Fugalaau

Maranta: ata, ituaiga, mea faalilolilo ma togafitiga fale

O le laau fugalaau o le uʻamea o le Marantov aiga e tupu lelei, faʻaleleia, ma fuga mo se taimi umi i le fale. Na faaigoaina o ia e le fomaʻi ma le fomaʻi o Italia o Bartolomei Marant, o le sa nofo i le senituri 16. I le aso, e tusa ma le 26 ituaiga o lenei laau, lea e taugata mo lona laititi laʻitiiti ma lau laʻau matagofie tele. O mea totino matagofie e manaʻomia ai le tausiga, o foliga o le a tatou talanoaina i lenei tusiga.

Maranta: faʻamatalaga lautele, ituaiga, ata

O le lauʻeleʻele o se fugalaau matala o le vaega ole vevela o Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu ma West Indies. Laʻau laiti e ola e oʻo i le 30 cm i le maualuga ma e ese mai aʻa malolosi, faatu ai po o fetolofi fugalaau ma laʻau lautele o loʻo ola i petioles. Faʻalagolago i le ituaiga, o le laulau laʻau e teuteuina i laʻau mumu, o laina lua-laina poʻo ni lanu susulu i le veto tutotonu.

I le itu pito i luga, o le lau lanu e ono lanumeamata, lanumeamata lanumeamata, poʻo le mumu. O le pito i lalo o le pito i luga i le lanu e matua ese lava. O le tuufaatasiga o lanu lanu ma laumei o loʻo i luga o laʻau e vavalalata foliga tutusa ma le laulaʻau o se codium decorative. O le laau e fuga mai i le paʻepaʻe lanumatua ma le malamalama i le tautotogo po o le taumafanafana.

O le fugalaau fugalaau e iloa e le toʻatele ona o le lelei o le faʻaleleia o lau laʻau, o lau laʻau ua faʻaalia, ma afai e leai se malamalama po o se susu o le laau, e pipiʻi laulaʻau i ni tapuni tapuni ma faʻaloloa i luga. I lenei itu, o le fugalaau e lona lua lona igoa - "Tatalo Fuga". Faʻafetai i lenei mea, o loʻo i ai se talitonuga o le fugalaau tatalo e ola i totonu o le fale e mafai ona puipuia le aiga mai feeseeseaiga, faatupuina se siosiomaga lelei ma faamama mai lagona le lelei.

Ituaiga arrowroot

I le fale, e lua ituaiga uʻamea e masani ona tupu. O le mea lenei o se uʻamea tricolor, e taʻua o le tricolor ma le arrowroot e lua-tone. Ae o le toʻatele o tagata fiafia i laau totō o le aiga o Marantov e tutupu aʻe isi ituaiga o lenei fugalaau manogi.

Maranta


Tricolor tricolor (tricolor). O le laau teuteu-deciduous o se togavao, o lona lautele e 30 cm le maualuga ma le lautele. E oʻo i le 12 cm le umi e oʻo i lalo ma maua se foliga faʻalelei. O le talaaga o le pito i luga o le laupepa laititi e pouliuli pe lanumeamata. O le laʻau laʻau e aofia ai vela mūmū ma lanu uliuli lanu meamata i tafatafa ma lanu lanumeamata i totonu o vemini tutotonu. O lapisi laulamu pito i lalo lanu lanu ma laumei piniki. O le tricolor o le uʻamea e fuga mai i fugalaau o se lilac hue lili.

O le uʻamea e lua-leo. O lenei laʻau e seasea tupu, e ese mai i le leai o aʻa. O laulaau e oo atu i le 15 cm le umi e iloga i petioles pupuu, pito i lalo ma se foliga faʻalelei. I luga o se lanu lanumeamata o le lau laulaau, o lanu enaena o loʻo i luga. O laulaau o loʻo i lalo e ufiufi i lauulu ma maua ai se lanu mumu.

