e le larva aphids meaʻai. A maeʻa le 2 vaiaso, ona paʻu lea o le aloa atoa i le eleele ma liliu i luga o le palapala i totonu o se pusa. A maeʻa le 3 vaiaso, o le faga lona lua, o lona tumutumu o le taumalulu i totonu o le anufe i luga o le eleele ma paʻu i le tautotogo, i le avea ai ma tagata matutua.

Galicia larva aphidimiza (Aphidoletes aphidimyza). © agralan

Toe faʻaleleia i le togalaau:

  • E leai ni tulaga faapitoa e manaʻomia, sei vagana ai le faʻaaogaina atoatoa o le faʻaaogaina o vailaʻau i totonu o le togalaau.

Laʻau o le vao

Ole lapisi ole eleele e fafaga ai fuamoa ole launiu, tamai iniseti ma o latou aʻa, anufe, slugs. O nei pusi e seasea vaaia i le aso i totonu o le togalaau, latou te natia i fale puipui. E oʻo i le 4 cm le uumi o le eleele i luga o le eleele; E tele ituaiga meaola e le mafai ona felelei ma o lea o loʻo galulue i le po. Le lanu lanu o le eleele e matua ese lava: o lanu lanu uliuli ma lanu samasama lauiloa e lauiloa. Iniseti matutua iniseti i totonu o le togalaau i totonu o tulimanu vavae, mo se faʻataʻitaʻiga, i lalo o se fale poʻo se vaomatua.

O lapisi laʻau tele e taʻi 40-60 fuamoa eseese i vaʻa papaʻu ile eleele. A maeʻa ni nai aso, o le laʻau e afaina mai fuamoa ma le paʻu, e faalagolago i le ituaiga, i le 2-3 tausaga aʻo lumanaʻi. A maeʻa le vaitaimi o le puppeti e tusa ma le 2-3 vaiaso, o le tagata matua (atiaʻe) o loʻo maua mai i luga o peʻa. Faatasi ai ma paluga eleele, ola i luga o le fogaeleele, o loo i ai foi laau ma manu felelei. Latou te fafagaina i iniseti ma anufe ma o lea e ola ai i le pala o meaola, mo se faataitaiga, i le faapalaga.

Popo o le vao (Carabidae). © David Ball

Toe faʻaleleia i le togalaau.

  • E tatau ona maua ni paluga eleele i le malutaga (laʻau, laʻau ma vanu, puʻupuʻu o maa), latou te nonofo i luga o le laufanua, o nisi taimi e natia ai i totonu o mea e faʻaaogaina.
  • Pesticides - o le fili pito sili ona leaga o vao palapala!

Gourds

O meaʻai e taua tele i le faʻatoʻaga, pe a fafagaina a latou meaʻai i luga o aphids. Larvae e atiina ae i tulaga eseese - ile palapala, otaota, po o luga ole laau. O le mea faʻapitoa, o le totoa e tutusa ma se vavae, o le umi o le matua e 8-15 mm. O le tulaga ese o le pipiʻi, o lo o atagia mai i lo latou igoa, o le sola o le a foliga mai o le a malolo i le mea o iai, ma e foliga tutusa lelei ma le muimui o le vai.

Kilia (Syrphidae). © Mick Talbot

E tupu le talo i aphid colonies. Fualaau 1 mm taʻitasi i le paʻepaʻe. Hatching mai fuamoa, e leai ni vae ma e pei o gata. Latou lanu paʻepaʻe pe samasama ma e pei o ni laʻau o lago.

Mo le tuli mo aphids, e faʻaaogaina e pulu o latou fusi faʻamau, lea e taofi mau, ma suʻe ai. O le atinaʻeina o le alova i le tulaga pupula e 2 vaiaso. I le taimi lea, o le alova e 'aina e oʻo atu i le 700 aphids. E tele lava mea e masani ai i le po ma e le faʻaipoipo i le po. O le tamaʻi fafine e ola i luga o le alo o le pupil i totonu o le atigi i le foliga o se afu, e le mamao ese mai le aphid colony i luga o laʻau po o le eleele. O nisi ituaiga o meaola e fafagaina i le tele o augatupulaga, o le tele - e oʻo i le 5 i le tausaga. I nisi o meaola, o fafine e sulufaʻi i le auala lava e tasi e pei o ni meaʻai poʻo ni papeti. O fualaʻau latou te fafaga i le fugalaau ma le sua o le meli, faʻapea foi ma faʻamatalaga aphid.

