O laau

Samoa

Cotoneaster (Cotoneaster) e aʻafia i le aiga lanu piniki, ma o loʻo faʻatusalia e laau taʻusalaga ma taʻitaʻifale e televave le ola o laau poʻo laau laiti. O lenei laau na taʻua e le Swiss K. Baugin, o ia o se faila, na ia fatuina le igoa mai upu Eleni e lua o le "cotonea" - "quince" ma "aster" - "foliga." O le laau na maua lenei igoa ona o le mea moni e tasi le ituaiga o cotonear e iai laupepa laupepa e foliga tutusa lava ma laʻau lau. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le silia ma le 100 ituaiga, ituaiga ma ituaiga. O ia laau totō e maua i le natura i Eurasia ma Aferika i Matu. E manatu le au fai togafiti e leai se poto masani o le cotonear ma dogwood o laau tutusa ia. Ma i le faaiuga, latou te totoina le cotonelor mo fualaau suamalie, ae latou te le faatali mo i latou mai ai. O nei laau toto e foliga tutusa lava i le igoa, ae a le o lea, ua matua ese lava, ma e aofia foi i aiga eseese. O le cotuarier i fafo e pei o se apu laʻitiiti, ma e matua le mafai ona 'ai. Dogwood ei ai fualaau suamalie ma suamalie. E taua tele le talitane i le i ai o se foliga matagofie, ma o lea e mafai ona avea ma se teuteuga talafeagai o soo se togalaau.

Faʻamatalaga o le Cotonaster

O lenei laau toto, e faalagolago i le ituaiga, e mafai ona faʻaauau pe pala. O le tele o laau o le cotaira o laau toto ia e masani ona faʻaaogaina, lea e masani ona faʻaaoga mo auala e faʻaogaina ai laufanua. I totonu o taulaga, e tele lava ina mafai ona e feiloai i se pa mai ia ituaiga laau. O tamai laupepa laʻasaga laititi e faigofie ona faʻasolosolo ma e iai se foliga faʻalelei. I le taumafanafana, ei ai la latou lanu uliuli lanu meamata, ma i le autumn latou te suia la latou lanu i ni lanu mumu. O fugalaau laiti e papaʻe pe piniki. E mafai ona nofo toʻatasi pe avea ma se vaega o faʻataunuʻuina, e iai foliga o se pulumu poʻo se talipupuni. O fua o le laau e laiti ma e lanu uliuli pe lanu mumu. O lenei laʻau faʻavavevave e mafai ona faʻatupulaia i le nofoaga e tasi pe a ma le 50 tausaga, ma i nisi taimi umi. E tusa ma le 40 ituaiga o laau toto o loʻo totoina, ae faʻaopoopo i ai, e tele ituaiga o ituaiga ma ituaiga o cotiilar o loʻo ola pea. O le sili ona lauiloa o le cotoaaster: atoa, susulu ma le aronia, lea e sili ona malulu. Amateurs gardeners e pei o lenei mea totino aua e le faʻaleagaina i le tausiga ma le le lelei. E masani ona faʻaaogaina e fai togalaau faʻapitoa lenei laau toto e fausia ai se pa puipui.

Faʻasalalau le taʻavale

O le a le taimi e toto ai

Toeitiiti lava o ituaiga uma o ia laau ua fautuaina ina ia totoina i eleele matala i le tautotogo. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻatali seia maeʻa lelei le lalolagi, ae e le tatau ona amata ona tatala fatu. E le gata i lea, e mafai ona totoina se laau i le tautoulu, ma e tatau ona e faia lenei mea pe a maeʻa le lau o lau lau, ae aʻo leʻi amataina le kiona. I le autumn, mo se faʻataʻitaʻiga, ua fautuaina le totoina o le cotonel aronia ma le susulu. O lea ituaiga laau e mafai ona ola saogalemu i nofoaga paolo, ae o le a foliga manaia. Ae afai e totoina le togavao i totonu o se laufanua susulu malamalama, ona mafai lea ona oʻo atu i le pito i luga o lona teuteuga. O le a le uiga lelei o le eleele mo le cotonear e le taua tele. Ua fautuaina e le au fai togalaau e sasaa lelei le paluga eleele talafeagai i le totoina o le lua.

