Laʻau

Liana Anredera - Vave Vave

Faatasi ai ma vine i totonu, o se laau e sili atu ona "ese" nai lo se tagata e le mafai ona maua. E le gata o le laau toto e tupu mai i fatu, ae e mafai foi ona oʻo atu i le maualuga o mea maualuga, maofa i ana auiliiliga le masani ai. Paʻu o le fatu ma faʻalavelave faʻapitoa, ma e te manaʻo e te le fiafia i le lace texture, faʻalelei atoatoa mo soʻo se faigata i le tausiga. E le gata i lea, pe a tupu ae i totonu o le potu, o le tagata e le o vaʻavaʻaʻi e mamao ese mai le mataʻutia.

Anredera hearty (Anredera cordifolia).

Anredera hearty - faʻalavelave faʻavaomalo ma lau matagofie ma laʻau faʻapitoa

Faatasi ai ma luga o le ea, e masani ona masani ai. Ae o le Ivy, cissus ma la latou kamupani e le na o le pau lea o le filifiliga mo le teuteuina o totonu ma le faanatinati, aʻea aʻe ma feaveaʻi laau faʻauʻu ma fufulu uumi. I aso nei, o fualaau aina oona ua faʻaaogaina le faʻaogaina i le faʻaogaina o le laufanua ma le fausia o puipui lanu meamata. Ma o se tasi o vaitau e sili ona le masani ai i totonu o vine o le matagofie lea o le suavai. O le tuufaatasia o le tulaga o se mea faʻafefe, vavalaʻau ma laʻau teuteu, e le mafai ona na o se mea e faateia ai ona laʻau, ma le fausaga, ma le amio.

Anderders e fai ma sui o se aiga e le masani ai i aganuu i le potu Basell (Basellaceae) I le natura, o lenei laau e maua i na o se tau vevela, ae le gata i se tasi konetineta: e mafai ona e faʻafeiloaʻi i se va i nofoaga faʻavaomalo o Amerika ma Asia. E ui i le mea moni o le genus Andera e le o se mea itiiti lava, e pei o se ogalaau fale e faʻaaogaina na o le tasi ituaiga vine.

Anredera hearty (Anredera cordifolia) o se vaʻaina o le vine vao ma le vevela ma le umi. O ona fatuga e faasee i luga o le auala. O aʻa o le aʻa e lanu-siliva, pine, ma le matutua latou te feosofi i luga aʻe o le palapala. I le leai o se taofiga o le faʻatulagaga ma i tulaga lelei, e vave ona ola paranesi, sili atu i le 3 mita le umi. O laʻau e foliga mai o le tagata e fai ma sui, e foliga mai e tele, e ui o le umi e le sili atu i le 7 cm, ma e manaia ona o le susulu susulu ma le atoa, ae o le lava e le talafeagai. E na o le latalata e mafai ona e talisapaia a latou aano o manu ma oona, lalelei lanu lanu meamata ma foliga le lelei. O se tulaga iloga o le laau o lona tino vaivai, faigofie ona fufulu pulou, o fesootaiga ma mea e sili ona faaitiitia.

E le o se mea e tupu mai ai, ae le o le au a Anderders e le pei o le teuteuina o laʻau, ae pei o ituaiga o fualaau aina vao. O fualaau lapopoa, ae sili ona matagofie, fugalaau, o le au e vaʻaia i se lanu uliuli-lanumeamata ma e aoina i se mea e le masani ai, vaapiapi ma umi, palapopo. E mafai ona faatusatusaina i lalo o filo lanu manulele, e foliga mai o ni teuteuga matagofie ma e foliga mai o se vavega sili ona matagofie. O se tasi o mea e leʻi mafaufauina o lenei fuefuga o le manogi. O le manogi malosi o fugalaau e faapitoa lava le lagona i le afiafi, atonu foi e gaogao mo se potumoe, ae o isi potu o le a le afaina ma o le a fatuina ai se auala filemu o le manogi. I le masani ai, e fuga mai le anderara i le faatalitali o le autumn, fiafia i ona laupepa laka i Aokuso ma Setema.

