Fugalaau

8 ituaiga autu o moega fugalaau

I aso nei, e tele naua ituaiga o mea teuteu ma ituaiga o togalaau e aʻoaʻoina e faigata tele mo se tagata poto masani e fenumiai i uiga ma o latou uiga. Lafulafu i le va o fugalaau ma rabatka, o motu ma vaega ua solo. Ae o mataupu faavae autu ma elemene faigofie, faʻafetai i le aafiaga o le faʻamalamalamaga faapitoa, o loʻo taoto pea i le fatu o le togalaau. Ma o ituaiga autu o moega fugalaau e le o se faʻalavelave. A uma mea uma, e oʻo lava i poloketi sili ona faigata o loʻo faʻaogaina pea i mataupu faavae.

Fugalaau fugalaau

Ona o le faateleina o le faalauteleina o metotia o le teuteuina o mea teuteu i totonu o le togalaau, o le tele o laau totino ma foliga vaaia o ituaiga fou, o filifiliga mo le teuteuina o fugalaau e foliga mai e leai se tapulaa. O le mafai ona fatuina ni tuufaatasiga e na o tulaga faʻamoemoeina e mafai ona faʻaaogaina - tulaga o le eleele, ituaiga fanua, malamalama, togalaau, paketi, ma isi mea faapena. Ae mai i se tulaga faʻafefaʻatauaʻiga, na o le pau lava ia o mafaufauga ma manaoga o tagata e ona.

O le mea moni, o se togalaau fugalaau o se nofoaga lea e ola ai laau totō, o se faaupuga lautele mo soʻo se seti o laau teuteu. O le fugalaau e mafai ona ese i le faʻatumu ma le faʻatino. Ae o soo se tuufaatasiga e aofia ai laau teuteu i se tapulaa, faʻamalamalamaina, vaʻavaʻai vaʻaia o se togalaau fugalaau. O le mea lea, rabatki, ma tuaoi, ma fugalaau e mafai foi ona taʻua saogalemu fugalaau.

O laumei fugalaau e tele, o le tele ma le laʻititi, ma e masani ai, natura ma kapeta, mea teuteu, sauniga, vaitau, faʻailoa, taʻitasi ... E le gata i ni meaʻai, o le taumafanafana ma mea faʻapitoa poʻo laau foi, ma laau, conifers ma ferns; o nisi taimi - e oʻo lava i le vao ma le teuteu o laʻei, faʻaaogaina e le gata o laau toto e teuteuina ma faʻatumu le teritori o le 'upega tafaʻilagi. O nisi taimi o moega fugalaau e matua ese lava i le natura e foliga mai e eseese uma lava, ituaiga e le fesootai ma togalaau. Ae o mea uma teuteu, e tusa lava pe ese mai i uso, o ni fugalaau fugalaau.

Ina ia faafaigofie le filifilia o fesuiaiga o mamanu, o mea masani o moega fugalaau e iloga - o mea e eseese i foliga, amio, laau na faaaoga ma a latou matafaioi i le mamanu o le togalaau.

O ituaiga masani o fugalaau e aofia ai le 8 ituaiga o mea teuteu, lea e matua faigofie ona iloa ma iloa:

1. Luga fugalaau

Luga o le fugalaau, pe pei ona saʻo ona taʻua, o fugalaau fugalaau masani o ni foliga teuteu o foliga o le eleele, e masani lava ona i ai se lau laugatasi, lea e tuufaatasia ai ni laau teuteu eseese pe faaaoga foi na o le tasi le ituaiga o laau. O fugalaau fugalaau e eseese ituaiga, ae o latou foliga e masani lava ona faatapulaaina e ala i se ata faigofie - o se sikuea, o se liʻo, o se oval, o se lio, se rectangle, se tafatolu. Ina ia faia ni fugalaau fugalaau lapopoa, o se fomu faigofie e faaluaina, toe fai ma faaopoopo i ai, faʻatumu le vaega i mamanu faigofie.

O fugalaau uma e vaevaeina e tusa ai ma le natura o laau totō o loʻo faʻaaogaina i kapeti kapeta ua totōina i togalaau e leai ni mea totō, ma fugalaau, i le mamanu o mea totō ma le tele o laau e faʻaaoga.