E faapefea ona toto

O le tele o le fusi o le toto i lalo o lenei laau toto e tatau ona 50x50 senetimita. E tatau ona faataatia le eleele ile alavai e tusa ma le 20 inisi le maualuga i lalo, ma o le mea lea e fautuaina ai e faʻaaoga piliki piliki poʻo le iliili. I le pito i luga, e tatau ona e faatumuina i se paluga eleele e aofia ai oneone, paʻu, humus ma eleele masima, lea e tatau ona faia i se fua faatatau o le 1: 1: 1: 2. Afai e mafai, e fautuaina e sasaa mai le 200 i le 300 kalama o le lime i le mea e maua mai ai le eleele. Pe a filifilia se nofoaga mo le totoina, e tatau ona manatuaina e tatau ona i ai se mamao o le 0.5 i le 2 mita mai le cotonear i le isi laau, laau toto poʻo le fausaga. O le mamao mulimuli i lenei mataupu e faalagolago i le fua faʻatatau o pale o le tagata matutua matutua. A e totoina se fatuga, e tatau ona e gauai atu i le mea moni e tatau ona i ai lona ū i le tulaga tutusa ma le eleele. A maeʻa le faʻatoʻaga, e tatau ona lelei le faʻaleleia o le palapala, ma faʻamaina le fale. Pe a faʻafefe le vai i totonu o le palapala, o le pito i luga o le poloka poloka e ufiufi i le valu-senetimita o le mulch (peat). Afai o le pa puipui e faia mai se laumei susulu, ona fai lea mo le totoina, e fautuaina e fai ni vaitusi nai lo lua.

Fesoasoani ile Cotoneaster

E leai se mea faigata i le totoina ma le tuputupu ae o le fale. I le taimi lava e tasi, o tulaga faigata pe a tupu aʻe lenei mea toto e seasea ona tupu, ma e faigofie ona foia. O le mea pito sili ona taua e manaʻomia e le fai togalaau uma ona iloa, o lea ituaiga gaioiga e tali atu i le le lelei i le suavai i le aʻa. O isi faʻalavelave faʻaleagaina faʻaleagaina na mafua ai ona leai sona afaina. Faʻamatalaga o lenei laau e le o manaʻomia uma lava, e oʻo lava i se vaitau umi ma se taimi umi. Afai e leai se timu i le vaitau atoa o le taumafanafana, e tatau lava ona e fafagaina le cotonear, ma e tatau ona e faia lenei mea i le afa o le masina, faatasi ai ma le 70 i le 80 lita o le vai e alu mo se matua matua. A uma le timu pe fausiaina le vai, e tatau ona vela le vao ma tatala le palapala ile lalo ifo i le loloto e 10 i le 15 senitimita. E tatau ona manatuaina o laulaau o le laʻau e tatau ona mulumuluina faʻapitoa i se vaitafe, aemaise lava pe a faʻapea o se pa mai se laufanua susulu e faʻaaogaina ae le o se pa e vaʻaia se ala pisi.

Laʻei pito sili

A maeʻa aso muamua o le tautotogo mafanafana, e tatau ona e faʻamafanafanaina le vao ma faʻamafanafana faʻamalosi. Mo lenei mea, e mafai ona e faʻaaogaina se vaifofo o le Ura (10 kalama o le vai 25 kalama o mea) poʻo vailaʻau o le faʻalauteleina o le faʻaalia ile Kemira ile lalolagi atoa. A o leʻi fuga, e manaʻomia ona fafagaina laau i le superphosphate (60 g i le 1 m2) ma le potassium (15 g i le 1 m2) A maeʻa le vaitau, e tatau ona ufiufi le pito i luga o le poloka poloka i se laʻau o mulch (peat).