Anreder, e le pei o le tele o isi mea e nonofo ai i luga ole fale, e naʻo le faʻaogaina o togalaau e mafai ona faʻaaogaina: e le o totoina le laau i ni togavao, e oʻo lava i vaomatua vaeluaina. O le mea lea, o se mea e tupu ai ua tupu na o luga o lagolago pe faʻaaogaina mo puipui puipui poʻo ni mea e sulu ai, e mafai ai e ona aʻa ona aʻe. Anredera o se tasi o vine sili ona lelei mo le fausiaina o laupepa faifai pea ma le siʻosiʻomaga o le eco, puipui o vaalele tetele.

E mafai e Anredera ona vaʻaia le vaega uma o le vaalele mo le taumalulu pe faʻaauauina pea ona atinaʻe i le leai o se tulaga masani o le vevela i le vaitaimi o loʻo moe. Faʻalagolago i le oti o vaega pito i luga, o le fale o loʻo taofia pe ua maeʻa ona faʻaaogaina lona malosi.

Anredera hearty (Anredera cordifolia).

Tausia fale mo anodera

E le faʻapitoa lenei vine e mafai ona valaʻau naʻo tulaga. E manaomia e le fale le tausiga faʻaeteete ma e le tali lelei i mea na misia ma i le filifilia o tulaga tuputupu ae, ma le fausiaina poʻo le lalaga pito i luga. Ae afai o le tausiga e masani, o faigata i le tuputupu ae o le au fai paaga e mafai ona le mafai ona faʻamaonia. E tatau ona totogia faapitoa le faʻamalamalama ma le tele o vaiinu. Anredera e fetaui lelei mo tagata e amataina le seleselega, ae e manaʻomia pea se auala talafeagai.

Malamalama mo tagata fai mea

O lenei mea o se laau sili ona taua tele, e tusa lava pe laitiiti le leai o se malamalama e vave amata ona faailogaina faafitauli i lona atinaʻeina. E tusa lava pe itiiti le paʻu e le manaomia mo le orerra, aua o le mea lea e mafua ai le paʻi, faʻaloiloina o tipu, faʻamaina vave. E le fefefe foi Anderrera i le susulu o le la, ae e sili atu le puipuia mai le aoauli, talu ai e sili atu le susulu o ave e mafua ai le samasama o le lau. O se nofoaga i luga o se susulu malamalama, susulu mai e le la i le taeao po o le aoauli, e lelei mo lenei tagata fetolofi.

I le taumalulu, o le faʻamalamalamaga masani e faʻalagolago i le vevela. Afai e tuua le mafanafana o le laau, e le oti le vaega o le eleele, ona tatau ai lea ona tuʻuina atu i lalo le malamalama i le moli susulu. Pe a taumalulu i le malulu ma le malepelepe o vaega o loʻo pito i luga, e le o iai se vaega o le moliuila, o le laau e siitia atu i le paolo.

Soʻo se suiga o le nofoaga mo tagata e tatau ona faʻatinoina lemu, faʻafetaui lelei laau i suiga suiga i se taimi lemu.

Faʻamafanafana mafanafana

I totonu o le fale, e lagona e le anderra lagona lelei i le vevela o le ea mai 18 tikeri le vevela. E le fefefe le laau i le maualuga ma le vevela, ae oʻo atu i le sili ona matagofie i le vevela mai le 21 i le 25 tikeri Celsius.

O le vevela i le taumalulu e afaina ai le "amioga" o le laau.

I lenei fusi, e mate le aerial i le taumalulu, pe afai na siitia atu le laau i se mea manaia. A o tausia se siosiomaga mafanafana, e le mafai e le anderra ona toesea tipu ma laulau.

