Fale taumafanafana

Totoina o se mutia i le tautoulu

E tofu tagata fai togalaau ma ona lava manatu e uiga i le taimi sili ona lelei mo le totoina o mutia vao. Faʻalelei i le tautotogo - i le amataga o Mati poʻo le tautoulu - ia Setema po o le faaiuga o Novema ei ai ona itu lelei ma le lelei. Ae o le taimi sili ona taugofie mo tagata o le taumafanafana, pe a mafai ona e totoina se mutia, o le taimi tonu lea o le tautoulu.

Faamanuiaga o le Totoina o le Autumn

Autumn o se taimi avanoa mo le vave faʻapipiʻiina o fatu ma aʻa. O loʻo i ai mea moni uma lava mo lenei mea - o le susu o le palapala ma le lava o le suāvai i le ituaiga o timuga, faʻaalu lelei o le ea (e ese mai le vevela vevela ma le vevela).

Ina ia tupu se laʻau lelei, e te manaʻomia se taimi faapitoa e saunia ai le eleele, lea e le lava i le tautotogo, ma i le tautoulu (pe a uma ona selesele) e sili atu.

I le taimi o le tautoulu, o le fuainumera o meaola faalafua i luga o le nofoaga ua faaitiitia, ma o le mutia vao ua toetoe lava a le toe tupu.

I le vave totoina (mai le aso Setema 1 e oo i le 15), o le vao vao o le ai ai le taimi e maua ai le aʻa ma ola ai i se maualuga e tusa ma le 10 cm e oʻo lava i le muamua o le pulu o po. A o lei amataina le tau malulu, e mafai lava ona e maua le taimi e fai ai le moa muamua o le mutia. I le lūlūina mulimuli ane, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le a malolo tamaiti laiti pe a oʻo mai le taumalulu, aua o le a le lava lo latou tuputupu ae.

Pe a lūlūina e le taumalulu fatu o laʻau vao, o le a amata mai muamua lanu lanumeamata i le amataga o le tautotogo. E fautuaina laʻau ia lūlūina i le vevela o le 0 i le 5 tikeri Celsius (Oketopa - vave Novema) ma vave ona ufiufi i se mulching layer consisting of peat or land dry. O fatu ua mamae e avea ma "faamaʻa" ma o laau laiti e foliga mai i le tautotogo e mafai ona lagona le lelei i soo se suiga o le vevela, faatasi ai ma tamai fulufulu, i le taimi vevela vevela. O faamai ma meaola faalafua o ia laau totino e matautia i nai mataupu laiti.

Totoina o le autumn ma ona vaivaiga

Afai o le taimi vevela mafanafana e tafe mo se taimi umi, ona amata ai lea ona tupu le lūlūlūlū aʻo lei amataina le taumalulu, ona feoti ai lea o fualaau i le kiona muamua.

O le tau o le taumalulu o le lūlū vao vao e le mafai ona faʻaaogaina i vaega o loʻo i luga o le malifa, talu ai i le tautotogo o le kiona, o le a felelei ese fatu ma le palapala.

Tulafono mo le totoina o se mutia i le autumn

O le totōina o se mutia e aofia ai vaega taua e tolu: sauniuni o se fanua fanua, faʻaogaina o laʻei pito i luga i le palapala, totoina o meaʻai fatu.

Sauniuniga i le nofoaga

Sauniuniga o le eleele amata pe a ma le 20-30 aso aʻo lei amataina le totoina. O faʻatoʻaga e le o faʻatinoina lenei taualumaga mo le taimi muamua ua fautuaina e amata lenei galuega i le faaiuga o le taumafanafana. O le sauniuniga e aofia ai le seleseleina o maa tetele, otaota, vao vao, laau matutu ma le veleina o pamu. Faatasi ai ma le tele o vao, e fautuaina e faʻaaoga vailaʻau e togafitia ai le saite. A maeʻa ona faʻasalalauina nofoaga mo le lumanaʻi lumanaʻi, latou te faʻaauau ona eli i luga le vaega atoa na filifilia ma toe faʻaleleia fale o le fale na maua i le eliina o le palapala.

O le a manaʻomia le faʻaleleia atili o alavai i na nofoaga o loʻo i totonu o le lauʻeleʻele ma e mafai ona lolovaia i vaipuna. E faigofie lava ona fausiaina e tusa lava pe leai ni fai togalaau. Muamua e te manaʻomia le aveeseina o luga o le eleele palapala, faʻatumu le laufanua ma soʻo se mea faʻatafunaina (faʻataʻitaʻiga, piliki gau poʻo le iliili), ona avea lea o se vaega o le oneone laititi (pe tusa ma le 10 cm) ma le eleele palapala lelei mai luga. E fautuaina ia taʻiala taʻitasi e faʻaaogāina e ala i se faʻailoga taʻavale poʻo se ogaoga lau.

Fertilizer application

E taua le fafagaina o le palapala i le eria mo le luluina o vao i le pe tusa ma le 7-10 aso. Nitrogen-e aofia ai fugalaʻau o mineral maualuluga poʻo mea pito i luga e faʻatatau faapitoa mo le mutia e fautuaina ina ia faʻataʻapeʻapeina i luga o le laupepa ma faʻaleleia ma se rake i se loloto loloto.

Auala faʻaleleia

O le totoina o fatu o loʻo faʻatinoina i le lima, e faʻaaoga ai se fatu fatu poʻo se suāsusu.

O le totoina o le tusi e sili ona taugofie ma talafeagai mo laʻau uma. O aso i le aso o le luluina e tatau ona toʻa ma mafanafana. O le eleele palapala i luga o le 'upega tafaʻilagi e tatau ona faʻamamaina i se moli. E tusa ma le 60-70 g o fatu o le a manaomia i sikuea mita. E sili atu le maualuga nai lo le fua faatatau o le totoina o le tautotogo, ae e masani lava ona totoina le mutia i le tautotogo, pe afai e le totogo ni fatu.

O meaʻai e faʻafefiloi i vaega tutusa ma le eleele matutu poʻo oneone lelei e tatau ona vaeluaina i ni afa se lua ma taʻitasi e lūlūina i auala eseese. Tasi i luga o le fanua atoa, ma le isi i le isi. O le isi lūlū fatu (faʻaleleia) e fautuaina ina ia faia i tafatafa o le pito o le mutia. A maeʻa lena mea, o le vaega atoa o loʻo ufiufiina i se fasi mea laititi (o le oneone vevela, peʻa poʻo le vao laupapa), faʻamaʻaina i se pamu moli ma faʻapipiʻiina i se ogalaau lapoa po o se uili lima.

O loʻo faʻaaogaina le eletise i le faʻaaogaina o se masini faʻaonaponei faʻaonaponei - o se suauu eletise. E faʻaaogaina mo le totoina o mutia o se nofoaga tele, faʻapea foʻi ma luga o slopes ma isi nofoaga e le mafai ona maua. O le totoina o fatu, faatasi ai ma le vai ma mea uma e tatau ai, e sosolo e faʻaaogāina se masini eletise i luga o le nofoaga ua saunia. A maeʻa ni nai itula, ona faʻafefe lea o paluga, ma o fatu e saogalemu mai faʻamaʻi ma matagi malosi.