Laʻau o loʻo i luga o le eleele (Syrphidae). © Pauline Smith

Toe faʻaleleia i le togalaau:

  • Vaʻaia o laau vavalaʻau, ae le gata o laʻau e teuteu lelei, e sili ona fetaui lelei mo vaʻavaʻa. E pei lava o laau iti, e fuga mai fuga samasama.
  • I paʻu o le luta, e mafai ona e tuʻuina ni atigipusa laupapa e tumu i vao mamago poʻo paʻu laau.

Lacewing ma ona laupepa - Liona uumi

O le lacewing, faatasi ai ma tamaʻitaʻi, o se fili o aphids. I totonu o matou togalaau, o le ituaiga masani lanu meamata ma mata samasama. O le pusi na maua tonu lona igoa mo nei mata. O le tagata matutua e iai sona apaau e oo atu i le 3 cm. O iniseti mumu lautele e ave apaʻau ma vela manino i le foliga o se fale, ma gaugau i le pito i lalo o se tino umi.

Lacewing (Chrysopidae). © Conall

O le fafine e tusa ma le 20 fuamoa o lanu lanumeamata e ese pe i se vaega i luga o le paʻu poʻo lau. O aʻa e selesele mai fuamoa e fuafua e faʻatatau i tulaga o le tau mo 2-3 vaiaso. O lo latou umi e na o le 7 mm, o laumei e umi, seleselega-faʻailo ma faʻailoga. Larvae e fafagaina i iniseti laiti, aemaise lava aphids. E mafai e tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi ona faʻaumatia e oo i le 500 aphids i le taimi o atinaʻe

A maeʻa le 18 aso, ona ufiufi ai lea o vaega i totonu o se nofoaga puipui, afifiina i latou lava ma liliu atu i se pulu papaʻe paepae. A maeʻa le lacewing lau laʻau, e amata le isi augatupulaga. E na o le lua augatupulaga e ono tulai mai i le tausaga. Tagata matutua matutua e fafagaina, e pei o se tulafono, i luga o le meli ma le polu, i nisi taimi e le faʻafefe mai pepe laiti. O se tagata matutua lacewinter winters i nooks, aua o nisi taimi e mafai ona maua i totonu o fale nofo ai. I le taimi o le taumalulu, e mafai ona maua e le iniseti se lanu samasama po o le lanu enaena, ae i le tautotogo e toe lanu meamata.

Lacewing fuamoa. © Daniel Cohen

Liona oti

Faatasi ai ma mea masani-e vaʻaia e tusa ma le 42 ituaiga o liona faalilolilo, lea, e pei o le lace-eyessee, e aofia i le moni moni. O se tasi o meaola sili ona lauiloa e iai sona apaʻau (foliga lanu enaena) pe a ma le 3 cm. O tagata taʻumatua ma tagata matutua e fafagaina i aphids ma saofagā i le paleni o meaola i le tau faasaga i lenei manu.

Toe faʻaleleia i le togalaau:

  • Latou te fiafia i nofoaga e maua ai le tele o laau totō.
  • Green-eyes manaomia se sulufaiga mo le taumalulu i le tulaga o tamai fale laupapa ua tumu i vaovao.
O le tootoo o se lacewing o se leona oti. © Gilles San Martin

O le faʻaogaina o lacewings mo le puipuia o mea totino o laau i totonu o greenhouses ma luga o eleele puipuia ua uma ona tofotofoina ma ua maua ai ni taunuuga lelei. Mo lenei mea, e tatau ona tuʻu 20 fuamoa lacewing, lea e mafai ona faʻatau i fale faʻapitoa falemaʻi, mo sikuea mita taʻitasi o luga.

