Laʻau

Tausiga tatau mo le sulu i le fale

Faia o fugalaau fugalaau, fugalaau fugalaau e faʻaaoga faʻapotopotoga o vailaʻau eseese. I le tuufaatasiga, o fugalaau taitasi e faia se galuega, e masani lava ona matagofie. Ae o nisi ituaiga o togalaau aina e totōina e faʻaititia ai le faitau aofai o iniseti. Ma o se tasi o nei laau toto o le sulu.

Faʻamatalaga ma uiga o se mea faʻapitoa

O se tasi o sui taatele o iniseti vailaau o le sulu. E leai se faʻamatalaga patino faʻafanua i le maota; o ituaiga o loʻo maua i konetineta uma. Ae ui i lea, o le atunuʻu o: Ausetalia, Amerika ma Aferika. E lagona lelei e le au taupulepule ituaiga uma o eleele, ma e le afaina pe o se aau pe o se mauga mauga.

O le vao laʻau o loʻo i ai se uʻu mafiafia ma leaflets poʻo lapisi. I le tele o ituaiga meaola, latou te potopoto i totonu o se kaseti mafiafia. O le pito i luga ma le pito o laulaau e ufiufi i lauulu lauulu lamolemole lea e faʻamalo ai siama. Ona o lenei tulaga, o le laau na pueina ai iniseti, o le mafuaaga lea na taua ai o se tagata taufaasese. O lapisi lapoa e amata mai i le 5 mm i le 60 cm, e fuafua i ituaiga ma meaola.

Toe fuga lau fugalaau i se ulo

O le uiga ese o le foros o le malosi lea e 'ai ai iniseti. O le laau o loʻo i ai ni mea faʻapitoa, e masani lava ona vali i se lanu paʻe (piniki, kulimi). I luga o le faʻaluaina o loʻo i ai se siaki e aofia ai le 4, 5, 8 petals. O loʻo faia se ovary o loʻo i luga o le pistil, lea e aofia ai le tele o fatu.

Inflorescences galue e pei o mailei, faatosina mai o lanu susulu o iniseti. O le nofo i luga o se laulaau, o le tagata afaina e faʻaitaina ai le lauulu o lauulu lauulu, lea e amata ai ona faʻasaʻo saoloto le gaogao. Aʻo le toe mafai e le paʻu o le iniseti ona vavaeeseina i latou mai le laau, e gaugau ai le laupepa. O le lomiina o le iniseti e tele ni aso, pe a maeʻa ona maua e le taupulepule lona uluai fausaga.

Ua maitauina e saienitisi e faapea, o mea maʻi pipili ua natia e na o mataupu tau meaola. A aʻafia e mea mai fafo, e le afifiina laulaau.

Tulafono mo togafitiga i le fale

O le totoina o se laau i le fale e manaomia ai nisi malamalama ma taumafaiga. O le faagasologa o tagata fugalaau fugalaau ua faʻavasegaina o se faʻalavelave masani. O le ola i le totonugalemu o le fale e 2-5 tausaga. O se tamaʻi fana e tupu i le na o le tasi le vaitau tuputupu aʻe. O le nofoaga e tupu aʻe ai le manumanu e filifilia e fugalaau fugalaau e fuafua i uiga o le fugalaau.

Young, na o le faatuina o laau totino

Totogi

O se tasi o manaʻoga autu mo tuutuuga o le tausiga o vailaʻau e manatu o le malulu o le ea i le va o le 60-90%. I lenei tulaga, e le mafai ona e sosolo le aganuu. E sili atu le faʻapipiʻiina o le fagu i luga o se paʻu ma le susu. E le aoga le teuina o se paluga i le terrarium, ona e mafai ona faaleagaina ona la i le susulu o le la i totonu o le tioata.

Le taua o le malamalama

O le fugalaau e faʻapitoa, ae le o lona uiga e mafai ona faʻapipiʻi i le susulu o le la. Faʻaleleia faʻamalamalamaga e sili atu ona talafeagai. Ina ia puipuia le vevela i le la, e fautuaina e tuu le fagu i le meaʻai i totonu o se koneteina lapoa ua tumu i le perlite. Pe a faʻaaogaina se mea faʻapipiʻi i le taumalulu, e taua le aua nei faʻapipiʻi saʻo le laina o le malamalama i luga o lau.

