Fualaau aina

Artichoke: o le a le mea, lelei ma leaga, ata

I aso nei, ua iloa e saienisi le tele o laau eseese. Faatasi ai ma i latou o loo i ai le tele o ia ituaiga, faafetai ia latou mea taua, faamanuiaina ai le tino o le tagata. Vavave faʻatoʻaga, o le faʻaaogaina e le faʻapulaʻa na o togafitiga faafomaʻi. E tele e masani ona faʻaaoga i le kuka. Ae ui i lea, o le mea e sili ona manaia o laau ia e mafai ai ona e faʻateleina le puipuiga ma faaleleia le soifua manuia. O se tasi o sui aloaʻia o ia ituaiga o laau o se artichoke, o ona meatotino e le o iloa e le au fai togalaau uma.

Atinaʻe tusi

Mo lo tatou atunuu, artichoke o se laau toto. Afai e vaʻaia e se tagata e le masani i le artichoke, ona le iloa lea e ia o ia, aua o lenei laau e pei o se laʻau laʻau e leʻi tatala pe o se lanu lanumeamata.

O le atisikoki o se faʻataʻitaʻiga e fai ma sui o le aiga o le vao ma le susu. I le faagasologa o le atinaʻe, o le a avea ai se laau vao e oo i le 2 mita le maualuga. I tagata matutua matutua, i le faaiuga o le vaitau o le tuputupu ae, na sao lelei ato ato e pei o kesi i le pito i luga.

E ui lava i le mea moni o le artichoke o se laau vevela-alofa, e tumau pea ona mafai ona faʻafetaia i le vevela vevela ma e oʻo lava ile malulu malulu. O Cones e mafai ona aina: i le tofo latou te tutusa ma le paʻu e le o vaeluaina.

O fualaau e seleseleina e tatau ona faʻaaoga i totonu o le vaiaso, aua a leai leiloa lo latou tofo muamuafaʻapea foʻi ma faʻamalologa. O le vaega sili ona taua o le artichoke e loloto, o lea e tatau ai ona e taumafai malosi e te alu i ai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona fufulu uma i fafo ma totonu, ona aveese lea o mea uma o loʻo i totonu. O se taunuuga, ae le o le lanu meamata, na o le vaega tutotonu, lea e i ai se tofo lelei atoatoa, e tatau ona tumau.

Atinaʻe atisilisi

O le artichoke e aofia ai le tusa ma le 140 ituaiga, e na o le 40 e taua tele. O le talaʻaga o lona faʻatoaga e taʻi mai ile 5000 tausaga. O le uluai mea na tupu i lona galueina na maua e tagata Roma, ma ina ua mavae ia i latou na masani lelei tagata Eleni ma Aikupito i le laau. O aso nei ua totoina i nofoaga eseese i luga o le paneta. I Amerika i Saute ma Ausetalia, o le laau ua taua o se vao, aua i totonu o nei atunuu e matuia.

O taunuʻuga pito sili ona lelei i le atinaʻe o atisitoke ua ausia e Farani, Italia, Spaniards, Eleni ma Amerika. O ituaiga e lafoaia ei latou e le gata e eseese i le manaia lelei, ae iai foi meaʻai. O ituaiga o aso nei e iai ni fua e mafai ona faʻaumatia i soo se taimi o le matua.

Tamaiti laitiI le avea ai o se tulafono, o loʻo 'aina i latou, ma fualaau aina e oʻo i le atoatoaga o le vaʻaia e faʻaaogaina mo le vevela ma le gaosiga. Ina ia fiafia i fua tetele, o le a muamua ona e gaosia: mo lenei mea, latou te tipiina le ogatotonu. Afai e mafai ona tatala pusi, ona latou le talafeagai lea mo le taumafa.

E masani ona faʻaaogaina le kuka, o fualaʻau ma fualaau aina, lea e masani ona aofia ai i le tele o salakeke. E mafai ona faʻaaogaina le atisiliki velaina e fai ma se falaoa poʻo se isi ipu. E mafai foi ona faʻaaogaina o se faʻatumu i sauniuniga o pies, pizzas, desserts, etc.

