Fugalaau

O mafuaʻaga o le faʻaalia o lanu eseese i luga o lau o le alocasia ma le auala e taulimaina ai

O le tele o ituaiga alocasia, e matua tupu aʻe e pei o le fale, e tosina atu ai le mafaufau o le au fai togalaau ona o le lanu lanu e le masani ai. O laʻau mumu lauolaola ola maloloina e le taumatea e fiafia i le faifaatoaga faʻatoʻaga. Ae o le a le mea e fai pe a maua ni lanu i luga o le lanu meamata, o laulaau o alocasia e lanu samasama, mago pe paʻu atoa?

Manua e aliali i luga o le alocasia, o se suiga i le lanu o le laʻau ma lona faʻamamaina o ni mea faʻalavelave faʻaalia e auina atu e le laau i lona tagata, talanoa e uiga i le maʻi ma nisi faafitauli. O le tele o taimi, e tatau i tagata fai togalaau ona taulimaina le mea moni o latou lava e tuuaia mo le le lelei o le matagofie o le laau:

  • O le mafuaaga autu mo le faʻagogo ma le paʻu o laʻau o le le faʻasalalauina poʻo le le lava o le tausiga o le vaomatua.
  • I le tulaga lona lua i tulaga o le taatele o togafitiga vave o le maʻi alocasia.
  • Ma o se mea e itiiti ifo le lamatiaga o mea faʻamaʻi pepe.

Mea sese i le tausiga e taʻitaʻia ai i luga o le alocasia ma le leiloloa o laʻau

Aʻo faʻatulagaina le tausiga o lau ituaiga e fiafia i ai ma ituaiga alokasia, e tatau ona e manatua o nei laau toto i le natura e nonofo i itulagi ma se vevela mafanafana. Latou te le o iloa vaʻai ma gutu, ma le le lava o le susu mo lenei aganuʻu ua matua afaina lava.

O le mea lea e le lagona ai e le laau le le fiafia, ma o laulaau o le alocasia e le lanu samasama ma e le paʻu i tulaga o le fale o le aai, o le a faatulagaina le laau se siosiomaga e latalata i le natura natura.

Afai e le faigata le faatumauina o le vevela ile 18-26 ° C i totonu o le potu, e matua faigata lava ona fatuina le susu e tatau mo le tuputupu aʻe o le alocasia. E le o taimi uma e mafai ai e faifaatoaga ona puipuia laau mai aʻafiaga o le matagi malulu ma filifili ai le sologa lelei i se nofoaga talafeagai i le malulu.

O i latou e alolofa i totonu o le fale, i a latou fatuga o ituaiga ituaiga o mea taumafa o le taumafanafana, e masani lava ona faitio faapea o pito o laʻau e mamago ile alocasia. O nisi taimi o le necrosis e oʻo atu i le pito atoa o le laupepa laupepa, ona tago loa lea i le pepa. O na tulaga iloga i le tele o mataupu o ni faailoilo:

  • e uiga i le soona tele, susunuina afi moli uila;
  • e uiga i fesuiaiga o le vevela lē taliaina;
  • ea vevela i le potu;
  • e uiga i se vaega itiiti o le susu e sau mai le suavai;
  • e uiga i le fesuiaʻiina o aa na amata ona o le faaleagaina o le vai.

I le taimi nei, o le gauai atu i le setete o le fale, iloilo le tulaga o loʻo i ai, e mafai ona faʻamautinoa lelei le mafuaaga o le mago po o le lanu samasama o le alocasia.

O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le magoina o pito o le laupepa ma foliga vaaia o lanu enaena e mafai ona faʻaalia ai le malulu o le ea i le potu. Afai e mafai ona aumai le susu i le 60-65% manaomia, o le salalau o laulaau e taofi, ma o le lauulu o lau o alocasia e le malogo. O faʻamaoniga faʻapitoa e mafai ona iloa pe afai e faʻaalia le laau i le susulu o le la po o le afi afi. Ae o le vaitafe o le ea malulu o nisi taimi e mafua ai le salalau o lanu uliuli po o le uliuli i luga o le apa laupepa.

O nisi taimi faʻatasi ai ma le faʻavauvau, alocasia e lafoaia uma lau. Afai e matauina e le tausi vine ia ituaiga amio o le laau, e tatau ona ia gauai atu i le setete o le aʻa ma le vaega o le alocasia.

O sea tali e mafai ona faia i ni tulaga se lua:

  • pe afai e tatau ai, faʻafeiloaʻi se faʻalauteleina o le totoina;
  • i le tulimatai o le fuga.

I le tulaga muamua, e pikiina se ulo lapoa mo le laau ma lafo atu i se mea fou, ma i le tulaga lona lua, o le alocasia malosi malosi e sili atu ona lelei le aveeseina o le uta faaopoopo ma tipi ese le paʻu na foliga mai, e aunoa ma le faatalitali mo le fuga.

