Fugalaau

Stcevola - togavao lelei

O se mea lauiloa ma fefaʻatauaʻiga fiafia o se tasi lea o laupepa sili ona faʻamaonia. E ui o le tele o vao o lenei matagofie e tauagafau, ae o le fugalaau ua na o se vaaiga mo mata matala. O fugalaau fugalaau e le masani ai na alu ese atu le vao atoa i le lacy. Ma i le asō, o lanu malulu o lanu malulu lea e masani ai i aso nei e ofo atu ai le faamemelo i le tamaoaiga o le lila, lanu viole ma le lanumoana. Ae o le kili autu autu o le scyvola e le o le fuga o le aafiaga, ae o lona tele ma le umi. E aunoa ma se faʻaaloalo ma e aunoa ma ni faʻalavelave, e mafai ona teuteuina e ia le palanikeke, ampels, ma moega fugalaau. E le gata i lea, o le tuputupu ae stsevola e le faigata tele.

Pleasant tsevola (Scaevola aemula). © Lauren Jolly Roberts

Stcevola - o le tele o le fuga o le sissy i se uiga faigata

Tsevola, poʻo Skevola (Scaevola) o se fugalaau teuteu i le tausaga e mafai ona tauva e le gata i le lobelia, verbena ma le sage, ae faʻapea foi ma vaʻaia masani o faʻasalaga. Ma e ui lava e le o le telē o fugalaau, ae o le matagofie ma le tele o fugalaau e saʻo lelei lava. O le taimi lava e te totoina ai lenei taumafanafana i lau togalaau, o le a le mafai ona aloese mai le toe faʻaleleia o le aoina o ituaiga ma le faʻateleina o le togavao i le lumanaʻi. E le gata i lea, o le stsavola o le a faateia ai se tasi i le tele o le tele ma le matagofie o le fuga, o auiliiliga e tatau ona suʻesuʻe atili atili: e le o se mea na maua ai e le stsovola le igoa faaigoa o se fugalaau.

O Stcevola o se tagata Ausetalia lea na foliga mai ia i matou talu ai nei, ae o loʻo faʻaaogaina e le aufaatoaga i le salafa o le lalolagi. O le mea moni, o le laau lava ia o se mea faʻaleleia lelei. Ae o le tele o le fugalaau mo le tele o masina, o lea ua faʻapuʻupuʻuina ai vao e sili atu ona aoga e tupu ai le stsevola o se fua o le tausaga. O Stcevola e masani ona taʻua o le ampel plant. Ae o ana taleni teuteu e sili atu ona eseese. Mai sui uma o le Scaevola, e naʻo le tasi le ituaiga e faʻaaogaina i le togalaau faʻatoʻaga ma togalaau aina - vaaiga matagofie.

O le tsevola e manaia. © BotBln

Tsevola fiafia (Scaevola aemula) o se faʻalaʻau malosi ma totogo e tusa ma le 40-50 cm le maualuga, lea e atiina ae i foliga o toetoe lava atoatoa le polo po o le lalolagi. Talu ai ona o le masani ai o le vao ma le mea e sili ona maofa, faigofie lava, o le stsevola ua avea o se "faataitaiga" o le taumafanafana mo le fausiaina o polo ma le ao. Ae tusa lava i le palapala, e pei o se hemisphere po o le polo. O ona laʻau e le faʻamalosi, lautele (e oo i le 9 cm) launuʻu lanu meamata, ma, i se tulaga lautele, e matua le mafaamatalaina. Ae latou te faia se aluga ulu mo fugalaau faafetai i lona lanu felanulanuaʻi ma le matagofie o le mata o le lau.

O le diacetal fugalaau lautele e na o le 2-2.5 cm e gata ai, e masani lava ona faatapulaa i se lapoa sili atu ona lapoa. Ae ona o le mea moni e le o fuga na o latou, ae i luga o mea leaga, e foliga mai o le scyvola o se tasi o fugalaau faaletausaga e sili ona agalelei. Ae o le uiga autū ma le faamaualuga o le pelo o le foliga mai fafo lea o le fugalaau. E tutusa uma, e tasi le itu, o petale uma e aoina i le tasi itu o le gaʻo, faia o se ituaiga o meaola, poʻo se vaʻai. O fugalaau taʻitasi o le triceps o loʻo tausia i le laau mo le tusa ma le 2 vaiaso. A o fugalaau e aoina i mea e le o iai i le pito i luga o paranesi, o le fatuina o lala laau ma lelei atoatoa. Faʻafefea i le taimi lava e tasi ona fetogi lelei lelei fugalaau taʻitasi ma ona toto i fafo, e tumau pea o se mealilo o le natura. O se fuga fugalaau, o se faiva, o se tagata faʻaipoipo - o le taimi lava e le o valaau ai le tsevola. Ae tasi le mea e mautinoa: o le matagofie o Ausetalia o le a le tuua ai oe e le faʻavaivai ma e mafai ona faateia ai e aofia ai.