Tagata faimalaga

O tagata faimalaga e atiaʻe, e pei o pala, i luga o 'au eseese, lea e mafai ona tele iniseti, sei vagana ai vaʻavave. Mo tagata fai togalaau, o tagata tietie e taua tele, talu ai latou te faʻaumatia anufe o pata, o laʻau o lago ma aphids. O foliga vaaia o tagata taʻavale e pei o vavae ma i le tele o tulaga e pogisa pe motusia foi. O latou tau aogā e le o tutusa ma laina mai le itiiti ifo i le 1 mm i le sili atu i le 10 mm. E fai ma faʻataʻitaʻiga, e tatau ona faia le 2 ituaiga eseese o le tietie, o le taua tele. O le meaola muamua e faʻasolo i luga o anufe o le kapisi laʻau, o lona lua - i luga o aphids. O le tagata o loʻo tiʻetiʻe na te fuaina fuamoa i luga o le iniseti, o lona siva, anufe poʻo o latou tino faʻatasi ai ma le fesoasoani o se tui faapitoa e tuʻia ai le tino o le tagata manua i le vave televave. O se vavao o le ituaiga o solofanua e tutusa e vavalalata mai le fuamoa ma e le o ese mai le "tagata talimalo".

Naedgik o le arasitic arasitic mai le aiga Braconidae (Braconidae). © David Ball

E mafai e tagata faimalaga ona lalafi e pei o se alova, chrysalis poo tagata matutua. Mo le 1 le taimi, o le fafine e tusa ma le 30 fuamoa i le anufe o le kapisi. I le aotelega, e mafai ona ia tuʻuina atu i le 200 fuamoa. A uma ona faʻapipiʻi le pito i totonu o le anufe, o le atigi o ona tino, e lafoaʻi ai le tele, lea e liua mulimuli ane i le pupae.

O meaola faʻapipiʻi i aphids e tuʻu ai fuamoa i le tino o aphids. O le siva e tupu mai i le fuamoa na te fafasi mai ai mai totonu, o loʻo fafagaina, ma tamatamaʻi i totonu o se pusa tilati manifinifi. A uma le tamaititi, ona alu lea o le uila i totonu o se tamai pu i totonu o le atigi aphid. E tusa ma le 200 aphids e mafatia i tamaitai taʻitasi. O le atinaʻeina o le iniseti, mai le fuamoa i le tulaga o le papal, e tusa ma le 10 aso, o le tele o augatupulaga e ono oʻo mai i le tausaga. O aʻafiaga e aʻafia ai tagata taʻavale o loʻo i ai se lanu apamemea ma se paʻu uila.

Caterpillar ua afaina i fuamoa uila. © itchydogimages

Toe faʻaleleia i le togalaau:

  • E talafeagai le faʻaputuina o "fale mautotogi" i le mutia umi po o aʻa i lalo o le vao, ma isi.
  • E fiafia le tagata tiʻetiʻe e nofo i togalaau faamalu (opu, coriander, vao, caraway, puʻe, ma isi)

Telefoni masani

E masani ona iloa e le au faifaatoaga ma le au fai togalaau le tele o taliga masani, e tusa ma le faasologa o manu felafolafoaʻi. O le umi o le tino e 3.5-5 mm, o paʻu pito i luma e mausali, o manulele faʻaiʻu e fetogi. E iai foi ni mea e leai ni apa. O manoa o loʻo i tua o le tino e ofoofogia. O le taliga o le taliga e masani lava i le aoauli ma le po, ma i le gasologa o le aso e natia ai i vaiti vaiti.

O le faʻamaloloina o iniseti leaga, e pei o dahlias, e mafai ona faʻaleagaina ai le gaosiga o laau laiti dahlia.

Telefoni masani, faʻaaliga Europa, poʻo se faʻamau (Forficula auricularia). © Francesco

I le tautotogo ma le autumn, o le fafine e tuʻuina atu i le 100 fuamoa i totonu o se mink, lea e tosoina e ia lava, puipuia i latou ma tausi lana fanau - muamua e uiga i fuamoa, ma mulimuli ane e uiga i fua. Earwigs e sulu i totonu o fale puipui - i totonu o le laau, fuga o fale, i le palapala, fugalaau fugalaau ua tumu i teuteu lelei po o isi mea, e pei o le puʻu.

Toe faʻaleleia i le togalaau:

  • I le avea ai ma fale puipui, e mafai ona e faʻaogaina fagu fugalaau e tumu i paʻu laupapa, moa po o vaomago. O ia fagu ua totoina i le va o fualaau faisua poo ua tautau i luga o laau.
  • Mo le taumalulu, e tatau ona fufulu ipu ma faʻafefete i le tautotogo.
  • O le tilotilo i autafa o ogalaau e fesoasoani i le masani ai o le iniseti. E masani foi ona saili e le au e saili se sulufaiga mo le taumalulu i lalo ifo o laau, i ona lau paʻu.