Faʻama teuteuina le paʻu

O lea ituaiga togalaau e togafiti teuteuina lelei lelei. O le au fai togalaau ma tagata faufautua ua latou faia ni foliga eseese mai laau vao, mo se faataitaiga, siemas, cones, hemispheres, ma isi. E tatau ona manatua e mafai ona tipi le 1/3 o le tuputupu ae i le tausaga. Mo le teuteuina o meaʻai, e le gata e manaʻomia ai se mea faigaluega faʻapitoa, ae o nisi foi mea e iloa ai ma le poto. O le tuputupu aʻe o le lanu pe a uma le teuina e mafai ona faatumauina o latou foliga. O le teuteuina o na laau afu e faia foi mo le tumama, ae o lala na manua, tuai, aafia i le faamai, poo le saofaga i le mafiafia o le pale e tatau ona vavaeina. I le gasologa o tausaga, o loʻo i ai se manaʻoga mo le faʻasaina o le matua. E mafai ona faia se pulu paʻu lelei i totonu ole masina. I lenei tulaga, teuteu ina ia mafai ai ona fausia se pale pe toe faafouina le vao, e tatau ona faia i le amataga o le tautotogo, ae le amata amata ona amataina ia pupu.

Maʻi ma faʻamaʻi

O lenei laau e sili ona puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae ui i lea, e seasea lava, o apple aphids e mafai ona nofo i le pito i lalo o lau. I faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, o lapisi laulaʻau e liʻamuʻumi, ma o le au mago e punou ma mago. O iniseti laupepa po o mites e mafai foi ona nofo i luga o le fale. Ina ia faʻaumatia ia mea faʻavevela, e mafai ona e faʻaaoga teuteuga e faia mai tapaa, shag poʻo yarrow. E mafai foi ona e faʻaaogaina iniseti malolosi. E sili atu le tele o faʻamaʻaloga nai lo isi maʻi faʻamaʻi ma fusarium. Ina ia togafitia le laau, e tatau ona tipi vaega o loʻo aʻafia i totonu o se mea maloloina, ona togafitia lea ma se sogasoga malie.

Faʻafouina o le Cotonaster

O ituaiga eseese o ia laau e mafai ona faʻaleleia i auala eseese. O i latou oe mananao e ola i lenei laau toto mai fatu e tatau ona latou manatu o ona fatu e maualalo tele le germination, o le mea lea e tatau ai ona totoina i se fanua. O le luluina e faia saʻo i totonu o le eleele avanoa aʻo lei oʻo i le taumalulu. Aʻo leʻi oʻo i le tautotogo, o le a mafai ona gafatia e le fatu aʻafiaga masani ile eleele. O fualaau e tatau ona aliali mai i le amataga o le tautotogo. O lenei laau e mafai ona faʻaleleia e ala i tipi, vaevaeina o le togavao ma le taina.

E faapefea ona ola mai fatu

Muamua e tatau ona e aoina mai fua o le laau ma faatali seia oʻo ina pauu, i lenei tulaga e faigofie lava ona vavae ese le pipi mai le fatu. O fatu e maua mai e tatau ona mulumulu lelei i vai mama. Ona tuu lea i totonu o se ipu fagu ua tumu i le vai. O na fatu e tumau pea i luga o le ea e mafai ona lafoina ma le saogalemu. Mo le lūlūina, e tatau ona e faʻaogaina i latou o loʻo goto i le pito i lalo o le tane. Ona tatau lea ona faʻapipiʻiina fatu i le paʻu ma le oneone, ma o le mea e maua ai le faʻafefiloi tuʻuina i pusa. Ma le isi, o pusa na teuina mo le teuina seia oʻo i le amataga o le tautotogo i se nofoaga o le a tumau ai le vevela o le ea pe a ma le 0 tikeri. O le mea lea, o fatu e mafai ona fusi, ma i le tautotogo o le a manaʻomia ona totōina i le eleele. Ae i le taimi lava e tasi, e taua le mafaufau e oʻo lava i le faʻamalosia lelei o le faʻamalosia e le o se faʻamaoniga o le a totogo fatu.

