Laʻau

Kaluzhnitsa

O le laʻau o le vao Calf (Caltha) o se sui o le aiga o Ranunculaceae. O lenei ituaiga e tuufaatasia pe tusa ma le 40 ituaiga. O le faasaienisi igoa o lenei ituaiga e sau mai le upu Eleni, i le faaliliuga o lona uiga o le "ato" po o le "pesini", e mafua mai i foliga o le fugalaau. O le igoa Rusia o lenei fugalaau e sau mai le upu Russian tuai "Kaluga", lea e faaliliuina o le "aau" po o le "puddle". I tagata, o lenei fugalaau e taua foi o se gata vai ma se vaitafe e tafe. O ituaiga e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga o loʻo faʻapogai le marsh. I le vaomatua, e mafai ona maua lenei ituaiga i Mongolia, i mauga o le subcontinent Indian, i Amerika i Matu, Iapani, ma toetoe lava i Europa atoa, e faaopoopo atu i le itu i saute.

Vaega o le calendula

Marsh Kaluga ua totoina o se mea teuteu. O nei meaola e lua ituaiga togalaau. O le laulaau laʻau e le lavalava, e pei o se tulafono, e maualuga (luga pe luga), e masani ona taoto i lalo. O le maualuga o le laau e ese mai i le 0.03 i le 0.4 m. O aʻa e tutusa foliga, e aoina i se fusi. E masani lava ona i ai le lanu lanu meamata o le lanu lanumeamata lanumoana e mafai ona avea ma foliga o le fatu po o le fatu, o lo latou tuaoi o le taulaga-totoa pe toso. O lapisi laulaʻau, e oʻo atu i le 0.2 mita i le isi itu, ei ai ni petioles umi ma sologa lelei. O lapisi lapisi e sessile. O pupu uumi e ola i le pito i luga, ma e tupu lenei mea ia Aperila poʻo Me. E tusa ma le 7 fugalaau samasama, moli po o le lanu auro e tupu i luga ia i latou, e oʻo atu i le 0.5 cm le lautele o le lanu. O le numera o leaflets e tutusa ma le numera o pistils; i le fuga e tasi, e mai i le 2 i le 12 vaega. Pe a ma le 10 fatu lanu o le lanu uliuli e tafe i totonu o le laupepa e tasi. E i ai se mea itiiti oona i vaega taʻitasi o le malae vaʻaia.

Faʻatoʻaga o le calendula

Faʻamasinoga

Mo le totoina o vine, ua fautuaina e filifili nofoaga e susu ma tatala. E mafai foi ona totōina i totonu o se nofoaga paolo i lalo o se laau, ae peitai, e tatau ona maitauina, ao fufuluina le laau e tatau ona lava se malamalama. O le eleele mo le totoina e susu ma fuga. E mafai ona totoina le Kaluga i le eleele vevela, ae i lenei tulaga e tatau ona fafagaina i taimi uma. O fualaau e manaomia ona totoina i le eleele matala i le amataga o le tautotogo po o le tautotogo o le tautotogo, e tatau ona matauina le va o le 0.3 mita i le va oi latou. A totoina fugalaau, e tatau ona faasusu lelei, ma e tatau ona ufiufi laau vao mai le itu i saute seia oo ina mauaa ma fetuunai i se nofoaga fou.

Tausia o le Kaluga i le togalaau

Kaluzhnitsa e puipuia mai le malulu ma le le lelei. O le mea taua i le tausiga o ia o le fafaga. E tatau ona mamanuina ma lava, ae tatau ona manatuaina o le palapala i luga o le saite e tatau ona susu i luga. O le fogaeleele o loo siomia ai le vao e tatau ona matala, ma e tatau ona maeʻa le veleina. E manaomia e le laau le 2 po o le 3 ia ofu pito i luga i le taimi o le vaitau, mo le mea lea latou te faʻaaogaina le faʻaaogaina o meaʻai. I le tasi taimi i le 3 po o le 4 tausaga, e faia ai le totoina o gaʻo, lea e vaevaeina ai aʻa. O le mea moni, o lenei laau toto e mafai ona vave tupu vave i luga o le tele o tausaga, ona o lea mea ua leiloloa lona foliga vaaia mataʻina.

Toe gaosia

Mo le toe gaosia o lenei aganuu e faʻaaoga ai fatu, faʻapea foi le tuʻuina, e mafai lava ona e vaevaeina le togavao. I le kaluga, o le aʻa i luga o le itu i luga, i lenei itu, o le aveeseina o se vao mai le eleele e faigofie lava. Faia lenei mea i le amataga o le tautotogo po o le amataga o vaiaso o le autumn. O le eliina vao e tatau ona vaevaeina i ni vaega, vaevaeina i ou lima, e faigofie lava. A uma ona vaeluaina le vavao, ona totoina ai lea o le delenki i se nofoaga tumau, ae tatau ona sauni muamua le togalaau po o togalaau i le taimi muamua. O se mamao o le 0.3-0.35 m e tatau ona matauina i le va o vaovao. E tatau ona vavalalata le togavao delenki. Latou te ufiufi foi mo le taimi muamua mai le la mai le itu i saute.

