Fugalaau

Iberis

O Iberis o se vaomago lauolaola po o le taʻutaʻu tausaga, laau laʻau mama ma le vaomatua mai le aiga Cruciferous, e masani ona faʻaaogaina i le tele o atunuu Europa ma Asia, faʻapea foi i le Crimea ma le Caucasus. E tusa ma le fasefulu ituaiga ituaiga eseese i le ituaiga, o loʻo i ai faʻamaʻi malulu ma faʻamafanafana-alofa, agavaʻa ma faʻamaualuga aganuu. E faʻaaogaina e pei o teuteuga i totonu o le togalaau ma luga o se togafiti a le tagata lava ia, i fugalaau ma fugalaau, i luga o paʻu alpine ma mo tafatafa o se mutia. Mo fugalaau fugalaau, o Iberis e manaʻomia i meaʻai fiafia ma fugalaau.

Faamatalaga o fugalaau Iberis

O foliga vaaia o fugalaau o le aʻa i le foliga o se aʻa, laulaau po o fuefuga fugalaau, lanu lanumeamata vaivai o se tamai laititi, inflorescences-o faamalu mai le lanu paʻepaʻe paʻepaʻe, piniki, mumu, lilac poo le lilac fugalaau e oo i le tasi le centimita le lautele ma palu fua ma fatuina i totonu. O le maualuga o le totoina o fatu e tumau pea mo le 4 tausaga talu ona aoina. O fugalaau galue o Iberis e tusa pe tusa ma le 2 masina, e totogo ai fua o fatu taʻitasi. O fugalaau muamua e aliali mai i le ogatotonu o Me poʻo le amataga o Aukuso, e faʻatatau i ituaiga ma ituaiga, ma faʻaauau pea ona fiafia i isi ma o latou matagofie matagofie mo le vaitau atoa o le taumafanafana. O le laau toto e susulu lelei ma matagofie, o nisi taimi i tua o le tele o meaola e toetoe lava leai ni laulaau e iloa. O le laau toto e totoina e fatu, vavae ma vaevaega o le togavao.

Tuputupuina Iberis mai Fatu

Lauina o Iberis Seeds

O le metotia fatu o le faʻalauteleina o Iberis ua manatu e faigofie ma sili ona lauiloa. E mafai ona faʻatauina ni fatu i soʻo se faleoloa fugalaau pe faʻaputu faʻatasi.

O le totoina i eleele tatala e faia i le loloto o le 5-10 millimita. O taimi fiafia mo le luluina o le amataga lea o Aperila. Afai e te lūlū fatu 2 pe 3 taimi ma se vaitaimi o 15-20 aso, ona faʻaauau pea lea o le vaomatua i masina uma o le taumafanafana. O pi muamua na aliali mai i le 10-15 aso. E tatau ona vevela mea totō, ma tuʻu ai se mamao i le va o fualaau pe a ma le 15 inisi le umi. E mafai ona e totoina fatu i le tautoulu.

Iberis Seedlings

O le totoina o laau e faia i le amataga o le tautotogo (i le aso muamua o Mati). Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se pusa o se mea e selesele ai ma se mea e le gaogao, e faʻamamaina lelei ma le oneone lelei. E lūlū fatu i le loloto o le 1 millimita ma faʻafefeteina i se oneone lamolemole. E fautuaina e vave ona ufiufi le atigipusa ma le polyethylene poʻo le tioata ma aveese le faʻavaa mo le isi susu o le palapala (e ala i le sasaina). O loʻo aofia ai fualaʻau i totonu o se potu mafanafana ma susulu, e leai se mea e tatau ona pikiina.

Iberis totoina fafo

Pe a totoina Iberis

O fualaau e fautuaina ina ia faʻapipiʻiina i totonu o le eleele avanoa i le faaiuga o Me, ina ia le mafai ona afaina ai laau laiti ile po. Mo le totoina, e tatau ona e filifilia se laufanua susulu malamalama. O le eleele sili ona talafeagai mo Iberis o oneone, papaʻu po o le vaivai ina ia le maua ai le vai, lea e aʻafia ai le atinaʻe o le aʻa.