Laʻau

Pe a faʻapipiʻi le vaomatua o le cottoners, o le a tele ni mea e mafai ona mauaʻa. Ae ui i lea, o le taimi sili ona talafeagai mo le vavaeina o afa o Iuni. O fasi pepa o sauniuni e tatau ona faatofuina mo le 24 itula i totonu o se koneteina e tumu i se vaifofo o se oloa lea e faaosofia ai aʻafiaga o aʻa. Ona tatau lea ona totoina i luga o se moega sauni i le maualuga o le 45 tikeri. O le palapala e tatau ona matala ma malamalama, ma e aofia ai peʻa ma oneone. Ona talafeagai ai lea e faʻafefe ai le tipi i vai inu, ma ufiufi i se fagu palasitika lapopoa, e tatau ona vavae muamua le ua. I le vevela o le aso, e mafai ona amata le pese pese, ma ina ia taofia ai lenei mea, e tatau ona aveese le fale mo se aso. E mafai ona faia le faʻatau e aunoa ma le faamamaina o le malutaga. I le amataga o le vaitau o le tautotogo, o le a maua ai aʻa, ma e mafai ona totoina i se nofoaga tumau.

Faʻafefea ona faʻalautele le tuʻuina atu

O lenei faiga o le toe gaosia e masani ona faʻaaogaina mo ituaiga o meaola o le eleele, mo se faʻataʻitaʻiga, o le taamilosaga pe a fetolofi. I nei ituaiga o meaola, o ogalaau e latalata i luga o le eleele pe paʻi i ai. Filifili taʻai ma faʻapipiʻi i luga o le eleele ma se matau poʻo ni faʻavalaʻau e faia i le uamea. Ona tatau lea ona faʻafetaʻi le nofoaga o loʻo faʻatulagaina i le humus. I le amataga o le tautotogo e sosoo ai, e mafai ona vavae ese laulaʻau mausali mai le matua matua ma faasolosolo i se nofoaga tumau. O lenei metotia o le toe gaosia o le sili ona faigofie ma aoga.

Faʻafefea ona faʻapipiʻi i le vaevaeina o le vao

Tupulaga matutua, o vao vao e mafai ona vaeluaina i ni vaega. O le taunuuga o le delenki e mafai ona mauaʻa. O lenei metotia e iloga i lona saoasaoa ma maualuga lona lelei. E mafai ona e vaevaeina le vao i le tautotogo po o le autumn, aʻo le delenki e tatau ona vave totoina i se nofoaga tumau.

Faʻailoa i le taumalulu

Pau

Toeitiiti lava o ituaiga uma o cotonarra o loʻo faʻaalia e ala i le malosi o le malulu ma e faigofie lava ona ola i le taumalulu e aunoa ma le vevela. Ae ui i lea, o le liʻo latalata-totoa e tatau ona sausau i se apa o mulch (peat). I le tulaga ei ai le taufaamatau o le faʻamaisaina o le cot cotaster, e fautuaina e faʻapipiʻi i luga o le palapala ma faʻaleleia i lenei tulaga. Ona tatau lea ona lafoina le vao i lau vevela.

Togi

Afai o le taumalulu malulu po o le malulu foi ua faamoemoeina, ona mafai ai lea ona faaopoopoina le vao i le ufiufi o mea poo laau toto. Afai e pau le tele o le kiona, e fautuaina e aveese le fale. O le a manaʻomia le faʻaaogaina o le kiona. I le vaeluagalemu, o le cotonear, atoatoa-fruited, aronia ma susulu, e sili ona lauiloa. O nei ituaiga o meaola e faʻaalia i le maualuga o le tau malulu ma e mafai ona tatalia matagi mataga e aunoa ma le mafanafana.

