Fugalaau

Eustoma - faʻateleina le masiofo o fefete

O le Irish na tulai mai, lalelei ma mama lelei eustoma sa iloa uma taimi o le fiafia i le lalolagi aoao, ma toeitiiti lava a le toe manatu. Ae o le aso ua toe lauiloa ma alofaina o ia. O lenei laau ua tupu tele mo le taina. O fugalaau manaia, e foliga mai o le siliki sili ona matala, e faʻafeiloaina ai rosa, e tu i le falaova mo se taimi umi. O le tele o lanu lanu, o le lalelei o se fugalaau ma le ofoofogia ofoofogia e maofa i taimi uma. E faʻapea foʻi le faigata o le tupuina o se laau e manaʻomia ai se faʻaoga faapitoa. Ua ola Eustoma e pei o se togalaau, ma e pei o se kiona, ma o se aganuu i le potu. Ma i soʻo se uiga lelei, o le a manaʻomia ai le tausiga faʻaeteete.

Eustoma.

E masani ona taʻua i totonu o tagata faifaatoaga i lalo ifo o le suafa o Lisianthus Russell, o Irish, Iapani, Roseli poʻo le fiafia o le rose, o le eustoma o se tasi o aganuu sili ona matagofie. Ma i le togavao, ma le faʻatoʻaga, e na o le tasi le ituaiga o meaola - eustoma tele-flowered (eustoma grandiflorum).

Muamua i le ituaiga o Eustoma (Eustoma) faʻamaonia ituaiga eseese e tolu. E ui i lea, o le galulue soofaatasi a le aufaigaluega a le Royal Botanic Gardens i Kew (United Kingdom) ma le Misuri Botanical Garden (USA) e tuufaatasia ai le nomenclature o le laupepa o laau nei, faatasi ai ma mea nei i lalo o le igoa e tasi - Eustoma tele-fuga (Eustoma grandiflorum): Eustoma tele-faʻafefete (Eustoma grandiflorum), Lisianthus - Eustoma Russell, poʻo Russell (Eustoma russellianum), Eustoma laitiiti, Gentian laitiiti, Gentian sisifo, Eustoma blue marsh (Eustoma exaltatum).

Eustoma tele-flowered o se laau manaia ma se maualuga o le 30 i le 90 cm ma tilatila, o laulaau faigofie, lalelei ma le lanu ma fugalaau e foliga tutusa ma se ituaiga o rose ma poppy. I luga o se tasi laau, e oʻo atu i le lua sefulu ma le lua fugalaau matagofie e fuga mai i taimi taʻitasi, ma ona o le mea moni latou te le tatalaina i le taimi lava e tasi, ae o le itu, e tumau pea le matagofie o le eustoma mo se taimi umi lava. O le gafatia o fuga e fuga mai pe a maeʻa le fufulu o fugalaau e tumau pea i totonu o fafie: pe a faʻatau eustoma poʻo le tuʻuina i vases, e mafai ona e mautinoa o le a liu fuga taitasi i se lanu matagofie Iapani. O laau taʻitasi e foliga mai o se fugalaau: ona o le totoga faapitoa, malosi, ae faasee, foliga foliga, eustoma e foliga mai o se fugalaau ua totōina i totonu o se ulo.

O le fuga o le eustoma e faalagolago i le taimi o le lūlūina ma amata ai le 20 vaiaso talu ona lulu. I le togalaau masani masani, e amata ia Iuni-Aokuso ma tumau ai seia oo i le ogatotonu o le autumn, ona o le a le taofia e le laau le fiafia i fugalaau seivagana ua oʻo le malulu -10 tikeri ma pa'ū le kiona.

Bouquet of eustomas.

O le paleni lanu o le eustoma i aso nei e aofia ai e le gata i paʻepaʻe, lanu viole, piniki, lanu samasama, lanu moli, ae faʻapitoa foi le lua-tone ma le faʻavali. O le potu vaeluaga e masani ona i ai ni lanu e masani ona mama ma susulu, aʻo le lanu o le togalaau e lautele. E oʻo lava i le lanumeamata lanumeamata, o laʻau manogi.

