O le togalaau

E faʻapefea ona tupu fatu

E tele mea na tusia ma faʻamatalaina e uiga i tekinolosi faʻaaogaina o lenei fualaau aoga, ae masani lava, e toatele e iai le fesili: pe faʻapefea ona lelei le ola o beets?

O loʻo faʻateleina beets i soʻo se mea, pe a faʻapea o loʻo i ai tulaga talafeagai mo le fesuiaiga: mai le vevela i saute, i nofoaga e tutusa ma le mamao mamao. Ou te ola e aunoa ma ni faafitauli i le Khanty-Mansiysk Autonomous Okrug, lea e oo lava i le amataga o le taumafanafana e mafai ona kiona. O le mea o nei laulaʻa e sili atu ona mataʻutia ma e matua malulu-ma e le manaʻomia ni tomai faʻapitoa ma togafitiga o togalaau.

Beetroot

Filifili se nofoaga mo beets

Mo le tuputupu ae o beets, e sili ona lelei le filifilia o se lamolemole lelei, le faʻafefiloi le laufanua ma eleele eleelea, i le amanaʻia o le fua o fua o le fanua ile luga o le nofoaga. Aua le totoina beets mo ni nai tausaga i se laina i le nofoaga lava e tasi. I le faaopoopo atu i ai, e le fautuaina e totoina i moega, pe a fai o le tagata muamua sa i ai Karoti. Ae a maeʻa kukama ma pateta, o le a lagona e le beets lagona lelei tele.

Saunia o le eleele mo beets

Beets e fiafia i le malamalama, lelei-faʻanoʻaina ma faʻaleleia, laufanua lafulemu e tumu i mea faʻalautele. O le mamafa ma le malulu, ma le maualuga o le maualuga o le suavai, faapea foi le eleele ma le maualuga o le eleele, e faaitiitia ai le gaosiga.

E sili le saunia o le eleele mo beets i le tautoulu. E sili ona lelei le faia o ni mea maualuluga, ma e sili ona lelei le faia o mea, i le tulaga o atigipusa, faia o mea talafeagai. O ia togitogi e sili atu ona faigofie ona faʻatautaia, sili atu ona faigofie ma sili atu ona taugofie ina ia faʻamafanafanaina ma faʻaauau pea le gaosiga.

Toeitiiti lava o fugalaau faʻasaina uma, sei vagana ai togafiti fou, e fetaui lelei mo le salalau i lalo o pusa. Ioe, ma soʻo se togafiti e le o se fesoasoani pito sili i beets, o lea matou te faia ai le tele o tui. Ae o le faapalaga e mafai ona faia i ni vaega lelei: e pei o le falaoa, lea e le faʻaitiitia ai le suauʻu.

O le a faʻaaogaina le faʻaopopoina o le meaʻai laiti ma le laumei mo beets o se mea e faʻavaeina. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le biodegradation masani, o le a fesoasoani i le faʻaleleia o le tamaoaiga o le eleele. E mafai ona faaopoopoina le oneone i le mamafa o eleele palapala.

E pei o le fugalaʻau, e taua foi le faaopoopo o le paluga mo beets. O le mea moni e faapea i le faaopoopo atu i le potassium, o pusa laupapa e aofia ai le tele o boron, lea e matua talafeagai mo beets. Mo e alolofa i fuainumera: o mea o loʻo i totonu o le pulu i totonu o le vao o fafie e mai le 202.8 i le 476 mg / kg, faʻalagolago i le ituaiga o laupapa. Faʻafefete i luga o le oneone oneone vaivai e sili ona lelei ona faʻaaoga i le tautotogo. A maeʻa nei mea uma, o le a sili atu le ola maloloina e toto ai le itu i le gaosi mulimuli ane.

E tusa ai ma mea ua taua i luga, e tasi le mea faigofie e tatau ona malamalama i ai: mo le tuputupu ae o beets i totonu o se aiga, e tele lava avanoa e maua ai fugalaʻau faʻasaina, e leai se mea e manaʻomia e faʻaaoga ai faʻamalaina o le mineral ao matauina le fua o fua o fua. O lenei mea o le a faʻaleleia atili ai le faʻaleleia o le siosiomaga o faʻatoʻaga ma faʻatau tupe.

Lauina o fatu o fatu pi

O le auala pito sili ona faigofie e lulu ai beets ma fatu e vave lava i le eleele, mo le tumau tumau. E faigofie: o fatu e totoina taʻitasi i moega sauniuni, ao faʻaaoga uma fatu mago ma muamua fatuina fatu. I le tulaga mulimuli, o laau e foliga mai muamua ma sili atu. Fatuina le loloto 2-4 cm, faʻalagolago i ituaiga palapala.

