Fugalaau

Maʻi ma faʻamaʻi manu o gladioli

Pests

Faʻaititia le teuteu, i nisi tulaga, o meaola faalafua e mafua ai le oti atoatoa o laau. O laulaau, pulupulu ma fugalaau o gladioli gnaw i le pito o kapeti ma le sinapi, o slugs le lavalava. O aʻa ma corms o gladioli ua faʻamaʻiina e nutopckers, vavaega, sikola o le taumalulu, gaogao o meaola. O se taunuuga o le faʻaleagaina e nei mea faʻavevela, o laʻau lag i tua i le tuputupu ae, liliu lanu samasama, tafe ma mate.

Gladiolus (Gladiolus)

Gladiolus thrips.

E faaleagaina ai ituaiga eseese o gladioli, iris, calendula, daffodil, cloves. O le iniseti matua e laʻitiiti, 1-1.5 mm i le lanu, enaena, faʻaloloa, ma apaʻau faʻaoga, o se ulu uliuli. O le alova o le samasama samasama, ma le lanu mumu, e oʻo i le uumi o le m mm, i le pito o le tino o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga.

O matua matutua e paʻu i lalo o corms o corms i le teuina, pe a oʻo i le vevela i luga o le 10 ° C latou te faʻaolaola pea. E tuʻuina e le tamaʻi fua i totonu o le tino o le laau. Larvae suo sua mai laulaʻau ma fugalaau. O le tele o le gasegase o le togavao e matauina pe a uma ona toto totoga i le taimi o le fugalaau. Tasi le tupulaga e atiina ae i totonu o le 2-3 vaiaso. I le gasologa o le vaitau, o le pest e pule e tuʻuina atu ni augatupulaga. O se taunuuga o le faaleagaina e mafuaʻaga ma iniseti matutua, o pine ma lanu paʻepaʻe-paʻepaʻe ua aliali i luga o laulaʻau, o faʻaʻailoa samasama e faʻaalia ai le paʻu o le paʻu i le taimi o le faʻamaʻa o le moa ma le togitogisa e faʻaalia ai iniseti. I le vaʻaia o le fuga o le fugalaau, o loʻo faʻasosoʻo latalata i ai. A oʻo mai foliga, latou te ulu i totonu, faʻaleagaina fugalaau, e fulafula, iloa ma faʻagogo. I le autumn, pe a paʻu le vevela, ona alu lea o vavae i vaega pito i lalo o le laau.

Aʻo le seleseleina o corms, o le tele o meaola faalafua o loʻo i luga o le "hemp". Mulimuli ane latou te o ifo i lalo o le fua o corms. Latou te fafagaina le suasusu mai i corms o corms. O mea e faaleagaina i le tino ua faʻamamago ma foliga mai e pei o ni mea lanu moana lanu enaena. Corms e malamalama, paʻu, ma i le faaiuga o le teuina o le pogisa, afu, mago. I le faʻaopopo i le tuusaʻo tuusaʻo, o loʻo faʻataunuʻu ai le gladiolus pathogens. O le pest i le masini e faʻaleleia i le vevela vevela.

Faʻataʻitaʻiga:

  1. faʻatasi ai ma le maualuga o numera, vave seleseleina o laau toto, seia oʻo ina alu atu meaola faalafua i le vaega pito i lalo o pu,
  2. faatafunaga o tumutumu ma mea ola uma o totoe pe a uma le seleseleina o fiafiaga, eliina eleele,
  3. le faʻapalapalaina o corms faʻateleina e ala i le faatofu i le vai vevela (50 ° C) mo le 5 minute poʻo le pulupulu i le solution o le karbofos (2 g i le 1 lita o le vai), ona faʻamago ma teu ai pulufana,
  4. I le taimi o le suʻesuʻeina o taimi o le anufe, pe a maua se meaola, o le totoina o mea toto e sasaa mai i le penisina poo le lime fulu i le fua 20-30 g i le 1 kilokalama o corms, tuu i luga o ni taga pepa i le naphthalene (mo 10-15 vaega 3-5 g o le sauniuniga) 1 - 1.5 masina, ona faʻaaogaina lea o anufe ma teuina e pei ona masani ai (e mafai ona e faʻaaoga le naphthalene seia oʻo ina tupu mai le totogo),
  5. lafoaia o corms e afaina ae lei totoina,
  6. togafitiga i le tele o taimi pe a mavae le 7-10 aso ma le 10% malathion (75 g i le 10 l) i le vaitau o le tuputupu ae pe a aliali mai laau afaina (i le faaiuga o Iuni),
  7. toe totoina vine i le lava eria pe a uma le 3-4 tausaga,
  8. fatu fatu i le gladioli fagetes, calendula, riki, kiliki, e le o afaina e ala i gauga.
Gladiolus (Gladiolus)

Le aʻa kulipi.