Ituaiga ma ituaiga o cotuaaster ma ata ma igoa

Lalo o le a faʻamatalaina ituaiga ituaiga o cotuarier e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga.

Cotoneaster brilliant (Cotoneaster lucidus)

O lona lauʻeleʻele o Sisifo Siberia. O lenei laau toto e mafai ona ola i le natura pe i vaega poʻo le tasi foi. O nei laau o loʻo i lalo o le lau o loʻo i ai lau laʻau ma e olaola ai. I le maualuga, o lea ituaiga laau e mafai ona oʻo ile 200 senitimita. I luga aʻe o paranesi mama o loʻo i ai se lalata tele. O le umi o lanu lanumeamata lanumeamata lanumeamata e tusa ma le 5 inisi le umi, ae o foliga o le elliptical ma ua tusi i le apex. Leaky inflorescences i le foliga o se talita e aofia ai fugalaau piniki. O le fugalaau e amata ia Me poʻo Iuni ma e 4 vaiaso mulimuli. A maeʻa ona tupu, e foliga mai e foliga mai e le pa'ū le lanu uliuli ao le i amata le taumalulu. O le togavao e amata ona fua mai i le fa tausaga. O lenei ituaiga meaola e faʻaaogaina ina ia mafai ai ona fausia se pa poʻo teuteu le mutia ma le mata. Fausia talu mai le amataga o le 19 seneturi.

Cotoneaster Aronia (Cotoneaster melanocarpus)

E talafeagai mo le tuputupu ae i le ogatotonu o vaitau, ona e lava le faapalepale i le taumalulu. I totonu o sea cotasail, e le pei o le tele o isi ituaiga, o fua e mafai ona 'aina. I lalo o tulaga masani, o lenei laau toto o loʻo maua i totonu Tutotonu, Asia Tutotonu, Caucasus ma Sinaʻe i Saute. O le maualuga o le vao e mafai ona oʻo ile 200 senitimita. I luga o lanu mumu-mumu o fua o lanu uliuli. O le umi o lapisi o fuamoa e tusa ma le 4.5 simita, ao le pito pito i luma e lanu meamata, ma o le itu sese e paʻepaʻe-lanumeamata. O le pito i luga o laʻau e faʻailoa pe logo. O le laau e amata ona fua mai i tausaga uma mai le taʻi lima tausaga. O le faʻaaogaina o le racemose inflorescences e aofia ai fuga lanu piniki e 5-12. Fugalaau e tusa ma le 25 aso. O lenei ituaiga o le malulu ma le lamala. Ma o lenei laʻau matagofie o le meli o loʻo i ai fafie, o loʻo faʻapipiʻi ai paipa, cans, ma isi. O loʻo i ai se foliga teuteu o laxiflora. E ese mai i lalo o le palapala ma le fua tele atu e faʻatusatusa i le uluai ituaiga meaola. Fausia talu mai le 1829.

Faʻasalalaʻau atoa poʻo le cotoneaster (Cotoneaster integerrimus)

O nei laau toto i lalo o le natura masani e mafai ona maua mai le Caucasus i Matu i setete o Baltic i luga o mauga, i oneone oneone ma limasami. O se ituaiga o laau e seasea ona totoina. E mafai e le togavao ona oʻo atu i se maualuga e 200 centimita. E i ai lona palealii lapotopoto. I luga o laupepa o lalalalala laiti o loʻo i ai le ava malosi. Ae ui i lea, i le aluga o taimi latou te faʻaalia. O le umi o le lapoa lautele o laupepa e tusa ma le 5 simita. O le pito i luma latou te maua ai se lanu lanumeamata lanumoana lamolemole, ma le itu sese - hina-lagona. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai le 2-4 fugalaau o se lanu uliuli-lanu piniki. O le umi o fualaau mumu mumū e tusa ma le 10 mm. O lea ituaiga laau e sili ona puipuia i le malulu, lamala ma le kesi. Fausia talu mai le 1656.