I le taimi muamua, mo se togalaau fugalaau masani, o le fefiloi o le itiiti ifo ma le 5 ituaiga o laau toto na mafaufauina o le tulaga masani. Ae o aso nei e tasi le ituaiga o meaola e faia i le tasi ituaiga o meaola, moega o fugalaau e lima, ma mea e tolu o laau totino, ma fatuga faigata ma le tele o fetu o togalaau o loo i ai i totonu o fugalaau matagofie.

O fugalaau e fesuisuiai i le faiga, totoina o le tele, paʻu lanu (eseese, manino, sologa lelei pe vavalalata), i le "seti" o laau. I la latou mamanu, e mafai ona e faʻaaogaina na o tausaga taʻitasi, o meaʻai ma meaʻai, ma e mafai ona e faʻafefiloi laau totō i laau talatala ma laau. O le filifilia o laau e mafai ona faamalieina i tulaga tutusa ma le tausiga tutusa, ma le valoia o le atinaʻeina o laau ma lo latou tuputupu ae i le taimi e le na o se ata moni, ae o se fiafiaga moni foi.

Luga fugalaau i tulip ma fugalaau tautotogo

2. Luga ma le lipine fugalaau moega

O le ituaiga pito sili ona faigofie o togalaau fugalaau e iloa, e fai ma sui o se fasi laau vavalalata ua totoina laau e fai ai se lipine lush faifai pea, o le mea moni, o se tuaoi. O se faavaa teuteu poʻo se tuaoi mo auala, moega fugalaau, laʻau, faʻamaʻaloga, isi mea teuteu faʻataʻitaʻiga o loʻo avea ma se matagofie ma le ofoofogia le faʻatulagaga ma se laina matagofie e faataatia i luga o le tuaoi o le mea, lea e natia ai pe faamamafa ai le suiga. Ua fuga mai le taʻavale, le tumau, laʻau, laufanua. E faia i latou mai laau afu ma meaola, suamalie, ma tausaga taʻitasi. O le tuaoi e mafai ona susulu ma le faaituau, sili atu pe itiiti le maualuga. Laʻau e masani ona filifilia e tusa ai ma le faiga o le togalaau ma tuʻuina atu le galuega o le ausiaina o le tele o laina telefoni.

O moega fugalaau, afifi fefiloi, tuaoi faʻapitoa poʻo na o lipine o eseesega o le tuaoi, ae na faʻatulagaina e tusa ai ma le mataupu faavae o se fugalaau matagofie, o se togalaau lauitiiti lauusiusi e oo i le 1 mita le lautele ma soo se umi. O lenei tuufaatasiga o le itiiti ifo ma le 3 ituaiga o laau totino, e ese mai io latou foliga teuteu, o se togalaau fugalaau e sili ona faaloloaina ma se mamanu faifaipea ma tautua o se tuaoi. O le galuega autu o moega fugalaau o le puipuiina lea o mea e le lelei, o laupepa vavalalata o eleele e le fetaui mo fatuga masani, teuteu puipui puipui po o puipui, faʻamalo fesoʻotaiga o galuega, fatuina se faʻaleleia o fanua i se nofoaga maualalo. O lipine lipine lipine o loʻo tuʻuina i lalo o puipui ma i luga o puipui o se fale poʻo se fale taʻavale.

Faʻatoʻa togalaau fugalaau i tafatafa o se togalaau

3. Tagata faigaluega

O tagata faigaluega o ni fugalaau laʻau faʻafaʻasalalau taʻitasi poʻo le punou i le arc. O le umi o le fabatok ua fuafuaina e na o le faamoemoega faamoemoeina, ae o le lautele e masani lava ona tapulaa: o le lapeti e na o le pau e oo atu i le 2 mita le lautele. Rabaska ua malepelepe i luga o le auala, puipui ma pa puipui po o puipui o le fale, faataatiaina e avea o se teuteuga, se elemene o le nofoaga savali, , i le faasologa, i le totoina o laau toto e fausia ai se itu e tasi itu poʻo le itu lua itu. E mafai ona fatu le Rabatki mai le tasi ituaiga o laau, ma faia le tele-fuga. I le mea mulimuli, o loʻo i ai pea se tulaga manino o le maualuga o mea totino mai le pito i lalo agai atu i le maualuga mo le unilateral rabatok ma le ogatotonu mo le va o malo.