E faʻaleagaina ai laau totō: lili, hyacinth, tulip, daffodil, gladiolus corms ma lehlia tubers. Tuai le matutua i le 1.1 mm le umi, puupuu-oval, moli samasama, susulu.

O sisi e ola i le eleele i luga o laau toto ma nofo ai laau totō ua totō ile eleele. Latou te ulu i totonu o pusa i lalo poʻo le faʻaaogaina o masini ma nofo i le va o vaʻa. O fafine e tuʻu fua i fualaʻau. Hatching i le mavae ai o le 4-7 aso mai fuamoa, o susu e inu susu mai le fua o le pusa ma faʻaola i totonu o le masina. O se taunuuga o le taumafaina o mea taumafa, tuputupu aʻe lemu o laau toto, o lanu e lanu samasama ma oomi. O le mite e afaina ai goto ma fatu i le taimi e teu ai, aemaise lava pe afai e le faʻamamāina i fua tuai ma aʻa. I le taimi o le teuina, ma le faʻaleagaina tele o pusa, o le pito i fafo o le fua o loʻo ufiufi i le efuefu enaena. Pulu mumu ma palago, e pala. Pe a totoina totusu ma fatu e ola i le mite i totonu o le eleele, o le palapala ma isi laau toto e ono afaina. O le anufe e matua faigata i le maualuga o le vevela (18 ... 20 ° C) ma le susu (silia ma le 60%).

Faʻataʻitaʻiga:

  1. totoina o mea e le afaina i le lafoaia o eleele ma le totoina o laau ma laulaau samasama i le taimi o le tuputupu ae;
  2. i luga ole nofoaga o siaki ai siama, e le tatau ona totoina e se tasi laau totō ma dahlias mo le 3-4 tausaga;
  3. aoina ma le faʻaleagaina o otaota vao i le maea ai o le seleselega o pulu;
  4. o le lafoaʻiina o puluvao ma tubers ae leʻi tuʻuina mo le teuina, faʻamamāina o fualaʻau tuai ma aʻa, sasaa i le penisina poo le sulfur (20 g i le 1 kilokalama o mea totō), faʻavasegaina masani ma le aveeseina o paluga faaleagaina, teuina i le vevela o le 2 ... 5 ° С ma le malulu o le ea e le silia le 60%;
  5. togafitiga o le vevela mo le 5 minute o pusa ua afaina i le vai e vevela i le 50 ° C, poo le 5-7 aso i le vevela o le 35 ... 40 ° C, faʻapalapala mo le 30-50 minute i fofo o Celtan (3 g i le 1 lita o le vai), 30 % malathion (5 g i le 1 lita o le vai);
  6. pulupulu i le 10% karbofos (75 g i le 10 l) vai poʻo le fafaga i lalo o le aʻa ma le 20% o le (20 g i le 10 l) vai i le taimi o le tuputupu aʻe o laau.

Maʻi

Toto, po o le samasama, o gladioli.

E atiina ae ai le leaga tele i nofoaga uma o le fausiaina o gladioli ma le vaitau tuputupu aʻe. O aʻa ma corms o gladioli e aʻafia. I lenei tulaga, e lua ituaiga o faʻamaʻi: faʻamago ma pala o corms. A mūlūina, e lanu samasama, e amata mai i le pito i luga, e mimilo ma feoti ona o le enaena ma le vaivai o aʻa.

I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o le lanu enaena po o le pogisa e foliga mai i luga o corms. I luga o le faʻasalaga o vaega o loʻo aʻafia o laau, o le vascular system is browned. O corms faʻamaʻi e le talia toleniga mo taimi uumi, pala. Pe a totoina, latou te totogo vaivai pe leai foi, pala ile eleele. O le siama e faʻasalalau i mea totō. O le mushroom e sosoʻo i totonu o corms afaina ma i le eleele.

