Laʻau

Faʻamatalaga auiliiliga o le fugalaau alpine lemu

O le fugalaau Edelweiss o le aiga o Asters poʻo Asteraceae. I totonu o vivola e tupu i Carpathians ma Alps. I le teritori o Rusia o le a tupu i le motu o Sakhalin ma Moneron. O iina e tupu ai o ia i le itu o Usuri ma Udsky. O Edelweiss e tupu foi i Altai ma Siberia.

Igoa igoa

Ua taʻua o ia e geologists o le leona a le leona. E faʻafefea la saʻo le faaliliuga mai le gagana Eleni. E taua ona o lona uiga e le masani ai. E foliga mai o se togi le motusia.

O le Farani latou te taua o se fetu alpine, ma o le fugalaau siliva a Italia. E iai foʻi isi igoa, mo se faʻataʻitaʻiga, o tagata nonofo i mauga o Carpathian e taʻua o se mea siliva.

Fugalaau fugalaau

E tusa ai ma le faʻamatalaga, o fugalaau e talitutusa ma fetu laʻitiiti e aofia ai tumutumu o mauga i taimi o latou vaitau. E sinasina pe samasama i se paʻu faʻafefe. Mai se mamao e ese le matagofie.

Le matagofie o se fugalaau e le tupu i laasaga uma

Faamatalaga o le Botanical

Edelweiss e tupu ae uiga mataga. O fugalaau e lanu paʻepaʻe, e matua vevela lava ma manatuaina le veveve mai mamao. O loʻo siomia e laʻau lauitiiti, lea e ufiufi ai le vaega pito i lalo i le vevela vevela.

O le isi itu o le pepa e lamolemole, siliva po o le lanumeamata. O le laau o loʻo iai ni faʻalavelave faʻalavelave, e aofia ai nai ato. O le tele o pasi e le sili atu i le maualuga o le 25 cm, ma le lautele e le sili atu ma le 22 cm.

O le fugalaau e masani ona tupu i le sefulu tausaga muamua o Iulai. O le umi o le tupu aʻe mai le 20 i le 25 aso.

Eseese o fugalaau

Manatu Faʻaalia

I ituaiga sili ona lauiloa aofia ai:

  • Edelweiss Alpine
  • Edelweiss edelweiss
  • Edelweiss lua-leo
  • Edelweiss Peretania
  • Edelweiss dwarf
  • Edelweiss Siberia
  • Lulu samasama pale

Alpine

O lenei meaola o se tasi lea o mea taatele. Tupu i vivo i mea e tupu ai i luga o maugaluga o tumutumu mauga. O le maualuga e oʻo mai i le 18 i le 25 cm. Fugalaau i le tulaga o ato e fausia ai le talipupuni.

O le tulaga o le ituaiga sili ona taatele e le aveesea mai le matagofie o le fugalaau

Laʻau e faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le rhizome. O le vaitau sili ona faʻaleleia o loʻo i le tautotogo po o le paʻu masina. E fuga mai le amataga o le taumafanafana i le amataga o le tautoulu.

Kuril

O se tasi o ituaiga o meaola ua tupu i le togalaau o le eligi lea o le Kuril edelweiss. E i ai ona saʻo, e mafai ona ola e oʻo i le 15 cm le maualuga. E i ai a latou faʻasalalauga i itu uma.

O laulaʻau, faʻapotopoto faʻatasi e avea ma fetu, o lona lautele e oʻo i le 6 cm.

Fuga e sau i le amataga o Iulai, ma i masina o Setema o le a amata ona fua mai.

Lanu samasama

O le samasama samasama paleni o se tasi o mea sili ona maualuga. O lona maualuga e mafai ona oʻo atu i le 35 cm. E masani ona ola na o le fatu, ae e mafai foʻi ona maua i le lua poʻo le tolu gaʻo.

O lenei ituaiga o loʻo maua i le natura o le Vaitafe Baikal

Tuua mai i le lua i le 8 cm. O loʻo ufiufiina i le lagona o le susu. Valivali e masani ona samasama.

Totoga o le talosaga

Cosmetology

Sa maua faapitoa e le laau le kuka teuteu.

O le laau e faapitoa le talisapaia ona o lona aoga lelei o le togafitia o feusuaʻiga paʻu. Faʻaaogaina le tele o mea. Mo le mauaina o le siʻosiʻomaga, e faʻaaogaina ai vaega faʻaauau, e faʻaaoga ai le ava ma le glycerol.

O le lanu o le upusii e masani ona moli pe lanu enaena. E masani lava e le sosogi le manogi. O le mauaina o meatotino taua, ua faʻaaogaina o se antioxidant, antiseptic ma avea ma sui faʻafouina. E puipuia ai foi le paʻu o le paʻu ma ua faʻaaoga e aveesea ai faʻamaʻi faʻaleaga.

