Laʻau

Radermacher - Emerald Queen

O le fadermacher matagofie o lona igoa lauiloa "laau o le emerald" e le o se mea na tupu faafuasei. O lenei laʻau e telē lava, e sili ona matagofie i le fale. O lanu matagofie, lalelei ma lalelei foliga lanu e foliga mai o se pale matagofie ma matagofie, e peiseai o le afifiina o avanoa uma e lata ane i se siosiomaga o le mealilo ma le filemu. E maofa lava le faigofie ona tupu se failaʻau, ma tali atu i le tausia lelei o le ola vave ma le susulu matagofie o le tele o lau. E ui i le mea moni e faapea na pau lava i Europa i le afa lona lua o le 20 seneturi, ae vave ona maua le lauiloa ma le aso nei o se tasi o mea aupito sili ona matagofie o totonu o totonu.

Saina Redermacher (Radermachera sinica). © xaviergardens

Faʻafeiloaʻi moli vaalele moli

Afai o loʻo e suʻeina se laau e na o ia lava e mafai ona aʻafia ai le malemo i le lauusiusi, toe faʻaleleia le siosiomaga o le "greenhouse" o le vaomatua o le vaomatua, fesoʻotaʻi ma le natura ma le ola o laau, masalo o le sili sili ona lelei (e tusa lava pe faʻatusatusa i le tele o vailaʻau ma vine). I "tulaga o le 'ea" na o ferns e mafai ona tauva ma lenei laau totō, ae i le telē o le faila e sili atu nai lo latou. O se tasi lea o vaʻai sili ona mataʻina i totonu o le fale, e iai mea tatala, malamalama-permeable, ae i le taimi lava lea e tasi le pale paleni, lea e mafai ona tuʻuina ai faʻafiafiaga lanumeamata i totonu. O le mealilo o le matagofie o le Rädermacher e taoto tonu lava i le teuteuga o laʻau matagofie, lau fou e faatumuina ai le fale atoa ma le lotogatasi ma foliga mai ua vavae ese mai le lalolagi i fafo. E moni, o lenei laau toto, ona o lona telē, e aafia ai le avanoa e sili atu le lofituina ma e sili atu ona talafeagai le faʻaaogaina i le galue i tulimanu ma vaega e manaʻomia ona vaʻavaʻavaʻai mata, faʻamaonia atili.

Radermachera (Radermachera) o loʻo faʻatusalia i totonu o le ogalaau le aiga Bignonius. E pei o le tele o laau ma laau i totonu ia i latou, o le faifaʻivaʻa e faʻatusa foi i Asia i Saute. O igoa tauleleia e sili ona lauiloa o le faudermacher ua na o le "emerald tree" - o le Emerald Tree - e le uma. O lenei laau e lauiloa foi o le Kanini Saina ma le Serpent Tree. I le natura, o lenei lalelei vavalalata e oʻo atu i le 30 m ma e tupu aʻe i luga, ae i totonu o le potu e sili atu ona faʻatusatusa, ma le lautele ma le lautele e toetoe lava a tutusa le tasi i le isi. O le vaega e aupito sili ona matagofie o le failaʻau e mautinoa lava o le cirrus, susulu, ma le maa o le emerald o le lanu ma le lanu moli matagofie, o laulaau tetele e ola aʻe i le sili atu i le afa mita le umi ma e aofia ai nai tamai laʻau tusi e oʻo i le 4 cm le umi. , ae i le natura e maua ai logo matagofie - fugalaau tetele ma se lanu samasama-samasama, lea e fuga mai i le po ma susunu se manogi manogi o cloves.

Mai le tele o ituaiga natura natura, e faʻaaogaina e le fadermacher se tasi i le aganuu. Radermacher Saina (Radermachera sinica) - o se laau vaʻavaʻai faʻamalosi, lea e iloga i se sili atu o le sili atu o le faʻamafaʻailoga o ona pale nai lo ona uso a tagata tino. O le Radermacher e oʻo i le 1.5-2 mita, e iloga i lona saoasaoa o le atinaʻeina, o se pusa malosi e faʻalauteleina mai le pito i lalo. O lau o lenei radermacher e faigata, faalua pe faatolu foi pine, tupu e oʻo i le 45-50 cm le umi ma faʻaalia i le matagofie o lanceolate lobes, faʻapipiʻi i le pito, susulu matagofie ma lanu meamata. O aso nei, faʻatasi ai ma le fadermacher masani, o le eseesega o le ituaiga "Kaprima" e matua lauiloa lava, e faʻapipiʻi le lanumeamata lanumeamata ma le lanu meamata ma le tilotilo lelei.

