O laau

Fualaau: pe faapefea ona foliga ma pe faapefea foi ona ola i le fale

O le vine (Citrus parataiso) o se fualaau aina o le vao e ola i le aiga o Rutov. O le fanau mai o aganuu o Asia i Saute. I lalo o tulaga masani, e tupu i Amerika, Mekisiko, Atenitina, Sasaʻe Tutotonu ma Caribbean, ausia le maualuga e 5 i le 6 m. O nisi ituaiga o meaola e tino tele ma e tusa ma le 15 m.

E faʻapefea ona ola se laau vine i totonu o se potu? (Faatasi ai ma le ata)

O le aganuu "masani" na amata i le seneturi talu ai, ina ua amata ona lauiloa le taumafataga "fualaau 'aina. Talu mai lena taimi, ua amataina lona galueaina o fale ma faleoloa e le au faifaatoaga amateur.

I totonu o le fale e ola ai e oʻo i le 1.5-2 mita. O laulaau e paʻu, susulu, lanu lanumeamata, lautele atu nai lo se moli, 10-20 cm le umi, sina palaga i lalo, i petioles umi.

E mafai ona fuga ma fua mai i totonu o le potu. E fuga i le tautotogo, o fugalaau e tetele, paepae ma se lanu piniki ma se manogi malosi, nofo toatasi pe faapotopoto i se pulumu.

O fua e lapopoʻa (300-400 g), o la latou paʻu e mafiafia (mai le 1 i le 1.2 cm). E iloga i latou i le i ai o ni meaʻai suamalie ma suamalie. O fua na amata i le faaiuga o Oketopa - Novema.

E sili ona lelei le ola i totonu o potu i luga o faamalama. O laau matutua matutua e sili atu le fiafia i greenhouses, conservatories or premises office.

O le fugalaau ma fualaau aina e foliga mai, o ata o loo i lalo o loo faaalia - faitau mo se manatu manino o lenei "meaola lanu meamata":


Faʻamatalaga o ituaiga o vine ma ituaiga: ata ma faʻamatalaga o laau totō

Faʻalagolago i le lanu o le paluga vine, o fualaau aina ua vaevaeina i ituaiga nei: lanu mumu ma samasama (paʻepaʻe) ma le tino o se lanu samasama. E tusa ma le 20 ituaiga o aganuu na totoina i totonu ia i latou, lea, e faaopoopo i le lanu o le tino ma le peel, e ese foi i le numera o fatu o loo i totonu. E i ai ituaiga e leai ni ponaivi.

O ituaiga sili ona lelei o loʻo iloiloina:

Fualaʻau "Rio Red".

"Lulu".

"Star Ruby".

Fualaʻau "Duncan".

Fualaʻau "Ulaula".

Fualaau "Mati".

Fualaʻau "Ruby Red".

Fua o le vine.

Fualaʻau "Paʻepaʻe".

"Oroblanco."

"Melogold".

O mea muamua e tolu o loʻo lisiina o vailaʻau Amerika. Na fafagaina i Texas i luga o se ituaiga mūmū, ua pateni i le 1929, ua taʻua o "Ruby".


Duncan manatu o se tasi o matua ma sili ona lauiloa i le maketi. E ese mai i luga, o ia o se sui o fualaau paʻepaʻe. O le ituaiga e lauiloa mo fua tetele, o lona foliga e mafai ona ese mai le fulafula e faʻalanoa i "pou". O loʻo faʻamalamalamaina i le vaeluaga o le lauulu ma se lamolemole lamolemole. O le pulupulu ei ai lona manaia lelei, o lo oi ai se manogi malosi, e aofia ai fatu, e faʻaaoga e fai ai sua. E tusa ai ma aso faʻamaʻaʻaina, o fua e maua i le vaega o fualaau aina vave. O laau e lauiloa mo le maualuga o le toʻa ma le fua tele.

O le tulaga faapitoa o le ituaiga "Red" o le leai lea o fatu i totonu o le pulupulu, o lona paolo e ese mai le lanu piniki i le lanumumu mumu.