Faʻasalaga o le Cotoneaster (Cotoneaster horizontalis)

O lenei laau toto e fesoʻotaʻi ma ituaiga meaola. O le maualuga o sea lau laau e tusa ma le 100 senitimita, aʻo lona pale i le lautele e mafai ona oʻo i le 150-200 centimita. O faʻamau e tuʻuina i luga o palapala, e pei o se pito i luga o iʻa. O lanu lanu meamata lanu meamata, o loʻo i ai foliga lapopoa, i le autumn e suia ai la latou lanu i le mumu mumu. Laititi fugalaau piniki mumu e tatala i aso mulimuli o Me. Fugalaau e tusa ma le 20 aso.E tele fualaau mumu ua aliali mai i luga o le vao, lea o le a matua fuaina ia Setema. I nisi tulaga, latou te le pauu seia oʻo i le tautotogo e sosoo ai. O nei meaola e faia ai ni manaoga faʻapitoa i le lelei ma le tuufaatasiga o le eleele. Faʻaleleia talu mai le 1880. E iai ituaiga eseese:

  1. Variegatus. E oʻo atu i le maualuga 0.3 m, ma le maualuga o lona pale e tusa ma le 150 simita. O pusa pepa e iai se paʻepaʻe paʻepaʻe i le pito.
  2. Perpusillis. O le maualuga o le togavao e oʻo atu i le 0.2 mita, ao le lautele e mafai ona oʻo ile 1 mita. Faʻaauau le tuputupu ae. Pink fugalaau fugalaau i le amataga o le vaitau o le taumafanafana. O fualaau suamalie na fua mai i aso mulimuli o le taumafanafana. Laʻau lanu meamata i le autumn e suia ai la latou lanu i le paʻu.

Laufanua o le Cotoneaster (Cotoneaster dammeri)

O nei laau toto e foliga tutusa lava ma le taamilosaga o le fale. I lalo o tulaga masani, e mafai ona e feiloai i mauga o Saina Tutotonu. E masani lava ona faʻafesoʻotaʻi aʻafia o aʻa i le eleele; i lenei itu, o latou tutoatasi e masani ona tupu. O le lala lala i le vaalele tutusa, ae latou te le sili atu ma le 20-30 senetimita. Ma le isi, i le lautele latou te mafai ona ola e oʻo i le 150 simita. Pepa o paʻu pepa paʻu pepa e foliga mai e foliga mai. I le tau mafanafana, latou lanumeamata lanumeamata, ma o le autumn e lanu violē. O fugalaau fugalaau e vali moli. O le tele o fualaʻau mumu e tupu mai ia Setema, ao latou nonofo i luga o le vao mo se taimi umi. Fausia talu mai le 1900. Vanu e lauiloa:

  1. Aichol. E oʻo ile maualuga o le 0.6 m ma o loʻo i ai lanu lanumumu-mumu.
  2. Mafiaga Coral. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.4 m. O vine laʻitiiti taʻitasi e vali mumu. O lenei mea totino o loʻo faʻamatalaina i le sili atu o le malosi o le kiona o ituaiga uma o loʻo maua i lenei pepa.
  3. Stockholm O le maualuga o le vao e tusa ma le 100 sene. Le lanu o vine o le mumu mumu.

Luga o le talipupuni (Cotoneaster adpressus)

O lenei laau afu e fetolofi. I le maualuga, e tusa ma le 50 simita le mamao, ma o lona lautele e tusa ma le 100 centimita. O loʻo faapipii i luga eleele. O lapisi laulaau laiti e lapotopoto. I le tau mafanafana, latou lanu lanumeamata, ma i le tautoulu latou te mumu pe lanumumu. I aso e gata ai o le tautotogo, o se fuainumera tele o fugalaau piniki e matala. O sea laau mo le taumalulu e tatau ona ufiufi.

Faʻatoʻaga e ola ai le faatoʻaga tele: lapoʻa, Mupinsky, holly, small-leaved, multiflorous, piniki, monochromatic, Henry, bubbly, Franche, pulush.