Totogi fua o le fugalaau

4. Faʻafefiloi

E masani lava ona fenumiai tagata fefaʻasoaʻi ma faʻaititia (o le fenumiai e faʻateleina i le mea moni e faapea o mixborders e taʻua o faʻafefetega faʻafefe), ae o le eseesega i le va oi latou e faigofie ona malamalama e faavae i le natura ma le faʻamoemoe. Afai o le toesega o se togalaau teuteu faʻasalalau faʻasalalau faʻatasi ma ni faʻamatalaga manino, ona avea lea o le tuufaatasiga o se faʻafanua matagofie o moega uumi umi. O se tasi o le aufaʻatasi o se fugalaau fugalaau o loʻo siomia ai se mutia, o se nofoaga e faʻafiafia ai, o se vaituloto, o puipui o fale i laʻau matilatila ma susulu o togalaau teuteu. O lona foliga e le faatapulaaina i ni vailaau manino. E mafai e se soaporder ona faʻalauteleina le ala poʻo tafatafa o le mutia mo le fiasefulu mita, ma o le lautele e faalagolago lava i le tele o avanoa i luga o le fugalaau e mafai ona atofa. Talu ai ona o le tuufaatasiga o ituaiga laau eseese ma le tele o laina totoga, o le tapulaa aupito maualalo o le mixborder e 1.5 m. A maua se vaega e sili atu ma le 4 m, o le lautele o le mixborder ua liua i se faatulagaga.

E masani ona faʻafeusuaʻi faʻamafaʻi mai i laʻau faʻasalalau, faʻapipiʻi faʻamaʻi ma conifers e pei o faʻasalaga. E faia e tusa ai ma le faiga o le togalaau ina ia foliga mai e le gata i le vaitau o gaioiga, ae faʻapea foi i le taumalulu. O laau totō e le totōina, ae i vaega, filifilia e tusa ai ma le taʻiala o le loloto o fesuiaiga, faatulaga le vaaia o mea vaaia, faʻasalaga faʻavaitau ma mea mata i totonu. E faʻafefiloi i le va o laau tele ma solo, o le avanoa e tumu i le sili atu ona lelei o paʻaga, aganuu. O le mixborder e manatu o se uiga o le mamanu o se togalaau masani, ae afai e manaʻo ai, e faʻaaogaina elemene masani i totonu. E mafai ai e oe ona filifili le lanu lanu, ma le faʻaogaina o le vevela, ma le natura o fatuga i lau faitalia.

Fugalaau Fafaga Faʻatoʻaga

5. Totoga o fugalaau teuteu ma togalaau fugalaau

O se togalaau fugalaau faʻapitoa e itiiti lava i togalaau laititi ma laʻitiiti. O nei mea matagofie matagofie e manaʻomia ai le vaevaeina o se teritori tele mo se "faʻaauauina" faʻatumu. O le mea moni, o se togalaau fugalaau teuteu o se togalaau mosaic fugalaau, o se vaega ua vaevaeina i ni vaega-toe fai-vaega e toe fai, ua tumu uma i se isi laau. O le totoina o vaega e mafai ai e oe ona fatuina se tafaoga masani e mafai ona tafe. O fugalaau fugalaau faʻapitoa e faʻaaogaina mo taumafanafana maualalo ma fetu tetele, o vaitau o le vaitau e maua ai le "pito" sili ona susulu. O le tele lava o taimi, o le teritori o le togalaau fugalaau e vaevaeina i totonu o sikuea-sikuea ma se vaega e tusa ma le tasi le mita sikuea.