O le uʻamea o le fatu. O le mea teuteu o se laau e sili atu nai lo le mita le maualuga. O ona aʻa vevela e mafiafia, ma o laulaau uumi e alo ese ma ola e oo i le 25 cm. O le laulaau laulamu o loo faasino i le pito i luga e paʻu lanumeamata i le lanu ma ufiufi i lauulu. I le tautotogo po o le mafanafana, o fugalaau paʻepaʻe o loʻo i luga o le laau

Maranta Kerhoeven. 25 cm faʻasalalau eseese laʻau lau, laʻau ovalu e oo i le 15 cm le umi ma le paʻepaʻe papaʻe paʻepaʻe. I le pito i luga, o le lau laupepa ei ai se lanu lanumeamata lanumeamata, lea o lanu lanumeamata lanumoana ma lanu paʻepaʻe e tu i tafatafa o le veto tutotonu. O le pito i lalo ole laupepa ei ai se suiga mai le lanu mumu i le malu.

Maranta: tausiga ile, ata

E fiafia tele Maranta i le susulu malamalama, o lea e fautuaina ai e tuu le fugalaau i luga o se windowsill pe sosoo ma faamalama e faasaga i le itu i sasae po o sisifo o le fale. I le taumafanafana, e manaʻomia le laau paolo mai le aoauli tonu. A le o lea, o le lau o le lau o le a faaitiitia i le lapoa, o le a fesuisuiai le mamanu, ma o le a paʻu lau. I le taumalulu, o le fugalaau e manaʻomia ai faʻamalamalamaga faaopoopo, lea e mafai ona tuʻuina atu i ai se ata.

Fofo ma le vevela

Mai le faaiuga o Me ia Oketopa, i le fale, e tatau ona teuina le uʻamea i le vevela i le ea i le + 21- + 26 tikeri. I le autumn ma le taumalulu, e tatau ona faaitiitia le vevela i + 18- + 23 tikeri. O le maualuga i lalo +12 tikeri i luga o le laau e leaga ai. O le oti o le fugalaau e mafai ona oʻo atu ai i le vevela vevela ma faʻataʻitaʻiga.

O uʻamea o loʻo ola i totonu o le fale latou te taofia o latou foliga teuteu ma le faʻafefeteina o le ea. Ae peitai, pe a tausia se laau, e tatau ona e fufulu laʻau lau lua i le tolu taimi i le aso ma se vai mafanafana ma lelei. Ina ia faʻaleleia le faʻamafanafana ile fugalaau, e mafai ona e faia taga nei:

  1. Tuu le fagu i luga o se palatusi ma laʻau susu, faʻalautele le gaʻo poʻo le peat. I lenei tulaga, e tatau ona mautinoa e le aʻafia aʻa i le faʻatumu.
  2. Tuu se pusa po o se mea e faamamaina mea e tumu i vai i autafa o le fugalaau.
  3. I aso vevela ma totonu o potu e iai ni tagata faʻavave, e mafai ona fufulu le uʻamea i totonu o le fagu, pe a uma ona ufiufi palapala i totonu o le ulo ma le polyethylene.

Afai o le ea i totonu o le fale e matua matutu, o le mamanu e muta le manino, o lau o le a leai se leo, ma amata ona mago a latou fautuaga.

Faʻaiga ma fafaga

I le tautotogo ma le tau mafanafana, ua matua malulu ai laau ma vai inu i le vevela o le potu. I le tautotogo ma le taumalulu, e faʻamaʻaina le laau pe a uma ona magutu. Aʻo tausia le uʻamea, e tatau ona e mataʻituinaina ia le toe i ai se vai i totonu o le apa. O le vai e tafe pe a uma le faʻavaivai e tatau ona vave faʻavave.

E fafagaina ile laufanua ile lua vaiaso. Mo lenei mea, o loʻo faʻaaogaina ai minerale ma mea faʻamalosi faʻasamalosi mo laau teuteu ma otaota, lea e tatau ona suia. Faʻamatalaga faʻamautu pe a uma ona faʻamalo le fugalaau.

Sola ma le totoina o uʻu

O le eleele mo le totoina o uʻamea e mafai ona saunia i le fale, faʻafefiloi mo lenei i vaega tutusa:

  • pepa palapala;
  • humus;
  • peat.

E faʻapipiʻi le eleele faʻasoa ma le malala i le mea e tupu ai le paluga o le eleele.

