O le togalaau

O le a tatou tuputupu aʻe i luga

Mo Rusia, o lenei laau toto e le masani ai, ae mo le tele o tausaga sa avea o se fualaau masani i Niu Sila, Amerika, Iran, Iapani ma Korea, atunuu o Europa i Saute, toetoe lava o Pasila ma isi atunuu. I le tele o tausaga talu ai nei, na manumalo pea le au a le atunuu i atunuu o matou malolo o Asia Tutotonu, Moldova ma amata ona maua le lautele o Ukraine ma Rusia.

Yakon (Smallanthus sonchifolius) - o se ituaiga o vao laʻau o le aiga o Astrovian.

Fugalaau o le Yakon. © Mike Linksvayer

Faʻaaogaina o meaʻai o le suka

O tagata faʻapitoa na faʻaalia i ai o le i ai o le seleni, chlorogenic ma le caffeicids, faapea foi ma le tele o vaega o meaola phenolic, lea e fuafua ai meatotino antioxidant o le yacon. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le faʻaaogaina e le gata o aʻa o le aʻa, ae o loʻo aʻafia foi mai laulaʻau o le sukaʻai e mafua ai le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i totonu o le toto. O lona uiga o le mafai ona faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi i lalo ole palapala ma vaega eleele ole laau. Ae ui i lea, i totonu o le aisa, ae le o tumutumu, ae o aʻa, poo ona fatu, e sili atu ona taua. O o latou foliga felanulanua o lanu paʻepaʻe pe samasama o loʻo faʻamatalaina i mea maualalo i le kalori - 100 g e na o le 60 kcal. E aofia ai i le 2 i le 7% le porotini, o loʻo i ai le maualuga o le amino acids, na o le 0.14% gaʻo, vitamini C, potassium, antioxidants phenols, riboflavin, seleni ma e oʻo lava i sina chlorogenic acid, o se mea aoga i totonu o le kalafi kalafe. Ma o faʻamatalaga sili ona taua mo i latou oeo loʻo sailia ni oloa e aoga mo le leiloa o le mamafa: o le yacon e aofia ai le 60% o inulin - o se polyfructosan e le masani ai, o se carbohydrate ma se laina umi o le otaota.

Ona o le filifili uumi o le gaʻo gaʻo, o le inulin e faʻavasega ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma maua ai e le tino le avanoa e faʻafefiloi ai le asiasiga o le inisalini na gaosia i totonu o le paʻu. E le gata ina puipuia mai osofaiga o le fiaai, ae o loʻo galue foi e avea ma faʻasologa o maʻi maʻisuka.

Fomaʻi tusitusi e uiga i aoga aoga o le faʻamaonia i luga o le galuega o le intestinal. O le "afaina" i totonu o le manava, o le filo meaai o le tubers e avea o se siosiomaga lelei mo le taua o gaioiga e manaomia, ae o le taofiofia o le tuputupu aʻe o le pathogenic flora i le gastrointestinal tract, latou te avea o se ituaiga natura faalenatura lea e fesoasoani e aveesea se vaega o le uta mai isi faiga faamama ma le le fiafia. O nei mea uma e faʻavaveina ai le malosi o le tino i totonu o sela ma faʻamalosia atili. I se uiga faigofie, o le mafai o se faʻamaonia e faʻaleleia ai le faʻamalositino o le intestinal e taua foi. O le mea e sili ona tāua o le mea moni e mafua mai ona o mea o iai i totonu o fatu o se mea e pei o le selenium, o le yake ua taʻua o le "elixir o le talavou." E mafai ona puipuia le oso mai o le fatu, ei ai sona aoga aoga i luga o le tino o le tino, ma faatagaina i le matua e faatumauina le manino o le mafaufau, faaitiitia le cholesterol i le toto.