Pusi talo

O le pusi faʻatauvaʻa e aofia i le vasega o sivili. O ona ituaiga eseese o loʻo i ai ni meaʻai. Mo nisi, o le sua lea o nisi laau, mo isi, iniseti. E matua fiafia lava le fai togalaau i le mea mulimuli, lea o isi mea e faʻaumatia aphids. O nei mea e aofia ai le mama ma le leaga, ma o nisi ituaiga o meaola e masani lava ona aʻafia i luga o miti.

O fugalaau e fai ma iniseti laiti laiti 3-4 mm le umi. Mo le 1 le taimi, o le fafine e oʻo atu i le 8 fuamoa, e masani lava ile pito o lau. Mo le tausaga, o fatu fatu e lua tupulaga, ma i nofoaga ma se mafanafana o le tau e oo lava i le 3 E tele ituaiga o fugalaau e fafagaina i luga o vaeluaga.

Bug Gminatus australis ma se pusa ua lavea. © JJ Harrison

Toe faʻaleleia i le togalaau:

  • Leai ni manaoga faʻapitoa ma fautuaga, seivagana mo le faʻaaogaina o oloa tau vailaʻau.

E faʻapefea ona tosina mai iniseti i le togalaau?

Afai tatou te tele ni iniseti faamanuiaina i se mea ma tuʻuina atu i latou i totonu o le togalaau, o le aafiaga o le a na o sina pisi. E sili atu ona taua le aoga o iniseti e maua aʻa i totonu o le togalaau. Ina ia faia lenei mea, ia faia ni tulaga talafeagai mo i latou. Muamua lava, o le mea lea e maua ai meaai ma nofoaga mo le malupuipuia ma le faʻaleleia o iniseti aoga.

Ina ia toe gaosia ma faʻaleleia le ituaiga o meaola o iniseti aoga, e aofia ai le carnivorous (entomophages), e taua le amanaia o latou foliga:

  • Iniseti faʻatauvaʻa e tosina mai i laau toto, e le o faʻamaʻi (phytophages);
  • Iniseti faʻatauvaʻa e faʻaaogaina mo le fausiaina ma faʻaumatia lena ituaiga "host" ie le pest lea na latou atiina ae ai i latou lava.

O le mea lea, o iniseti aoga e tosina atu i le togalaau e ala ile totoina o laau (vao vao), ae le o faʻamaʻi.

Toto fualaau fugalaau e toso ai iniseti aoga. © Sandie J

O le i ai i totonu o le togalaau ma le vao, i le tele o fugalaau faalenatura masani, e oo lava i nai numera laiti, e mafai ai ona maua ai iniseti faʻataunuʻuina e faʻataunuʻu ai isi mea taumafa i vaega o le toe gaosia. E le gata i lea, o nisi iniseti faʻatauvaʻa e mafai ona gaosia lelei na o le tuʻufaʻatasia o meaai ma le nectar poʻo le paddy ma le iniseti ua afaina. O le mea lea, o le i ai o vao vavalalata, e oo lava i vaega o loʻo tutupu ai fua o faatoaga, i se tulaga i lalo ifo o le tamaoaiga o mea leaga, faateleina le aoga o iniseti tauvaga ma ua manatu ua talafeagai.

E tatau ona i ai pea le tele o meaola eseese i le togalaau ina ia manuia ai iniseti e ola ai.

O iniseti faʻamalositino faapitoa e suʻeina lo latou "matai" ie pest i soo se numera o lona numera. O le mea lea, o le isi, i totonu o le togalaau e tatau ona i ai pea se numera faapitoa o meaola faalafua eseese, e tusa lava po o le a le uiga o lenei mea! E masani lava ona totō laau i totonu o le pa puipui i le togalaau lea e tupu aʻe ai meaola faalafua ma iniseti faʻatoʻaga. E naʻo le tulaga lenei e mafai ona latou puipuia ai pupuvaʻa o le manufeʻai. O pepe iniseti o le Polyphagous e faʻaalia ai le fiafia i se ituaiga o meaola faalafua pe a maualuga lona numera, o le mea lea e masani lava ona tuai.