I le faaiuga o le vaitau, o lona lanu e mafai ona mou ese atu, ma avea ma pipi. O le faʻamatalaga o fua o lenei fualaau aina e lagolagoina e ata lanu - siaki ona foliga vaaia lautele ma le tulaga tipi.


Fualaau "Mati" O se tasi o fualaau tuai tuai, o loʻo i ai fualaʻau laʻitiiti ma se lanu samasama, suamalie, manogi, mūmū, manogi, e ufiufi i se paʻu samasama ma se lanu lamolemole. E itiiti lava fatu i totonu. O le tofo o le fualaau aina e matua maoti lava - suamalie ma le suamalie, o lea e faʻaaoga ai e fai ai sua.


Fualaʻau "Ruby Red" o loʻo i ai sona paʻu o lanu faapitoa-lanu samasama, faʻasolosolo i le faʻauʻuina o se lanu mumu sesega. O le solo e matua mausali, lamolemole. O le pulupulu totonu e le o iai ni fatu, e lanu mumu, ma e lauiloa mo lona tofo sugary. Faʻalogo lelei i le ata - latou te faʻaalia le faʻaogaina o se laau ma fua o lenei vine:


Fua o le vine - O le isi sui o loʻo i ai se paʻu fuga. O lona pito i lalo e vali samasama, o lanu e mumu. O le lauulu e lelei le sosoʻo. O le pulupoa o loʻo i ai se uʻamea uʻamea, o se maualuga maualuga o le suamalie ma le suka. O le tofo o le oona o le fua o fualaau aina e matua leai lava, lea e fiafia ai lenei ituaiga i le lalolagi atoa.

O uiga iloga o fua o le paʻepaʻe paʻepaʻe, o se lanu lamolemole, lanu samasama, paʻu paʻepaʻe, faapea foi ma se pele, samasama-paʻepaʻe, mea malie, pulupulu leai ni fatu. Ona o lona suamalie, o fua ua avea ma mea taua e pei o teuteuga mo fuamoa fualaau suamalie, meaʻai, mea e gaosia mo le sua. Siaki i le foliga mai o fualaau aina suamalie ma le vine Olive vine i le ata oi lalo:



Oroblanco e ese mai i ona itu i fualaau aina e itiiti tele i le tele ma le mamafa. I le taimi lava e tasi, o la latou peele e mafiafia, ma o le paʻepaʻe e sili atu ona suamalie. O le ituaiga o ituaiga e leai ni fatu o aganuu.


"Faʻailoaina" - faʻapea foi le vine e leai ni fatu i totonu. O lona atunuu o le Iunaite Setete, Kalefonia. Tauititi le manaʻomia o le vevela faʻatusatusa i isi ituaiga. O le pele e foliga mai e faigofie lava, o le mamafa ma le tele o fua o le a sili ona manaia. Fualaau aina "Melogold" o se citrus ma le pulupulu, e matua suamalie lava i le tofo, ma le tart aftertaste.

Isi ituaiga lauiloa:

Fualaʻau "Duncan Foster" ("Duncan Fosteriana") - fualaau aina ma le tino piniki;


Le fualaau suamalie Thompson (C. parataiso para. Tompsonii) - fuga i le tautotogo, o fua na aina i Novema - Tesema.


E faʻapefea ona totoina le vine mai fatu ma tipi i le fale

O le auala pito sili ona faigofie ma sili ona taatele e faalauiloa ai le tele o ituaiga o laau o le tupu mai le fatu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e filifilia ni fua e matua fua ma fua mai fatu mai le pipi o loʻo i ai le saʻo. Ina ia maua se 100% o le taunuʻuga, e fautuaina e totō fatu fatu i le taimi e tasi, talu ai e le mafai uma ona faʻaogaina.