Yacon, tubers. © NusHub

O le toʻatele o tagata e talitonu o le vevela, o le manogi ma le manogi o le yakes o se mea lea i le va o le apu fou, sima, melon ma pati masani. E le o se mafuaʻaga e mafai ai e se tasi ona oʻo mai i ia igoa o le faʻamaonia o le "apu o le eleele," "potato potato" ma isi. Fans o lenei aganuʻu lautele faʻaaogaina lona fatu i le mata, laʻau, falai ma faʻagogo. Toa, crunchy, suamalie suamalie i salakeke e sili ona lelei. E faʻaaogaina foi mo le faia o siamu. 'Aʻai, kuka ma falai foi e' ai sina laʻau laiti ma vaivai o le suka. Matou te manatu e taua le toe faamamafaina atili o le aoga o le afi: ona o mea o loʻo i ai mea e masani ona maua i le suka, lea e faigofie ona ufiufiina e le tino o le tagata, e masani ona faʻaaogaina i togafitiga o faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma maʻi faʻaleagafesa - maʻisuka, atherosclerosis, ma le gaʻo. E matuā faʻaitiitia ai le suka o le toto ma e tele sona sao i le mamafa o le gau, e pei ona faʻamaonia e suʻesuʻega a tagata popoto iloga. E ui i lea, e le mafai ona faʻaleagaina le tubers o le suka poʻo le sipuni mai ia i latou, e manaʻo ai, mo se faʻataʻitaʻiga, ia vave ona faʻaumatia le mamafa o le mamafa. O le mea lea, o le aso fautuaina o le siva o le 2 teaspoons i le aso. E aoga foi le iloa o fatu o le meaty o le yakes e manaia tele pe a seleseleina. Ina ia mafai ona latou maua se tofo lelei, e tatau ona matutua i le la pe i se nofoaga mafanafana 3-4 aso ao le i faia ni paʻu muimui. E moni, o loʻo i ai fautuaga mo le umi o le faʻaalia o fatu i le mafanafana mafanafana - mai le 10 i le 12 aso.

Fausia se suka

O le fanau mai o le yakon (o se aiga vavalalata o le sunflower, Ierusalema artichoke) o mauga maualuga ia o Andes o Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute. O le vaomago e matagofie, faʻapitoa, ma le aganuu e tasi le tausaga, e maualuga lona maualuga i le 1.2 m, ma e faʻapitoa - e oʻo i le 2 m. O lona lanu e lanumeamata, ma lanu violē i le pito i luga. O lapoa e lapoa, ma e le lelei le pito i luga. I luga o le pito i luga latou te lanu meamata lanu meamata, i le itu pito i lalo e mama. I luga o veins vevela ma petioles o le laupeʻa o loʻo i ai se vevela tele ma faigata. O le vaega atoa o le laau e mafai ona oti i le vevela o le tikeri. I lalo o le eleele, o le yacon e lua ituaiga - rhizomes ma aʻa. O lapisi lapopoʻa e oʻo atu i le maualuga o le 400-600 g. E i ai pulumu i luga ia i latou, e faʻaalia ai ni laau fou. O le tele o lau o le tino e maua mai i le rhizomes, lea e ufitia ao latou tuputupu ae, maua mai se foliga pear-shaped poo fusiform. O vaʻaiga o loʻo faʻapipiʻiina i fusi faʻataʻoto o ni nai vaega. I Rusia, e fautuaina le ola i luga o le eleele i le itu i saute, ma o le itu i matu e fautuaina e totoina i eleele malulu.

Yacon, manatu lautele o le laau. © Michael Hermann

Faʻalogo!

E le mafai ona faʻalauiloaina le siaki i aʻa o le aʻa, e leai ni pupuʻu i latou pei o fatu pateta. A o tuputupu aʻe i le totonugalemu o Rusia, e leai ni fugalaau po o ni fatu e faia i luga o le uakes, o lea la o le auala moni e faalauiloaina ai lenei laau i lenei fasi laau o le maua mai lea o fatu laau mai tumutumu ua fausia i luga o rhizomes, lea e sili ona lelei mo le totoina ia Fepuari.