O Raddermacher ua talafeagai lelei ona avea o se tasi o fale e sili ona le lelei i totonu o fale. O nei mea manaia e manaʻomia ai le puleaina o le susu, ae a leai o le a le mafai ona faʻaaogaina ma fetaui lelei i tulaga masani o potu. O Radermacher e le mafatia i se taimi e tasi e le maua ai le tausiga, ae e manaomia se masani masani ma le faʻaleleia auala e faʻalautele ai. O lenei laau e tumau lona malosi i le gasologa o le tausaga, e aunoa ma se tuusaunoaga, o le vaega ole malolo e le manaʻomia ai le faia o ni tulaga faapitoa. E le gata o fugalaau fugalaau o le a mafai ona ola aʻe i se faila, ae mo tagata amata foi e mananao e toe faatumu a latou faaputuga i se laau tetele. O le mea pito sili ona taua, o le filifilia lea o le ipu sili ona susulu mo le failaʻau (e le fefefe lenei laau e tusa lava ma mamanu sili ona fesuisuiai ma fugalaau) ma tuʻuina atu tausiga lelei.

Saina Redermacher (Radermachera sinica). © Sleepy Chan

Tausiga o se faila i le fale

Malamalama

O le maa o le arara e mafua mai i le telefoni totonu o le fale. O laʻau lanu matagofie o lenei goa e fefefe i le susulu o le la, ma tuua ai i latou e mu. Ae mai le aofaʻi o nofoaga faʻasaʻo, e tuʻuina atu i vaega lelei uma e lua ma le malulu malamalama. O le faamalama i sasaʻe ma sisifo o loʻo iai ni nofoaga i totonu ole pito i sasaʻe o le itu i sasae, e tutusa ma le itu i sisifo ma sisifo, e manatu lelei o le pulega sili ona lelei mo le faila. I le paolo, e totogo laau, o le a avea ma laau e le masani ai, o le matagofie o laulaau ua leiloa. Ae afai e te le o mafaufau o le a totoina le laau i le foliga o se liana, ona mafai lea ona e saogalemu le tuʻuina o le sulu i lalo o le malu o soʻo se malosi. I totonu o le faʻavae o le malamalama i vaega o le paolo, e mafai ona e faʻataʻitaʻi i le tamaʻi tamaititi e ala i le taumafai e faʻaitiitia le faʻamalamalamaina ma mataituina pe faʻapefea ona totoina le atinaʻe, e taulai atu i le nofoaga e filifilia i luga o le teuteuga o le pale ma ona suiga.

I le taimi o le taumalulu, e tatau ai i le failaʻau ona tuʻuina atu le faʻasalaga o le moli e fesoʻotaʻi ma lona faʻaititia taimi. Mai le ogatotonu o le taumalulu seia oʻo i le amataga o le tautotogo, e sili atu mo le faila o le tuʻuina atu o se mea lelei e ala i le tuʻuina o laau e oʻo lava i nofoaga malulu. O le toe faʻaleleia i se nofoaga e sili atu le malamalama e mafai ona suia i le faʻamalamalamaina.

O se tasi o itu taua o le faʻatupulaia o lenei aganuu o le manaʻoga e amanaʻia le faʻalagolago i le malamalama o le failaʻau. O totogo e tatau ona faʻaauau ona fesuisuiaʻi e tusa ai ma le faʻalauiloaina o le eletise ina ia atiaʻe ai le pale. O le liua e taua tele mo agaifanua talavou lea e na o le fausiaina o lala autu.

Saina Redermacher (Radermachera sinica). © safru

Faʻamafanafana mafanafana

E faigofie lava ona filifili se mafanafana lelei o le ea mo le faila. O lenei laau laʻau e lagona le lelei i totonu o le "potu" e masani ai tagata i le taumalulu ma le taumafanafana. O le taua tele o lenei laau toto ua 13 tikeri i le taumalulu ma le 18 tikeri i le taumafanafana. O le maualalo ifo i le 10 tikeri o le a le mafai e le ridermacher ona tu i luga, e oʻo atu i le 13 tikeri o le a taʻitaʻia ai ma le maua ai ni vaega o le lau. I le tau mafanafana, o lenei laau e lagona le lelei i le va o le 20 i le 25 tikeri Celsius; i le taumalulu, o le vevela o le 18-21 tikeri e sili atu ona fetaui lelei mo le faila. E le tau manaʻomia le tuʻuina atu o le malulu malulu. Afai o le a iai le tamaʻi fale i se fale mausali ma se vaʻalele o le ea i le 20 i le 25 tikeri i le tausaga atoa, o le matagofie o lona pale o le a le mafatia ai i lenei mea.