Faʻataʻitaʻiga:

  1. faatamaia o laau mamai i le taimi o le tuputupu ae ma le taimi e eli ai corms;
  2. le fesuiaiga o aganuu ma le toe foi mai o gladioli i lo latou nofoaga muamua pe a mavae le 3-4 tausaga;
  3. fesuiaiga o corms aʻo le i teuina ma aʻo lei totoina;
  4. teuina i nofoaga lelei
  5. faʻamaʻaina laau ma le magnesium i le vaitau o le tuputupu ae;
  6. eli le lua i totonu o le gladioli o tagata mamaʻi ma cusion (30 g o fulu i le 1 lita o le suavai), faʻatumu o pupuni i le eleele, ma a maeʻa le 5 aso faʻataunuʻu ma se fualaʻau sinapi;
  7. A o leʻi totoina laau o le gladioli mo le 8-10 itula i le fuaina o le marigolds (o laau mamago ua gaosia, ua tumu i le afa o le pakete faʻamafa, ua tumu i le vai mafanafana ma totoe mo aso e lua), pe a uma ona togiina le laʻau ma le amataga o le ola aʻe - faʻi fafasi faʻatasi ma le fusi e tasi.
Gladiolus (Gladiolus)

Brown pala.

Corms, lau, pu, fugalaau fugalaau ua aafia. Laʻau laiti ma lanu mumu-lanu enaena i luga o lau. I le i ai o se numera tele o laulaau, o le pepa atoa e suia ma e mate vave.

O laʻau mumu faʻatasi ma se lanu mumu-lanu enaena o loʻo faʻavae i luga o aʻafiaga o aʻafiaga eseese. I luga o fugalaau fugalaau, vai vai, fusia, e oʻo atu i le oti o le fugalaau atoa. O le lanu o Brown e fai foi i luga o puipui. Faʻatasi ai ma le maualuga o le vevela o le ea, o laulaau i luga o laulaʻau, puʻu, paʻu ma fugalaau fugalaau e ufiufi i se fulufulu lanu paʻu o le fuga. O nisi taimi e aunoa ma le fausiaina o afaina e faafuasei lava ona lanu samasama ma oti ai. E tupu lenei mea pe a afaina le aʻa o le laau.

O le faʻatoʻilaloina o le anufe e amata i le pito i tua ma e faʻaalia i le lanu enaena o le ogatotonu. E faasolosolo lava, o le vaega atoa o le anufe e ufiufi i le paʻu enaena. I fafo, e leai ni faailoga o le maʻi, ma na o le kiliki i le pito i lalo, e mafai ai ona matou faamautuina ua uma ona pala. E iai ni mea e gaosia ai musu i corms afaina ma i luga o laʻau latalata i le palapala.

Faʻataʻitaʻiga:

  1. le toe foi mai o gladioli i lo latou nofoaga muamua e lei muamua atu i le 4 tausaga mulimuli ane;
  2. faamagoina corms i le vevela o le 25 ... 30 ° C ma le lelei o le ea (vave pe a uma ona eli); lafoaia o vaʻavaʻa leaga;
  3. teuina o corms i le vevela o le 6 ° C ma se faʻafefe faʻafefe o le 75-80%;
  4. o le tosoina o anufe ao le i totoina ile eleele i totonu o se vaifofo o le palatini (30 g mo le 10 l) vai mo le 1-2 itula, ua susu tamaiti i se vaifofo o le inu palu (50 g i le 10 l vai);
  5. aveeseina o laulaau samasama ma lagging (aemaise lava i le taimi o le fugalaau);
  6. fufulu gladioli i le 1% Bordeaux (100 g suauu sulfate ma le faaopoopo ole 100 g lime mo le 10 l) vai pe a uma le tele o fualaau aina poo le faʻaaogaina o laau o loʻo faʻamatalaina i auala e faʻafefe ai le magoina o gladioli.

Laʻau leaga o gaʻo ma corms.

O aʻa, corms, laulaau, gaʻo e afaina. O faailoga muamua e faʻaalia i le samasama ma le enaena o le pito i luga o lau. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamai, o le samasama ma le oti o le laau atoa e tupu tele. I luga o laulaau lanu samasama, aʻa, corms, i le pito i lalo o laulaau, gaʻo, lanu uliuli (sclerotia). O faʻalavelave afaina i fale teu oloa e faʻamalamaina. E iai ni anufe e gaosia ai i totonu o corms afaina, i luga o laau toto, i le palapala, lea e mafai ona tumau pea le aoga mo le 4 tausaga. E le maua mai i le faʻamaʻi mai le 15 i le 50%.