Aʻo leʻi faia lenei mea, ua fautuaina i latou e faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, mo le 5 minute i se fofo o le paluga faʻasalalau ina ia le atinaʻe ai le microflora. Ona tipi ai lea o le rhizome i ni vaega, ma taumafai e aua nei faaleagaina fatugaʻo, ma tuu i totonu o pusa laugatasi, o le pito i lalo e tatau ona tuʻuina atu i le susu ma le susu. I le pito i luga o le koneteina o loʻo ufiufi i paʻu palasitika poʻo tioata. Mai lea taimi i lea taimi, e tatau ona faʻaaogaina pusa ma faʻamafola le ie poʻo le pepa. O fusi o rhizomes ma totogo e aliali mai pe tusa ma le 2 vaiaso e sili ona lelei le totoina i totonu o fagu ma se paluga kulimi. E mafai ona aofia ai, mo se faʻataʻitaʻiga, o se tasi o vaega o turf, ni vaega se lua o peat ma se vaega itiiti o fualaau faʻapitoa. Ma a mavae le na o le 8 vaiaso, o le a saunia laau mo le totoina i eleele tatala, ae peitai, e tatau ona totoina muamua nai lo le faaiuga o le vaitaimi o se toe foi mai o le kiona (ina ua tuanai le masina o Iuni 6-8).

O le eleele i luga o le moega mo le suka e tatau ona loloto le tatalaina. E mafai ona tuputupu aʻe Yakon i luga o eleele eseese, ae ui i lea, ia maua fua maualuga o le suamalie ma i le taimi lava e tasi o le fugalaau aʻa, o se mea mauoa, lelei le palapala e manaomia. Pe a eliina le 'upega tafaʻi i le pa'ū (i luga o le bayonet o le suo), e fautuaina e faʻamafanafana i le taimi e tasi (faʻavae i sikuea mita taʻitasi): 1/3 pakete o le pala, 1 tbsp. superphosphate ma le 1 sipuni fuga falaoa. I le taimi o le tautotogo, o le palapala ua faʻamalosia ma le ammonium nitrate.

Yakon, vaaiga i laau totō. © Rob Hille

O le fesoasoani i le totoina o fualaau e totoina e tusa ai ma le 60x60 cm mamanu, ioe, sosoo ai ma le fafaga. E taua tele le mafaufau pe a vevela laau, o le fua o le gaosiga e faaitiitia ma le manino. Laʻau maualuga: +18 ° c ... +30 ° C. E mafai e Rhizomes ona tatalia ni fulufulu pupuu, ae o le vaega o loʻo pito i luga ua mate. O le aʻa o loʻo aʻafia loloto i totonu o le eleele, o lea e mafai ai e le laau ona faʻafetaia le lāmala. E manino lava o le tausiga faapitoa o le totogi lea i le faʻaleleia i le taimi o le totoina ma le totoina o fatu. O le le lava o le susu e faʻaititia ai le fua, ma i le taimi lava e tasi, e le tatau ona i ai le susu tele. E faʻamaʻaina le suavai i le vai mafanafana. Afai e vevela le tau, e faʻafeinu vai i aso uma. I le taimi o le tuputupu ae, e fautuaina foi laau e fafagaina, mo se faataitaiga, faatasi ai ma le taavale taavale a Kemira i le fua o le 5 g o le fugalaau i le 1 sq.

O le fesoasoani i le tatalaina o le eleele e oo atu i le maualuga o le 1.0-1.2 m. E oʻo atu i le 25 aʻa fatu e totoina i luga o laau taʻitasi. O le aofaiga atoa o fatu o le aʻa i luga o se tasi laau o le eseese o Rios eseese e oʻo atu i le 3 kilokalama. O le toʻatele o faifaatoaga e talitonu, pe a faʻaleleia se manaʻoga mo togafitiga faafomaʻi, e tatau lava ona tuʻufaʻatasia i ituaiga eseʻese, lea latou te talitonu, e sili atu ona lelei i mea aoga o loʻo aofia ai (o lona uiga latou te vavalalata ma o latou tuaa muamua).