E te le manaʻomia faʻapipiʻi muamua fatu: a 'aveʻesea mai le pulupulu, e mafai ona e tuʻuina loa i totonu o le eleele e sasaaina i ni fugalaau laiti (o ponaivi taʻitasi e iai se pusa eseese). I lenei tulaga, o le sui o le a avea o se paluga e aofia ai le eleele fugalaau ma le peat, e faia i le fua faatatau 1: 1. E fautuaina foi e faaopoopo nisi oneone oneone.


Ina ia totoina le vine mai le fatu, e tatau ona loloto le fatu i le 2 cm ma sasaa sina vai i le vevela o le potu. Ona tatau lea ona ufiufi le fugalaau i se taga palasitika ma tuʻu i totonu o se potu mafanafana ma lelei.

E tatau ona e tatalaina le tamai fale kiona mo le faasee i aso uma, ma faʻafeinu ai o le pito i luga o le eleele e magoto. O fualaau o loʻo i lalo o nei tulafono e tatau ona faʻaalia i le 14-21 aso.

O le taimi lava e fuga ai le uluaʻi lau o lau, latou te aveesea le polyethylene, ia mautinoa e le pau le la i luga o le laau. Ae o le potu e tatau lava ona mafanafana ma susulu.

O le tuputupu ae o le fualaau aina i le fale mai le fatu o lona uiga o le suia o le laau i totonu o se pusa lapoa lapoa, i le vave lava e oʻo i le 10 i le 13 cm le maualuga.

O se fualaau suamalie mai le fatu i le fale o loo faaalia i le ata - talisapaia le matagofie o le laau, lea e maua mai i le matauina o fautuaga ua taua i luga:


O le faʻapenaina o ituaiga e leai ni meaʻai e faia e ala i le vaʻaia. O loʻo faʻatulagaina le taualumaga ia Mati - Aperila poʻo Iuni - Iulai. E tatau ona tipi le tipi i se umi o le 8 i le 10 cm, lea e 6 lau. Aʻo leʻi tupu aʻe le vine mai 'oti i le fale, e tatau ona tuʻu le mea faʻalaʻau i le oneone oneone susu ma ufiufi i le polyethylene i luga. Ina ia mafai ona maua se aʻafiaga i le vave lava e mafai ai, ua fautuaina e faatumauina le puleaina o le vevela i totonu o le mini-greenhouse i le va o +23 i +25 ½. A maeʻa foliga o aʻa (e masani ona tusa ma le 2-3 vaiaso), e mafai ona e totoina le vaeluaina o le laulaʻau ma le oneone, humus ma le oneone (2: 1: 1: 0.5), faʻapipiʻiina se alavai i le pito i lalo o le ulo. Malamalama, nofoaga, fafagaina o se fatuga e tutusa ma oe pe a filifili e toto se vine mai se fatu.

E mafai ona toe gaosia e tui. E mafai ona faapipii i luga o fualaau aina totogo ua totoina i le fale. Fruiting occurs on the 4th-5th year.

O lenei faiga e mafai ona amata i le tautotogo - seia oʻo i le amataga o Me. I le taimi lea, o le sili ona malosi o felauaiga o suavai i totonu o le laau ma le tuputupu aʻe o faagasologa ua matauina. O fasi pepa i luga o le scion ma rootstock e tatau ona faia i se meafaigaluega mataʻutia, e taʻitasi ma faia se tasi laasaga lamolemole ma vave. O faʻamaumauga faʻapipiʻi o le scion ma rootstock e fesoʻotaʻi ma le maualuga maualuga, ma mo le lautele o le fasi pepa e tatau ona tutusa.

O le faaputuga e matua lokaina, afifiina i se lipine moli malu.


I le fesili pe faʻapefea ona totoina se fualaau malosi ma maloloina, e tali mai fai togalaau: tuʻuina atu se vaʻa ma le maualuga ma le maualuga. Ina ia faia lenei mea, e fautuaina le folau o le taga i lalo o le laina o le fesoʻotaʻiga, matagi le susu o le fulufulu o le fulufulu mamoe poʻo le vaega o le sphagnum moss i tafatafa o le tui, ma faʻapipiʻi le taga ina ia i ai le sikola i totonu. Ona tupu tele ai lea o avanoa o le manuia o tui.