O le taua tele o le eustoma ma lona lauiloa i le salafa o le lalolagi, o le taua o le au faifaatoʻaga i Amerika ma Iapani. I le itu i sisifo, o lenei laau toto o se tasi o ituaiga e sili ona lauiloa, ae o lenei matagofie Iapani iinei o loʻo maua malie le eleele.

Eseese auala e tutupu ai eustoma

O le rosa o le alofa - o se laau totō moni lava. Ma o lona tulaga faapitoa o le "fugalaau e le mo tagata uma" ua saʻo atoatoa. I le uma, o le tuputupu ae o le eustoma e le faigofie. E tolu ni auala eseese e tutupu ai mo eustoma:

  • i le aganuu;
  • i totonu o le togalaau;
  • i totonu o greenhouses poʻo greenhouses e pei o se togavao.

O le gaosiga o meaola e ola ai i le togalaau ma greenhouses e leai se eseesega. O le tele o taimi, e totoina le laau e fai ma taʻitasi tausaga, na o le togiina o se laʻau matagofie i le maeʻa o le vaitau. O lenei faiga e sili atu ona faʻamaonia: o le tausaga e masani ona mafai ona faʻamalosia e fuga tele tele. O le tuputupu ae e pei o se mea masani e manaomia ai le tausiga i totonu o le taumalulu, ona o le eustoma e le taliaina le malulu. Afai e te maua le avanoa e fesiitai ai eustoma, tuu i ai, ona e fiafia ai lea i fugalaau matagofie e tipi mai lea tausaga i lea tausaga. O le mea moni, o loʻo i ai ni nuances iinei: e tele fugalaau fugalaau e matauina e le mafua le faalavelave ma e na o le 2 tausaga, ma mai le lona tolu e amata ona afaina, afaina i meaola faalafua, faasolosolo malie. O lea e na o le lua lava filifiliga mo le tuputupu ae - e pei o se taumafanafana poo se lua tausaga.

I le avea o se faʻatoʻaga o le fale, e amata lava ona lauiloa le eustoma, e seasea lava. Ma o lea, na o le eustoma ma le maualuga maualalo, e mafai ona totoina ituaiga eseese.

O se filifiliga tulagaese tulaga ese o loʻo tupu aʻe e pei o se togalaau faga. E mafai ai e oe ona ausia le mea autu: ia faʻaumatia le manaʻoga mo le eliina mo le taumalulu, aua e tatau lava ona faʻaaogaina ipu ile potu. Ae o loʻo i ai nisi faʻalelei. Aemaise lava, faigofie le pulea o tulaga ma le malulu, o le mafai ona faigofie le faʻamalamaina o le moli. E tusa ai ma manaʻoga mo aiaiga ma tausiga, o le potu ma le pottery eustomas e foliga tutusa.

Eustoma, vasega 'Echo Pink'.

Tuputupu ae eustoma i le togalaau ma greenhouses

O le faʻaaogaga o le faʻatoʻaga o le totoina o Roses Irish mo le seleseleina e talitutusa lava pe a totoina i totonu o greenhouses tulaga puipuia ma le eleele lafoaia. A uma, o mea e manaʻomia i le vevela, e pei o isi mea manaʻomia i laau, e le suia.

O tuutuuga talafeagai mo eustoma i le togalaau

I totonu o le togalaau ma i totonu o le greenhouse eustoma, e tatau ona tuʻuina atu le malamalama sili ona susulu. O le malamalama faataapeapeina o le a fetaui ma le matagofie faapea foi ma nofoaga sili ona susulu. E tusa lava pe itiiti ifo le paolo, e ono le fuga mai le eustoma. E sili atu le puipuia o se tamaʻitaʻi eustoma mai faʻataʻitaʻiga, ma e sili atu foi mai matagi malulu.

O eleele mo le laau e le talafeagai foi mo soo se tasi. E tatau ona lelei lelei le eleele, faaleleia, loloto le eliina. Eustoma e mafai ona ola na o vai ma manava manava, lea e le afaina ai le vai ma le suavai. Lafoaʻi, malamalama, ma le maualuga o pasene o mea faʻale-eletoroni ma le eleele lelei - o le faʻamautinoaga autu o le manuia i le faʻatoʻaga o le eustoma.