O le lanu lanu o le laau e gata i le malulu ma le malamalama o le lanu violē-lanu viole. O leo malu ma le mama o le lilac, lilac, blue, blue, purple ma white paga e foliga mai e vaivai ma paʻi-tauagafau, ae sili ona puʻe.

Skevola, poo Stcevola, e manaia i totonu o se mea e gaosia. © daryl_mitchell

I le mamanu o le laufanua, e faʻaaogaina ai ogalaau e fai ma:

  • lush accent ma le mafanafana o le taumafanafana mo le teuteuina o falesa ma terraces;
  • tutusa ma se puao vavalalata o aganuu uiga ese;
  • se tagata tulaga ese fanua, mafai ona teuteuina le togalaau ma ni lanu lanu;
  • o se leo matagofie i le kamupani o laau toto ma lanu mumu ma samasama;
  • fofo lautele mo le faatumuina o avanoa avanoa, faasaʻoga o fatuga;
  • teuteuga mo laʻau, gaogao fugalaau;
  • soloist i vaega laiti ma fugalaau fugalaau mai tusi mafanafana;
  • le faʻaogaina o fanua i luga o puipui ma pa puipui;
  • mamanu o faasitepu ma laasaga.

Tuutuuga, tulaga lelei

Stcevola na maua saʻo le igoa o le pailate masani e tusa ai ma manaʻoga. O se aganuu agaalofa, lea e tatau ona faʻatulagaina i totonu o le togalaau ia laufanua pito i luga. Afai e te le totoina ma le mata i lanu lanu ma moli, o le leai o lanu ma lona pallor e le taua tele mo oe, ona mafai lea ona e faʻaaoga stsevola mo le faʻaogaina o fanua e oʻo lava i vaega e iai le paolo ma le paolo malulu. O le numera o fugalaau i le scyvola mai le itiiti ifo o le malamalama o le a le suia, ae o le lanu ma le lapoa o le a itiiti ifo i tagata tauva o loʻo ola i nofoaga lanu.

O se tasi o "autu puʻe" autu o le matagofie o Ausetalia e taua o le sili atu ona teteʻe i le tau. E ui lava ina paʻi i fugalaau foliga, e le fefe le stsevola i le susu, po o le tusi, poʻo le matagi foi.

Tsevola fiafia, grade 'Bombay White'. © Scott Zona

E sili atu nai lo le faigofie ona pikiina le palapala mo le moliaga O lenei lalelei o le a lagona le mafanafana i soʻo se meaʻai lelei ma lelei, suavai-ma manava manava. O eleele palapala palapala e le fetaui ma ia, faʻapea foʻi ma laufanua leaga. Ae o le stsevola e lagona le manaia i luga o eleele le mama, o luga o luga o tulaga, puipui puipui.

E mafai ona faʻaaogaina ma faʻamalama faʻamalosi e teuteu ai nofoaga e lua-paolo ma nofoaga lanu (ae sili atu ona lelei le malamalama). Ae o le eleele mo le koneteina e mafai ona sili atu ona filifilia ma le faaeteete. Ole fuga o le ola o le a fuga mai i na o fualaʻau, ma e faavae i luga o le eleele suamalie ma vaega o oneone, perlite, peat ma humus. Mo ia, e masani ona faʻaaoga paluga faʻapipiʻi mo fualaau vavalaʻau, fuafua mo meaʻai i totonu. E taua tele mo lenei pepa e faʻapipiʻi ai se faʻafiafiaga o le alavai ma ia mautinoa o loʻo faʻapipiʻi ipu ma ampuni i puʻe maualuga.

Tausia o le la

O lenei tusiga tusi e le mafai ona faʻatagaina le sili atu o le susu ma le tele naua o le faʻasusu, o le faʻamaʻaloga o le vai ma le suavai o le eleele e matua le taliaina mo ia. Ae o le stsovola e le fiafia foi i le lamala, tali atu i ai i le faaitiitia o le numera o fugalaau, ma o nisi taimi e ala i le taofia atoatoa o le fugalaau. Afai e te manaʻo i lau stcevola ia avea ma fuga o le polo, ona sili atu lea ona lelei le tuʻuina atu i se masini faʻaleleia ae faʻaleleia suavai. Faʻaauau le faʻatulagaina o taualumaga, ona o le tau, naʻo le taimi e mamae ai le palapala ma o loʻo iai se lamatiaga o le lamala atoatoa. Mo se scyvola o loʻo ola i le eleele lanu, ua lava lava le faia o se vaiinu loloto o le eleele ile 5-7 aso ile leai o se timu. I le taumafanafana, e faʻafefeteina ai le pata i le aso, faʻatagaina le pito i luga ma le vaeluaga o le palapala e faʻagogo i se ulo. E taua tele le lelei o le suavai mo lenei laau. E le fiafia Stcevola i le malulu ma le malulu ma e sili ona lelei le vai i le taumafanafana i le timu poʻo le faʻamalieina o le vai malulu.

