O le togalaau

Balsam Fir Nana

O le mea na fanau mai ai le laisa o Amerika i Matu, o iinei e mafai ona e mauaina i totonu o laufanua. E pei o se laau totō ua tupu talu mai le 1850. O le igoa o le abies fir - abh i le faaliliuga mai le gagana Indo-Germanic o lona uiga o le tele. O lala o le paina o loʻo ufiufiina mala ma le lala malosi, o le tele lava lea o nila lanumeamata manogi.

Uiga o Tinamatua Fir

  • Laʻau o le tagata matua: maualuga e oo i le tasi le mita i le sefulu tausaga le matua, maualuga le pale i le lua mita.
  • Tuputupu o le ola tuputupu aʻe: ola malie lemu, fesuisuiai masani, fafaga ma se nofoaga lanu mo le totoina o saofaga i le tuputupu ae o le saoasaoa.
  • O le manaʻoga mo le faʻafeinu: alofa i le susu, e le faʻafefeina le lamala, faʻainu vai masani i le leai o se timu e tatau ai. Ina ia faʻaitiitia le faʻamaeʻaina o le susu, o le eleele faʻataʻapeʻapeina le laau e mulumuluina, faʻafefeteina i sawdust.
  • Mea e manaʻomia e le eleele: e sili atu ile eleele ole eleʻele, pe faʻapalapala ile eleele, faʻafefiloi ile lalolagi mo conifers e mafai ona faʻaaogaina.
  • Uiga i le malamalama: malu-faapalepale, ae ola lelei i le la, avanoa tatala.
  • Tali malosi: faʻafeiloaʻi matagi mataʻutia. Ina ia puipuia mai le talepeina o paranesi i lalo o le mamafa o le kiona, e faʻapipiʻi se faʻavaa faapitoa ile taumalulu.
  • Pests: faʻaleagaina e le uila.
  • Totoina: o fatu laau e totoina mai Mati ia Novema i le eleele e talafeagai lelei mo le faʻaogaina o conifers, aloese mai eleele oneone.
  • Tausiga ma le puipuiga: faʻaleleia vaiinu masani, togafitiga puipuia e faasaga i ona luga, laʻei pito i luga pe a talafeagai mo laau laiti.
  • Faʻaaoga: faʻaaoga mo le teuteuina o togalaau laiti, faʻaputuina o fale, faʻavao, faapaleʻale, faʻasologa alpine. Faʻailoga masani mo le Kerisimasi ma le Tausaga Fou. Vailaau faʻapitoa.

O lenei tamai laau, e pei o se togavao, e tosina mai ai se manogi matagofie o nila, o se lanu e le masani ai ma se pale matagofie. O le foliga o le pale o le lapotopoto po o le vevela. O laulaau lanumeamata lanumeamata i luga o le pito i lalo e lua lanu paʻepaʻe-paʻepaʻe, o le ogatotonu ma le pito o nila e mama - lanu-lanumeamata i lanu. O le maualuga o le laau mai le limasefulu senitimita i mita, e tupu malie tele. E oo atu i lona maualuga i le fasefulu tausaga. O le faamoemoe o le olaga e tolu selau tausaga. Ua tupu e le au amateurs i le malae vaalele, i totonu o pusa, i togalaau malulu ma i luga o taualuga o fale.

O fua e mumu-lanu samasama, e lima i le sefulu senetimita le umi.

Tausia Tulaga

Lulu, malamalama, palapala. E le lelei le laau. Paolo-faapalepale, malulu, ma puipuia i matagi malosi. E fiafia o ia i nofoaga malulu ma susu. O le eleele e sili ona fiafia i ai, e lelei tele i se siosiomaga faʻamalosi pe le mautonu. E le fiafia o ia i oneone oneone ma le vevela maualuga ma le lamala.

Faʻasa. I le leai o se timu, e manaʻomia ai le faʻateleina o le suāsusu. E tatau ona faʻafefe le fagu i vai faʻasaina faalua i le vaiaso. Talu ai e le fiafia tele le laʻau i le oneone faʻapitoa, o le eleele e faʻataʻapeʻapeʻaina i luga o le fola o se suauʻu pulufana, mulched with sawdust pe peat e faʻasaʻo pea le susu. E te le manaʻomia ona eli i autafa o le ogalaau, ina ia le faaleagaina le aʻa.

Le faʻavaeina o le pa. O lala o le laau e malosi, ae o le tele o kiona i le taumalulu e mafai ona latou malepe. Ina ia puipuia lenei mea, ia faʻatūina ni mea faʻapipiʻi. O le suauʻu e matua nofouta lava i le eletise o le taulaga i le eleelea tele, o lea e sili ai le le totoina i totonu o le nofoaga o fale gaosi oloa. O le teuteuina o le lalaga mo le faʻatoʻaina o le paleni e le o faia, talu ai e le mafai ona faʻalauteleina. O le laau e faia e ala i le aveeseina o tumutumu tutotonu o laulaau i fafo i le tautoulu. I le taumalulu, o laau talavou o loʻo malulu i gutu malulu.

Pests ma faʻamaʻi. Fir e puipuia i faʻamaʻi. Pe a faʻavaivaia laau ona o le leaga o le tau poo le faʻafeinu i taimi, e mafai ona aʻafia e le laʻau fir. E faʻaalia lenei mea i le samasamaina o nila. I luga o nila o se faʻamaʻi faʻamaʻi, e mafai ona e matauina iniseti manulele laiti ma paʻepaʻe paʻepaʻe, e pei o le fulufulu mamoe. O le maʻi e amata tele i le tautotogo. Afai e iloa ona faailoilo, e tatau ona sosolo le laisa i iniseti mamanu.

Totoina o le Palsam Fir

O le totoina o laau totō na totoina tutoatasi mai fatuga poʻo faʻatau i totonu o le vasega pepe e totoina i fanua matala mai le amataga o le tautotogo seia oʻo i le tautotogo. O le paluga pito i sili ona lelei pe a totoina o le a avea ma tuufaatasiga o vaega e tolu o le omea, tolu vaega o le humus, o le tasi vaega o le peat ma le tasi vaega o le oneone. Afai o le eleele lea e totoina ai le laisa e le lava lea i le pito i lalo o le toto totoga, tuu le alavai mai le lapisi ma faaopoopo i ai le galu.

E te manaʻomia le faʻamafanafanaina o se laau totoina e leʻi muamua atu i le lua tausaga mulimuli ane ma faʻamalaʻau mineral mo conifers, ina ia tupu lelei. A e totoina, e mafai foi ona e faʻaopopo sina mea faʻaleleia minerale. O le sulu na totoina i totonu o se atigipusa ua totoina ao avea le aʻa ma mea e teu ai. E ui o le laau e malu puipuia, e fiafia i le susulu o le la ma tuputupu ae lelei i se nofoaga e matala ma malamalama.