E faʻapefea ona toto Iberis

O le totōina o fatu e faia faʻatasi ma se eleʻele eleʻele e ala i le auala o le faʻafefeteina, e pei o aʻafiaga o laau talavou ma aʻa vaivai. O le mamao i le va o laau e tusa ma le 15 inisi le umi. O loʻo totoina se fatu i le totō totoga, ua tumu i le palapala, faʻapipiʻiina ma faʻafefe muamua le faasusu.

Iberis tausi ile togalaau

Faʻasa

O le faʻamaualaloina o le eleele ma le vai e faʻaleleia ai le vai e manaʻomia mo le totoina o fualaau aina i na o le vevela ma vevela aso vevela ma le leai o se timu.

Fertilizers ma faʻamaʻi

Fertilizing i le eleele e le talafeagai. Afai e manaʻomia, e mafai ona e fafagaina fugalaau i fugalaʻau faʻapitoa, ae le silia le 1-2 taimi i le taimi o le taumafanafana. O nei taumafa faaopoopo o le a afaina ai le matagofie ma le tele o le fugalaau.

Teuteu

O teuteuga teuteu e tatau ona faia pe a uma ona fuga. I le noatia ma le fai fuafua i le aveesea o le 1/3 vaega. Mo le puipuia o foliga vaaia matagofie o se fugalaau po o se moega fugalaau, ua fautuaina e teuina ni mea e faaleagaina i le taimi talafeagai.

Suiga

Iberis i le matua o le 5-6 tausaga e tatau ona totōina, e pei o le aganuu ua le toe maua ona uiga teuteu i le taimi, o le va o le fugalaau e malepelepe, ma o le tele o inflorescences ua faaitiitia.

Iberis ina ua maeʻa

Totoina o fatu ma le teuina

Talu ai ona o le vaitau o le vavalalata o ituaiga eseese ma ituaiga eseese e mafai ona tutupu i le taimi o le taumafanafana, e mafai ona seleseleina lemu i taimi uma, e aunoa ma le faatalitali mo le faaiuga o le taimi mafanafana. Muamua e te manaʻomia e aoina ma faʻamago le pusa, ona suʻe ese lea o fatu mai ia i latou. O le ola ola o le totoina o le mea e tusa ma le 4 tausaga, o lea e tuʻuina i totonu o taga pepa poʻo se atigipusa pepa ma teuina i totonu o se potu malulu ma malulu seia oʻo ina totoina. Afai e leai se avanoa mo le aoina, ona tupu lea o laau i le totoina o le tagata lava ia.

Sauniga o le taumalulu

E ui lava o Iberis e taua ma auai i fualaau vevela, o se fale saogalemu mo masina malulu e le taofia ai i latou. A maeʻa le teuteuga o le autumn, e mafai ona ufiufi vao i laʻau paʻu, o le a lavea ai laau i afu mamafa ma le umi o le leai o le kiona.

Maʻi ma meaʻai

O se puao, faʻaalia i luga o laau totō, e fafagaina i le lau laʻau ma lafoaʻi le tele o puʻe lapotopoto i luga o lau. Ina ia faʻaumatia le meaʻai, ua lava lea e faʻaleleia ai le eleele ile vao.

O le Cabbage aphid e vave gaoioi vave, e tatau ona taulimaina i le faailoga muamua faatasi ai ma le fesoasoani o le totoina i se vaifofo faapitoa. Mo le 10 lita o le suavai e tatau ona e faʻaopopo e tusa ma le 300 grams o le faʻamalo o le potassium (vai), faʻafefiloi lelei seia maeʻa uma. Toe faʻaleleia le taofiofiina o le tino e faia ile vaiaso.

O Mealybug e na o le totoina o vailaau faʻasaina - Fitoverm, Mospilan, Aktara.

Iberis e sili ona puipuia i ituaiga uma o faamaʻi. O le maʻi e mafai ona amata i le na o le inu (inu tele), lea o le a taʻitaʻia ai le aʻafia o aʻa. E tatau ona faʻamaʻe vave le togavao faʻamaʻi ma tatau ona faʻamaʻi le eleele.