Mo tagata faʻatau, o le taumalulu i le mea e sili ona fiafia i ai o le mea e sili ona lelei, faʻamautinoa se taimi malolo atoa. O tulaga lelei e mai i le 10 i le 15 tikeri Celsius, ae o le liana e faasolosolo malie lava ona siitia atu i le malulu, e amata mai i le tautoulu, amata ona faaitiitia le vevela i le 18, ona oo atu lea i le 12-15 tikeri, ma na o le taumalulu e faaliliuina ai i se tulaga o le malologa atoa. O le toe foʻi atu i le vevela e sili atu ona faʻamalosi, o le faʻaogaina o le lalo-tautau i le taimi o le taumafanafana i le taimi lava e aliali mai ai faailoga o le tuputupu aʻe.

Anredera, lea ua tupu ae e le gata o se fale, e fiafia i le ea fou. I le taumafanafana, e mafai e le laau, pe a manaʻomia, ona ave i fafo i le togalaau poʻo le faapaologa, faʻaaogaina e pei o se vine teuteu, ma tuʻu ai i taimi uma pe a sili atu le maualuga o le vevela i le po i le 10 tikeri Celsius. E tusa lava pe itiiti ifo le manava o se mea e matautia, ma o le anufe mo le anodera e afaina.

Anredera hearty (Anredera cordifolia).

Faʻauluuluga o Anders ma le Maʻeleʻele

Anredera i le taimi lava e tasi e fiafia i le maualuga ma le fefe i le paʻu. Filifilia o le fua saʻo lelei mo le fuaina o lenei vine e le faigofie i taimi uma, aua e naʻo oe e maua ai se paleni i le va o le fua o le masima ma le suavai e faʻaaogaina ai le faamasinoga ma le auala sese. I le va o nei faʻavae, e tatau ona faʻamamago le pito i luga, ae e le tatau ona faʻatagaina e faʻamago malosi. Ina ia aloese mai le suavai, e sili atu ona vave faʻafefe le vai mai paluga vave. O le tele o le suāsusu e manaʻomia e le vai i lalo o le vaitau o lona togavao galue.

I le taimi o loʻo moe, e le faʻapipiʻiina le suavai, ma i le laasaga pe a maeʻa pe totogo le laau, totogo fatu, faʻaleleia le suavai ma le faʻaeteete ma le itiiti ifo o le vai, na o le faʻateleina o le maualuga o le faʻavae pe a amata ona tupu lau laau. Afai e le o matauina le taimi o le vevela o le vevela, ona faʻaopopo pea lea ma le totoa o le laau, faʻafefe sina susu ile pito i luga o le palapala ma aloese mai le soona inu.

E ui lava i le afaina o le vevela, ae o le lalolagi e maofa i lona faapalepale mo le malulu masani o fale mautotogi. E le manaomia e Liana ni auala e faʻaleleia ai le maualuga o le ea. O le totoina mo ia e le o faia i totonu o le vevela.

Fertilizers mo Anders

A o faagasolo le vaitau o le gaosiga o vao, e manaʻomia e le tagata e sili ona manaia le faʻaogaina o lavalava. Fertilizers for creepers e faʻaaogaina i le taimi e tasi i le 2 vaiaso i se fua faʻasaʻo poʻo se afa faʻaititia vaiaso o le faʻamalositino.

Mo lenei mea totō, e mafai ona e faʻaaogaina faʻamalosi masani masani ma fugalaʻau faigofie faigofie, aemaise lava pe a faʻaalia le laau i le ea fou i le taumafanafana. O fugalaau faʻamaʻi umi e talafeagai lelei mo anodera (e faʻaaogaina e ala i le totōina ile palapala ile taimi ole gafa).

Anredera hearty (Anredera cordifolia).

Sepe maea ma faʻapipiʻi lagolago

E le mafai ona tupu le Anreder e aunoa ma se lagolago. E tatau ona faʻapipiʻiina muamua aʻo leʻi totoina le laau ma ia mautinoa o le fausaga e faʻatuatuaina: talu ai ona faʻapipiʻiina le tagata i tulaga tulaga ese, e tatau ona filifilia ia lagolago e faʻatatau i le atinaʻeina o le laau mo le tele o tausaga.