Mea aoga

O le artichoke e talisapaia foi mo ona faʻamalologa. Faʻaaoga masani otaota e mafai ona faʻatulagaina ma faaleleia le metabolism. E aoga foi i le faʻaleleiaina o le toe faʻaleleia o suauu ate e faʻaalia i toxins pe a 'ai ni meaai paleni.

O lona malosi e aveese ai toxins ma masima mai le tino ua avea ai o se fualaau mataʻina. Afai o le artichoke e masani lava ona i ai i le taumafataga, ona mafai ai lea e oe ona faʻamaonia le gaioiga o le gallbladder, lea e mautinoa ai le saʻo gaosia o le talo. O le aʻafiaga o le faʻaaogaina o lenei laau e lauiloa. O le mea lea, e mafai ona faʻaaogāina e le gata i tagata mamaʻi, ae faʻapea foi tagata soifua maloloina, oe fesoasoani e faatumauina fatugaʻo i se tulaga lelei.

O fua o le laau ua taʻua o meatotino faʻasao. I lona faʻaaogaina, o le faʻalaumalieina o meaʻai gaʻo gaʻo e faʻaleleia, o le atinaʻeina o arteriosclerosis ma cholecystitis ua faʻagesegese.

Faatasi ai ma isi vaega o le atisitoke meatotino e mafai ona iloga:

  • toto maualalo toto;
  • faʻagesegese le atinaʻe o faʻamaʻi fatu cardiovascular;
  • puipuia mai le matua matua o sela.

E tusa ai ma taunuʻuga o le suʻesuʻega, na iloa ai o le artichoke o loʻo aofia ai vailaʻau e mafai ona teena le kanesa, ma faʻaleleia atili ai le tulaga o le bilirubin. O le vailaʻau e aofia ai mea faʻapitoa e mafua ai le maualalo o le cholesterol ma le kulukose i totonu o le toto.

E oʻo lava i aso anamua, o faʻamalologa o faʻaupuga na iloa. O se mea taumafa fualaau taumafa ua manatu o se vaifofo lelei, lea na fesoasoani e faaitiitia ai le tulaga o tagata o loo mafatia mai le tagi ma le maasiasi, ma isi maʻi paʻu. Faatasi ai ma le fesoasoani o se teuteuga ua saunia mai lenei fale, e mafai ona e laveaʻi se tagata mai le tele o le gasea, le afainafaʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le matuia i totonu o le vaega o meaʻai.

E talitonuina e mafai e se fualaau aina ona fesoasoani i le paʻu o lauulu. O se gaoioiga talitutusa e fesoʻotai ma le sua ua maeʻa sasaa, lea e tatau ona ufiufi i totonu o le paʻu. A uma ona maeʻa le atoaga o togafitiga, e aofia ai masima e lima, e mafai ona e maua ni suiga lelei i le tulaga o le alualu i luma o le lauulu.

O se artichoke e mafai ona faʻasaʻolotoina se tulaga faʻafefe. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga laulaau e manaʻomia ona liligiina i vai inu. Lisi sauniuni e ave i ni sipuni laiti.

E lauiloa foi e uiga i lenei laau lea na ia taʻua ai aphrodisiac meatotino.

Mea leaga

E ui o lenei mea totino e tele mea aoga, ma o ia lava o se tofo fiafia, e le mafai e tagata uma ona 'ai. Muamua, o loʻo tatou talanoa e uiga ia i latou o loʻo i ai soifua maloloina:

  • maualuga toto maualuga;
  • gallstone faamaʻi;
  • gastritis.

O le teenaina o le faʻaaogaina o le atisisisi e tatau foi mo i latou o loʻo i ai se faʻalepalega faʻapitoa i lenei vailaʻau poʻo vailaau o loʻo aofia ai. O le a tatau ona vavae ese le atisususisi mai le taumafataga mo tagata ua maua i le leai o se tino, gaʻo maualuga ma gasegase o le gastrointestinal.

E tatau i fafine faʻamalosi ona teena le faʻaaogaina o le atisisisi, talu ai o lenei fualaau faiva e afaina ai le fua faatatau o le manava susu. E le tatau foi ona e tuuina atu lenei fualaau faisua ma tamaiti ei lalo o le 12 tausaga. Faʻaaogā le atisitoke mo tagata e mafatia i le cholecystitis e tatau ona naʻo le maea o feutagaiga ma lau fomaʻi.