Laufanua eustoma i le eleele

A o le totoina se eustoma, e tatau ona faaleleia le eleele. O le lua faʻataʻitaʻiga ma le faʻaofiina o humus, compost, o se vaega o faʻamafanafana faʻamaʻi atoa o le a avea ma fua talafeagai mo lenei fua. Afai e susu tele le palapala, e oʻo lava i le itiiti ifo o le lamatiaga o le suavai, ona sili atu lea ona lelei le tuʻuina o se alavai fou i lalo ifo o le tulimanu.

E taua le faʻatinoina o le togavao eustoma pe a maeʻa le taufaamataʻu o le malulu, e le o muamua atu nai lo le faaiuga o Me mo le togalaau ma Aperila i totonu o greenhouses. I le taimi lava e tasi, o le taimi e tulaʻi mai ai e taua foi: o le eustoma e fiafia e sau i le timu po o le afiafi.

E totō Eustoma i le eleele ina ia i ai i le va o laau totō le mamao o le 15-20 cm. O le maualuga o le ulu i le taimi o le totoina e tatau ona tutusa lelei ma laau. E le mafai ona faʻaumatia le Earthball. E faʻataunuʻuina vave pe a uma ona totoina, ona tumau ai lea o tulaga faʻaleʻaleʻa seia oʻo ina toe ola. Afai ua tupu le eustoma mo le seleselega, e sili ona lelei le tuu o laau totō faatoa totoina i lalo o le pulou mo ni nai vaiaso.

Fola o manu eustoma.

Faatoaga togalaau aina ma greenhouse eustoma

Iapani Iapani e matua faigata tele le tausiga. E nofouta i suiga i le vevela, laei pito i luga, faʻafeiloaʻi ma le loto faafetai i le faateleina o le malulu o le ea i totonu o greenhouses (i soo se auala e ese mai le faʻaleleia).

O le vaʻaia mo le eustoma e tatau ona faʻatinoina, ae faʻatonutonuina e tusa ai ma le tele o taimi e alu ese ai ma le vevela. E le tatau ona faʻatagaina le faʻamamaina o le eleele. Ae o le oge umi umi o le a taʻitaʻia ai le faʻalavelave tupuga. Malamalama, mausali tumau, sili atu ona feinu i aso vevela ma taimi o timuga - o le fuafuaga lelei mo le "rose o le alofa."

O luga o laei e faia i fugalaʻau atoa. A uma mea uma, e manaʻomia e le eustoma le tele o meaʻai; o le vailaʻau e tutusa lava le taua mo ia e pei o le phosphorus ma le potassium. I le masani ai, o le fafaga e faia i masina taʻitasi mo eustoma i se tausaga taʻitasi, 3 taimi (tuputupu ae ola, fuga ma le amataga o le fuga) mo le eustoma, lea e teuina mo le taumalulu. Aʻo tuputupu aʻe mo le tipiina o greenhouses, o nisi taimi e faʻaaogaina ai togafiti faʻamaʻi faʻamalosi aʻo leʻi fufuluina ma faʻamalolo-phosphorus fertilizers pe a uma le fuga.

O lenei laau e tali atu ma le loto faafetai i le mulumulu palapala, lea o le a fesoasoani i le faaitiitia o le faʻamalosia ma faʻamautuina ai le faʻatupulaia o tulaga.

I le maualuga eustomas, o pine e tele lava ina vevela, vaivai, latou te manaʻomia le lagolago. I faailoga muamua o le momoeina, talepe lala o se laau, e tatau ona e nonoa i se pine pe tosoina laina o twine mo laʻau tetele.

Eustoma, vasega 'Borealis Blue' ma le yarrow variety 'Moonshine'.

Wintering garden eustoma

E masani lava o le tausaga e sosoo ai, e faʻasaoina le kuka i totonu o le togalaau, ae e mafai foi ona e totoina ma le totoa ia laau i le eleele e ala i le faʻafeiloaʻiina o le otaota e le faʻafefeteina i totonu o fagu. I le eustoma, ua vavae ese tipu aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, ma tuʻu ai 2-3 internodes i latou. I lalo o le tulaga o sina mea itiiti, fafagaina le tau, leai se ofu pito i luga ma malamalama susulu, e tatau ona taumalulu le eustoma i potu ma le vevela pe a ma le 10-15 tikeri Celsius. Faʻaauau le tausia o aso masani pe a oʻo mai pine fou i luga o le laau. I totonu o se vevela vevela, o tulaga taumalulu e tutusa.