E faʻaititia le vavaera i le aveeseina o lālā matutu ma faʻaleagaina ai vaega o tipu, aveese le faʻaumatia o mea e tutupu.

Faʻasolosolo anodera ma meaʻai

O Anredera e sili atu nai lo fale o le fale e sili ona lelei e aunoa ma le toe gaosia poʻo le toe gafa pe a manaʻomia. O fualaau o le fuefiti e matua afaina tele ma o soo se mea e gaosia e mafua ai le faaleagaina tele. O le mea lea, ua totō le laau i totonu o ia pusa e mafai ai ona atiina ae mo le tele o tausaga e aunoa ma le toe gaosia. Ae, i tausaga taʻitasi, naʻo le pito i luga o le mea e sui ai ua sui. O nei faiga e lua ma le gaosiga e na o le tautotogo lava e faia. Mo le taotoga, e le aveesea le laau mai le palapala.

E taua tele le filifilia o le mana saʻo mo le au. Mo lenei mea fetolofi, o potopoto tetele e vave filifilia, lea e mafai ai ona tupu lelei le fale.

O se uiga autu o le sui mo le anodera o lona fua mai. E alofa le Liah i humus ma organics, e manaʻomia ai le filifiliga o mea sili ona lelei. Peitai e taua foi le fausaga o le palapala: o le tele o le suavai i le gaioiga galue o le atinaʻe o le a le afaina ai faafitauli pe afai o le eleele e lava le avanoa ma le tatalaina. Afai e te faʻafefiloi le palapala ia oe lava, ona mafai lea ona e saunia se faʻafefiloi o le eleele mai vaega tutusa o le oneone, palapala laʻau, peʻa ma humus. Mai le faʻatauina o mea faʻapipiʻi e tatau ona faʻaogaina faʻalautele poʻo mea uma e faʻaogaina mo le pipili

Pe a faʻapipiʻiina, ma o loʻo i luga o le tanini o loʻo tuʻuina se maualuga o alavai tetele.

Maʻi ma faʻamaʻi manu

O faʻamaʻi i luga o lenei vine e na o le faʻafeinu faʻatauvaʻa e tupu. Ae o meaola faalafua e masani ona masani ai malo i luga o laulaau, talu ai o le laau ua ola i potu ma le ea malulu. E mafai ona aʻafia Anredera e ala i le apogaleveleve, aphids, ma mealybugs. E sili le lelei ona tau ai iniseti i luga o le vine i le vave ona togafitia i iniseti.

O le vavau e faʻamalosi loto.

Faʻafouina Anders

E pei o soʻo se laau toto, e mafai ona maua mai se mea e maua mai i le tamaʻitaʻi. O le mea moni, e le gata e uiga i fatuga masani, lea e faia e le tina i ni fuainumera tele ma vavae ese i le taimi o le gafa (e sili atu le vavae ese o laau taʻitasi, ae ia vaeluaina vine i 2-3 vaega). E i ai foi i le Anreders ni nodules o le ea lea e atiina ae i totonu o laʻau. Pe a vavaeese mai le tina, e mauaa i totonu o ni koneteina laiti i totonu o le oneone-peat substrate. O le faagasologa e faigofie tele ma vave.

O tafaoga masani o se auala sili ona lauiloa o le fausiaina o vavao. O ona lala vevela e masani lava ona motusia, o le mea lea e toetoe lava a tele mea e fai mo le tipi. O le tipiina o le umi o le umi mai le 7 i le 10 cm e maua i lalo o se pulou i se paluga o peat ma le oneone, ma tausia se ea malulu i luga atu o le 23 tikeri.

E mafai ona maua se va ma se fatu, ae e seasea mauaina i luga o le faʻatau. O le veleina e faia i luga, ae na o sina mea itiiti lava e ufitia i eleele poo oneone. I lalo o le ata tifaga po o pusa tioata e vave ona aliali mai. E totogo laau toto pe a uma ona fausia ni laulaau se lua, i totonu o pusa taitasi. E taua tele mo fualaau laiti e maua ai se la, susulu.