Mai ia maua le kulimi, serum, lea e faʻaaoga mo le toe faaleleia o le tino ma paʻu paʻu.

Fuafuaga o fanua

Faʻaaogaina muamua mo le totoina i vaega papa o le togalaau. O le laau foi e foliga matagofie i le fausia o se tuaoi le maualalo. E faʻaaoga Edelweiss mo le tipi. E maua ai se matagofie faapitoa i se vevego vevela.

O le foliga e le masani ai e faʻamaonia ai le faʻaaogaina o nei lanu i le mamanu

Ina ia faia lenei mea, tipi ese pe a oʻo i le lanu e pei ona mafai ai. Ona faʻagogo lea i lalo. Pe a faʻamago, e le aveesea lona manogi ma tumau ai ona foliga matagofie mo se taimi umi.

O le tala o le meli

O tala a tuaa ua fautuaina mai tala fatu o se laau matagofie fesoʻotaʻi ma se faiva matagofie ma se tagata nuʻu. Latou te fai mai o se faiva ola maualuga i Alps, ma o ona loimata na fatuina ai lenei fugalaau matagofie. O le mafuaʻaga o le tagi faʻailoga o le alofa e le mafaamatalaina. Sa alofa o ia i se tamaitiiti faigofie e le mamao i le nuu.

Talu ai e le i ai le tama i nei mauga, e le mafai ona ia mateina o iina, i le pito i luga o le mauga, o se olaga matagofie tele ma faiva. E le mafai e le faletua ona alu ifo i le pito i lalo, ma mai le mafatiaga na ia toilalo ai loimata maligi mai le fugalaau matagofie a Edelweiss.

Mount Edelweiss

E faaopoopo i le fugalaau, ei ai se mauga o le igoa e tasi. O lona maualuga e 6000 mita. O loʻo i totonu o mauga Tien Shan e lata i le Tengri-Tag ridge. O loʻo i le tuaoi o Kyrgyzstan ma Kazakhstan.

E oo lava i auala o turisi i luga o mauga e mafai ona e mauaina lenei igoa.
I le tele o punaoa, e leai se mea na maua e uiga i le fetaui o le igoa o le mauga ma le igoa o le fugalaau.

Vaega o tausiga ile

O le tele o fai togalaau ma tagata e fiafia e le tupu aʻe i le fale. Talu ai latou te talitonu e faigata tele. O le faʻamaoniga o le togavao o lona faʻaaogaina lea i vaega papaʻe o le togalaau, o ona ata e mafai ona vaaia i luga o soʻo se nofoaga ua faʻatuina i le ata.

E lagona e le laau le lelei pe a faʻatasi ma isi fugalaau. E fiafia tele o ia i nofoaga manaia, o le mea lea o lenei faʻasologa o se tasi lea o autu autu pe a filifilia se nofoa.

O le fugalaau e le faʻafefe ai le faʻaleleia o le palapala ma le malolo i le vai. O le aʻa e le o fetuunai i ia tulaga o le ola. O vave aʻa e vave ona le toe maua lo latou gafatia ma amata ona paʻu. O le taunuuga, e amata le laau toilalo ma le oti.

E tatau ona faʻaitiitia le palapala. E le gata i lea, e tatau ona faʻaopopo sina oneone itiiti i le faʻafefiloi o le eleele ina ia faʻamalo le eleele ma mafai ai ona faʻaaogaina le aofaʻi tatau o le okesene.

I le taimi mafanafana, filifili aso vevela mo le fafagaina, faʻamalosi mo se tagata

Talu ai ona o le fugalaau e toetoe lava a le taliaina le faʻaleleia o vai, e seasea lava ona faʻafefe. E faia le faʻasalaga i taimi o vevela ma vevela.

Ina ia mafai e le fugalaau ona maua le lagona lelei, e tatau ona e aveese ia pupu ua maeʻa. E faia lenei mea mo ni mafuaaga se tele:

Mo le a aveese fugalaau
Le mafuaʻaga e ola aio le a le faʻaaluina le malosi i le fuaina o fatu ma o le a fai fugalaau fou
O le mafuaaga e teuteuinao se laau ma fugalaau fugalaau mamago ua leiloloa lona malosi teuteuina

O le vevela mo Edelweiss e tatau ona maualuga tele. E manaʻomia lenei mea e fatu ai se microclimate matutu.

E tatau ona laʻititi le toʻatamaʻi. Ae alu foi i le potu mai le 60 i le 70 pasene.

O se tulaga taua mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻeina o Edelweiss o se potu e lelei ona vaʻaia, faʻapea foi ma okesene avanoa i aʻa laau toto. O le mea lea, afai e mafai ona feaveaʻi le fugalaau i le faletito poʻo le loggia, e tatau ona faia lenei mea.