Scaevola, poʻo Skevola fiafia (Scaevola aemula). © Lotus Johnson

E le mafai ona ausia le uumi ma le vave o le scyvola e aunoa ma le faia masani o laei. Mai le taimi o le totoina o le stsavol, e tatau ona amata le fafagaina o le laau, i vaiaso uma e faailoa atu ai se vaega o fugalaau atoa pe fuafua foi mo le totoina o fua (o le maualuga e fautuaina e le gaosi oloa e faaititia e 2-3 taimi). Ae mo le scyvola o loʻo ola i le eleele, o le faʻaiʻuga o le fafagaina e tatau ona matua ese. Afai ua toto le stsevola i le eleele lafulemu, o le fafagaina atonu e le manaomia, poo 2-3 le fafagaina e mafai ona faaaoga i le vaitau (fuga, amataga o le fua, ma ni nai vaiaso talu ona fafaga faalua). I luga o oneone laititi po o eleele papaʻu, o le laʻei pito i luga e faʻafetaui i le taimi e manaʻomia mo le totoina o laau toto.

O le a manaʻomia ai le teuteuina ma le teuteuina. O le vao o le a foliga mai e sili ona lelei le taamilosaga pe a le faatagaina i latou e tuʻuina atu ni paʻu uumi, ma solo. Mai lava i le amataga o le tuputupu ae ma i le taimi atoa o le tuputupu ae, aua e te fefe e fusi pito i luga o lau, ae le o le faatagaina o laau e pala. E tele ni lala uumi e mafai ona saogalemu. Ae e mafai ona e galo e uiga i le faʻaaogaina o fugalaau fulafula ma faʻaumatiaga e faʻavavau: o le tausaga lenei o le a faʻaumatia ai na o ia lava, e foliga mai e sili ma lelei ona teuteuina.

Pests ma faʻamaʻi

O le tsevola i totonu o le togalaau e toetoe lava a le maʻi, ae o le lanu vevela ma lanu matagofie o le moli o le ea e masani ona tosina ai meaola faalafua. O le tele o aphids ma whiteflies e sili ona aoga i le vaituloto o laau i totonu ua ave i le togalaau. Mo le paʻula, e mafai ona faʻaaogaina le pulupulu faʻasolosolo. Afai o le a totogo laau, taumafai e amata le taua faasagatau i meaola faalafua pepe i le vave e mafai ai e ala i le tuiina i iniseti.

O le tsevola e manaia. © Norm Graham

Faʻatauga auala

Laʻau

I le triceps, e mafai uma ona vavaeina ia mea e lua, ma le aʻa i lalo o le ata i soo se mea e le mafai ona faʻaaogaina (pe a faʻamautinoa e tumau pea le faʻamamaina tumau,). E mafai ona tipi i le taumafanafana. Ae ona o le a amata ona tupu aʻe tama talavou i le taimi o le tautoulu, o le faʻaaogaina o auala masani e manaʻomia ai le totoina o laau i totonu. A maeʻa ona toto, ave le tsevola i le taumalulu mo tulaga vevela-faʻafefe - i se potu ma malamalama lelei ma se vevela o le ea e tusa ma le 10 tikeri Celsius. I le taimi lava e tasi, latou te amata amata ona fuga ma fusi. O le tau i le taimi lenei e tatau ona matua le lava, ae le o le faatagaina o le eleele e malogo, ae lagolagoina i se tulaga susu susu. I le masina o Me, e toe faʻafeiloaʻi laau i fafo ma totoina i totonu o se pusa tumau poʻo le palapala. O loʻo i ai se isi laasaga - o le faʻasaoina o laau uterine mo le taumalulu i totonu o se potu ma le vevela o le 12 i le 15 tikeri, faʻafefe ma faʻamavaeina tipi i le amataga o le tautotogo.

Fatu

O fualaau Stsevola e mafai ona ola na o vaomatua. Ua totoina fatu talu mai Mati, i soo se taimi talafeagai, i se mea e ola ai le tino ma se vaega laitiiti o le eleele i luga. E lava le ufiufi o mea totō i ata poʻo tioata, tuu i latou i se nofoaga mafanafana - ma o le a faafiafiaina oe e lau uo pele i se vaiaso. O le taimi lava latou te ola ai i ni nai laulaau, e mafai ona oso le stsevola. A oe tuputupu ae i laau, e tatau ona e mautinoa.