O se ituaiga o moega fugalaau o se mea teuteu faʻatasi i totonu o se vaega tele lava, vaevaeina i ni foliga eseese, ae fatuina ai se ata atoa o le moli-malamalama ma auala i le va oi latou. O aso nei, e masani ona siosiomia e boxwood, o moega fugalaau e sili atu i isi filifiliga, o loʻo faʻatusalia e fugalaau laiti i se isi ituaiga o pa - o se tuaoi e faia i le mata, teuteu puipui, vao vao. O le faʻatusaina o le tutusa o le faʻalavelave faʻapitoa, vaevaeina i ni vaega laiti, o se ituaiga o moega fugalaau e le maua ai le tutusa lava o manatu, e sili atu ona lanu ma sili atu ona faigofie ona tausia. Labyrinths e aofia ai foi i se faasologa o moega fugalaau.

Mamanu faʻapitoa fugalaau

6. Luga o le mutuga, laʻau po o moega fugalaau, motu

Motu, nofoaga ma fugalaau fugalaau se tasi o le meafaigaluega autu i lima o soo se tagata mamanu, e mafai ai ona e toe faaolaolaina vaalele ma faaopoopo ai lanu lanu i le togalaau. O le tele lava o taimi, o motu e malepe i luga o se mutia po o se togalaau mai se mea e maua ai le eleele pe a iai se lagona e foliga mai e le manaia le laufanua. Ae latou te fatuina ni fugalaau e tasi ina ia mafai ai ona sili atu le matagofie o laau taʻitasi, ma faafaigofieina le faagasologa o le totoina ma le tausia o tagata taumafanafana (vavae ese i se tamai fugalaau laitiiti, o fetu faaletausaga e faigofie ona toto, sui, ma faataitai i ituaiga po o ituaiga eseese).

Luga o le fugalaau i luga o le mutia o ni kapeta poʻo ni laumei. E mafai ona mamanuina e avea o se moega fugalaau po o se fugalaau fugalaau, taʻalo ma le tele, foliga, lanu lanu o laau.

Lafuga o le togalaau e tasi mai laau taʻitasi e masani ona faia mai roses, hydrangeas, peonies, irises, sunlils, rhododendrons, laau faʻafefe. E i ai se eseesega eseese o laʻau - taimi faʻapitoa, matagofie i lauolaola matagofie, ona faʻaumatia atoa ai lea mai le mutia. O ia fugalaau fugalaau e maua ai ni mea mai crocuses, tulip, daffodils, violets, muscari, hyacinths.

Toto e tasi lau fugalaau i luga o le mutia

7. Mafu

Parterres (o fugalaau teuteu ma le arabesques) o ni fugalaau fugalaau ma se faʻaleleia ma le faʻaeteete, lea e totōina ai laau totō i totonu o vaega tetele, faia ai ni mamanu manino. Seia oʻo mai i le taimi nei, o fale o loʻo taʻua o se tasi o ituaiga o fugalaau e sili ona leva, faʻalavelave ma faʻalauiloaina. E tele lava ina faʻaaogaina i le taulaga i le taulaga, ae i totonu o togalaau tutoʻatasi o se vavega e seasea. O se togalaau fugalaau teuteu, lea e tuʻuina i le nofoaga e sili ona lauiloa, e pei o le arabesque faʻatasi ma ana mea teuteu, matagofie, mea teuteu faʻasalalau faatufugaga.

Parterre fugalaau i le fale

8. Laufanua, poo le natura fugalaau fugalaau

Luga o le fugalaau e faʻataʻitaʻiina le totoina o togavao, faataitaiina o le natura matagofie o le natura, e taʻua uma faalenatura ma natura, ma vao, ma saoloto. Ae o le mea aupito sili ona lelei, o lo latou natura o loʻo faʻaalia ai le togalaau togalaau laufanua. O fugalaau ia e mafai ai ona totoina laau toto ma saoloto. E le faʻapipiʻiina mea totino mo latou, e mafai ona iu ai ina fatuina vao ma vao. I totonu o le faʻavae o moega o laufanua laufanua, e eseese tulaga ese:

  • fugalaau fugalaau e sili atu ona tupu (faʻaaogaina le amanaia, faʻalavelave i le totoina o taimi);
  • togalaau aina (faataitaiina o le faapitoa o laufanua Amerika);
  • fugalaau fugalaau mai meaʻai teuteu (po o fugalaau mo fugalaau o loʻo i ai le laumei, gaioiga ma ata o le lanu turf o togalaau sili ona lelei ua oʻo mai);
  • fugalaau fugalaau matagofie (togalaau lafulemu laufanua o loʻo i ai le tele o fuālaʻau ma pastoralism);
  • atunuu fugalaau fugalaau (fatuina mai laau anamua po o tualaʻau, susulu, lanu, fualaau fugalaau olaola olaola matagofie ma mea matagofie matagofie elemene);
  • Faʻauʻau - togalaau mo togalaau i vaega tele lava.