Beetroot e amata ona totogo i le maualalo o le vevela - mai le +5 tikeri, peitaʻi, i lenei tulaga, o le tupu mai o laau e mafai ona tosoina mo le tolu vaiaso. Faatasi ai ma le faateleina o le vevela, ua faaitiitia le taimi o le seleselega. E tusa ai ma mea na matauina e nisi o fai togalaau, o le tele (quantitatively) fatu pipi e tupu i le vevela o +10 +15, ma sili ona vave mai le +20 ma le maualuga. O le mea lea, filifili aso e tatuʻu ai le amanaʻia o uiga maualuga o le itulagi ma le umi o le tuputupu ae o le vaitau na e filifilia.

I le tulaga lautele, e le tatau ona lūlūina beets i luga o eleele tatala i le vaveao: faʻalauteleina le mafanafana o le tautotogo e mafai ona faʻaosoosoina ai le faʻalauteleina o laau totō. Ina ia maua se seleselega muamua, e sili atu ona lelei le totoina o beets e ala i fualaau aina nai lo le faaleagaina o le seleselega e ala i le vave totoina.

E tatau ona faʻatulagaina fatu e fesoʻotaʻi ma le tasi ma le isi ina ia faʻamaeʻaina ai laau i le va o laau toto, e 7-8 centimita le tumau. I lenei tulaga, ua totoina fua o laau toto, lea e talafeagai pe a faaaoga mo faamoemoega o meaʻai. Mo le mauaina o fualaʻau tetele o pene, o le mamao e tatau ona faateleina e tusa ai ma ou manaʻoga.

Seleselega

Beet Care

Talu ai ona o le tele o ituaiga o beets e fausia ai fatu e tele, o pusi e masani lava ona tupu mai i se tuufaatasiga o laau e 2-4, tusa lava po o le a le faigata ona tatou totoina fatu i totonu o le togalaau. O le mea lea, e taua le faʻamaʻapeʻaina, tuu i le va o laau toto le vaitaimi e 7-8 centimita, e pei ona taʻua i luga. Afai e filifilia ma le faaeteete togalaau mai le faupuega e aunoa ma le faaleagaina, ona mafai lea ona totoina i nofoaga e leai se totogi.

Beetroot e faatatau i laau totō e faʻaleleia ai le vai ma alofa i le siosiomaga e faʻamamaina, e aunoa ma le tele o le susu. O le mea lea, e tatau ona fafagaina e le aunoa. E le aoga le sasaʻaina o le pakete i luga ole moega o le togalaau, e sili atu le sasaʻa malie mai le susu i ni vaega, e mafai ai e le vai ona faʻafefe atoa ma taofia ai le faʻaleagaina.

O le mulimulitaʻi e maua ai se aafiaga lelei i le tulaga o le tausisia o le susu ma le eleele. O le pata e sili ona manaomia mo le faʻaleleia o le suavai i le amataga o lona tuputupu ae ma i le vaega o le faʻateleina o le tele o aʻa aʻa, ae o vaiaso lua i le tolu vaiaso aʻo leʻi faʻatulagaina le seleselega, e mafai ona faʻaitiitia le faʻavaivai. A uma ona faʻamaʻa, ia fautuaina e fufulu le moega ma beets.

E masani lava, e le manaʻomia le faʻaofuina o luga o pusi: afai muamua na filifilia lelei se nofoaga ma o le a faʻalauiloaina mataupu, o le a avea meaai o se mea e 'ai i taimi uma. Ma le mautinoa o se mea taua tele o soʻo se elemene i le palapala, e tatau ona faʻaaogaina faʻamalaʻau o minerale. Tau lava e te le o mai i lenei mea e te paʻu ai oe: afai oe fafagaina i vai oona - e talia oe i le fale suesue mo suʻesuʻega eleele.

Matou te aoina ma teu fatu

Latou te leʻi faia se mea faʻapitoa: latou te lūlū, teuteu ma faʻafeinu, ona oʻo mai lea o le aoina. Matou te aoina le beets i le tau vevela, tipi le laʻau o le centimita ma le afa i le lua i luga aʻe o aʻafiaga aʻa, aua nei paʻi i aʻa, faʻamamā lelei mai le eleele ma faʻagogo i lalo o le paolo i lalo o se pupuni. I le la e le tatau. Ona matou tuu lea i pusa, sasaa i le oneone matutu ma tuu i totonu o le pu.

  • Zhek Volodin - Chef Forum Gardeners