Pest ma faʻamaʻi i le togalaau

O Eustoma e le o se mea totino. E tosina mai ai moa, apogaleveleve, paʻepaʻe, lea e sili atu ona tau ai ma insecticides i le taimi lava lena. Ma o faʻamaʻi, ua fefe o ia e le gata o le pala e pala, ae o le paʻu palapala ma fusarium. Ina ia aloese mai le lamatiaga o faʻamaʻi, e sili atu le lelei o le faia o togafitiga faʻasaina i fomaʻi.

Tuputupu ae eustoma e avea o se fale i totonu o le fale po o le togalaau

O le gafatia e faʻatuina ai se eustoma manaia ma e pei o se totonugalemu totonu o laau na foliga mai talu ai nei lava. Ma ua tatou nofo aitalafu i tagata fugalaau fugalaau fugalaau Iapani, oe na atiina ae ituaiga eseese o tagata masani e lagona lelei i totonu o ipu. 10-20 tausaga ua mavae, o le eustoma i totonu o meaʻai o totonu o le vaomatua o se vavega, ma na aumai i totonu o nofoaga ma fale e na o le lavea mo le taumalulu mo le togalaau. E sili atu ona lelei le faʻatau i totonu o le fale e le o se ituaiga o laau totō, ae o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o faleoloa faapitoa fugalaau. Afai e te manaʻo e faʻatau ni kopi faʻatasi ma fualaau mo le togalaau, ia mautinoa ia tuʻuina atu ia oe se ituaiga e talafeagai lelei mo le kuka. O le maualuga o le fale masani e gata i le 15-30 cm.

E oo lava i nei mea masani i totonu o le fale ua tupu ae i le vaitau o le tau vevela, o laau, pe a uma le lanu felanulanuaʻi, e sili atu le faigofie ona lafo ese nai lo le taumafai e faʻasao i se aganuu masani. Afai e te faʻatulagaina se taumalulu atoa o le eustoma, tuʻuina atu le tele o togafitiga ma le malulu o le vevela, ona mafai lea ona tupu le laau e avea ma se tausaga faʻa-le-tausaga, ae o le eustoma o le a le avea ma vaʻaia atoatoa. O le isi mea e "le maofa": o le masani masani e masani ona ola vave pe a uma ona faatau, faateleina le lapoa ona o togafitiga ma le atinaʻe tuputupu ae.

Mo le tuputupu ae i totonu o se gaosiga o le paluga ma se mafutaga mai le faaiuga o le tautotogo seia oʻo i le tautoulu i le ea fou i totonu o le togalaau, na o le masani o lapopoa lapopoa e talafeagai foi. E masani lava i luga o le faʻatau atu e mafai ona e maua fatu ma fatuga, lea e taʻu mai ai e mafai ona faʻaaogaina mo pusa e ola ai. O ia ituaiga eletise e mafai ona faʻatupulaia uma e pei o tausaga taʻitasi ma pei o meaʻai, mama i totonu o fagu pe totō ile eleele mo le taumafanafana.

Eustoma.

Malamalama ma le vevela

O le malamalama mo le potu ma le potete eustoma e tatau ona malamalama, susulu, ae le susulu saʻo le la e le tatau ona pau i luga o le laau. I le tulaga o le la, o laulaʻau ma fugalaau o le eustoma o le a mafatia, atonu o le a tele le nofouta o le laau i le solia o se tulaga lelei o le susu.

Ae sili atu le faigofie ona filifili le puleaina o le vevela: i le taimi mafanafana, o le a lagona e eustoma le mafanafana i le potu masani masani, ma le mea e fai i le ulo - i le ea fou i le leai o le vevela o le maualuga e oo i le 10 tikeri. Afai e te le manaʻo e lafo ese le laau ma taumafai e teu i le taumalulu, pe a uma ona tupu ae leʻi amataina le atinaʻe amata, e tatau ona tuʻu le eustoma i ni tulaga malulu ma se vevela pe a ma le 10 tikeri Celsius mo totonu ole vaomatua ma 10-15 tikeri mo fualaau totō. E le tatau ona suia le moliuila.