O le mea lea, o le laau o le a faateleina lona tele ma o le a fiafia i le tele o fugalaau.

Vaega o le tausiga ile togalaau

Faatasi ai ma le tausiga lelei, o le fugalaau o le a ola e pei o mauga maualuga.

A maeʻa timuga, faʻafefe e mafai ona tuai ona toeitiiti atoa le masina

O le laau e le tatau ona faʻafefeteina aemaise lava lologa i vai. E tatau ona faʻafeinu lelei, e masani ona manaʻomia ona faia i aso vevela ma vevela, pe a amata ona magoto le eleele.

Afai ua uma le mamafa o timuga, ona oʻo lea i lenei tulaga e le faʻamaina le fugalaau mo le masina.

Ina ia puipuia le tafe, e masani ona masani Edelweiss toto i luga o se mauga ma taʻavale papa.

Fafagaina mo Edelweiss e le masani ona faʻaaogaina. E le fiafia o ia i ni mea faʻapitoa pe faʻamalosi. E leai se tulaga e tatau ona e fafaga ai le laau humus.

E itiiti se faʻaaogaina o le faʻaaogaina pe a fai e fuga le fugalaau ma e manaʻomia meaʻai e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe ma le atinaʻe.

E alofa o ia i le eleele, ma fafagu foi i le kiona. O le mea lea, pe a mafai, ona manaʻomia lea ona e togiina le tele o kiona i luga o fatu laau.

Laveina - o le faagasologa o le ufiufiina o le eleele ma se vaega puipuia o mea eseese

Afai i le taumalulu e leai sau kiona, ona tatau ai lea mulch flower, faatasi ai ma le amataga o aso o le tautotogo e aveese ai le malutaga.

Suiga

O le toe suia o se laau o le a le sili ona faigata.

O le Edelweiss o loʻo i ai se aʻa laititi, o lea e tatau ai ona e eli loloto ni pu. E le gata i lea, pe a suia, aua le faaleagaina aʻa. A toe totoina se laau, e tatau ona faʻamaʻo aʻa.

A uma ona totoina le laau, e tatau faʻamama le palapala ile laitiiti. Ina ia iloa pe ua lelei le totoina o le laau, e tatau ona e matamata laitiiti. Afai e lelei mea uma, o le a amata ona ola lau laau mai le aʻa. O le tausaga na sosoo ai, o le fugalaau e mafai ona fiafia i lona fuga.

Tofiga

O le laau o le Edelweiss e totoina i se auala gafa ma le vegetative.

Auala gafa: tuputupu ae mai fatu

E aofia ai le toe gaosia e faʻaaoga ai fatu. O fatu e laiti tele ma o le mea lea, a lūlūina, e manaʻomia ona fefiloi ma le oneone. E tatau ona toto le kiona pe a maeʻa le kiona ile palapala.

I le fale, e tatau ona e lūlū i ipu poʻo isi koneteina talafeagai. A uma ona lulu, e tatau ona susu le palapala ma ufiufi i se taga manino.

E foliga mai e masani ona tulaʻi i le sefulu i le sefulu fa aso. Suavai faʻatasi ma se pamu moli, pei o fualaau e laʻititi ma taua. Plant plant adults i le muamua po o le lua tausaga o Iuni.

Pe a faʻaleleia e fatu, e le taofia e Edelweiss ona uiga lelei. E tatau ona amanaʻia lenei mea pe a faʻaleleia.

Auala faʻatau

Faatasi ai ma le totoina o laau, e mafai ona faʻaleleia le fugalaau vaevaeina o le vaope afai o le vao matua. E sili atu le faia o lenei mea ia Aperila ma Me, ma i le autumn i le sefulu tausaga o Setema. O le mea lea, o isi togalaau toto e faateleina. O lea la, na matou talanoa e uiga i le auala e ola ai hydrangea e ala i le vaevaeina o le togavao.

E le gata i lea, e mafai ona faʻaleleia le laau toso. O le taimi silisili o Iuni. Ina ia faia lenei mea, oti ese le vaega pito i luga o le fale o le tausaga talu ai ma totō i le palapala susu. E tatau ona matauina le mamao i le va o le tasi.

Suavai palapala ma le amataga o le taumafanafana - o le ki i le vavae lelei

E tusa ma le 8 - 16 senitimita i le va o vavae. A oʻo ina faʻaaogaina le aʻa, o le a amata vave ona atiaʻe e Edelweiss ma o le a pei o se tagata matutua matua. Ae o le a oo mai le fugalaau na o le tausaga a sau.

I lalo o tulafono faigofie mo le tausiga o Edelweiss, e mafai ona faigofie ona tupu i se fuafuaga a le tagata lava ia. O se fugalaau e le mafaamatalaina ma se lanu e le masani ai o le a fiafia i mata o aiga ma na o le pasia o tagata.