O Radermacher e aʻafia i totonu o laau, o loʻo fiafia i le ea fou. O le potu o loʻo tu ai e mafai ona faʻaalia i taimi uma e manaʻomia ai. I lenei tulaga, o le laau e tali lelei i le vevela vevela. Ae o lenei laau ma lau lauulu lauulu e le fiafia i ata, e sili atu le puipuia o pale mai ia latou. I le tau mafanafana, e le tatau ona tuʻuina le faʻailoa i totonu o le togalaau, ae o le a ia faʻalelei i luga o le faapaologa malulu poʻo le terrace.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

O mea e manaʻomia mo le faʻasiliina o se tamaʻi meaʻai e mafai ona taʻua o masani mo le tele o meaʻai totonu. O lenei laau e le fiafia i le faʻamamaina atoa o se eleʻele o le eleele, e le o le tele foi o lona gaosiga. O le sili atu ona mausali o le suamalie o le meaʻai, o le sili atu ona matagofie o le faila o le a avea ma itiiti ifo faʻafitauli o le ae maua i le tuputupu ae. O le eleele i totonu o le ulo e tatau ona fai sina sina susu, ae leai. O se faʻamatalaga mo le tele o taimi o taualumaga o le faʻamagoina o le pito i luga o le mea faʻapipiʻi. I le tau mafanafana, e faʻaaogaina le suavai i le taimi lava e uma ai le maualuga (centimita) o le palapala. I le taumalulu, e tatau ona faʻatali i le isi 1-2 aso i le maeʻa ai ona faʻamago le palakopo i luga.

Mo le failaʻau, i le gasologa o le tausaga latou te faʻaaoga vai i le vevela lava e pei o le ea i totonu o le potu. O ia, e pei o fale uma o laʻau teuteu i totonu, e tatau ona faʻamalulu ma faʻaleleia.

E ui lava i lo latou tupuaga Asia, ae na saunia e le failaʻau i latou o latou fale se mea e ofo ai i manaoga mo le susu. O nei laau toto e sili atu le matagofie pe afai o nei faʻamaufaʻailoga e silia ma le 50%. Ae o le ea vevela o le uila e le leaga tele, e le maua ai le lau o laʻau e foliga mai e enaena ma o le lanu e toetoe lava a leiloa. Mo se laau toto, e leai se mea e tatau ona faʻamamaina ai le ea. E lagona e Woody le manaia i totonu o potu masani, ae o le faatumauina o le lalelei e lava le fufuluina o le lauolaola mai fana laiti, ma aua foi neʻi galo le manaomia ona aveeseina laulaau o le pefu na maua mai i le faʻavasegaina faigofie. Mo le fufuluina o laau totō, faapea foi ma le vevela, fautuaina e faaaoga na o le vai i le vevela vevela, e le malulu ma e le mafanafana.

Saina Redermacher (Radermachera sinica). © cqcsmy

Fertilizers mo Radermacher

Faʻataʻotoga mo le faila e faʻapipiʻi mai i le taimi faʻale-aganuʻu mai ia Mati e oo atu i Setema, pe a tutupu laau i le vaega o le atinaʻeina o aʻa ma lala. Mo lenei seleselega, o le faʻamalosiina i le taimi o le taumalulu e le fautuaina (sei vagana ai laau e leʻi toe totoina mo ni nai tausaga ma e tatau ai ona toe faʻafoʻi le maualuga o meaʻai i le eleele, faʻaauau pea ona faʻaaogaina luga pito i luga i le masina e oʻo lava i le taumalulu). O le taimi sili ona lelei o le fafagaina o le 1 taimi i le 2 vaiaso.

Aua e faʻaaogaina e le failaʻau le faʻafefiloi o vailaʻau mo mea e teuteuina ma faʻaaogaina, ma matau le vailaʻau fautuaina e le kamupanī.

Teuteu

A maeʻa ona totoina e puipui le pale ma taofi le maualuga o le laau, pe a manaʻomia, e mafai ona e togiina pito o le tipu. E le manaomia e le ridermacher se teuteuga, ona o le natura o ia o se pale matagofie ma le matagofie.

Suiga ma sui

Naʻo se eleele lafulemu faʻamaʻavale e iai le maualuga o le faʻalelei o le fale e fetaui lelei mo le faila. Mo lenei mea totino, e mafai ona e faʻaaogaina mea uma o loʻo faʻatau i le atunuʻu atoa, ma ni mea faapitoa mo mea laʻau e teuteuina. Pe a faʻapipiʻi le faʻafefiloi oe lava i luga o se vaega masani o eleele eleʻele, humus, peat, faʻaopoopo i ai se vaega lua o le lau laʻau ma pe tusa o le afa afa o le oneone lapoʻa.