O le mea e malie ai, e mafai foi e le alocasia ona tali atu i se tasi tali tutusa o le eleele.

  • Afai e matitiva o ia i meaʻai, o le a matauina e le tagata fugalaau anufe le ala e malolo ai pito o lau i alocasia.
  • Faatasi ai ma le le lava o le vevela, o le tuputupu ae lemu, o laulaau pito i lalo o le alocasia ua lanu samasama ma ua mou.
  • O le faʻafefe faʻafefe i luga o laei e mafua ai le tuputupu ae o le lautusi, e ui o lona foliga e ese mai le soifua maloloina.

Afai e leʻo faʻatulagaina ni laʻasaga i le taimi ma le tausiga o fugalaau, e avea le alokasia ma mea faigofie e maua ai meaola faalafua ma pathogens.

Alocasia faamaʻi ma a latou togafitiga

O le tuufaatasiga o le palapala ma lona susu ei ai sona aafiaga tele i le soifua maloloina o laau. Afai o le paluga palapala ua tele naua, faʻapupulaina le tele o le susu, e mafai ona tatou faʻamoemoe o lenei mea o le a aafia ai le aʻa o le tagata tuai ma le lelei o ona laʻau.

O le aʻa ma le pala e sili ona taatele o le alocasia, ma le togafitiga o maʻi e mafua mai i siama, siama ma le sigi e tatau ona faia i le tino ma vave.

Fusarium ma le leva o le paʻu i luga o alocasia laau e foliga mai fafo i le foliga o le lanu enaena i luga o petioles o laʻau latalata i le faavae, ona salalau ai lea o le maʻi i lau laulaau. O siama e suia lanu, faamaluluina ma oti ai.

Afai o ia mea e iloa i le alocasia, o mea uma ua faaleagaina o le laau ua aveeseina, ia mautinoa ia siaki le tulaga o aʻa, pe a taulaʻi le maʻi. O vaega o vaega o loʻo faʻateʻaina i se mea soifua maloloina ma togafitia i le paʻu carbon. O le isi vaega o le ogalaau e afifiina i le sphagnum ma le moa susu ma tuu i totonu o se fagu i lalo o le ata. I totonu o ia fale lauʻeleʻele, ma le masani ai susu, o le alocasia o le a mafai ona maua ni aʻa fou ma saunia mo le totoina i le eleele.

O le faʻafefiloi o le palapala e tatau ona faʻafefe, aua e mafai ona i ai le siama i le eleele mo se taimi umi, ma o se laau vaivai ua avea ma sini autu mo i latou.

Pe a afaina i le anthracnose, o lau o le alocasia e foliga mai o lanu enaena ma se pale samasama. A o agai i luma le maʻi, o le a faʻapupulaina ai avanoa i luga o le alocasia, ma faʻalanoa faʻatalanoa faʻatalanoaga mafiafia i le mea na afaina ai.

O le faʻavaeina o lanu samasama ma le uliuli i laulaau o le alocasia e mafai foi ona faauigaina o le faʻamaʻi pipisi. Mo faʻamaʻi uma lava, o togavao e togafitia lelei ma fomaʻi, ma o loʻo tausia lelei foi i latou.

I le avea ai o se mea e puipuia ai, e aoga tele le fufuluina o laulaʻau ma le le tuʻuina atu o le pau o otaota i le eleele.

E mafai ona avea ma nofoaga mo pathogens, togafitiga o le alocasia lea o le a manaʻomia ai le tele o taimi ma taumafaiga.

Pests o Alocasia

Iniseti leaga i luga o alocasia e maua mai i vailaau faʻataʻi pipisi poʻo le eleele. E masani ona ulu atu fili i totonu o le fale ma se fugalaau mai se faleoloa fugalaau.

O iniseti faʻamaʻai ma anufe e faʻavaivaia ai le laau. O se taunuuga, o laulaau o le alocasia e lanu samasama, o a latou fautuaga e amata ona velela, ona amataina ai lea e le faagasologa ma afaina ai le tulaga atoa o laupepa lau. A aunoa ma se gaioiga talafeagai ma ni faanatinati, o le alocasia o le a lafoaia uma pe a oti.

E mafai ona togafitia atigi iniseti ma iniseti i le fale, o nei meaola faalafua e faigofie ona iloa ma e faigofie lava ona faaleagaina.

O le lamatiaga tele i totonu o ituaiga o alocasia o loʻo faʻaalia mai e mealybugs, nematodes, aphids ma miti spider.

O le faʻaleagaina o nei mea faʻamaʻi o loʻo faia i nisi o vaega ma le fesoasoani a iniseti, lea e faʻaaogaina ai le vaega pito i luga o le laau ma le palapala palapala. Afai e mafatia le alocasia mai siama, e sili atu le sola ese mai se mea faapena, talu ai e ui lava i le totoina o le laau, ei ai le avanoa e faasalalauina ai se maʻi matautia.