O le mea lea, mo tulafono faatonutonu gafataulimaina o le numera o meaola faalafua, o ituaiga meaola eseese o iniseti o vaalele e talafeagai. Ma ia faʻalauteleina le ituaiga o meaola ma le gaosia o iniseti manava, e tatau ona lūlūina a latou meaʻai o le nectaronose.O mea nei, e pei o se tulafono, faʻafefeteina faʻapitoa ma faʻafefeteina laau totō, o fugalaau laiti e fai ma sui o le tele o punavai o le nectar ma faʻaputuina ai se nofoaga e mafai ona nofo ai iniseti aoga, e aofia ai pi, ma butterfly.

Maota mo le taumalulu aoga iniseti. © wigglywigglers

Laʻau o loʻo tosoina ai iniseti aoga

I totonu o laau e tosina ai iniseti - puipuiga o togalaau, e tatau ona matauina mea nei:

  • Tansy. E tosina mai ai ni tina, o mailei, togafiti laiti, lacewings ma lafu muamua ona o lona tau o meaʻai. Tansy aphids, mo se faʻataʻitaʻiga, fafaga i le sipuni o le laau ma masani ona faaputuputu i ni aofaiga tetele i tafatafa o le pito o ona laʻau.
    O le lelei o le tansy o le faʻafefeteina o laʻau tansy e faʻaaogaina ai le fala o le Colorado potato. Ou te faaopoopo atu ia te aʻu lava ia, o le tele o otaota mai le meaʻai e lelei tele e faaaoga i le faapalaga. I totonu o sea faapalaga, e le amataina i luga o le urosa ma le May.
    O teuteuga o laulaau ma fugalaau fugalaau e aofia ai le tele o vitamini eseese, fualaau taua, faaleleia le tofo o kvass, paluga, jam mai fugalaau.
  • Belly button. Laʻau laʻau e sili ona manaia mo vavae ma lago. I le vaitau o le fuga, ua ufitia i le tele o fugalaau samasama.
  • Lemon Marigolds. Aumai ni pepe laiti ma ni apogaleveleve. O fatu laau e totoina i le eleele i le vaitau o le taimi na pasia ai le malulu.
  • Cumin. E tosina mai ai ni meaʻai leaga, vaʻavave, pepe laiti, germs ma lacewings i le vaitau o le vaitau. O ona fatu manogi e faʻaaoga i le falaoa ma mo le sauniuniga o marinades.
  • Odorous dill. Faʻasaga tamaloloa, anufe, pepe laiti ma faʻaaloalo.
  • Buckwheat. O se faʻaleleia lelei o le eleele o loʻo faʻapupulaina le mea o loʻo iai i mea faʻalelaʻau pe'ā manogi.
  • Moli vine. E tosina atu ai e le gata o pi, ae o laumei foi, o laumei, tamai pusi, meaʻai maona.
  • Spearmint E faʻaaogaina e fai ai le laʻau faʻamafanafana ma avea ma manogi. E manaia le moa e lele ma vaʻavaʻa.

O le tele o ituaiga o legumes ei ai le malosi e tosina mai ai iniseti aoga, mo se faataitaiga, o le fulufulu ulaula, fulufulu fulufulu, vetch. Latou te tuʻuina atu iniseti aoga i meaai ma susu tumau, faʻatamaoaiga le palapala i le vailaʻau.

Ina ia faʻamautinoa le i ai o laau totō e faʻalelei i iniseti aoga mo le vaitau atoa, e tatau ona e amataina i latou e fuga mai i luma, e pei o le buckwheat, lea o le a suia e le oona. O le taimi lava e te manaʻomia ai le totoina o marigolds, calendula, ina ia latou totogo i le ogatotonu o le taumafanafana. E tatau ona e ola i luga o le tansy, clover ma le pute, lea e fuga mai mo se taimi umi mai lea tausaga i lea tausaga.

O le galuega o le faʻaaogaina o iniseti aoga e le o le faʻaleagaina atoa o meaola faalafua, ae ia pulea a latou fuainumera.

Pe a faʻavaeina tulaga e faʻapipiʻi ai se siosiomaga lelei mo iniseti aoga ma teuteu, e mafai ona ausia se paleni masani i le va ole numera o iniseti leaga ma aoga.

Matou te tulimatai atu i lau fautuaga ma au faʻamatalaga!