Faʻaiga ma fafagaina mo eustoma

O le tausiga o eustoma i totonu o le potu ma le aganuu e tatau ona iloga, ae le faigata. O lenei lalelei e faʻafeinuina ina ia tumau sina susu susu i le mea uma, e aunoa ma le faʻamamago, ae faʻapea foi le leai o le susu. I le va o taualumaga, e tatau ona faʻamamago le pito i luga (3 cm), ma fautuaina e faʻafefe le vai mai papa i le taimi lava e uma ai le suāsusu.

Laʻei pito i luga e faʻaaogaina na o fugalaʻau mo laau toto, i se fua faʻatatau i 2-3 vaiaso mo soʻo se ituaiga o togavao. Faatasi ai ma se malulu malulu, e faʻaititia uma vai inu, ma le fafagaina e le o faʻatinoina. E matua faasaina le paluina o le laau, ae o le faateleina o le manogi o le a faamanuiaina ai le eustoma (e maua mai e ala i le faapipiiina o fata i masini mumu po o le lotomaualalo).

Mo eustomas, e naʻo le vai mafanafana e faʻaaogaina: o le vevela o le vevela i le va o le ea mafanafana ma le meaʻai e mafai ona afaina i totonu o le fale ma togalaau e masani.

Eustoma i totonu o se fagu

Suiga ma sui

Le faʻaleleia o le fugaina o le eustoma i le tausaga e sosoo ai, pe a uma ona fafaguina laau, e tatau ona e vave totoina. E siitia atu Eustoma i se mea fou, pe afai e tatau ai, na o sina centimita e faateleina le ulo. Mo eustomas, o ni mea faʻafefete pe faʻafefeteina ile eleele e iai mea mama, malamalama, ma faʻafefeteina e fetaui lelei, lea e tatau ona faaopoopo ai le tele o oneone lelei. Mo lenei aganuu, o le sui mo le senpolia e atoatoa. E tatau ona faataatia se paluga eletise malosi ile pito i lalo o le tane. Ae o le mea autu - i le taimi o le faʻatinoga, aua nei faʻaumatia le eleʻele, ma sili atu aua neʻi vaevaeina taʻitasi vao o le eustoma, aua o le a le ola le laau e tusa lava pe itiiti le manua o le rhizome.

Maʻi ma faʻamaʻi

O tagata masani i totonu e le maua i faʻamaʻi faʻapitoa, ae faʻatasi ai ma sina faʻalavelave faʻafuaseʻi i le mafanafana lelei o le meaʻai, ua vave aʻafia i le paʻulea enaena. O mea e lamatia ai nei matagofie o fuʻa papaʻe ia ma laʻau. I le taimi lava e tasi, o le siakiina o laau mo le vave mafai ona iloagofie o le faafitauli e tatau ona faia i taimi uma e mafai ai, ma o le taua e sili atu ona amata vave i le fesoasoani a fomaʻi ma iniseti.

O le toga toga garden eustomas e faigofie tele pei o loʻo ola i le eleele.

Eustoma teuteuina

O le mea moni, o mea uma e kukaina eustomas e na o se pine o le ape i le taimi o le fatuga. Ae afai e teuina le laau mo le tausaga e sosoo ai, ona vavae ese lea ao lei fufulu le potu e teu ai, ma tuu ai ni nai tulafono i luga o ata taʻitasi.

Tipiina i fala

E seleseleina fugalaau Eustoma pe a tatala ni nai "rosa". O le teuteuina e le tatau ona fefefe: e mafai ona vave fuga mai le eustoma, o loʻo galue malosi ma, i le averesi, fiafiaga ma fou fou pe a uma le 4-6 vaiaso. E mafai foi ona faʻaaogaina le lava auala e tasi mo le laititi, vave fugalaau: o le teuteuina e mafai ona faʻaleleia ai le fugalaau i togalaau eustomas.

Lanu eseese o le eustoma.