Faʻapenaina e ala i le taoto

Mo le faʻaleleia o lenei fugalaau e ala i le taoto, e tatau ona e tuu ona mama i luga o le palapala, ma pe a maeʻa, latou te fufuluina i luga ma eleele mama. I le gasologa o le vaitau, e manaʻomia e le faʻalauteleina le faʻaleleia masani o fagu ma pito i luga, faʻapea foʻi ma se tagata matua. I le amataga o le vaitau o le tautotogo, o le a tatau ai ona tipi ese le taʻavale ma aʻa o loʻo faʻapipiʻiina i luga o papa. A maeʻa lea latou te manaʻomia ona tulaʻi i se nofoaga tumau.

Fanauina o fatu

O le metotia o le fatu o le toe gaosia e le o se lauiloa tele, talu ai e vave lava ona avea le fatu ma mea e le talafeagai. E sili atu ona faigofie le suʻeina o lenei laau i le vaomatua ma le totoina i lau togalaau togalaau. Ae ui i lea, i le i ai o le fatu fou, e mafai ona e taumafai e tupu se calendla mai ai. E lūlūina fatu i le taimi lava e seleseleina ai, e pei o se tulafono, e pau le taimi i le masina o Iuni, ma e tatau ona tupu mai laau i le faaiuga o le taumafanafana. Afai e maeʻa le totoina o le taumalulu, ona tatau lea ona vaʻaia fualaau i le isi tautotogo e sosoo ai. I le tautotogo, o fatu e totoina i totonu o se pusa poʻo se atigipusa, mulimuli ane o le a manaʻomia ona totoina fualaʻau i laʻasaga. Ina ia faia lenei mea, o loʻo tausia mo le fa vaiaso i le vevela o le 10 tikeri, pe a maeʻa ona tuʻu lea mo le 8 vaiaso i se nofoaga vevela (mai le 18 i le 20 tikeri). A oʻo mai le iʻuga, e tatau ona aliali mai muamua fua muamua. O laau totogo ma malolosi o loʻo totoina i eleele palapala. O le muamua fugalaau i ia vao e mafai ona vaaia i na o le lua poʻo le tolu tausaga o le tuputupu ae.

Maʻi ma faʻamaʻi

O lenei mea totino e matua maualuga lona tetee atu i faamaʻi ma meaola faalafua eseese. Afai e lelei le siakiina o le laau ma usitaʻia tulafono o le tekinolosi mea taufaatoaga o lenei faatoaga, ona le tatau ai lea ona tupu se faalavelave i le fai togalaau. E tatau ona totogia faapitoa le fafaga. Afai e le maua e le togavao le aofaiga sao o le vai, ona amata lea ona latou le fiafia.

Ituaiga ma ituaiga o kaluzhnitsa ma ata ma igoa

Marsh marigold (Caltha palustris)

E pei ona taʻua i luga, o le sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga o le ituaiga o palu (Caltha palustris). O se auiliiliga auiliili o lenei ituaiga meaola e mafai foi ona maua i le amataga o le tusiga. O lenei meaola e na o le 2 ituaiga togalaau, o fugalaau e faalua, ma e lanu samasama ma sinasina. O le mea e masani ai, o faifaatoaga e faʻatuina isi ituaiga o kaluzhnitsa, mo se faataitaiga:

Duoden Kaluzhnitsa (Сaltha fistulosa)

O lenei ituaiga o meaola e taʻua o le Sakhalin-North Iapani. O se tasi lea o ituaiga pito sili ona manaia ma matagofie o laumei. O ona ogalaau, lalala ma le mafiafia, pe a tupu le laau, e maualuga pe a ma le 0.2 mita. Ae ui i lea, i le taimi o fualaau aina, e ono maualuga le tusa ma le 1.2 mita. O paʻu lapisi ma lapisi lapisi lapoa o loʻo i ai ni petioles. O le tuufaatasiga o fualaau oona e aofia ai fugalaau samasama lapopoa tetele, i le lautele e oʻo atu i le 70 millimita. O le tele, o lenei meaola e fuga mai i aso mulimuli o Me.

Fale tele-petal (Caltha polypetala = Caltha orthorhyncha)

O le laufanua moni o lenei ituaiga o vanu o le subalpine ma alpine o le Caucasus Mountains ma Asia. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.15-0.3 mita. Fugalaau lanu samasama-lautele e oo i le tusa ma le 80 milimita. O nei laau totō e tupu mai ia Me ma Iuni.