E faʻapefea ona toto le fua i totonu o se fagu fou

Totogi e oo i le 5-6 tausaga le matutua e totoina i tausaga taʻitasi, i le lumanaʻi - tasi taimi i le 3-4 tausaga. O lenei faiga e tatau ona fai pe afai o le aʻa e faʻaleleia atoa le eleele i totonu o le ulo ma amata ona faʻafefe mai pupu i le pito i lalo o le fugalaau.

E manaʻomia e le tagata matua ona faʻaopopo mea fou i tausaga taʻitasi. Mo le gaosiga, e tatau ona e faʻaaogaina laufanua lafulemu e leai se uiga o le elemene. Lelei mo le 'ulu o le' ulu 'ulu e fetaui lelei ma le mea' ua maeʻa 'Lemon'. E mafai ona e saunia le totoina o lau eleele mai le laupepa ma faʻafefe palapala, humus ma le oneone (2: 1: 1: 0.5). E taua tele e tumu i elemene uma e tatau ai (pulu, cobalt, manganese, zinc, ma isi) ma macrocells (nitrogen, potassium, calcium, copper, magnesium, sulfur, phosphorus). E fautuaina foi le tuʻuina o ni fao i le mea e fai ai, talu ai e manaʻomia e le 'eleʻele faʻasolosolo ma mea' eleʻele meaʻai le iai o uʻamea i totonu o le eleele. I lalo o le aʻafiaga o faʻamalosolo oona mai aʻa, o macrocells o le a tu ese mai fao, o loʻo faʻafefeina e le laau.


A o lei totoina le vine i se fugalaau fou, e tatau ona tafu se alavai mai le 5 i le 8 cm le loloto ile pito i lalo o le koneteina ina ia le maua ai le suavai tele i aʻa ma mafua ai ona pala. O lenei palapala e mafai ona aofia ai ni fasi iliili, faʻamafaʻi polystyrene, faʻalautele le palapala.

Mo le gaosiga, e faʻaaogaina le auala e faʻafefe ai, o le palapala i luga o aʻa e le faʻalavelaveina, ae faʻafeiloaʻi i se fagu fou. O le faalēaogāina ua tumu i le mea fou fou. O lenei metotia e maua ai sina faʻafitauli i le aʻa o le laau.

Fualaau o le Fualaau Suavai: Faʻasaina, Fertilizing, ma le faʻamalosi

E manaomia e le vine se mata malamalama susulu. I le taumafanafana, ao lei amataina le malulu, e mafai ona teuina le laau i le togalaau, luga o le faletalimalo, matala matala. I le taumalulu - i totonu o se potu susulu. O le aofaʻi umi o le ao pe a fua le fua o le potu e tatau mai le 10 i le 12 itula.

O le fugalaau e sili ona tuʻuina i luga ole faamalama sasaʻe poʻo sisifo. Afai o le ipu o loo i luga o le faamalama i saute, ona e manaʻomia lea e teu lelei lona paolo i le aoauli. I luga o le windowsill e feagai ma le itu i mātū, e tatau ona e faʻaogaina se paʻulaʻau e faʻaopoopoina ai faʻasalaga faaopoopo. I le autumn ma le taumalulu, o le a manaʻomia le faʻamalamalamaina atili i soʻo se mataupu, e tusa lava pe o le a le nofoaga o loʻo i totonu o le fagu.

I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, o le sili ona lelei o le tau vevela mo le aganuu o totonu + 20 ... +27 ° C; i le taumalulu, e manaʻomia le malulu - mai le +4 i le +8 ° C. Matou te totoina le vine i ia tulaga i le fale - ma o le a fiafia ia te oe i le tele o fualaau aina ma fualaau aina.