O le palapala atonu o se mea ese. Mo lona sauniuniga faʻaaoga:

  • fanua faʻatoʻaga - 3 vaega;
  • oneone laititi - 1 vaega;
  • peat - 1.5 vaega.

E itiiti lava se malala e faʻapipiʻiina i se paluga faʻapena.

Aʻo tausia le uʻamea i le fale i le tasi taimi i le lua tausaga, e tatau ona totoina le laau i totonu o potopotoga e tele. O le fugalaau e tupu malie, o le mea lea, e le manaʻomia ai le faʻavasegaga masani. O le faʻasalaga e faia ia Mati poʻo Aperila i potopoto fou, e tatau ona sili atu ile lua senitimita nai lo mea na muamua. I le pito i lalo o le ulo, e sasaa mai alavai.

Maranta: faʻaleleia

I le fale, e totoina le laau i tafatafa poʻo vaevaega.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

Ina ia maua mai i le tuai o le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana, o le vaega e lua pe tolu laulaʻau e seleseleina mai se tamaʻi fana. O le vaega e tatau ona tusa ma le 7-8 cm le umi. O le tipi ua tuu i totonu o se fagu vai mama i le vevela o le potu. Pe a ma le masina, e tatau ona maua aʻa, ona mafai lea ona totōina i totonu o se ulo ma peʻa. Ina ia maua se aʻafiaga ma se ola sili atu ona lelei, e ufiufi ai petiles i se pusa tioata poʻo se pusa palasiti luga. Tausia mo i latou o le tausia lea o le palapala susu.

Vaevaega vaega

Pe a faʻapipiʻi se laau, e mafai ona vaeluaina se vao matua i le 2-3 vaega. E tatau ona faia lenei mea ma le faaeteete ina ia le faʻaleagaina aʻa. Na totoina e Delenki i totoa taitasi. O le fugalaau e faʻamaʻaina, tuʻu i totonu o le fagu i totonu o se ato palasitika ma nonoa faʻamau. E faapena tamai kiona e tatau ona teuina i totonu o se potu mafanafana. E aveese le afifi pe a uma ona foliga mai o laulaau talavou. Aʻo leʻi oʻo mai, o le tausiga o togafitiga e aofia ai le faʻagasolo i aso taitasi o le palapala ma tausia susu.

O faʻafitauli faʻafitauli i le tuputupu aʻe o le uʻamea

I totonu o potu malulu ma e masani ona faʻamalosia le suasusu, e amata ona pala o laau ma aʻa. E manaʻomia vave ona toe faʻaleleia i se nofoaga mafanafana e aunoa ma ni faʻailoga ma faʻaitiitia ai le suāsusu.

Laʻau mūmū ma se upega pipiʻi uumi e faʻaalia ai o le fugalaau e aʻafia e se apogaleveleve mite. Afai e le togafitia le laau, ona oʻo loa lea i le taimi o le a amata ai ona paʻu laulaau. O moli vavaveleve e faʻaumatia faʻasologa o tagata poʻo faʻaaoga vailaʻau faʻapitoa. I le avea ai o se fomaʻi faʻapitoa, o loʻo faʻaaogaina i aso taʻitasi o le keleka, laumei, yarrow poʻo le riki. Afai e le fesoasoani lenei, ona togafitia lea o le laau ma Actelik.

O mataʻupu mūmū ma lau lanu samasama e foliga mai e taʻu mai e manaʻomia e le fugalaau le faʻaleleia o le ea. I lenei tulaga, e tatau ona felauai tele laulaau ma isi metotia o le faateleina o le maualuga o le ea i le fale e tatau ona faaaoga.

Faatasi ai ma le tele o le susulu o le la, e mafai ona paʻepaʻe laʻau paʻu. O lea latou te toe maua ai la latou lanu teuteu, o le fugalaau e tuʻuina i totonu o se fale paolo. Afai e le fesoasoani lenei mea, ona oʻo lea i le taimi o le tuputupu aʻe e tatau ona fafaga le laau.

E le mafai ona valaʻau le uʻamea o se fale e le lelei ile fale. Ina ia mafai e le fugalaau fugalaau ona fiafia i le au mo se taimi umi ma teuteu le fale ma ona lau teuteu, o ia e manaʻomia pea le tausiga ma le tausiga e tulafono uma.