O faʻasalalauga e faʻatautaia i tausaga taʻitasi pe a laʻitiiti. Faʻasalaga tagata matutua i totonu o se koneteina fou pe'ā maeʻa ona aʻafia aʻa i le aʻa ma amata ona sola mai fafo. O le taimi sili e tautotogo ai, ae latou te taulai atu pea i le tulaga ma se laau faapitoa. E masani lava, o le tele o taimi o taualumaga e tusa ma le 1 le taimi ile 2-3 tausaga. I le oʻo atu i le maualuga o le tele o ipu, o le rhizomes o le laau e mafai ona tipi e faʻaititia ai lona voluma (ae sili atu le faʻapipiʻiina o le eletise i le mea e gata ai). Pe a faʻapipiʻi se failaʻau, o le loloto o le laau e tumau pea, ma o le ogatotonu poʻo le maualuga o le alavai e masani ona tuʻu i le pito i lalo o le tane.

Saina Redermacher (Radermachera sinica). © NH1976

Maʻi ma faʻamaʻi

O le Radermacher e le mafai ona taʻua o le mea e sili ona le mafai ona faʻaaogaina ile pala. O Mealybugs ma apogaleveleve e fiafia e fofo i pale tetele. I le uluai faailoga o le faaleagaina o meaola, aemaise lava le gaioiga i le malulu vevela, e tatau ona vave amata le taua ma iniseti. I le taimi lava e tasi, o suʻega masani o le a mafai ai ona e maua ni meaola faalafua i le vave amata, aua o aphids, scutes, spider mites from the radermacher e mafua ai le vave vave samasama o laulaau ma laʻau laiti, lea e faigofie ai ona faamasinoina foliga vaaia o faafitauli.

Ae o faʻamaʻi, sei vagana ai le pala i le taimi o le susu, e toetoe lava a le maua i totonu o le maa o le arara.

Tetee masani ona tuputupu ae:

  • pa'ū ma le samasama o lālā ma le tele o le malulu;
  • laʻau e faʻavaivai, faʻavaivai, faʻavaivaia le faʻamalosi, avea ma mea faʻafefeteina pe sili atu ona paʻu i le lamala poʻo le tele o le suavai;
  • ua tafola mai laʻau i le malamalama maualalo;
  • o faʻamalosi o laʻau e faʻamago i lalo o le tele o le malamalama poʻo i totonu o le ea mālūlūlūina faatasi ma le le lava o le manogi o le masini;
  • o le laau e gaosia ai laʻau laiti ma le paʻu ma le le lava o meaai po o le paolo;
  • vaivai, velaina o aʻa e tupu aʻe ma tele fomaʻi laiti.
Saina Redermacher (Radermachera sinica). © Nathan Stohlmann

Faʻasaina o laau

E le mafai ona faʻatulagaina lenei agavaʻa e avea ma laʻau sili ona faigofie e toe gaosia. Ae talu ai ona o avanoa uma o le vegetative ma le metotia o fatu e maua mo ia, e mafai ona e maua se tupulaga fou o laau i le fale pe a e manaʻo ai.

E seasea maua mai le faatauina atu o fatu o Radermacher, e le mafai ona maua i luga o le potu ona o le leai o se fua. Ae afai e mafai ona e mauaina, ia lūlūina i totonu o se moli malamalama, ufiufi i le tioata poʻo le ata ma tuʻuina atu le malamalama lelei e faʻaopoopo i le ea i luga o le ea i luga atu o le 20 tikeri Celsius. Faatasi ai ma le maualuga o le faʻamafanafanaga, o le a oʻo mai pine i le 10 aso. E sili ona lelei e aunoa ma le toe gafa mo le 15-20 aso, mulimuli ane e mafai ona totoina i totonu o koneteina.

O selesele mai le laau e mafai ona vavae ese mai le vaega o le pana ia Me-Iuni, o masina o le tuputupu ae tele. O lanu moa laititi e tusa ma le 10 cm le umi e lelei ona aʻafia i se paluga o peat ma oneone poʻo le oneone mama i lalo o soʻo se faʻavaa. O le tulaga autu mo le aʻafiaina o le faʻaleleia faifai pea ina ia faatumauina le tumau o meaʻai masini, faʻaleleia ma tausia le vevela i luga atu o le 22 tikeri Celsius.

E mafai ona faʻasalalau e se failaʻau ma le taoto. O lapisi e tusa ma le 1-2 cm le umi e faia i luga o laʻau o laau totō. Faʻasalaina le tipi i le susu poʻo le sui, faʻapipiʻi se folasi, ata poʻo le polyethylene ile luga ma tausia pea le suāsusu, e mafai ona e faʻatali mo aʻa e aliali mai. Ae mo le failaʻau e taua le aua le faanatinati e tipi lala, ae ia faatali mo le taimi pe a tumu atoatoa aʻa i le faaputuga o le galu po o le soʻo. A maeʻa, ona vavae ese lea o laʻau o le faʻailoa mai le tina ma totoina i totonu o pusa.