O faʻamaoniga aupito sili ona lelei o le malulu o le ea mo le seleselega e ave i luga: mai le 50 i le 60%. Ina ia faʻaleleia i le vevela o le tau, e fautuaina e faʻamalolo le laau i aso uma ma se pamu e faʻaaoga ai vai malulu i le vevela o le potu. Matou te faatagaina foi se vai mafanafana mo se laau.

E tatau ona masani le tafu, i le taumafanafana - tele, ae le tatau ona faatagaina le vai, a leai o le palapala o le a pala ma o le a pala. Ona o le magoina o le sui, e mafai foi ona oti le aganuu.


Tausia fale mo le 'ulu e maua ai: afai ei ai se vevela vevela i fafo atu o le faamalama, e tatau ona fafaga i aso uma, ae pe a fai o le vevela e faʻalelei, e pei o le mea e mu ai. I le taumalulu, e faʻaitiitia le faʻaitiitia o le faʻavaivai - o le a solo lemu le palapala ona o le malulu.

Mo le faʻamamaina, ave le vaitafe poʻo le vai faʻafefe i le vevela o le potu. Afai e le mafai ona maua sea suavai, ona mafai lea ona e faʻaaoga le masani masani, ae e tatau muamua ona fufulu pe puipuia mo ni nai aso.


O le tuputupu ae o se vine i le fale e faʻaalia ai le masani ona faʻaaogaina le faʻamaʻiina i le meaʻai. O fagalaʻau e fafaga mai ia Aperila ia Setema, faalua i le masina, faʻatasi ai ma faʻalavelave faʻapitoa e fetaui mo fua o le suka. Afai e teu le laau i le taumalulu i totonu o se potu e iai le faigamalo maualalo, ona faʻaiʻu loa lea o le fafaga. Afai o le vevela e maualuga atu nai lo le fautuaina, o le fafagaina e tatau ona faia, ae faʻatasi i le 30 aso.

Vaavaai i le ata ma le foliga o le 'ulu' ua tupu i le fale i lalo o faʻamatalaga faʻapitoa o le taofiga ma tulafono o le tausiga:


O se vaega taua lenei o le tausiga o laau. E masani ona tali lelei i le faiga - 2 fou e ola i luga o le nofoaga o le pupu teuteu. Ua vave fautuaina e filifili po o le fea le maualuga e manaomia e le laau. Ma le isi, aua nei tuua le sili atu i le 2 po o le 3 laʻau amo, ia e tatau ona tuʻu ai le pale. E taua le faatumauina o foliga vaaia lelei o le laau e ala i le teuteuina i tausaga taʻitasi. E faʻafefea ona tupu le pale o le vine, fai, suʻesuʻe i le ata o loʻo i lalo - latou te faʻaalia lelei le faʻapipiʻi:


Pests ma Fualaau Fualaau

O le tele o taimi, e aʻafia ai le laau mai faʻamaʻi pipisi pei o:

  1. Mealybugs.
  2. Scaffolds.
  3. Laʻau mumu mumu.

O le mea moni o le tasi oi latou na osofaia le laau o le a molimauina e foliga vaaia o se upega vevela, paʻu paʻu paʻu, lanu enaena, fulufulu lanu, faaleagaina o laulaau lauusiusi i tafatafa o le mata ma le punouai i lo latou itu atoa, lanu samasama o le laʻau ma lona pa'ū.

Ina ia faʻaumatia otaota, e tatau ona vave faʻamamaina le 'ulu o loʻo ola i le fale. E tele auala aoga mo le pulea o parasite - o le faʻaaogaina lea o se tasi o fofo:

  1. Soa (30 g o le faʻaumea tagamea mo le 10 l).
  2. Ava malosi (afu o le fualaʻau o calendula).
  3. Suauu (2 gogo o le rosemary mea taua mo le 1 lita o le vai).