I le faʻaopoopoga i mea autu, o loʻo i ai foi ni ituaiga o fugalaau fugalaau, lea e vaevaeina i lalo o tulaga faʻapitoa, na faia faapitoa mo mea faitino taitasi pe viia ai le matagofie o laau taʻitasi.

Vaega eseese o fugalaau e aofia ai:

  1. Vaitafe vai, po o fuga fualaau fugalaau - o mea na faia i luga o fagu o vai poʻo luga ole eleele malulu, faʻataʻitaʻiina poʻo le sasaina o meaola o le vai ma le talafatai, na faia e faʻaaoga ai togalaau malulu ma vai.
  2. Laʻau teuteu poʻo fugalaau fugalaau - O le faʻaogaina o mamanu fefiloi, tuufaatasiga e faʻafefiloi ai laau aoga, fualaau faisua ma lauʻau ma fualaau teuteu. Latou te manaia, sili ona teuteu, e masani lava i se foliga manino ma foliga tutusa.
  3. Alide slides ma rockeries - ituaiga uma o mea faʻatusa e faʻataʻitaʻi ai laufanua mauga ma papaʻe papaʻe, faʻapitoa pe faʻapitoa foi ona faʻaaoga e faʻaaoga ai subalpine, alpine plants ma lithophytes.
  4. Luga o togalaau - kata pisinisi o le togalaau, o loʻo i luga o le fanua i le va o le fale ma le pito i fafo o le fanua, e fai ma sui o meaʻai a tagata e ona ma le faiga o le togalaau atoa.
  5. Rosaries, faʻafeiloaʻi, puna toto, faʻamaonia, faʻailoga, sirengari ma isi mea faapena - o fugalaau na faia e faʻaalia ai le matagofie o le tasi ituaiga o laau, faʻasologa o sauniga, o se tuufaatasiga o ituaiga.
  6. Edge - fugalaau fugalaau e tumu ai le eleele i le va o laau ma laau toto, faia o se mea teuteu ma faamamafaina le matagofie o togalaau aina.
Fanua fugalaau toto

I lalo o faiga masani o togalaau, i le aluga o taimi, o isi ituaiga o moega fugalaau e tu i fafo o ni meaola eseese. O le mea lea, o le tele o tagata mamanu e mafaufau i fugalaau fugalaau (e lagolagoina i le lanu e tasi), lanu lanu (foliga susulu o le lanu e tasi i luga o le mutia), mata o le fugalaau (fatufatuga faigata mai laau totő e tatala pe fugalaau fugalaau i se taimi patino, pe faataitai le totoina o ni ituaiga faapitoa) tilotilo fugalaau), togalaau fugalaau-keke (moega fugalaau e pei o se liʻo ua vaevaeina i ni vaega), fugalaau mai le conifers (na faia na o fetu e ese mai i fetu ma e faavae i luga o la latou tuufaatasiga faatasi ai ma laau matala ma le taua E), moega tūsaʻo (e tusi i luga o le foliga tino, o se puipui po o se screen) ma eseese e faatafa-, po 3D togalaau o fugalaau, lea e taalo i le aofai ma le aafiaga.

O moega togafiti feaveaʻi o loʻo faʻapupulaina ma sili atu ona taʻutaʻua i aso nei - o faʻavae i le fugalaau fugalaau poʻo ni atigipusa lapoa, o ni laumei fugalaau faʻaogaina. O le tuufaatasiga o laau mama e mafai ai e oe ona fatu ni moega fugalaau e matua lelei lava le taulimaina o le galuega o le faamamafaina ma le faatosina mai o le gauai.