Faʻaleleia atili le faʻamalosia e faʻagasolo ai le faagasologa o le photosynthesis o le sundew.
A lele o loʻo nofo i luga o se laulaau o se uila

Faʻaiga ma fafaga

Mai ia Me seia oo i Setema, e tatau ona matua faasusulu le la. I le maualuga o le ea, e fautuaina e tasi i aso uma 3, tuu i lalo le fagu fugalaau i totonu o se tane ma se vai timu poʻo vai faʻafefe. Suavai ma punaoa tatala mo le faamamaina o laau toto e le o faaaogaina. Aua nei pamu laulaau, o lenei ituaiga susu e mafai ona faaosofia ai se vaega pe maeʻa atoa le fugalaau.

I le amataina o le malulu o le tau, ua faʻaititia le tele o le faʻainu ile 1 taimi i le vaiaso. I lenei tulaga, e tatau ona pulea le tikeri o le eleʻele palapala. E tatau ona susu, ae le susu. I le faʻafeagai, o le aʻa e faʻapena ona tupu.

O le aganuu faʻatauvaʻa e le manaʻomia ni paʻu faʻailoga.

Manaomia le tipi

Fai mai fugalaau faila e le manaʻomia le teuteuina o le la. Ae mo le faapipiiina poʻo le fausia o se tuufaatasiga e faʻatasi ma isi aganuu, ua faatagaina e vavaeeseina lala sili atu. E tatau ona sili atu ona latalata i le aʻa.

Pepa vevela e faʻasalaina se pepe iniseti

Toe gaosia ma le gafa

O le sulu e masani ona faʻalautele e le fatu. E laiti tele, e pei o le paʻu uliuli. O se faʻafefiloi o peat ma oneone e faʻaaoga mo le totoina. E te le manaʻomia le faʻalauteleina o fatu.

O nisi o ituaiga meaola e mafai ona faʻaleleia e ala i le vavae ese o le ata mai fafo. E taua tele e leai sona fugalaau fugalaau. Tasi le fana e tatau ona latalata i le aʻa.

Faʻatasi ai ma metotia o loʻo i luga, o le filifiliga o le toe gaosia e faʻaaoga ai se tipi e faʻaaogaina foi. I totonu o le vao, o le paʻu o laʻau e maua aʻa i le eleele. I le fale, ua lava le tipiina o le lau ma tuu i totonu o le vai. A maeʻa le 1.5-5 masina, pe a oʻo mai aʻa, e mafai ona totoina le fuʻa i totonu o se ulo.

E i ai se isi metotia o le toe gaosia, lea e aʻafia ai le vavaeina o aʻa i ni vaega eseese 2-3 cm le umi.

O le salu o loʻo sosolo i le tautotogo i le 2 tausaga. O aʻa o le laau e papaʻu, o lea la, o se ipu e sili ona talafeagai. E mafai ona totoina ni rhizomes i totonu o le pusa e tasi.

Le faʻagasologa o le faʻafefe o le dragonfly predatory sundew

E faʻafefea ona fafaga se pua fugalaau?

Faatasi ai ma meaola o loʻo i ai nei o loʻo i ai togalaau ma togalaau i totonu. I le natura, o se fugalaau e faigofie lava ona maua ni meaai mo ia lava, lea e le mafai ona taʻua e uiga i tagata o loʻo nonofo ai. O nisi o fai togalaau e mautinoa o le a leai se fafagaina o le suavai o le a tuputupu ae, ae ui i lea, o le lemu. O le mea lea, ina ia maua ai ni tulaga sili ona lelei, e aoga le avatu o ana lago, anufe ma isi iniseti laiti.

O le taumafataga faalevaiaso o se tasi laau e 2-3 laʻau laʻau tele. E le aoga le faateleina o le tele o meaai, e pei foi o le tuuina atu o mea e fiafia i iniseti tetele, lea, pe a taumafai e solaese mai le mailei, e mafai ona faaleagaina le fugalaau. O se faʻailoga o le fiaʻai o ni afu i luga o lauulu lauulu. Afai e le oi ai le laau, e tatau ona tolopo le fafaga.

Aua e te fafagaina le paluga ma le aano o manu po o isi mea e gaosia mai le tagata, e naʻo sui laiti o invertebrate arthropods o loʻo faʻapalapalaina.

O le tausiga lelei ma le fausiaina o tulaga mafanafana o le a mautinoa ai le faʻaleleia masani o le sulu. E mafai ona e iloiloina lona tulaga maloloina e ala i le tele o laulaau fou ma le tele o pata i luga oi latou.