Faaaogaina o le oloa e te manaʻomia e sosolo ai se cotton ma faʻaaoga e aveese ai iniseti mai le laau. Afai ei ai le tele oi latou, e sili atu le manaia o le pale i le vaifofo filifilia. I le tulaga o le matuia o le faaleagaina, e tatau ona e suʻeina togafitiga o iniseti (Actellik, Actara). E tatau ona faʻaaoga lelei e tusa ai ma faatonuga o loʻo i totonu o le afifi. Masalo i totonu ole vaiaso ole vaiaso, ole a manaʻomia ona toe faʻaleleia le pale o le fale o le vine pe afai, a maeʻa le muamua, e le faʻatoʻilaloina atoa le meaola faalafua.

Faatasi ai ma faʻamaʻi o le aganuu, o faʻalavelave taatele e faʻaleagaina ma faʻaleagaina le natura:

  1. Gum Setection.
  2. Atracnose.
  3. Fiafia.

O faʻamaoniga o maʻi faʻamaʻi o le oti lea o le cortex i le pito i lalo o le ogalaau ma le foliga mai o se vai samasama vaivai i luga o le fogaeleele. Ina ia faʻaumatia le faʻamaʻi, e tatau ona aveʻesea vaega o maʻi o le cortex i se manoa malosi i le tino ola, ma o nei vaega e tatau ona togafitia i luga o se laau e iai se togalaau.

O togafitiga o faʻamaʻi faʻaleagaina o fualaau aina e faia i le fale, e pei o le varniness ma le atracnosis, e mafai ona ausia e ala i le togafitia o le pale i fualaau faasaina e pei o Fitovir, poo le Bordeaux.

Fautuaga mo le tausia o le vine i le fale (faatasi ai ma le vitio)

O le laau e matua nofouta i tulaga o le taofia. Afai e te solia tulafono mo le totoina o vine i le fale, o le aganuu e mafai ona mafatia tele pe oti foi.

Afai i le taimi o le taumalulu taumalulu o le puleaina o le vevela e sili atu le maualuga, o le a le taofia le tuputupu ae o laau. I lenei tulaga, ua ia faamoemoeina se toilalo taua ma le toe faaseseina i le atinae i le vaitaimi o le tautotogo-taumafanafana, o le leai o lanu ma, e tusa ai ma fua.

Afai o le eleele e faʻafefe pe faʻafefeteina, e foliga mai, o le lanu, laʻau poʻo fua o le a amata ona paʻu (faʻalagolago i le taimi nei o le atinaʻeina o le aganuʻu). Ona o le malologa o le vai i aʻa, ua amata ai ona afaina ai le lanu enaena ma ua amata le pala.

Le lava o le faʻaleagofie e faʻateleina ai le tuputupu ae o laau. O lenei mea e mafai ona faʻamasinoina e ala i le matauina pe faʻafefea ona tupu vave le ulu o le 'ulu i totonu o le taimi galue. Ae e le aoga foi le faʻaaogaina i luga o laei, a le o lea o le a amata ona liu samasama ma ua mou. Mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le sili atu o le calcium i totonu o le palapala, o le a faʻafefeina le aʻafiaina e le aʻa o le tele o isi macro ma microelements.

Afai e sili atu le maualalo o le masima miti, e tali atu le laau i le solia o tulaga tuputupu ae e ala i laulaʻau lau lau.

O le uiga o le fualaau aina na faia i le fale, lea na maua ai le manava ona o le tuusaʻo o ave i luga o le palealii, e pei ona taua i lalo: o laulaau lau i le itu na liliu agai i le la ua ufitia i le paʻu o le paʻu.

E taua le toe mafaufau i se isi mea e tasi: o le laau e faʻaalia le le lelei i faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻafuaseʻi mai le tasi nofoaga o le tuputupu ae i le isi ma oʻo lava i suiga. O se taunuuga, pa'ū lanu, ovaries, o se vaega o laulaau e mafai ona tupu.

O le a faʻamatalaina e le au fai togalaau faʻatoʻaga mea lilo e uiga i le auala e ola ai i le ola maloloina ma le malosi o le "laumei lanumeamata" e masani ona fiafia i fualaau suamalie.