Faʻafouina o le eustoma

E ui lava i le mea moni o le eustoma e faʻalauteleina i auala ma fatu laau vegetative, i luga o se tulaga tumaʻoti, na o le auala e mafai ai ona faʻaaogaina. O le Eustoma e selesele aʻa, e latou te manaʻomia ni tulaga maoti, ma o lenei filifiliga e masani lava ona naʻo mo faamoemoega filifilia.

O Eustoma ei ai se tasi o vaega sili ona taua e faʻamalosia uma ai tekinolosi tau faʻatoaga: o fatu o lenei laau e sili atu le lelei. 1 g e pe tusa ma le 15000-25000 fatu, ma afai e te le manao e faatau mai ni fatu o le eustoma, ae ia tuputupu ae lenei aganuu, e sili atu ona vave filifili fatu fatu. E sili atu le faigofie ona taulima, ma o taimi e lulu ai e sili atu ona faigofie ona pulea.

O fatu o Eustoma e totoina i le ogatotonu o Mati. Ae afai e te manaʻo e maua vao vao i le ogatotonu o le taumafanafana, ae le o Aokuso, ona tatau lea ona siitia le lulu i Fepuari ma Ianuari. Afai e ola le laau i le aganuu, e mafai ona fesuiaʻi aso tafao i luga o le taimi o le fugalaau manaomia (mo se faataitaiga, ia fuga i le taimi o le taumalulu, e tatau ona totoina le eustoma i le faaiuga o Iulai, Aokuso po o le amataga o Setema).

E naʻo oneone mama e mafai ona faʻaaogaina mo lenei fale. E le pei o le tele o moli, e masani ona lūlūina i totonu o se pusa masani, ae i totonu o ni tamai fagu e iai se lua faʻafefe lelei lea e mafai ai ona maualalo vai. E tatau ona salalau fatu i luga o se masini susu muamua e aunoa ma se ufiufi. O le faʻamaina o le germination e faia i le malulu o le 23-25 ​​tikeri Celsius (faʻatagaina le faʻaititia i 18-20 tikeri i le po). O aso taʻitasi, e faʻalauteleina fua o le fanua i taeao ma afiafi, ma faʻamautu pea le faʻamamaina o le suavai e ala ile maualalo o le suavai poʻo le faʻaleleia.

O le faagasologa o le totoina o laau toto e tusa ma le 2 vaiaso, ae i le amataga lava o le atinaʻe o tagata masani e tutupu malie tele. Ina ia puipuia mai vae paʻu i lenei vaitau, e sili atu le manaia o laau toto ma le phytosporin, ma ia aloese mai le faʻalavelave tupuga ma le leiloa o laau totō, puipuia pupuleʻale mai le la susulu. Pipiina e faia i totonu o pusa taʻitasi pe a faʻaalia le 5-6 laupepa. A maeʻa le faʻavasegaina, e faʻamalūlūina lelei ia laau, ma mai le aso lona sefulu mai le togi, ua faʻafeiloaia i totonu o le polokalame mo le fafagaina o le fugalaʻau ma fugalaʻau uma. A maeʻa ona tuʻuina atu se laʻau 7-8, o le pito i luga mo le faʻamafanafanaina o le vao e tatau ona sosoʻo malie.

E gaosia le Eustoma i eleele matala poʻo fagu faʻatoʻaga pe afai e mou atu le kiona malulu, e le o muamua atu nai lo le faaiuga o Me ma le amataga o Iuni.

A oʻo ina tupu aʻe i totonu o se lauʻeleʻele poʻo se fale lauʻeleʻele, o le luluina e mafai ona faia tuusao i le palapala. E seasea ona faataapeapeina fatu, ona vevela ai lea o laau i le va o laau e tusa ma le 15-20 cm. A o lūlūina i le palapala, e taua le vevela:

  • afai o le germination e tupu i le tulaga 23-25 ​​tikeri, ona fuga mai lea o le eustoma i le tausaga e tasi;
  • afai e maualuga le vevela, ona faatoa avea ai lea o se laʻau matagofie o laulaau, ae o le a fuga mai e pei o se tausaga faʻa-le-tausaga, naʻo le lua o tausaga o le faʻatoʻaga.