O le seleselega e tatau ona faia i le amataga o Setema, ao lei amataina le kiona. Afai e mafai e le tau, ona mafai lea ona e faʻamamāina i le faaiuga o Setema - amataga o Oketopa. O le fua o le fatu pakiaka e mafai ona faateleina i le 30-50%. Rhizomes ma aʻa pakiaka e teuina eseese i totonu o pusa po o ni atigipusa laiti i totonu o potu e maua ai le maualuga o le susu. E teuina faila mo le 8-10 masina, e aunoa ma le leai o se tau. E pei ona uma ona maitauina, o le aʻa o le fatu o le yakes e leai se aoga i le taimi o le seleselega, ae ui i lea, i le taimi e teu ai, latou te maua se tofo masani. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i le faagasologa o le tuputupu aʻe, o aʻa laau e faʻapupulaina ai fuga e itiiti le suamalie i le tofo nai lo le fructose. Pe a faʻatutuina aʻa aʻa o le yakes mo le teuina, latou te amataina le gaioiga o le faʻamalolosi o fructructures i le fructose, lea e maua ai i le tubers se suamalie suamalie e foliga tutusa ma le pi po o le meloni, ma o le faagasologa e vave tele atu i le vevela maualuga.

O se mea faʻapipiʻi, mea uma, tipi, ma faʻamaʻapeʻa. © NusHub

P.S. O le toʻatele o tagata popoto tomai na faʻaaogaina ma le faʻaaloalo mo lenei fualaau faisua fou mo tagata Rusia ona o ona aoga aoga ma lelei gaioiga. Ua amata ona latou amataina le ola i luga oa latou togalaau ae le o le toisina o Ierusalema. O le mea moni o le atisikoke o Ierusalema ua leva ona faʻaaogaina lelei i salakeke. Ae maise lava i le tautotogo, pe a faʻaaogaina e avea o se faʻamaʻi e faasaga i le maʻisuka. E malamalama lelei: o tagata i lenei taimi, ma e tusa lava pe a uma le taumalulu, e le o se mea tele, o mea faaletino i le tino e le taua. O lea e tatau ai ona e puipuia oe lava mai le maualuga o le suka. Ae o le atisikoke a Ierusalema o loʻo i ai lava i taimi uma: eli ma se suo ma o lenei ua avea ma fatu fou ua matua malolo i le kiona. Ma o lenei laau toto e toetoe lava a leai se tausiga, e tupu ma tuputupu aʻe, faʻalauteleina mai le tootoo totoe i le eleele. E na o le tele o faʻafitauli i le tubers pe a tatau ona faʻailoaina muamua aʻo leʻi faʻaaogaina, ona o le tele o tuputupu aʻe i luga ia i latou. O le isi mea o le tubers o le yakes - lamolemole ma tele.

O loʻo i ai se manatu e faapea, o le yakes o se fualaau aina o le 21st seneturi, e toetoe lava a avea o se fua faʻatatau o le lumanaʻi, ma e le mafai ona faʻaopoopo i ai le alofa i le yakes. Ae ui i lea, oi latou na filifili e amata ona tuputupu ae e manaʻomia le tausia lelei o fualaau aina i le taimi nei, ina ia mafai ona tupu laau i luma o le amataga o Iuni. E le faigata lenei mea, e tatau lava ona e mauaina le faleoloa talafeagai e latalata i lou nofoaga e te nofo ai. Ma o tagata e faatau atu mo le tuuina atu o fualaau o le faailoga i lenei tausaga, faamasino e ala i faasalalauga i luga o le Initoneti, ua saunia. Dare, aʻu uo, ma le manuia ia te oe!