Artichoke Harm

E le pei o isi fualaau faisua, o le afaina lea e mafai e se atisusisi ona faatupuina e mafai ona fesuisuiaʻi. Ina ia faia lenei mea, mafaufau i le tele o le fetus. E masani lava, o lona faʻaaogaina i se foliga masani e le faʻaleagaina ai le soifua maloloina. E manaʻomia lou faʻaeteete atili i fualaau lapoa ma fualaau e tele: e mafai ona e 'aina na mea pe a maeʻa togafitiga vevela.

E le gata i lea, e talafeagai mafaufau i taimi e teu ai artichoke. I se foliga fou, faatoa mafai ona e 'aina fua na aoina mai e sili atu ma le vaiaso. I le lumanaʻi, e mafai ona 'aina lenei fualaau aina i na o le fufulu muamua. E fautuaina e teu le atisuliko i se nofoaga matutu mai oloa e maua ai le manogi masani, talu ai o lenei fualaau aina e mafai ona aʻafia e le gata, ae o le susu foi.

Artichoke: faʻaaoga i le kuka

O le artichoke e lauiloa e le gata ona o ona aoga aoga, ae ona o lona manaia lelei. O le mea lea, na masani ona faʻaaoga i le kuka, ma o nisi e manatu o se meaʻai. O lona tofo e le suia, e tusa lava po o le a le pepa e faʻaaoga ai. Ae ui i lea, e tatau ona manatua i le taimi e tuu ai i totonu o le vai inu, o le artichoke e tele lona tofo ma le faʻamalolo o meatotino.

E masani ona faʻaaoga i le sauniuni o nisi sosoʻo fafo, salalau, ma faʻaaoga foi e avea o se falaoa. O le numera sili ona tele o filifiliga mo le faʻaogaina o lenei fualaau faisua o loʻo i ai i meaai faʻa-Italia.

O le artichoke e mafai ona tuʻuina atu i ituaiga eseese o togafitiga faʻavevela:

  • kuka;
  • taloina;
  • uila;
  • fuga;
  • tineia.

E mafai foi ona faʻaaoga i le sauniuniga o pies eseese, lea e mafai ona avea o se mea manaia. O le areto Artichoke e le gata e suamalie, ae o se mea aoga tele foi.

O lenei fualaau faisua o loʻo faʻaaoga i le sauniuni o se fuainumera tele o meaʻai. I Vietnam, o laʻau o artichoke ua faʻaaogaina lelei, mai le vailaau vailaʻau ua gaosia, o loʻo i ai le aʻafiaga e aʻafia ai. Peitai, o isi vaega o lenei laau ua faʻaaogaina foi i le kuka - fugalaau ma kiona.

Fualaau aina laititi e fetaui lelei mo le gaoi po o le falai. E mafai ona faʻaaogaina ni atisosisi laiti e fai ai ni meaʻai mai ia i latou. Tusa lava pe o le a le telē, e mafai ona faʻaaogaina le fualaʻau i le sauniuni o salakeke eseese, pe a uma ona tipiina i ni fasi vaega laiti.

O se ipu sili ona lelei e maua pe a faʻaaogaina le atisiliko i le araisa. I se faʻatusa tutusa, e faʻaaogaina e saunia ai le Italian Italian dish "risotto". I le tofo, e talitutusa lava ma nati. Ae ui i lea, o le artichoke e le taofia lona uluai tofo mo le umi, o lea i totonu o le vaiaso e mafai liliu i totonu o se paʻu vevela, faʻafefete, ma le leai o se sua i le taimi e tasi.

Faaiuga

I lo tatou atunuu, e toaitiiti e masani i se laau e pei o se atisisisi. O i latou, i le vaʻavaʻai i se mea lanu meamata, pasi ane, faia fua. A maeʻa, o lenei fualaau faisua e le gata ina tofo i le lelei, ae e iai foʻi mea aoga. O lenei fua e faʻaaoga i le kuka, i le mea na maua ai le faʻaaogaina o se mea taua mo le tele o ipu pe faʻaaogaina e avea o se meaʻai. E mafai foi ona e faia le lauti soifua maloloina mai laulaau, lea e faamama ai le mumu.

Artichoke Product