Faʻataʻitaʻiga:

  1. faʻamaʻiina o corms ma le totoina o anufe maloloina i nofoaga e leʻi totoina ai gladioli i le 4 tausaga talu ai;
  2. faamago le corms i le vevela o le 25 ... 30 ° C ma le manava lelei i le taimi lava e uma ona eliina ai, ma faʻaogaina ai le gaogao mai le fua faʻatasi ma le paluga o le potassium (15-30 g mo le 10 l) vai faʻaopopo i le fofo mo le 1-2 itula;
  3. pulupulu i le 1% Bordeaux (100 g suauu apa memea ma le faaopoopo o le 100 g o le lime mo le 10 l) vai pe a maeʻa le fuaina o tagata;
  4. eliina le eleele ma le faateleina o le faatanoa i le tautoulu;
  5. toe faʻaleleia o corms: afaina maʻi, e le o le faʻamaʻiina o manua, totō i le solofanua solofanua; na totoina i luga o moega, e aunoa ma le faaopoopoina o le manulele i togalaau (o se aofaiga o lea mea e ave faatasi ma corms i luga o aʻa, faasusu ma le tatalaina o loo faia i isi aso uma).

Liliu malosi.

Lea, e afaina ai corms. O mea lanu enaena lanu enaena ma paʻu lanu uliuli o loʻo i luga o laulaau, lea e foliga mai mulimuli ane ai togitogisa uliuli - pycnids e aofia ai spores spores. I luga o corms, o le a tupu le maʻi i le tautoulu i le ituaiga o vai vai, tele pe itiiti foi le lanu mumu-lanu enaena. Ua faasolosolo malie lava ona faateleina le siʻomaga, ma o le latou vaega tutotonu o le a faʻavaivaia, maua ai se lanu uliuli ma sili atu faʻamatalaga auiliili. Vaevae vavalalata i latou lava. O maʻi ua afaina e faʻamaʻa ma mummify i le taimi o le teuina, o le mafuaʻaga lea ua taʻua ai le maʻi o le pala. O le faʻaauau pea i totonu o le palapala, i luga o afaina afaina e oo i le 4 tausaga. O le afaina o laau e tupu ile eleele. I le tuputupu ae o le vaitau mai le laau totō e totō, o le sosolo e sosolo i vavae o loʻo ave e le matagi, timu, iniseti.

O le faʻamaʻi faapitoa e afaina i le manava, tausaga malulu i eleele le lelei.

Faʻataʻitaʻiga:

  1. tutusa ma le malogogo o gladioli.

Paga o le kanesa.

O le faʻamaʻi e matautia mo dahlias, rosa, meaʻai, gladioli, peonies. E aʻafia le aʻa o laau toto. Pe a eliina i luga o nofoaga i nofoaga o le fausiaina o tamaiti, pe o le taunuuga foi o tamaiti, o le tuputupu ae o le foliga le lelei e manino lava ona iloa.

Faʻataʻitaʻiga:

  1. le faʻaumatia o corms maʻi;
  2. faʻamaʻi le palapala i le tautoulu i le maeʻa ona eliina o laau ma le vai vevela (150-200 g / m2) ma faʻatumu i se fagu,
  3. pe a tausia mea totō, aloese mai le faʻaleagaina, aemaise lava aʻa ma le aʻa,
  4. Corms o gladioli e le o totoina mo le 2-3 tausaga i nofoaga e maua ai foci o le kanesa.

Mose o gladioli.

Vailaʻau faʻamaʻi. Lafo ma fugalaau e afaina. I luga o laulaau, lanu ma le faʻamalo poʻo le faʻafefeteina o lanu o lanu samasama-lanumeamata ma le lanu uliuli ua faia, o loʻo i le va o vela lau. O isi taimi e maua ai foliga o ni mama ua tapunia. I luga o fugalaau, o lanu e samasama-lanumeamata ma lauulu, ma e mafai ona i ai i ni ituaiga o kesi. Talu ai ona o laulaau ma fasipolo, e fesuiaʻi fugalaau; oa latou gaʻo e masani ona mimilo. I faʻamaʻi o fualaau aina, o fugalaau e laiti, ma o pua fugalaau e matua faateleina i le uumi. O le gasologa o le gaosiga o le fuga o fugalaau i laau mamaʻi ua tolopoina. O maʻi maʻi e misi mai lea tausaga i lea tausaga, taofi le tuʻuina o se fugalaau. O le faʻamaʻi e tuʻuina atu e thrips, aphids. I le vaitau o le tuputupu aʻe, o le siama e faʻasalalau mai corms i tamaiti.

Faʻataʻitaʻiga:

  1. aveeseina ma le mu o laau mamaʻi ma corms;
  2. faʻatafunaga taimi o iniseti - avega o le siama (aphids, thrips);
  3. faia o tulaga lelei mo le galueaina o gladioli: vave tatala le palapala, veleina, fufulu;
  4. totoina o anufe i nofoaga lelei.

Puipuiga o le toto i poloka o fale - Pearl A. A., Stepanina N. P., Tarasova V. P.